ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Δώρα στήριξης και αλληλεγγύης

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία εν μέσω πανδημίας προχώρησε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων την Παρασκευή 27 Νοέμβρη. Προκειμένου να στηρίξει την περίοδο των εορτών τους κατοίκους της πόλης που ζουν στο όριο και κάτω από το όριο της φτώχειας παρέδωσε στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων βιβλία και κεραμικά έργα τέχνης, τα οποία θα διανεμηθούν με τη σειρά τους στους ανθρώπους που εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ως δώρα λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Τα βιβλία που παραδόθηκαν προέρχονται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, οι εργαζόμενοι της οποίας τα επέλεξαν και συσκεύασαν, και αποτελούν κλασικά έργα λογοτεχνίας, και όχι μόνο, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, όπως του Μ. Λουντέμη, του Ι. Βερν, του Κ. Ντίκενς, του Τζ. Στάινμπεκ, του Φ. Ντοστογιέφσκι. Τα κεραμικά έργα αποτελούν τμήμα της δωρεάς έργων τέχνης του Γιώργου Χατζηγιάννη προς τον δήμο Πατρέων τα οποία επιμελήθηκαν κατάλληλα οι καθηγητές του Εικαστικού Εργαστηρίου του δήμου, οι οποίοι όλο το διάστημα που η λειτουργία του Εργαστηρίου είναι σε αναστολή, θα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Πολιτιστικό Οργανισμό και θα αμειφθούν κανονικά και εξολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ανέφερε πως για τον Οργανισμό είναι ιδιαίτερες οι στιγμές κατά τις οποίες μπορεί μέσα από τις δομές του να φτάσει κοντά σε ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και να δώσουν μία νότα αισιοδοξίας, ιδιαίτερα σήμερα. Σημείωσε επίσης πως ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και προς την δομή αστέγων και προς την δομή του συσσιτίου, πέραν φυσικά του προγράμματος που έχει ετοιμάσει με εικαστικές παρεμβάσεις σε γειτονιές της Πάτρας και σε νοσοκομεία της πόλης, το οποίο θα υλοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Από την πλευρά του ο Θόδωρος Τουλγαρίδης, πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, επισήμανε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες και συνεργασίες είναι απαραίτητες ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, με τα όσα ζούμε λόγω του κορονοϊού.

«Κόσμε που να σε γυρίσω... » ο νέος δίσκος του Γιώργου Μεράντζα

«Κόσμε που να σε γυρίσω...» τιτλοφορείται ο νέος δίσκος του Γιώργου Μεράντζα, που κυκλοφορεί από την «Ogdoo Music Group».

Οπως σημειώνει ο ίδιος ο σπουδαίος ερμηνευτής: «Αν ήμουν ζωγράφος θα έκανα έναν πίνακα.

Ο δικός μου ήχος είναι η συμμετοχή μου ενάντια σ' αυτή τη βαρβαρότητα.

Τι ωραία εικόνα, να γεμίζει η Αλεξάνδρας με δεκάδες χιλιάδες, κυρίως νέους ανθρώπους με καθαρά πρόσωπα και αστραφτερά μάτια. Είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη για τις μεγάλες φωτιές του μέλλοντος που θα έρθουν. Θέλω να αφιερώσω τα τραγούδια αυτού του δίσκου στο πιο συγκλονιστικό πρόσωπο της εποχής μας. Στη γυναίκα - σύμβολο αγάπης, πίστης και αντοχής. Στην Μάγδα Φύσσα, τη μάνα όλων των παιδιών, που αν και μικρότερή μου είναι και δικιά μου μάνα...».

Τα τραγούδια του δίσκου υπογράφουν οι Βαγγέλης Βελώνιας και Δημήτρης Λέντζος. Επίσης, ένα είναι σε ποίηση του Κώστα Βάρναλη, «Οχτώβρης», που είχε γράψει ο μεγάλος μας ποιητής το 1935, ενώ ήταν εξόριστος στον Αη Στράτη, και ένα ακόμα σε ποίηση του Φώτη Αγγουλέ. Τη μουσική των τραγουδιών συνθέτουν οι Τάσος Γκρους, Παντελής Θαλασσινός, Ντάσο Κούρτι, Δημήτρης Σίντος, Γιώργος Καζαντζής, Δημήτρης Μπάκουλης και Μανώλης Πάππος.

Να σημειωθεί ότι τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο στούντιο, μια ξεχασμένη και εξαιρετικά δύσκολη πρακτική των χρυσών εποχών της δισκογραφίας, σύμφωνα με την οποία οι μουσικοί παίζουν όλοι μαζί και ο τραγουδιστής ερμηνεύει σε πραγματικό χρόνο, προσδίδοντας στο τελικό αποτέλεσμα μία ευδιάκριτη αμεσότητα που λείπει από τα σημερινά ηχογραφήματα.

Ο δίσκος «Κόσμε που να σε γυρίσω...», τίτλος που προέρχεται από στίχο του Βαγγέλη Βελώνια, κυκλοφορεί ψηφιακά από την «Ogdoo Music Group» και είναι διαθέσιμος σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Το cd θα βρίσκεται στις προθήκες όλων των δισκοπωλείων και των αλυσίδων λιανικής όταν ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό. Μέχρι τότε μπορεί κανείς να το προμηθευτεί παραγγέλνοντάς το ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα της «Ogdoo».

Αρχαιολογικά ευρήματα στην Ηλεία

Οκτώ τάφοι διαφόρων τύπων αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης σωστικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη θέση «Ντρουμπές ή Παλιάμπελα» στο δήμο Ηλιδας. Οι τάφοι, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, χρονολογούνται από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος. Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ηλιδας, από την οποία έχουν μέχρι σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι χρονολογούμενοι στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα του ταφικού πίθου 1, μεταξύ των οποίων μία χάλκινη τεφροδόχος υδρία με τη βάση της. Πέρα από τον μεγάλο αριθμό των αγγείων, της ελληνιστικής εποχής κυρίως, από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη.

Radio Plays από το Φεστιβάλ Αθηνών

Την ερχόμενη Τρίτη, 8 Δεκέμβρη, κάνει πρεμιέρα το νέο εγχείρημα του Φεστιβάλ Αθηνών, το ραδιοφωνικό θέατρο. Το ραδιοφωνικό θέατρο είναι ένα είδος με το οποίο γαλουχήθηκαν μεταπολεμικά γενιές και γενιές. Μέσα από το ραδιόφωνο, γνωρίσαμε τους μεγαλύτερους δραματουργούς του 20ού αιώνα, με όχημα εμβληματικές φωνές ηθοποιών υπό την ...μπαγκέτα σημαντικών σκηνοθετών του ελληνικού θεάτρου. Παντρεύοντας τη σκηνική πράξη με τη μοναχική ακρόαση και τον θεατρικό λόγο με τη φωνή, το θέατρο στο ραδιόφωνο έχει την αρετή να υπερβαίνει περιορισμούς τόπου και χρόνου.

Τα Radio Plays ξεκινούν με το διήγημα του Φίλιππου Φιλίππου «Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής». Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καταλειφού, ένας εξαιρετικός θίασος ηθοποιών ενσαρκώνει τους ήρωες του έργου. Οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Ημελλος, Μαρία Καλλιμάνη, Στέλλα Κρούσκα, Γιάννης Νταλιάνης και Γιάννης Τσορτέκης, μας μεταφέρουν με τις φωνές τους στην πλατεία Αμερικής και το σκοτεινό αθηναϊκό κέντρο, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία. Την πρωτότυπη τζαζ μουσική σύνθεση υπογράφει ο Δημήτρης Τσάκας.

Το διήγημα «Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής» συμπεριλαμβάνεται στον τρίτο τόμο της σειράς «Ελληνικά Εγκλήματα», που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Καστανιώτη». Ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Λεοντάρης, κεντρικός ήρωας σε πολλά μυθιστορήματα του Φ. Φιλίππου, ξυπνάει ένα πρωί στο διαμέρισμά του, από τους θορύβους της γειτονιάς. Σύντομα μαθαίνει πως η γειτόνισσά του, Μάρθα Λύτρα, και μία φίλη της, έχουν βρεθεί δολοφονημένες στο διαμέρισμα που βρίσκεται στην άλλη άκρη του διαδρόμου της πολυκατοικίας...

Τα Radio Plays θα βρίσκονται στη σελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών, greekfestival.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ