ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech»

Οι πρώτες δόσεις αναμένονται από τις αρχές της επόμενης βδομάδας

Copyright 2020 The Associated

Η Βρετανία έγινε χτες η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, πριν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αφού η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας ενέκρινε σε χρόνο - ρεκόρ το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» για έκτακτη χρήση, με το εμβόλιο να γίνεται διαθέσιμο από την επόμενη βδομάδα.

Στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική κούρσα, η έγκριση του εμβολίου δίνει προβάδισμα στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το καρπωθεί ως «νίκη», τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της πανδημίας και για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη, με σχεδόν 60.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις, που αρκούν για να εμβολιαστούν 20 εκατ. άνθρωποι, με δύο δόσεις μέσα σε 20 - 30 μέρες. Οι πρώτες 10 εκατ. δόσεις αναμένεται να φτάσουν άμεσα στη χώρα και θα εμβολιαστούν πρώτοι οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα Υγείας - Πρόνοιας, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι η «Pfizer» και η «BioNTech» κατέθεσαν προχτές, Τρίτη, αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου τους.

Στη Γαλλία η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα γίνει «μόλις καταστεί δυνατό» μετά την πιστοποίηση των ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών, από τα τέλη Δεκέμβρη έως τις αρχές Γενάρη, δήλωσε προχτές ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας εκτίμησε προχτές ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν «περί τα τέλη του έτους».

Στις ΗΠΑ το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech» ενδέχεται να λάβει άδεια και να ξεκινήσει η διανομή του λίγες μέρες μετά τις 10 Δεκέμβρη και αναμένεται να ακολουθήσει αυτό της «Moderna», αφού το αίτημά της για έγκριση θα συζητηθεί στις 17 Δεκέμβρη.

Οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες αναμένουν να μπορέσουν να εμβολιάσουν τους υγειονομικούς μέσα σε 3 βδομάδες αφότου παραλάβουν την πρώτη δόση ενός εμβολίου, σύμφωνα με αξιωματούχο των Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).

Στο μεταξύ, στη Ρωσία, ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε χτες ότι στη χώρα έχουν παραχθεί ήδη 2 εκατ. δόσεις εμβολίου και, όπως είπε, «αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε αν όχι τον μαζικό, ευρείας κλίμακας εμβολιασμό», αλλά «εμβολιασμό των δύο ομάδων υψηλού κινδύνου, που είναι οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί». Κάλεσε να ξεκινήσουν στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας.

Στο μεταξύ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπέρασαν χτες τα 64 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,489 εκατ. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά περίπου 4 εκατ. την περασμένη βδομάδα (23 - 29 Νοέμβρη), ενώ καταγράφηκαν σχεδόν 70.000 νέοι θάνατοι, ανέφερε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Κατά την προηγούμενη περίοδο των επτά ημερών, είχαν αναφερθεί επίσης 4 εκατ. κρούσματα και περίπου 67.000 θάνατοι.

Παράλληλα συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τον χρόνο εμφάνισης και τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, με αξιοποίηση στοιχείων που βγαίνουν στη δημοσιότητα ότι ο κορονοϊός εμφανίστηκε νωρίτερα από το Δεκέμβρη του 2019. Οπως αναφέρει το CNΝ, σύμφωνα με έγγραφα που διαθέτει, η Κίνα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, καθώς για διάφορους λόγους απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις.

Επίσης, έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δείχνει πως κρούσματα κορονοϊού πρέπει να υπήρχαν στη χώρα από το Δεκέμβρη του 2019, δηλαδή πολύ νωρίτερα απ' ό,τι ανακοινώθηκε.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Με στάση εργασίας στα νοσοκομεία όλης της χώρας απαίτησε την ένταξη στα ΒΑΕ

ΑΧΕΠΑ
ΑΧΕΠΑ
Την άμεση ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και τη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας απαίτησαν χτες οι φυσικοθεραπευτές των νοσοκομείων όλης της χώρας, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής στάσης εργασίας, με απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου τους. Συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου την κινητοποίηση στήριξε το Σωματείο Εργαζομένων.

Οι φυσικοθεραπευτές, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των δημόσιων μονάδων Υγείας, εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, καθότι ακόμα και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των δημόσιων μονάδων Υγείας, παραμένουν κενές πολλές οργανικές θέσεις. Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους, με συχνότερη την εμφάνιση παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Συμβολικές κινητοποιήσεις στις εισόδους των νοσοκομείων πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι φυσικοθεραπευτές και σε ΑΧΕΠΑ, «Παπανικολάου» και άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της στάσης εργασίας.

Οπως τόνισαν, μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, εργάζονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες. Ερχονται σε άμεση και στενή επαφή για παρατεταμένο χρόνο με τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Μάλιστα σήμερα αρκετοί από τους νοσούντες υγειονομικούς είναι φυσικοθεραπευτές των νοσοκομείων.

«Θριάσιο»
«Θριάσιο»
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Εκτός λειτουργίας Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Η διάγνωση δύο θετικών κρουσμάτων μεταξύ του προσωπικού της δεύτερης Μονάδας Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων οδήγησε στην απόφαση αναστολής της λειτουργίας της από την Τρίτη μέχρι την Κυριακή, αυξάνοντας την πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας της πόλης.

Συγκεκριμένα, ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια διαγνώστηκαν ταυτόχρονα θετικοί στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Η Μονάδα, η οποία διαθέτει αρνητική πίεση, εκκενώθηκε, ενώ οι 8 ασθενείς που νοσηλεύονταν μεταφέρθηκαν στις υπόλοιπες ΜΕΛ του νοσοκομείου. Παράλληλα, 15 άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού, 6 γιατροί και 6 καθαρίστριες, σύνολο 27 υγειονομικοί, τέθηκαν σε καραντίνα για τις επόμενες μέρες.

Μάλιστα, μετά από πίεση του υγειονομικού προσωπικού διασφαλίστηκαν σε δύο νοσηλευτές θάλαμοι καραντίνας στο ΦΙΑ ώστε να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, με κίνδυνο διασποράς του ιού στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διευκρινίζεται ότι ενώ όλα τα rapid tests στο προσωπικό της ΜΕΛ ήταν αρνητικά, αποφασίστηκε η επανάληψη των ελέγχων με μοριακό τεστ τις επόμενες μέρες, καθώς εκτιμήθηκε ότι ο χρόνος επώασης του ιού δεν ήταν αρκετός.

Αναπάντητο ερώτημα παραμένει η πηγή διασποράς στο προσωπικό της Μονάδας, που θεωρείται ότι λειτουργεί με κανόνες ύψιστης προστασίας, χωρίς όμως την αναγκαία στελέχωση προσωπικού. Το γεγονός ότι τα δύο θετικά περιστατικά νόσησαν ταυτόχρονα οδηγεί τις έρευνες στην εξέταση ενδεχόμενης ενδοκλινικής διασποράς, αφού η υποστελέχωση και η συσσωρευμένη κούραση στο προσωπικό αντικειμενικά υπονομεύουν τη δυνατότητα ορθής τήρησης των κανόνων ασφαλείας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Στάση εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα σήμερα

Αντιδρούν στις επικείμενες απολύσεις

Σε στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου προχωρούν σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», ενάντια στις επικείμενες απολύσεις.

«Μάθαμε ότι οι συμβάσεις που υπογράψαμε πριν από δύο μήνες με τη διοίκηση του νοσοκομείου δεν θα υλοποιηθούν! Οι πρώτοι 17 συνάδελφοι θα απολυθούν άμεσα και στη συνέχεια θα απολυθούν αρκετοί ακόμα», σημειώνουν οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εδώ και χρόνια στο νοσοκομείο.

«Από σύμβαση σε σύμβαση και από αγωνία σε αγωνία για το μεροκάματο, πάντα δίναμε πολύ περισσότερα από όσα έγραφαν οι συμβάσεις μας. Πρώτα δουλεύοντας στον εργολάβο, μετά με εργοδότη τον διοικητή, δουλέψαμε βδομάδες χωρίς ρεπό, δουλέψαμε ο ένας σε δυο και τρία τμήματα. Από σύμβαση σε σύμβαση χάσαμε εκατοντάδες ρεπό και μέρες αδειών, γιατί το πρόγραμμα δεν έβγαινε! Μας έβγαινε η ψυχή να προλάβουμε στο 8ωρο να καθαρίσουμε τρεις κλινικές και τώρα απαιτούν πολύ περισσότερα από εμάς στο 7ωρο! Στη βραδινή βάρδια μία καθαρίστρια έχει ευθύνη να καθαρίσει 7 ορόφους σε μη εφημερία και δύο συνάδελφοι στην εφημερία!», αναφέρουν περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας.

«Και τώρα στην πανδημία ακόμα πιο εντατικά να κάνουμε απολυμάνσεις, να μη γίνει το νοσοκομείο χώρος διασποράς (...) δουλεύαμε οι 70 αντί για 140. Και τώρα μας πετάνε στο δρόμο», σημειώνουν.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση και να γίνουν κι άλλες προσλήψεις εργαζομένων «από όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους, ώστε να δουλεύουμε σε ανθρώπινες συνθήκες, με την προβλεπόμενη ξεκούραση μεταξύ των βαρδιών και τα ρεπό που προβλέπει η σύμβαση. Διεκδικούμε το αυτονόητο! Να έχουμε τη δουλειά μας, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μισθό ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε την οικογένειά μας».

Κρούσματα στις φυλακές Λάρισας

Σε συναγερμό τέθηκαν οι υγειονομικές αρχές της Λάρισας, καθώς, μετά από σχετικά τεστ του ΕΟΔΥ στις δυο από τις τέσσερις πτέρυγες, σε σύνολο 400 κρατουμένων, 46 κρατούμενοι βρέθηκαν θετικοί. Οι έλεγχοι έγιναν κατόπιν πίεσης της ομοσπονδίας σωφρονιστικών υπαλλήλων. Παράλληλα, ελέγχθηκαν και 15 υπάλληλοι, που είχαν βάρδια, ένας εκ των οποίων βρέθηκε θετικός.

Σε απεργία πείνας ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων

Διαμαρτυρόμενος για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας και θέλοντας να προβάλει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων ξεκίνησε από χτες απεργία πείνας. Στην επιστολή του αναδεικνύει μεταξύ άλλων τα αιτήματα για άμεση καταβολή Δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζομένους των νοσοκομείων από το κράτος, την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, την επαρκή στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ