ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Και τυπικά αναμενόταν η νίκη Μπάιντεν

Από τη χτεσινή διαδικασία ψήφισης των εκλεκτόρων

Copyright 2020 The Associated

Από τη χτεσινή διαδικασία ψήφισης των εκλεκτόρων
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Και τυπικά αναμενόταν αργά χτες το βράδυ να ανακοινωθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, κατά την ψηφοφορία των μεγάλων εκλεκτόρων στις ΗΠΑ, η οποία συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά φέτος έχει αυξημένη σημασία λόγω της επιμονής του Ντόναλντ Τραμπ να μην αναγνωρίζει την ήττα του.

Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη έχουν ήδη επικυρωθεί νομικά σε καθεμιά από τις 50 Πολιτείες: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκέντρωσε αριθμό ψήφων ρεκόρ, 81,28 εκατομμύρια (51,3%) έναντι 74,22 εκατ. για τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο Πρόεδρο - επίσης υψηλός αριθμός. Ομως στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος εκλέγεται με έμμεσο τρόπο, με κάθε Πολιτεία να δίνει την ψήφο των μεγάλων εκλεκτόρων της - ο αριθμός των οποίων διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό - στον νικητή. Γι' αυτό και με βάση των αριθμό των εκλεκτόρων ο Μπάιντεν αναμενόταν να φτάσει τον αριθμό των 306 (απαιτείται η τυπική πλειοψηφία των 270) έναντι 232 για τον Τραμπ, από το σύνολο των 538 εκλεκτόρων.

Την Κυριακή ο Τραμπ κατήγγειλε για άλλη μια φορά «τις πιο νοθευμένες εκλογές στην αμερικανική Ιστορία».

Στο μεταξύ, βίαια επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών του Τραμπ και υποστηρικτών του Μπάιντεν ή κατά του Τραμπ ξέσπασαν την Κυριακή στην Ουάσιγκτον.

Το απόγευμα της Παρασκευής αυτοκινητιστής χτύπησε πολλούς ανθρώπους σε συνοικία του Μανχάταν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση του κινήματος «Black Lives Matter» («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»), ανέφερε η αστυνομία της Νέας Υόρκης και μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ. Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία και ο οδηγός συνελήφθη επιτόπου, ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρά του.

Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στην καταγγελία ότι δέχτηκε κυβερνοεπιθέσεις. «Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες - εταίρους μας όσον αφορά τις δραστηριότητες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στα κυβερνητικά δίκτυα» και «παρέχουμε τεχνική βοήθεια στις εν λόγω οντότητες», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (Cisa), που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Στα Μέσα διαρρέεται ότι πρόκειται για επιθέσεις χάκερ από τη Ρωσία στην εσωτερική αλληλογραφία του υπουργείου Οικονομικών και της Εθνικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών (NTIA). Από την πλευρά της η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ και αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στις φερόμενες επιθέσεις. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι κακόβουλες δραστηριότητες στο χώρο της πληροφορικής αντιτίθενται στις αρχές της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, στα εθνικά μας συμφέροντα και στο όραμά μας για τις σχέσεις μεταξύ κρατών».

  • Την Κυριακή ένας άνδρας σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών της Νέας Υόρκης, αφού άρχισε να ρίχνει με δύο πιστόλια, χωρίς κατά τα φαινόμενα να στοχεύει κανέναν, λίγη ώρα αφότου χορωδία είχε ψάλει χριστουγεννιάτικους ύμνους έξω από καθεδρικό ναό στην καρδιά της πόλης, ουρλιάζοντας ταυτόχρονα «ρίξτε μου», «σκοτώστε με». Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, δεν υπήρξαν τραυματίες.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική των πολέμων και της επικυριαρχίας

Σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ, μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, αναφέρεται στην κυβερνητική αλλαγή στις ΗΠΑ και σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Εχει περάσει η 3η Νοεμβρίου και λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος επέλεξε τον Δημοκρατικό υποψήφιο, ελαφρώς λιγότερο από το ένα τρίτο τον Ρεπουμπλικάνο και το υπόλοιπο ένα τρίτο δεν επέλεξε κανένα από τα παραπάνω, είτε με αποχή είτε με ψηφοφορία για εναλλακτική λύση τρίτου υποψήφιου. Η απειλή μιας έκπληξης τον Οκτώβριο δεν υλοποιήθηκε, αν και οι απεγνωσμένες προσπάθειες του Τραμπ να ακυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών συνεχίζονται.

Τα σημαντικά ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης, που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ειδικά για εμάς που ζούμε στην "κοιλιά του θηρίου", με συναίσθηση της ειδικής ευθύνης να αντιμετωπίσουμε τις ενέργειες της δικής μας κυβέρνησης, δεν απασχόλησαν τις περισσότερες, αν όχι όλες τις εκλογικές εκστρατείες των ΗΠΑ».

Και συνεχίζει: «Πίσω από τη φυλετική σύνθεση και αυτή των φύλων στη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αυτή αποτελεί τη συνέχεια της εμπλοκής της κυβέρνησης Ομπάμα - Μπάιντεν σε μόνιμο πόλεμο και βίαιες αλλαγές καθεστώτων, αλλά και της δέσμευσης για την πολιτική της "κυριαρχίας πλήρους φάσματος". Η υπόσχεση για "ηγετικό ρόλο" των ΗΠΑ σημαίνει, στην πραγματικότητα, την κυριαρχία των ΗΠΑ σε δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν επέλεξαν το αμερικανικό κράτος να τους κυβερνήσει. Αυτές οι μάστιγες δεν θα εξορκιστούν με την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ».

Καταλήγοντας, το Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ ζητάει μείωση των στρατιωτικών δαπανών, αποχώρηση από όλα τα πεδία ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τερματισμό όλων των καταναγκαστικών μέτρων και κυρώσεων κατά άλλων χωρών, ειδικά του αποκλεισμού της Κούβας, επιστροφή του εδάφους του Γκουαντάναμο σε αυτή, όχι σε πόλεμο με την Κίνα, αναγνώριση του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση, με τερματισμό της στήριξης στο κράτος - απαρτχάιντ του Ισραήλ. Καλεί σε ένταση του αγώνα «για μια δίκαιη μετάβαση από μια στρατιωτική σε μια ειρηνική οικονομία, για να καλύψουμε τις ανθρώπινες και κοινωνικές ανάγκες και να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον, να ενώσουμε τα χέρια μας για να χτίσουμε έναν κόσμο βασισμένο στη συνεργασία, στην ειρήνη, στο σεβασμό της κυριαρχίας όλων των χωρών».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Με μικρές προσδοκίες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Για το ενδεχόμενο «άτακτης εξόδου» προετοιμάζεται η Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Βρετανίας - ΕΕ σε μια «ύστατη προσπάθεια» να επιτευχθεί τις επόμενες μέρες μια εμπορική συμφωνία για το Brexit μετά την τελευταία διορία που χάθηκε το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες και να αποτραπεί μια άτακτη έξοδος χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα. Στις 31 Δεκέμβρη λήγει η μεταβατική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η Μεγάλη Βρετανία έχει παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ και στην τελωνειακή ένωση.

Την Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις συνομιλίες, αν και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφορές, όπως η κρατική βοήθεια και οι επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις κ.λπ., και στο θέμα της αλιείας, με την ΕΕ να απορρίπτει τη βρετανική πρόταση για τριετή μεταβατική περίοδο από το 2021 για την πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φάνηκε να μη διαβλέπει ότι υπάρχουν προοπτικές για σημαντική πρόοδο, αλλά η Βρετανία δεν θέλει να αποχωρήσει ακόμη από τις συνομιλίες. Οπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων, Αρλοκ Σάρμα, οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων θα αντέξουν στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και συμπλήρωσε ότι δεν υφίσταται καμία ανάγκη οι καταναλωτές να αποθηκεύουν τρόφιμα.

Για τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, «ο δίκαιος ανταγωνισμός και μια βιώσιμη λύση για τους αλιείς μας είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας συμφωνίας». «Δύο προϋποθέσεις δεν έχουν ακόμα ικανοποιηθεί. Ο ελεύθερος και θεμιτός ανταγωνισμός και μια συμφωνία που θα εγγυάται αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές και τα ύδατα», είπε.

«Θέλουμε κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού, όχι μόνο στην αρχή αλλά και μακροπρόθεσμα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Τέσσερα σκάφη του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα είναι έτοιμα την 1η Γενάρη για να προστατεύουν τα βρετανικά ύδατα στην περίπτωση που η μεταβατική περίοδος για το Brexit λήξει χωρίς συμφωνία, δήλωσε το υπουργείο Αμυνας, αναφερόμενο σε πιθανές αψιμαχίες μεταξύ βρετανικών και ξένων αλιευτικών.

Τα σκάφη του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα έχουν το δικαίωμα να σταματούν, να ελέγχουν και να περιορίζουν όλα τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ που θα βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Βρετανίας, σε ακτίνα 320 χλμ. από τις ακτές.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχιση διεργασιών

Νέες επαφές ετοιμάζει η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, που σύμφωνα με σειρά ρεπορτάζ αναμένεται να επισπεύσει τις συναντήσεις της με την τουρκική και τη βρετανική ηγεσία, μετά και από την ολοκλήρωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σημειώνουμε ότι η Λουτ το τελευταίο 10ήμερο είχε ήδη επαφές σε Κύπρο και Ελλάδα, στη διάρκεια των οποίων επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα όλων για όξυνση των παζαριών αλλά και ότι στο τραπέζι των συνομιλιών τίθενται νέα και παλιά σχέδια διχοτόμησης του νησιού.

Χτες, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα μεταβεί στην Αγκυρα μέσα σε αυτήν τη βδομάδα (ίσως και αύριο).

Την κλιμάκωση των διεργασιών γύρω από το Κυπριακό αναδεικνύει σειρά τοποθετήσεων, μεταξύ άλλων και αυτή που έκανε πριν από λίγες μέρες ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης (μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΣΤΡΑ») αναφέροντας ότι (στο πλαίσιο των συνομιλιών) θα μπορούσε να συζητηθεί μια χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Θυμίζουμε άλλωστε ότι τέτοιες προτάσεις είχε αναφέρει ξανά η Λευκωσία, σε επίσημες ή όχι επαφές (π.χ. συνάντηση Αναστασιάδη - Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη).

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι αυτή δεν θα πρέπει να ξεφεύγει από το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (που βέβαια εδώ και πολύ καιρό έχει μετατραπεί σε «όχημα» για τη διαπραγμάτευση ενός μοντέλου δύο κρατικών οντοτήτων, ανεξάρτητα από το πώς αυτά βαφτίζονται περίτεχνα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ