ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - «ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»
Προϋπόθεση οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Eurokinissi

Η ραγδαία κάμψη του ΑΕΠ, η «αναβολή επενδυτικών αποφάσεων», ο αποπληθωρισμός, η «ανακοπή της πτωτικής πορείας της ανεργίας» καθώς και η «διαμόρφωση μιας νέας γενιάς με μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία θα αυξήσουν το ήδη υψηλό απόθεμα», έρχονται να προστεθούν μεταξύ άλλων στα προβλήματα «ανταγωνιστικότητας» στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την «ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική» της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από τον διοικητή της, Γ. Στουρνάρα.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών επιδεινώνουν τη δημοσιονομική θέση της χώρας και αυξάνουν τον ήδη υψηλό λόγο δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ». Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «τα παραπάνω προβλήματα προστίθενται σε αυτά που ήδη αντιμετώπιζε η ελληνική οικονομία πριν από την πανδημία», μεταξύ άλλων στη χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, σε άλλες διαχρονικές αδυναμίες και στην προβλεπόμενη δημογραφική επιδείνωση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω «δίνουν το σήμα» της επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Ρηχή και αβέβαιη ανάκαμψη

Η ΤτΕ παρουσιάζει 3 σενάρια αναφορικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ.

Στο βασικό η κατρακύλα για το 2020 διαμορφώνεται σε -10%. Το 2021 και το 2022 αναμένεται ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με ρυθμό 4,2% και 4,8% αντίστοιχα, καθώς εκτιμάται ότι τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση θα ενισχυθούν σημαντικά.

Στο «ήπιο» σενάριο, που υποθέτει ότι τα μέτρα αναστολής κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας θα αρθούν γρηγορότερα, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9% το 2020, ενώ θα σημειώσει άνοδο κατά 4,8% το 2021 και 5% το 2022.

Σύμφωνα με το «δυσμενές» σενάριο, το οποίο υποθέτει ότι οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι πιο έντονες και η ανάκαμψη της οικονομίας θα καταστεί δυσκολότερη, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 11% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 3,2% και 4,5% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα.

Βασικός μοχλός στήριξης για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, οι εκταμιεύσεις του οποίου επίσης προϋποθέτουν την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης της ΤτΕ, η συμβολή του «Ταμείου Ανάκαμψης» στους ρυθμούς ανάκαμψης θα διαμορφωθεί στο 2,3% κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2021 - 2026.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που περιβάλλουν το βασικό σενάριο η ΤτΕ εστιάζει μεταξύ άλλων σε μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της ύφεσης που θα στερούσε πόρους από παραγωγικές επενδύσεις.

Στο τέλος Σεπτέμβρη του 2020, τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώθηκαν σε 58,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκέμβρη 2019 και ως ποσοστό του συνόλου των χορηγήσεων στο 35,8%, με προσωρινό ανάχωμα την υπαγωγή μεγάλου μέρους των ενήμερων δανείων σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη του 2020 που συγκράτησε την πρόκληση νέων «κόκκινων» δανείων.

Παράλληλα, η ΤτΕ εντοπίζει κινδύνους στους ρυθμούς ανάκαμψης, που πηγάζουν από μια επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη ΝΑ Μεσόγειο και από το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕE χωρίς τη σύναψη συμφωνίας.

Τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΤτΕ προβάλλει την ανάγκη κλιμάκωσης των αντιλαϊκών παρεμβάσεων και αναδιαρθρώσεων με βάση τους παρακάτω άξονες:

-- Την επαναφορά της δημοσιονομικής πολιτικής στη σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων και στην επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Επισημαίνεται ακόμη ότι «η διαδικασία απόσυρσης της κρατικής στήριξης θα πρέπει να συντονιστεί με τη σταδιακή επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος εγκλωβισμού σε μια κατάσταση μακροχρόνιας οικονομικής στασιμότητας με διαρκείς αποπληθωριστικές πιέσεις».

-- Η ανάγκη για δημοσιονομική σταθεροποίηση, «εφόσον υιοθετηθεί το κατάλληλο μείγμα, θα μπορεί και πάλι να υποβοηθά την ανάπτυξη», επισημαίνει η έκθεση της ΤτΕ, φέρνοντας για παράδειγμα «μια περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών», για τους επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας και νέα βάρη στο λαό για τις φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές τους.

-- Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν και οι επισημάνσεις πως «δεδομένου του μεγάλου επενδυτικού κενού στην ελληνική οικονομία, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να έχει ισχυρό επενδυτικό προσανατολισμό με αύξηση φιλικών προς την ανάπτυξη δημόσιων δαπανών...».

Αναφορικά με το «Ταμείο Ανάκαμψης» η ΤτΕ εστιάζει μεταξύ άλλων στην ανάγκη αξιοποίησης οικονομιών κλίμακας από τη συμμετοχή ελληνικών και ξένων μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή εξωστρέφεια και διοικητική και χρηματοοικονομική τεχνογνωσία.

Οπως λένε, «για το σκοπό αυτό δημοσιεύθηκε το προκαταρκτικό Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αξιοποιεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαρίδη. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του Σχεδίου συνάδουν με αντίστοιχες προτάσεις πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος».

Διαβεβαιώσεις άλλωστε πως η κυβέρνησή του «στοχεύει στην εφαρμογή τολμηρών αλλαγών που φέρνουν συνολικό μετασχηματισμό», παραπέμποντας και στην αξιοποίηση της περιβόητης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση που είχε με τον γγ του οργανισμού Αγκ. Γκουρία. Ενώ τόσο στη συζήτηση όσο και αργότερα, μιλώντας σε συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, παρουσίασε ως «δίδυμες προτεραιότητες» της κυβέρνησης τον λεγόμενο «Πράσινο και Ψηφιακό Μετασχηματισμό» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και κρατικής διοίκησης, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Σε λειτουργία τα καταστήματα της «Σύγχρονης Εποχής»

Συνεχίζονται οι παραγγελίες τηλεφωνικά, αλλά και μέσω διαδικτύου

Η «Σύγχρονη Εποχή» ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη τα καταστήματά της σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργούν Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 - 20.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 18.00.

Παράλληλα, παραμένει η δυνατότητα παραγγελιών μέσω τηλεφώνου, email, καθώς και από το e-shop (www.sep.gr) της «Σύγχρονης Εποχής», ως εξής:

  • Αθήνα, Μαυροκορδάτου 3: Παραγγελία μέσω τηλεφώνου: 2103829835 - 2103808132. Παραγγελία μέσω email: sepathens@gmail.com
  • Θεσσαλονίκη, Πλάτωνος 7: Παραγγελία μέσω τηλεφώνου: 2310283810. Παραγγελία μέσω email: septhess@gmail.com
  • Πάτρα, Κανακάρη 159: Παραγγελία μέσω τηλεφώνου: 2610222804. Παραγγελία μέσω email: sepioa@gmail.com
  • Υπόλοιπη Ελλάδα: Παραγγελία μέσω e-shop: www.sep.gr

Αξιοποιούμε το e-shop της «Σύγχρονης Εποχής» και εξασφαλίζουμε την παραλαβή των βιβλίων στην πόρτα μας.

Η «Σύγχρονη Εποχή», με σύνθημα «Η Γνώση είναι Δύναμη», μας καλεί να συνεχίσουμε την προσπάθεια δημιουργίας ενός ισχυρού μορφωτικού ρεύματος που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ