ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λεζάντες

 

Από το «Δρόμο για την Ιθάκη» του Κώστα Δημητρίου

Από το «Χώμα και νερό» του Πάνου Καρκανεβάτου

Χαλανδραίοι δημιουργοί

 

Στους Χαλανδραίους δημιουργούς, εικαστικούς και λογοτέχνες, που χρόνια τώρα, σεμνά και αθόρυβα αντλούν την έμπνευσή τους από την πόλη τους, εστιάζει το «βλέμμα» του το «Αετοπούλειο» Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου. «Αναφορά στο έργο των δημιουργών της πόλης μας» τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα (7.30μμ). θα παρουσιαστεί το εικαστικό έργο του Σταυριανού Κατσιρέα. Στις 19/11 οι: Καλλέργης, Μητσάκης, Πολενάκης, Γαλανίδου, Γρηγοριάδης και Παναγόπουλος, θα αναφερθούν στο συγγραφικό έργο του Χρήστου Σαμουηλίδη. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με το συγγραφικό έργο του Νικόλα Καβουριάρη (22/11), το εικαστικό του Νίκου Οικονομίδη (24/11), το συγγραφικό του Γιάννη Πλαχούρη (29/11) και το ποιητικό της Γιώγας Σιώκου (13/12). Είσοδος ελεύθερη.

 

Πέθανε τη Δευτέρα και κηδεύτηκε χτες από τη Μητρόπολη Βόλου, ο ακαδημαϊκός στη θέση της Ορυκτολογίας και Πετρολογίας και καθηγητής του ΕΜΠ Αθανάσιος Πανάγος. Ο Α. Πανάγος διατέλεσε καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών, στο ΕΜΠ, πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΙΓΜΕ, μέλος του Συμβουλίου Μεταλλείων του υπουργείου Βιομηχανίας, της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Τεχνολόγων Ορυκτού Πλούτου, και άλλων σχετικών διεθνών οργανώσεων. Είχε δημοσιεύσει περισσότερες από 120 επιστημονικές εργασίες και διδακτικά βοηθήματα για τους φοιτητές Γεωλογίας στο ΕΜΠ.

 

Στο όμορφο Πόζναν, την πρώτη πρωτεύουσα της Πολωνίας, άρχισε χτες και θα ολοκληρωθεί στις 23 του Νοέμβρη το 22ο Διεθνές Συνέδριο Ποίησης. Στο συνέδριο αυτό, ύστερα από πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού της Πολωνίας, της Ενωσης Πολωνών Συγγραφέων και του καθηγητή (πολιτικού πρόσφυγα, που ζει στο Πόζναν) Νίκου Χατζηνικολάου, συμμετέχει και η βραβευμένη Χαλκιδαία ποιήτρια (μέλος της ΕΕΛ) Μαρία Γ. Μυστριώτη. Να σημειώσουμε ότι μια συλλογή της Μ. Μυστριώτη έχει μεταφραστεί και εκδοθεί στα πολωνικά.

Αφιερωμένη στο Πολυτεχνείο

 

Μια βραδιά αφιερωμένη σε όλους εκείνους που πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Σε όσους δε συμμορφώθηκαν «προς τας υποδείξεις», ακολουθώντας το «δρόμο» της συνείδησης και του αγώνα. Αφιερωμένο στην επέτειο του Πολυτεχνείου είναι το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει σήμερα στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, τηλ. 3414.350), η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Βασίλης Λέκκας, Σωτηρία Λεονάρδου, Καλλιόπη Βέττα και Μαρία Ρουσσέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ