ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
Τηλεόραση
Στην εποχή της... Σόφι

 

Σκηνή από την ισπανική ταινία «Μπελ Επόκ»
Σκηνή από την ισπανική ταινία «Μπελ Επόκ»
Εκπληκτική είναι η ερμηνεία της Μέριλ Στριπ στην ταινία του Αλαν Πάκουλα «Η εκλογή της Σόφι». Η Μέριλ Στριπ ερμηνεύει το ρόλο μιας Πολωνέζας, της Σόφι, που βασανίστηκε από τους ναζί. Εζησε μέρες φρικτές στο στρατόπεδο του Αουσβιτς και έχασε τα παιδιά της. Κατάφερε να επιζήσει και το 1947 να βρεθεί στη Νέα Υόρκη, κουβαλώντας τα τραύματά της και τις μνήμες της. Ζει σε μια πανσιόν με έναν Αμερικανοεβραίο διανοούμενο. Στον επάνω όροφο μένει ο Στίνγκο, ένας νεαρός συγγραφέας, που θα κάνει παρέα με το ζευγάρι και θα ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για τη Σόφι. Ο Αλαν Πάκουλα μετέφερε στην οθόνη ένα μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Στάιρον. Εκτός από τη Μέριλ Στριπ πρωταγωνιστούν οι Κέβιν Κλάιν και Πίτερ Μακ Νίκολ. (ΝΕΤ 22.30)

«Μπελ Επόκ». Ισπανική ταινία σκηνοθετημένη από τον Φερνάντο Τρουέμπα. Το 1931 η Ισπανία βρίσκεται σε μια μεταβατική ιστορική περίοδο. Ο Φερνάντο, νεαρός λιποτάκτης, θα περάσει μία από τις πιο όμορφες περιόδους της ζωής του. Θα καταφύγει σε μια έπαυλη ενός ηλικιωμένου καλλιτέχνη και θα γνωρίσει τις τέσσερις κόρες του ερωτοτροπώντας μαζί τους. Ο ηλικιωμένος άνδρας δε θα φέρει καμιά αντίρρηση στο ερωτικό παιχνίδι που παίζεται σπίτι του. Μια ταινία που «παίζει» με τον έρωτα, τον αισθησιασμό και την τρυφερότητα, σε μια Ισπανία που το πνεύμα της ελευθερίας είναι πλέον φανερό. Παίζουν οι Φερνάντο Φερνάν Γκομέζ, Χόρχε Σαντζ κ.ά. (ALPHA 23.30)


ΕΣΡ
Περιμένοντας πράξεις...

 

Μερική αναδίπλωση αναγκάστηκε να κάνει ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, μετά τις διαστάσεις που πήρε η διένεξη με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η οποία προκάλεσε και την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Μια παρέμβαση που έγινε προκειμένου η κυβέρνηση να μην ανοίξει νέα μέτωπα σε μια περίοδο που η κατάσταση και τα προβλήματα που έχει ν' αντιμετωπίσει είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες, αφού το ΕΣΡ ήταν αποφασισμένο για όλα σε περίπτωση που ο υπουργός επέμενε στη μη νομιμότητα των κυρωτικών αποφάσεων του ΕΣΡ. Είναι ηλίου φανερότερο ότι ο υπουργός Τύπου με την αμφισβήτηση της νομιμότητας των αποφάσεων του ΕΣΡ, εμμέσως πλην σαφώς επιχείρησε να πλήξει το κύρος του οργάνου, με εμφανείς προφανώς για το μέλλον συνέπειες.

Χτες ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του ΕΣΡ, είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο Παύλο Σούρλα, στον οποίο ανακοίνωσε ότι ανακαλεί την απόφαση για την υπόθεση Ματέι και ότι αναστέλλει την εκτέλεση των αποφάσεων για τις εκπομπές «Αληθινές ιστορίες» και «Επιτέλους μαζί». Συγκεχυμένο νομικά είναι το ζήτημα της αναστολής. Απ' ό,τι όμως φαίνεται, ο υπουργός θα ζητήσει, για τη νομιμότητα των αποφάσεων του ΕΣΡ και για το θέμα των ηθικών κυρώσεων, τη γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. Το ΕΣΡ μετά την επικοινωνία με τον υπουργό αναμένει τις περαιτέρω διαδικασίες για τις έμπρακτες ενέργειες του υπουργού. Το θέμα της ανάκλησης των αποφάσεων είχε τεθεί και στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο του ΕΣΡ Παύλο Σούρλα.

Σε χτεσινή τους δήλωση τρία μέλη του ΕΣΡ, οι Τίτος Αθανασιάδης, Νίκος Κουλούρης και Αντώνης Μακρυδημήτρης, τονίζουν ότι η σοβούσα κρίση στις σχέσεις του ΕΣΡ και του υπουργείου είναι «σύμπτωμα βαθύτερων αιτιών που αφορούν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο θεσμό». Ζητούν την ανάκληση των αποφάσεων, τον εξοπλισμό του ΕΣΡ με το αναγκαίο στελεχικό δυναμικό και την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, όπως τονίζεται στη δήλωση, η κυβέρνηση θα συντηρήσει και θα επιτείνει τα φαινόμενα αυθαιρεσίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Πνευματικά δικαιώματα

Το υπουργείο Τύπου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο τηλεοπτικός σταθμός «Junior' s TV», γιατί εδώ και μία βδομάδα το υπουργείο επιχειρεί να κλείσει το σταθμό, με «μια σειρά αυθαίρετων πράξεων του προσωπικού» που επιχειρεί ν' «αποπροσανατολίσει τις διωκτικές αρχές». Η επιδίωξη του υπουργείου να κλείσει τον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό ίσως δεν είναι άσχετη με την επίσκεψη Κλίντον και με τα πνευματικά δικαιώματα, θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Η εταιρία προστασίας των αμερικανικών παραγωγών, η ΕΠΟΕ (Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων) έχει καταγγείλει από καιρό ότι ο τηλεοπτικός σταθμός «Junior' s» δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα. Ο Δημήτρης Ρέππας με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου είπε ότι το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων φαίνεται ότι φτάνει στην «ευτυχή κατάληξή του με συμφωνία των δύο κυβερνήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ