ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Nίπτουν τας χείρας τους»

Μετά τα γεγονότα του ντέρμπι ο ένας ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο

Το τέλος του κατήφορου είναι ο πάτος. Και νομοτελειακά αυτή θα 'ναι η πορεία του ποδοσφαίρου από τη στιγμή που οι κάθε λογής «ταγοί» του το έσυραν στην αδηφάγα «Λερναία Υδρα» της εμπορευματοποίησης. Οσοι παρουσιάζονται να εξεπλάγησαν από τα δρώμενα εντός και εκτός του γηπέδου στη Ν. Φιλαδέλφεια είναι άσχετοι με την ποδοσφαιρική πραγματικότητα ή υποκριτές. Συνειδητά «κοιτούν το δέντρο, χάνοντας το δάσος». Η έκταση κάποιων ενεργειών είναι ενδεικτική και εξηγήσιμη, αλλά αποτελεί μια παράμετρο του τύπου. Ο εστιασμός πάνω τους απλά αποπροσανατολίζει. Η ουσία βρίσκεται στο γενικότερο φαινόμενο. Και γι' αυτούς που πάλι «στρουθοκαμηλίζουν», το φαινόμενο (που με τη μια ή άλλη μορφή έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον) συνδέει «ομφάλιος λώρος» με το ξεπούλημα του αθλήματος στους επιχειρηματίες, ως μια επιπλέον πηγή πλουτισμού. Το επαγγελματικό πρωτάθλημα σημαίνει, για όσους το «λησμονούν», ότι υπάρχει ανταγωνισμός επιχειρήσεων (Ανωνύμων Εταιριών) δηλαδή κερδισμένοι και χαμένοι πρώτα και κύρια οικονομικά. Με το χρόνια μάλιστα τα μεγέθη αυτά αυξάνονται γεωμετρικά. Η σύγκρουση λοιπόν συμφερόντων και η οικονομία της «ελεύθερης» αγοράς δεν επιτρέπει ηθικούς φραγμούς και αρχές. Μοναδικός νόμος είναι η με κάθε τρόπο υπεράσπιση της επένδυσης... Αυτό το γνωρίζουν, όσο και αν προσπαθούν να το ξεπεράσουν, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Και η προσπάθεια αποποίησης ευθυνών και αυτοπαρουσίασης του καθενός ως «μαχητή του δικαίου και του ηθικού», αποτελεί απλά μια παρωδία που προκαλεί θυμηδία. Και υποδεικνύει ενοχή.

Μόλις μια μέρα μετά τα κατάπτυστα γεγονότα στο ντέρμπι αυτό ακριβώς έκαναν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Βίκτορας Μητρόπουλος, οι αντιμαχόμενες πλευρές. Ο »μεσσίας» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, κύριος Μητρόπουλος, διακήρυξε συνέχιση της μάχης του γι' αξιόπιστο πρωτάθλημα και έριξε την ευθύνη στον κακό διαιτητή και την ΑΕΚ. Δήλωσε αναγκασμένος να 'χει συνοδό (σ.σ. μπράβο) γιατί δέχεται απειλές, άγνοια για την κατοχή όπλου από το συνοδό του, κάκισε την ενέργειά του αλλά ουσιαστικά τον δικαίωσε: «Οφείλω όμως ν' αναγνωρίσω ότι ίσως η ενέργειά του ήταν ευεργετική για την προσωπική μου ασφάλεια»... Οταν ρωτήθηκε από το «Ρ» για τα διαπλεκόμενα και τις παρενέργειές τους, εμμέσως πλην σαφώς παρέπεμψε στην πολιτεία: «Εγώ δε συντάσσω προεδρικά και υπουργικά διατάγματα». Οσο για την ύπαρξη ανθρώπων του υποκόσμου «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Εγώ προσπαθώ όταν οι παράγοντες μπαίνουν στο γήπεδο να μη χρειάζονται κανέναν κοντά τους». Αμ, δεν το είδαμε. Από την πλευρά του ο κύριος Φούρας έκανε... επίδειξη πυγμής. Με μια φιλολογική ανακοίνωση γεμάτη αοριστίες, ψέγει τους παράγοντες, καταδικάζει και στο τέλος προειδοποιεί ότι «τόσο η πολιτεία όσο και η Δικαιοσύνη οφείλουν να πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους και θα το πράξουν, εξαντλώντας της αυστηρότητά τους, δεδομένου ότι εξαντλήθηκαν και τα όρια ανοχής». Τόσο δραστική και αποφασιστική παρέμβαση... Η ΑΕΚ ξανακαταγγέλλει τους «γνωστούς κακούς» και ο Ολυμπιακός κάνει λόγο για προβοκάτσια. Κι όλοι ευχαριστημένοι που επιτέλεσαν το καθήκον τους, σαν άλλοι «Πόντιοι Πιλάτοι», πήγαν για ύπνο.

  • Ο Βασίλης Νικάκης χαρακτήρισε κακή τη διαιτησία Δημητρόπουλου, προανήγγειλε την αποπομπή του, κατήγγειλε τα έκτροπα και πρόσθεσε με νόημα: «Σε καμιά περίπτωση όμως δε θα φορτωθούμε ευθύνες άλλων και δε θα δεχτούμε την παραπληροφόρηση σε πραγματικά γεγονότα». Επίσης, μετά και από αίτημα της ΕΠΑΕ θα γίνουν αλλαγές στα μέλη της επιτροπής αλλά και στους πίνακες.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Γυρίστε τους την πλάτη

 

Το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο δε φαίνεται να συγκινεί τους ανθρώπους που περιστρέφονται γύρω απ' αυτό. Γιατί άλλωστε να ιδρώσει το αυτάκι τους;

Ολους αυτούς τους «κυρίους» το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα και η προσωπική τους προβολή σε βάρος των φιλάθλων που αναρωτιούνται αν το παιχνίδι είναι... στημένο. Μετά τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο πλέον αδαής είναι πεπεισμένος ότι η σαπίλα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Κάθε «είδος ανθρώπου» έχουν εισβάλει στο χώρο και τα αποτελέσματα τα είδαμε στο «Μέμπερς Κλαμπ» του Σταδίου «Νίκος Γκούμας». Διαπληκτισμοί, πυροβολισμοί, τραυματισμοί, συλλήψεις. Ολα αυτά σ' έναν αγώνα κεκλεισμένων των θυρών. Αν δηλαδή ήταν με κόσμο το ντέρμπι θα μετράγαμε ακόμα νεκρούς; Οχι, δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής. Βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο. Στο βωμό του κέρδους, τα διαπλεκόμενα έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους και στο ποδόσφαιρο. Κάθε καρυδιάς καρύδι έχει αποκτήσει οντότητα, κύρος.

Ολα πλέον είναι μια συναλλαγή. Τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται, αφού το μεγάλο κεφάλαιο έτσι... γουστάρει. Ασφαλώς οι ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη και των άλλων... εκσυγχρονιστών είναι τεράστιες. Αλλωστε αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των «πραγματικών» αφεντικών που έχουν δημιουργήσει στρατιές οπαδών τυφλωμένες από ένα αχαλίνωτο μίσος για κάθε «εχθρό» της ομάδας τους.

Οχι, τέτοιους «μέντορες» δεν τους χρειάζεται η νεολαία μας και ο απλός λαός. Ολοι μαζί πρέπει να τους γυρίσουμε επιδεικτικά την πλάτη, να τους περιφρονήσουμε, αλλά παράλληλα να τους δείξουμε ότι είμαστε και εμείς εδώ. Αυτοί που αγαπάνε πραγματικά το λαοφιλέστερο των σπορ. Ευχαριστούμε, δε θα... πάρουμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στημένα πρωταθλήματα, τραμπουκισμούς και αθλιότητες.. Μέσα από τον λαϊκό μαζικό αθλητισμό που είναι η πραγματική λύση στη λαίλαπα του χουλιγκανισμού, η νεολαία θα βρει σωστές διεξόδους και θα ανυψώσει τις δημιουργικές της δυνατότητες.

Τώρα, όσον αφορά τους παράγοντες. Προτείνουμε να φτιάξουν ένα δικό τους πρωτάθλημα επιχειρήσεων που στο τερέν θα αγωνίζονται όχι ποδοσφαιριστές αλλά.... γιάπηδες. Εχουμε ακόμα μια καλή ιδέα. Ως έδρα τους να δηλώσουν όλοι το Χρηματιστήριο. Ξέρετε, εκείνη τη ρωμαϊκή αρένα στην οδό Σοφοκλέους...


Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι»

 

Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων ζητά η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες για τις εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες σημάδεψαν τον αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακού προχτές το βράδυ. Η ΕΑΥΑ ζητά, επίσης, να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και να διασφαλιστεί η αθλητική ιδέα..

Αναφερόμενη, εξάλλου, στα τελευταία βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν μέσα κι έξω από το γήπεδο, επιρρίπτει τις ευθύνες στους μεγαλοπαράγοντες και τους συντελεστές των αγώνων, υπενθυμίζοντας ότι σε έναν άλλο αγώνα προ καιρού διάφοροι άλλοι μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου είχαν έρθει στα χέρια, στην κερκίδα των επισήμων του ΟΑΚΑ. «Η Ενωση - σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση - καταγγέλλει όλους εκείνους που εκτρέφουν τη βία στα γήπεδα, απομακρύνοντας από κάθε αθλητική ιδέα το πραγματικό φίλαθλο κοινό».

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής, ανακοίνωσε ότι από την πλευρά της Αστυνομίας είχαν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποτροπή των επεισοδίων. Επισήμανε, ακόμα, ότι επειδή ο αγώνας έγινε κεκλεισμένων των θυρών, η είσοδος των δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων επιτράπηκε με ευθύνη της ΕΠΑΕ. Οσον αφορά στο συμβάν με τους πυροβολισμούς, υποστήριξε ότι «δεν ήταν δυνατόν να προβλεφτεί και να αποτραπεί, αφού στο χώρο του κλαμπ δεν εισέρχονται αστυνομικές δυνάμεις, ούτε γίνεται ο συνήθης αστυνομικός έλεγχος στους εισερχόμενους, καθόσον πρόκειται για άτομα άμεσα σχετιζόμενα με την ομάδα της ΑΕΚ και της διοίκησής της»...

Ο Νίκος Γιαννουδάκος, οδηγός και σωματοφύλακας του προέδρου της ΕΠΑΕ, Β. Μητρόπουλου, ο οποίος κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ενώ βρισκόταν στην αίθουσα «ΜΕΜΠΕΡΣ ΚΛΑΜΠ» του γηπέδου, πυροβόλησε μια φορά για εκφοβισμό, με περίστροφο των 22 mm που κατείχε παράνομα, δεν προσήχθη στον εισαγγελέα. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» φρουρούμενος, καθώς αμέσως μετά την πράξη του δέχτηκε επίθεση από παρευρισκόμενους οπαδούς της ΑΕΚ και κάποιος από αυτούς τον τραυμάτισε με αιχμηρό αντικείμενο στο μηρό του αριστερού ποδιού.

ΠΑΟ
Με το μυαλό στο ντέρμπι

 

Η μεγάλη ώρα της κόντρας των δύο «αιωνίων» αντιπάλων πλησιάζει και στους κόλπους του Παναθηναϊκού τα συναισθήματα διίστανται. Από τη μια η αίγλη που πάντα προκαλείται από την αναμονή ενός τέτοιου « ιστορικού» ντέρμπι, με την ταυτόχρονη δημιουργία διάφορων προβληματισμών και από την άλλη η αποφασιστικότητα που διακατέχει τους «πράσινους» παίχτες, αλλά και τον τεχνικό τους Γιάννη Κυράστα, ότι το «τριφύλλι» θέλει και μπορεί... Μπορεί να πετύχει αυτό που εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει καταφέρει. Να επιβληθεί δηλαδή της ομάδας του Πειραιά και μάλιστα μιας ομάδας που παρά τα άτυχα αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, στο πρωτάθλημα έχει δείξει για τα καλά τα... δόντια της: «Θα είναι ένα παιχνίδι που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Οπως είχα πει και πριν το ματς με την ΑΕΚ, έτσι και με τον Ολυμπιακό πάμε για νίκη. Μέχρι στιγμής η βαθμολογική συγκομιδή της ομάδας είναι πολύ καλή, κάτι που βοηθάει και ψυχολογικά τους παίχτες», τόνισε ο Κυράστας και συνεχίζει:: «Στο ματς με τον Ολυμπιακό θα ακολουθήσω τη δική μου νοοτροπία και φιλοσοφία. Αλλωστε κάθε τεχνικός έχει τη δική του τακτική». Πάντως ο τεχνικός του «τριφυλλιού» κρατάει κλειστά, ακόμα, τα χαρτιά του για το πώς θα «χτυπήσει» στα ευαίσθητα σημεία των αντιπάλων...

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Στόχος το «θαύμα»

 

Με δύο νέα πρόσωπα σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, τους Ιορδανίδη και Τζανέτη από τον ΟΦΗ, θα προσπαθήσει η Εθνική μας ομάδα των ελπίδων να αποδείξει πως μπορούν να γίνουν ακόμα θαύματα. Το 3-0 με το οποίο ηττήθηκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην Τσεχία από την αντίστοιχη Εθνική ομάδα, εκτός του ότι είναι βαρύ ως σκορ, είναι και δύσκολο στο να ανατραπεί. Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά όπως δήλωσε και ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Κόλλιας: «Ζητάμε ένα θαύμα. Αν ήταν κάποια άλλη ομάδα, θα έλεγα ότι είναι ακατόρθωτο. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Στο ποδόσφαιρο όμως όλα μπορούν να συμβούν». Ετσι σήμερα οι παίκτες της Εθνικής μας κατεβαίνουν με σκοπό τη νίκη με σκορ που θα τους εξασφαλίσει και την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2000. To ματς θα αρχίσει στις 18.00 (ΕΤ 1)

Τα προβλήματα όμως «πονοκεφαλιάζουν» τον Γιάννη Κόλλια, αφού στο επαναληπτικό παιχνίδι δε θα έχει στη διάθεσή του τους τιμωρημένους Χούτο, Τζιωρτζόπουλο, και Σταυρακάκη. Αμφίβολες κρίνονται και οι συμμετοχές του Κουλακιώτη, ο οποίος στο παιχνίδι με την Τσεχία υπέστη τράβηγμα και του Αλεξόπουλου.

  • Αλλο ένα φιλικό παιχνίδι για την Εθνική μας ομάδα των ανδρών αυτή τη φορά με τη Βουλγαρία, στην Κοζάνη (15.00 ΕΤ 1)
Καταγγέλλονται οι αθλιότητες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι ελεεινότητες που διαδραματίστηκαν στους χώρους του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας - και μάλιστα στην εξέδρα των επισήμων - και έξω από αυτούς, όπου μπράβοι και παράγοντες επιδόθηκαν σε μαφιόζικες συμπλοκές, δείχνουν την ουσία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Σ' έναν τομέα της κοινωνικής ζωής, όπου τα πάντα πουλιούνται κι αγοράζονται. Σ' έναν τομέα που - όπως και παντού - υπάρχει η σφραγίδα του μεγάλου κεφαλαίου και οι οικονομικές και πολιτικές επιδιώξεις του, καθώς και ο λυσσαλέος ανταγωνισμός των μεγαλοϊδιοκτητών των ΠΑΕ, τέτοιες εικόνες δεν πρέπει να καταπλήσσουν. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νόμων της ζούγκλας, του κέρδους και της ελευθερίας των λίγων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού η πολιτική της υπηρετεί τα συγκεκριμένα συμφέροντα, τον επαγγελματισμό στον αθλητισμό και την υποβάθμιση της λαϊκής αθλητικής δραστηριότητας. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι ο αθλητισμός και οι φίλαθλοι που έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα να γυρίσουν την πλάτη τους στο αίσχος του επαγγελματισμού και στα στημένα πρωταθλήματα και ν' αγωνιστούν για ένα λαϊκό αθλητισμό που θα σέβεται το φίλαθλο και τους αθλητές, θ' ανυψώνει τις δημιουργικές δυνατότητες της νεολαίας, θα καλλιεργεί το πνεύμα της άμιλλας και την πολιτιστική προαγωγή των νέων ανθρώπων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ