ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες

Νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα σε γραφεία της ΔΕΗ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Απέναντι στο μπαράζ απειλών και διακοπών ηλεκτροδότησης που με ευθύνη της κυβέρνησης και των παρόχων βρίσκεται σε εξέλιξη απέναντι σε χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Τετάρτη οργανώνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε γραφεία της ΔΕΗ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Το μπαράζ διακοπών δεν σταμάτησε ούτε την παραμονή Χριστουγέννων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την ανάλγητη πρακτική της ΔΕΗ ΑΕ, που παραμονή Χριστουγέννων έκοψε το ρεύμα σε σπίτι εργατικής οικογένειας με μικρά παιδιά, και καλεί σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. σε διαμαρτυρία στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καλαμαριά (Πόντου 115).

Οπως αναφέρει, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε σπίτι εργαζόμενης στους παιδικούς σταθμούς, με μικρά παιδιά και τον σύζυγό της να βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης λόγω του lockdown.

Ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, με τις πλάτες της κυβέρνησης, κόβουν το ρεύμα σε ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχειας, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με επιδόματα που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών».

Και υπογραμμίζει: «Η αλληλεγγύη που εκφράζεται μέσα από τα σωματεία δείχνει τη σημασία που έχει η οργάνωση όλων μας. Μόνο ο ένας στο πλευρό του άλλου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να παλέψουμε για να καλυτερέψουν οι ζωές μας, να ζήσουμε όπως μας αξίζει».

Διακοπές, απειλές και διακανονισμοί με δυσβάσταχτους όρους

Αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στη Λάρισα θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη, στις 12 μ., αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, ενάντια στις απειλές και διακοπές ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ενώ η ανεργία όλο και εκτινάσσεται, το εισόδημα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών όλο και συρρικνώνεται λόγω της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η ΔΕΗ, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας, προχωράει με αμείωτη ένταση σε διακοπές συνδέσεων φτωχών και ανέργων λαϊκών νοικοκυριών».

«Συγχρόνως», προσθέτει, «οι εισπρακτικές εταιρείες στις οποίες έχουν ανατεθεί η "ειδοποίηση", ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία, στην ουσία, των οφειλετών, με αμείωτο ζήλο έχουν φτάσει στο σημείο να προειδοποιούν ότι θα κοπεί παροχή επειδή συναδέλφισσα καθαρίστρια χρωστάει στη ΔΕΗ το υπέρογκο ποσό των 97 ευρώ! Οι διακανονισμοί που προτείνονται, είτε από τη ΔΕΗ ΑΕ είτε από τους υπόλοιπες εταιρείες παρόχους ρεύματος, έχουν τέτοιους όρους που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν άνθρωποι που δεν έχουν εισόδημα εδώ και πολλούς μήνες ή έχουν πολύ μικρό εισόδημα όσοι είναι ενταγμένοι στα μέτρα στήριξης».

Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα!

Σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους απαιτούν:

  • Να απαγορευτεί κάθε διακοπή παροχής ρεύματος σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες που υποφέρουν, για το διάστημα των εορτών και για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να προχωρήσει η επανασύνδεση των παροχών ρεύματος σε όλους όσοι πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους.
  • Να γίνει ουσιαστικό «κούρεμα» του χρέους στη ΔΕΗ και σε κάθε άλλο πάροχο Ενέργειας σε ό,τι αφορά ανέργους, όσους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και άλλους χαμηλόμισθους ή φτωχούς επαγγελματίες. Στη βάση αυτή, να διαμορφωθούν ρυθμίσεις που να αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής των φτωχών εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συνέχεια στις πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης

Η αναμνηστική κάρτα που έδωσε μαζί με τη βοήθεια το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης
Η αναμνηστική κάρτα που έδωσε μαζί με τη βοήθεια το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης
Πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της ανεργίας και τα νέα χτυπήματα στο εισόδημά τους, εξαιτίας της εντεινόμενης αντιλαϊκής επίθεσης εν μέσω πανδημίας και νέας οικονομικής κρίσης, συνεχίζουν να οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς. Μεταξύ άλλων:

-- Διαδικτυακή παρουσίαση της παράστασης «Ο Πινόκιο» από το Κουκλοθέατρο Κρήτης οργανώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τα παιδιά των εργαζομένων. Η παράσταση θα προβληθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., μέσα από την ιστοσελίδα του Συλλόγου. Επίσης, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα παιδιά των εργαζομένων, ο Σύλλογος συγκεντρώνει ρούχα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, παιχνίδια, βιβλία και γραφική ύλη. Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται έως τις 6/1 (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.) στα γραφεία του Συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως). Για προσφορές αλλά και για τη διάθεση αλληλεγγύης η επικοινωνία γίνεται στα τηλέφωνα 210.3232.463 και 210.3236.287.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής διένειμε τις προηγούμενες μέρες τρόφιμα και άλλα είδη ενώ η συγκέντρωση ειδών συνεχίζεται. Η επικοινωνία γίνεται στα εξής τηλέφωνα: 6938.338.890 για Λαυρεωτική, Μαρκόπουλο, Κορωπί. 6982.148.452 για Γέρακα - Παλλήνη - Γλυκά Νερά. 6977.120.661 για Μαραθώνα - Ραφήνα - Νέα Μάκρη.

-- Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και σωματεία - μέλη του συλλέγουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Αντίστοιχη πρωτοβουλία έχουν αναλάβει σωματεία, μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι του Περάματος.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας συγκεντρώνει είδη διατροφής και παιχνίδια καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του στην Αθήνα (8 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) και στα κατά τόπους παραρτήματα (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).

-- Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» συνεχίζει να μαζεύει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής και παιχνίδια. Τα γραφεία του είναι ανοιχτά για παραλαβή των ειδών κάθε Τετάρτη (11 π.μ. έως 1 μ.μ.) και Πέμπτη (5 μ.μ. έως 7 μ.μ.). Οσοι θέλουν να προσφέρουν ή όσοι έχουν ανάγκη να παραλάβουν βοήθεια μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 211.7056.482 (τις παραπάνω μέρες και ώρες), 6975.700.363 (για το 5ο Διαμέρισμα) και 6944.813.301 (για το 6ο Διαμέρισμα). Επίσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση stekiergazomenonkaineolaias@gmail.com.

-- Η Επιτροπή Αλληλεγγύης του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα οργανώνει μέρες αλληλεγγύης. Στην έδρα του Σωματείου (Σαπφούς 10) από Δευτέρα έως Τετάρτη (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και Πέμπτη (10 π.μ. - 12 μ.) πραγματοποιείται συλλογή τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων, παιχνιδιών και ρούχων.

-- Στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αλληλεγγύης, συγκεντρώνουν και διανέμουν βοήθεια καθημερινά (9 π.μ. έως 1 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο (τηλ. 2273.027.561) και στο Καρλόβασι κατόπιν συνεννόησης.

-- Στον Βόλο, σωματεία και φορείς καλούν σε συγκέντρωση ειδών διατροφής, πρώτης ανάγκης, αλλά και παιχνιδιών, στο Στέκι της Λαϊκής Αλληλεγγύης των σωματείων στο Μεταξουργείο (είσοδος από Καραμπατζάκη) κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας συγκεντρώνει είδη διατροφής και παιχνίδια καθημερινά στο Εργατικό Κέντρο (9 π.μ. - 1 μ.μ.).

-- Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας οργανώνει μέρες αλληλεγγύης, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής. Η συλλογή των ειδών θα γίνεται στα γραφεία του σωματείου, κατόπιν επικοινωνίας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠΘ) για συγκέντρωση δωροεπιταγών σούπερ μάρκετ για τη στήριξη εργαζομένων και των οικογενειών τους που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω απληρωσιάς, απολύσεων από επιχειρήσεις του κλάδου ή άλλων αιτιών και δυσκολιών. Το Σωματείο ευχαριστεί όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και συνέβαλαν από το υστέρημά τους, κινητοποιήθηκαν άμεσα για την έγκαιρη συγκέντρωση των δωροεπιταγών. Οπως αναφέρει, «το συνολικό ποσό των δωροεπιταγών που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη να περάσουν αυτές τις μέρες με ένα άγχος λιγότερο, να ξεκουραστούν και να ξαναμπούν στον αγώνα με νέες δυνάμεις. Μάλιστα, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης καταφέραμε να στηρίξουμε περισσότερους συναδέλφους».

Μαζί με την παράδοση των δωροεπιταγών, δόθηκε και η αναμνηστική κάρτα με το έργο People Power Mosaic του Herb Neufeld, όπου αποτυπώνεται το σύνθημα «Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον στα δύσκολα και συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για την απαλλαγή των απολυμένων από τέλη και φόρους

Από την κινητοποίηση στο δημαρχείο Σπάτων
Από την κινητοποίηση στο δημαρχείο Σπάτων
Την απαλλαγή των απολυμένων της περιοχής από δημοτικά τέλη και φόρους απαίτησε με παρέμβαση στο δημαρχείο Σπάτων, την περασμένη Δευτέρα, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Το Εργατικό Κέντρο, μαζί με απολυμένους εργαζόμενους από το «εκπτωτικό χωριό» και το αεροδρόμιο, που ζουν στο συγκεκριμένο δήμο, κάλεσαν τη δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις να πάρουν θέση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά τους για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους όλων των απολυμένων της περιοχής. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του δήμου, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα των σωματείων, ζητώντας να έρθει για συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Εργατικό Κέντρο σχεδιάζει ανάλογες παρεμβάσεις στους υπόλοιπους δήμους της Ανατολικής Αττικής και στην Περιφέρεια, απαιτώντας να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των απολυμένων.

Διεκδικεί: Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού. Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας της περιοχής. Πύκνωση των δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες και προσλήψεις προσωπικού. Αναστολή πληρωμών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών. Μείωση σε δημοτικά τέλη, αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ