ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ανεπάρκεια εμβολίων στην ΕΕ τουλάχιστον έως τα μέσα του χρόνου

Παραποιημένα τα συμβόλαια με τις εταιρείες που δόθηκαν για ανάγνωση στους ευρωβουλευτές

Με την πανδημία να καλπάζει εξαιτίας της έλλειψης επαρκών και ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας από τις αστικές κυβερνήσεις, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 92 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,972 εκατ. σε όλο τον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών, εναποθέτουν την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εμβολιασμούς, οι οποίοι προχωρούν με αργούς ρυθμούς, παρά τις προσδοκίες που αρχικά καλλιεργήθηκαν. Φρένο στην αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας εμβολίων βάζει ο παγκόσμιος ανταγωνισμός των φαρμακευτικών ομίλων (πατέντες, προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, διατήρηση υψηλών τιμών), η παραγωγή με σκοπό το κέρδος και όχι την κάλυψη αναγκών. Επιπλέον εμπόδια μπαίνουν και από τις διαχρονικές ελλείψεις των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Οπως παραδέχτηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της (CDU), επάρκεια των εμβολίων δεν αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι. «Το ερώτημα που τίθεται είναι: Εχουμε αυτή τη στιγμή αρκετά εμβόλια; Είναι κρίσιμα τα δύο πρώτα τρίμηνα. Από το τρίτο τρίμηνο θα είμαστε σε θέση να δίνουμε (εμβόλια), αντί να χρειαζόμαστε», είπε ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι οι ποσότητες εμβολίων δεν επαρκούν προκειμένου να προχωρήσει ο αρχικός σχεδιασμός έως τα μέσα του έτους.

Εξάλλου και η συμπληρωματική παραγγελία της ΕΕ από τις «Pfizer»/«BioNTech» για έως και 300 εκατ. επιπλέον δόσεις δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα παραδοθεί.

Φιάσκο η ανάγνωση των συμβολαίων της ΕΕ

Στο μεταξύ, αποκαλύπτεται και το φιάσκο της διαδικασίας ανάγνωσης των συμβολαίων των φαρμακευτικών εταιρειών με την Κομισιόν για τις προπαραγγελίες εμβολίων, από τους ευρωβουλευτές. Την Τρίτη η διαδικασία ξεκίνησε με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με τη γερμανική «CureVac» για το πειραματικό της εμβόλιο. Προκειμένου να θωρακιστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και στο όνομα της «εμπιστευτικότητας», οι ευρωβουλευτές κλείνονται σε ένα δωμάτιο χωρίς κινητό, στιλό και χαρτί και έχουν στη διάθεσή τους 45 λεπτά για να διαβάσουν περίπου 60 σελίδες, πάντα υπό την επίβλεψη ενός υπαλλήλου της Κομισιόν.

Σύμφωνα με δήλωση του ευρωβουλευτή και προέδρου της επιτροπής Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, Πασκάλ Κανφίν, στο «Politico», οι βασικοί όροι των συμφωνιών είτε αφαιρέθηκαν πλήρως είτε αναδιαμορφώθηκαν μερικώς, ή δεν συμπεριλαμβάνονται καν στο κείμενο που δίνεται στους ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα, όλες οι πληροφορίες σχετικά με την τιμή των εμβολίων ανά δόση και το ύψος της (μη επιστρεπτέας) προκαταβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαγράφηκαν, όπως και οι λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες παραγωγής του υποψήφιου εμβολίου ή ο αριθμός των δόσεων που θα παραδίδονται ανά τετράμηνο.

Από το καθεστώς «ευθύνης και αποζημίωσης», το οποίο καθορίζει την έκταση που οι φαρμακευτικές θα προστατεύονταν από νομική και οικονομική ευθύνη εάν προκύψουν προβλήματα με το εμβόλιο, είχαν αφαιρεθεί παράγραφοι.

Οπως αναμενόταν, από τα συμβόλαια απουσιάζουν εντελώς πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τις πατέντες των ομίλων, που προφανώς προστατεύονται άνευ όρων από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Αντίστοιχα δεν υπάρχει καμία αναφορά για την «κατανομή κόστους» του εμβολίου, δηλαδή στοιχεία για τις επενδύσεις που έχει κάνει μια εταιρεία ή διάφορες κυβερνήσεις για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός εμβολίου. Το κόστος, σε συντριπτικά υψηλό ποσοστό, καλύπτεται από δημόσιο χρήμα.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Μέτρα τώρα για την προστασία της υγείας ναυτεργατών και επιβατών

Δέκα κρούσματα στο επιβατηγό πλοίο «ΚΥΔΩΝ» της ΑΝΕΚ

Στα 10 ανέβηκαν τα κρούσματα κορονοϊού ανάμεσα στο πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου της ΑΝΕΚ «ΚΥΔΩΝ», από 8 που είχαν εντοπιστεί πριν από δύο μέρες και όπως φαίνεται, μπορεί να υπάρξει και συνέχεια, καθώς ο υγειονομικός έλεγχος συνεχίζεται. Το πλοίο εκτελεί δρομολόγια στα λιμάνια Σαν Ντομίνγκο και Σαν Χουάν στην Καραϊβική.

Οπως καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, «η κυβέρνηση της ΝΔ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Υγείας, οι εφοπλιστικές εταιρείες φέρουν την πλήρη ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση, που διαμορφώνεται από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στον κλάδο των ναυτεργατών», πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των ταξικών σωματείων, που από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας απαίτησαν με πολύμορφη δράση μέτρα ελέγχου και προστασίας των ναυτεργατών, σε όλες τις κατηγορίες των καραβιών.

Τα σωματεία καταθέτουν ξανά τις προτάσεις τους, απαιτώντας «να σχεδιαστεί και να οργανωθεί άμεσα προληπτικός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ για τους ναυτεργάτες, τους επιβάτες, στα καράβια της επιβατηγού ναυτιλίας και στις άλλες κατηγορίες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία των πληρωμάτων και των επιβατών», «με ευθύνη της κυβέρνησης και των εφοπλιστικών εταιρειών κάθε πλοίο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων και για την ατομική προστασία των ναυτεργατών όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.». Απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση και μείωση των οργανικών συνθέσεων στα καράβια, «όχι στην εργασιακή ζούγκλα, στα απάνθρωπα ωράρια δουλειάς, στην απλήρωτη εργασία».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαδικτυακό σεμινάριο για την πανδημία

Διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) το Σάββατο 16/1, με θέμα «Σύγχρονες εξελίξεις στην παθολογική φυσιολογία και στη θεραπεία της νόσου Covid-19».

Το webinar θα μεταδοθεί ζωντανά, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στη διεύθυνση tmg.gr/webinar-sigchrones-exelixis-stin-pathologiki-fisiologia-ke-sti-therapia-tis-nosou-covid-19-live-streaming.

Οι εγγραφές είναι δωρεάν (tmg.gr/webinar-sigchrones-exelixis-stin-pathologiki-fisiologia-ke-sti-therapia-tis-nosou-covid-19-engrafes).

Τις εργασίες του webinar θα συντονίσουν οι: Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Ματίνα Παγώνη, αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Θα πραγματοποιηθούν οι εξής ομιλίες:

-- «Ανοσοπαθολογία της νόσου Covid-19», από τον Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλο, καθηγητή Παθολογίας - Ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ.

-- «Θρόμβωση και Covid-19», από τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόνης, υπεύθυνο Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο «Tenon» στο Παρίσι και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας «Καρκίνος και Θρόμβωση - Inserm U938».

-- «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Covid-19», από την Μάγδα Γαβανά, διευθύντρια ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΑΠΘ.

-- «Ο ασθενής με Covid-19 στις νοσοκομειακές πτέρυγες», από τον Ιωάννη Καλομενίδη, καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και υπεύθυνο Κλινικής Covid-19 στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

-- «Εντατική Θεραπεία στην Covid-19», από τον Σπύρο Ζακυνθινό, καθηγητή Εντατικής Θεραπείας - Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

-- «Καρδιολογικές επιπλοκές της νόσου Covid-19», από τον Αθανάσιο Μανώλη, συντονιστή διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής Ασκληπιείου Βούλας.

-- «Εμβόλια», από την Δήμητρα Καββαθά, παθολόγο - λοιμωξιολόγο, διευθύντρια ΕΣΥ, Δ' Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική ΠΓΝ «Αττικόν».

Από τη 1 μ.μ. έως τις 2 μ.μ. θα ακολουθήσουν συζήτηση και συμπεράσματα, σχόλια, ερωτήσεις από το κοινό και απαντήσεις.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την περίθαλψη των ψυχικά ασθενών την περίοδο της πανδημίας

Την άμεση ικανοποίηση των αναγκών περίθαλψης των ψυχικά ασθενών τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Σχεδόν οι μισές χώρες της ΕΕ αναφέρουν ότι 3 στις 4 υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σταμάτησαν κατά την περίοδο του πρώτου κύματος του κορονοϊού, επηρεάζοντας 84 εκατομμύρια ανθρώπους με ανάλογα προβλήματα στην ΕΕ. Στην Ελλάδα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας μετατράπηκαν σε δομές μιας νόσου, εφημερίες ψυχιατρικών κλινικών αναστάλθηκαν, τακτικά ραντεβού αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν. Ακόμα και η συνταγογράφηση αποδείχθηκε «δύσκολη» διαδικασία, με συνέπεια χρόνιοι ψυχικά πάσχοντες να μείνουν χωρίς την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, να απορρυθμιστούν και να υποτροπιάσουν.

Ταυτόχρονα, η πραγματικότητα με την οποία συνεχίζουν να είναι αντιμέτωποι οι λαοί μέχρι σήμερα σε περίοδο πανδημίας έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των αναγκών. Οι τηλε-υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες χώρες είναι ανεπαρκείς, καθώς η φυσική επαφή του ασθενούς με τον θεράποντα γιατρό δεν υποκαθίσταται και κυρίως στις τηλε-υπηρεσίες δεν έχει πρόσβαση ένας τεράστιος αριθμός ασθενών που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ούτε τα τεχνικά μέσα.

Ολα αυτά τα προβλήματα βέβαια δεν εμφανίζονται τυχαία τώρα. Προϋπήρχαν και η αιτία τους είναι η ταξική πολιτική της ΕΕ, την οποία υπηρετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, που θεωρεί τις ψυχικές ασθένειες πηγή απώλειας της παραγωγικότητας. Η ανταποδοτικότητα και η σύμπραξη ιδιωτικού - δημόσιου τομέα έχουν οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποστελέχωση των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών, σε υποβάθμιση δομών για χρόνια πάσχοντες, σε συνολική εγκληματική υποβάθμιση της ΠΦΥ. Είναι η βασική ευρωενωσιακή κατεύθυνση για εμπορευματοποιημένη Υγεία με βάση την αντίληψη «κόστους - οφέλους». Το «όφελος» είναι του κεφαλαίου και των ιδιωτών κλινικαρχών που εκμεταλλεύονται τις επείγουσες και ανελαστικές ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους και τους αναγκάζουν να πληρώνουν τεράστια ποσά για νοσηλεία και θεραπεία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι με ευθύνη και της ΕΕ οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών:

-- Δεν προσλαμβάνουν το απαραίτητο υγειονομικό και άλλο προσωπικό προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών και των ειδικών νοσοκομείων, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, οι ξενώνες φιλοξενίας και τα προστατευόμενα διαμερίσματα για να υπάρξουν επαρκείς υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας.

-- Παρά τις τεράστιες ανάγκες δεν δίνουν από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων του "Ταμείου Ανάκαμψης" γενναία χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τις ανάγκες των ψυχικά ασθενών, αλλά αντίθετα χρηματοδοτούν τη δράση ομίλων που έχει οδηγήσει στη σημερινή άθλια κατάσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ