ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΣΤΟ «ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ»
Τελεσίδικη καταδίκη Λαγού, Μίχου και άλλων φασιστοειδών

Την τελεσίδικη καταδίκη των κατηγορουμένων για την επίθεση χρυσαυγιτών στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» της Ηλιούπολης τον Ιούλη του 2013, δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών.

Ο Γιάννης Λαγός κρίθηκε ένοχος ως ηθικός αυτουργός για την επικίνδυνη σωματική βλάβη του Παναγιώτη Δριμυλή. Ενοχοι ως συνεργοί για την επικίνδυνη σωματική βλάβη κρίθηκαν και οι Νίκος Μίχος, Μάκης Μπαρέκας, Γιώργος Σταμπέλος, Διονύσης Αγιοβλασίτης και Χρήστος Γαλανάκης.

Να υπογραμμιστεί ότι δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Τα δύο στελέχη της Χρυσής Αυγής, Λαγός και Μίχος, ηγήθηκαν αυτοπροσώπως της δολοφονικής επίθεσης που έγινε δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με λοστούς και κοντάρια, την ώρα που πραγματοποιούνταν μάθημα Αγγλικών σε μικρά παιδιά. Στην επίθεση συμμετείχαν και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, τα μέλη των ταγμάτων εφόδου Ι. Κομιανός και ο Γιώργος Δήμου, που έχουν καταδικαστεί και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση των στοιχείων για την επίθεση στο Συνεργείο, αριθμοί του αυτοκινήτου του Λαγού, των μηχανών, φωτογραφικών ντοκουμέντων, των αποδεικτικών στοιχείων δηλαδή που οδήγησαν στην καταδίκη, οφείλονται για ακόμη μία φορά στον κόσμο της περιοχής και όχι στην Αστυνομία, όπως αναδείχθηκε και από τη δίκη. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία είχε τεθεί αρχικά στο αρχείο αγνώστων δραστών, παρότι οι δράστες ήταν γνωστοί, και ανασύρθηκε όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα... Να σημειώσουμε ότι ο Λαγός συνεχίζει να παραμένει εκτός φυλακής λόγω του ότι ακόμα δεν έχει επισπευστεί η άρση ασυλίας του.

Οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Λουκμάν από τη Χρυσή Αυγή

Οι γονείς του Λουκμάν στον τόπο του εγκλήματος

Eurokinissi

Οι γονείς του Λουκμάν στον τόπο του εγκλήματος
Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν την Κυριακή 17 Γενάρη από τη ρατσιστική εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα από τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Οι δύο ναζιστές δολοφόνοι, το τάγμα εφόδου, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, είχαν βγει για να σκοτώσουν. Ο μεροκαματιάρης Σαχζάτ, που πήγαινε με ποδήλατο τα ξημερώματα στη δουλειά του στη λαχαναγορά, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με ένα «επαγγελματικό χτύπημα», παρόμοιο με αυτό του Ρουπακιά στον Παύλο Φύσσα. Με επτά μαχαιριές και δύο στιλέτα - «πεταλούδα», οι δύο χρυσαυγίτες τον άφησαν στον τόπο, τα χαράματα της 17ης Γενάρη του 2013 στα Πετράλωνα. Στο σπίτι του Λιακόπουλου βρέθηκαν τρία ακόμα στιλέτα - «πεταλούδα», μια σιδερογροθιά, ένας σουγιάς, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έλεγαν οι δύο ναζί σε μάρτυρα: «Ναι, έχουμε εμπλακεί σε επεισόδιο με έναν αλλοδαπό... Καλά δεν του κάναμε; Αφού μπαίνουν στα σπίτια μας... Εχουν έρθει στη χώρα μας, μας ληστεύουν, μας κάνουνε κακό... Καλά δεν του κάναμε;», έλεγαν οι δύο ναζί. Και οι δύο ναζιστές δολοφόνοι επιχείρησαν, όπως και όλοι οι χρυσαυγίτες, στις δίκες τους να συγκαλύψουν το ρατσιστικό κίνητρό τους, κάνοντας λόγο για «συμπλοκή» και ισχυριζόμενοι ότι ο μετανάστης από το Πακιστάν τούς έκλεισε τον δρόμο με το ποδήλατο (!)... Αλλωστε, η δικογραφία που είχε σχηματιστεί αρχικά, έκανε λόγο για ανθρωποκτονία έπειτα από διαπληκτισμό «δι' ασήμαντον αφορμή». Ωστόσο, η εκδοχή αυτή δεν μπορούσε να σταθεί με βάση την κοινή λογική.

Να σημειωθεί ότι και οι δύο ναζί αρχικά κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Στο Εφετείο τούς αναγνωρίστηκε όμως το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και μείωσε την ποινή τους στα 20 χρόνια κάθειρξης και μετά από 6 χρόνια φυλακής αφέθηκαν ελεύθεροι. Και οι δύο καταδικάστηκαν όμως στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή για ένταξη σε 6 χρόνια κάθειρξη και ξαναμπήκαν φυλακή.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε κάποια από τα λόγια των γονιών του δολοφονημένου μετανάστη εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν. Είπαν η μητέρα και ο πατέρας του πως το παιδί τους ήρθε στην Ελλάδα λόγω φτώχειας. «Πήγαινε στη δουλειά τρεις η ώρα το πρωί, όταν οι εθνικιστές τον σταμάτησαν και τον μαχαίρωσαν. Του έλεγα πάντα να γυρίσει πίσω, αλλά επέμενε να μας στείλει λεφτά για τα δάνεια, για να παντρευτούν οι αδερφές του (...) το μεροκάματο στο Πακιστάν είναι 80 ευρώ το μήνα για 12 ώρες (...) Τον σκότωσαν γιατί ήταν μετανάστης και γι' αυτό βγήκαν έξω με τα μαχαίρια». Για την ιστορία, στην τσέπη του Πακιστανού εργάτη βρέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, πέντε ευρώ, ένα φυλακτό για καλή τύχη στη δουλειά και δύο διαφημιστικά φυλλάδια...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Θέσπισε απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων

Στη θέσπιση απαράδεκτων και βαθιά αντικοινωνικών όρων που αναπαράγουν καθεστώς διακρίσεων σε βάρος εργαζομένων με προβλήματα υγείας, προκειμένου να προσληφθούν και μάλιστα με σύμβαση προσωρινής ολιγόμηνης απασχόλησης, προχώρησε η διοίκηση του δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Πρόκειται για όρους που βάλλουν ευθέως κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που στιγματίζουν και αποκλείουν όσους τυχαίνει να έχουν υποκείμενα νοσήματα ή να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, σε δύο προκηρύξεις του δήμου για πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου συνολικά 26 ατόμων διάρκειας 4 μηνών, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του στις 13 και 14 Γενάρη, περιέχονται και οι εξής προκλητικοί όροι:

«Οι υποψήφιοι όλων των ειδικοτήτων πρέπει να έχουν την υγεία και την φυσική καταλληλότητα που τους επιτρέπει την εκτέλεση καθηκόντων της ειδικότητας που επιλέγουν. Να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα, να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορονοϊού COVID-19».

Την απόσυρση των συγκεκριμένων απαράδεκτων όρων από τις προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού στο δήμο Ηρακλείου απαίτησε ο Δημήτρης Βρύσαλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που με δήλωσή του υπογραμμίζει:

«Ο απαράδεκτος όρος των προκηρύξεων για πρόσληψη προσωπικού στον δήμο Ηρακλείου, που αποκλείει όσους και όσες "δεν έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα" ή "έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα" ή "ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορονοϊού COVID-19", χωρίς καν μάλιστα να αναφέρεται στο ποιος και πώς θα τα πιστοποιήσει, εκθέτει τη δημοτική αρχή. Πέρα από το ότι αναπαράγει τη βάρβαρη λογική του "Καιάδα", αποτελεί κυνική ομολογία και αποδοχή της απουσίας υγειονομικών πρωτοκόλλων στους εργασιακούς χώρους, αλλά και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του δήμου, για την οποία ευθύνονται οι δημοτικές αρχές διαχρονικά. Να αφαιρεθεί αμέσως ο όρος αυτός από τις προκηρύξεις!».

Συνελήφθησαν οι δράστες του άγριου ξυλοδαρμού

Συνελήφθησαν την Παρασκευή οι δύο επιβάτες, δράστες του άγριου ξυλοδαρμού του εργαζόμενου στο Μετρό Ομόνοιας. Πρόκειται για δύο Ελληνες ανήλικους, αδέρφια 15 και 17 χρόνων από το Περιστέρι. Επίσης συνελήφθη και ένας ειδικός φρουρός ο οποίος φαίνεται να «κάλυπτε» τους δύο νεαρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν γείτονας των δραστών και προσφέρθηκε να τους βοηθήσει ενημερώνοντάς τους για τις κινήσεις της αστυνομίας για να μην εντοπιστούν. Οι δύο ανήλικοι δράστες, που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, ισχυρίζονται ότι ο σταθμάρχης τούς προκάλεσε, δεν έπεισαν όμως τις δικαστικές αρχές, αφού τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και απείθεια. Και οι δύο κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ και σήμερα, Τρίτη, θα απολογηθούν. Για τον ειδικό φρουρό που συνελήφθη για υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση καθήκοντος, αφέθηκε ελεύθερος με εντολή ανακριτή ενώ διατάχθηκε η γνωστή ΕΔΕ και με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Σε κελί απομόνωσης στον Δομοκό ο κρατούμενος απεργός πείνας

Σε κελί απομόνωσης στις φυλακές Δομοκού, με το πρόσχημα ότι πρόκειται για θάλαμο νοσηλείας, μεταφέρθηκε χτες ο κρατούμενος απεργός πείνας Δ. Κουφοντίνας. Επί της ουσίας έτσι επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι συνθήκες του απεργού πείνας, αφού απομακρύνεται από άλλους κρατούμενους, δεν υπάρχει στοιχειώδης επικοινωνία και στοιχειώδης υποστήριξη ενός ανθρώπου που ήδη είναι εξαντλημένος. Σημειωτέον, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις φυλακές Δομοκού, αστυνομικοί με κουκούλες εισέβαλαν το Σάββατο στη φυλακή και αφού κλείδωσαν όλους τους άλλους κρατούμενους, μετέφεραν τον κρατούμενο απεργό πείνας από τις 8 Γενάρη Δ. Κουφοντίνα στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Η διοίκηση της φυλακής επιβεβαίωσε τη μεταφορά, που έγινε κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Ο κρατούμενος πήγε στο νοσοκομείο, ωστόσο και εκεί αρνήθηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις, δεν δέχτηκε την αγωγή που πρότειναν οι γιατροί και επέστεψε στο κελί του στις φυλακές Δομοκού, όπου συνεχίζει την απεργία πείνας. Ο Δ. Κουφοντίνας εκτίει ποινή 16 φορές ισόβια για τη δράση της «17 Νοέμβρη».

Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους

Οι Χριστόφορος Σεβαστίδης, εφέτης, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασίλης Φαϊτάς, εφέτης, γενικός γραμματέας της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, Βανέσσα Παναγιώτα Ντέγκα, πρόεδρος Πρωτοδικών, ταμίας της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, ζητούν με αίτημά τους να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και για τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και τους συνταξιούχους.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν σε σχετικό άρθρο:

«Αφετηρία της συζήτησης θα πρέπει να είναι η νοηματοδότηση της έννοιας "αλληλεγγύη" και να διερευνηθεί κατά πόσο ειλικρινής είναι η επίκλησή της από τον νομοθέτη. Το βασικό προσδιοριστικό στοιχείο της αλληλεγγύης είναι οι κοινοί δεσμοί που αναπτύσσονται ανάμεσα σε ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων που αγωνίζονται στην ίδια κατεύθυνση και έχουν τη συνείδηση του κοινού συμφέροντος. Η αλληλεγγύη προϋποθέτει κατά βάση ισότιμες, διαρκείς και ανιδιοτελείς σχέσεις των μελών στηριγμένες στον απόλυτο σεβασμό. Η "διά νόμου" επιβολή κοινωνικής αλληλεγγύης αντιφάσκει με τον αυθόρμητο χαρακτήρα της και υποκρύπτει μιας μορφής κρατική φιλανθρωπία. Αυτήν που γεννήθηκε μέσα από τα συντρίμμια του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών παροχών. Τη φιλανθρωπία που αντιμετωπίζει τη μεγέθυνση της φτώχειας και των ανισοτήτων σαν νομοτέλεια, που απαλλάσσει τα μεγάλα εισοδήματα και τα τεράστια επιχειρηματικά κέρδη από την αναλογική κατανομή φορολογικών βαρών και αναθέτει την ευθύνη συντήρησης των φτωχών στους λιγότερο φτωχούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ