ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι

Copyright 2018 The Associated

Την άμεση διαπραγμάτευση μιας επικαιροποίησης της Συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την προχτεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία και επιβεβαίωσε ότι το ευρωτουρκικό παζάρι οξύνεται σε πολλά μέτωπα. Ο Ερντογάν σημείωσε μάλιστα ότι η προσεχής Σύνοδος της ΕΕ (Μάρτη) πρέπει να ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα. Ακόμα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν συνολικά τρόπους βελτίωσης των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Στο μεταξύ, μιλώντας στη «Χουριέτ» ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, επανέλαβε ότι ένα από τα πιο «ευαίσθητα» θέματα για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ είναι η στήριξη της Ουάσιγκτον προς τις κουρδικές οργανώσεις YPG και σημείωσε: «Οι Αμερικανοί μάς λένε ότι συνεργάζονται με τους YPG για να αντιπαλέψουν το Ισλαμικό Κράτος. Και εμείς τους είπαμε να συνεργαστούν μαζί μας για να αντιπαλέψουμε το Ισλαμικό Κράτος. Και τους είπαμε 100 φορές ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να διασφαλιστεί ειρήνη και άνεση στην περιοχή...».

Στο μεταξύ, ο Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να μη χρησιμοποιήσει το σύστημα πυραύλων «S-400», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ' ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους "S-300" που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα», αλλά και ότι «αυτά τα συστήματα (σ.σ. αντιαεροπορικής άμυνας) χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι' αυτό».

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε τουρκικές εφημερίδες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας επανέφερε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, λέγοντας πως «οι Ελληνες στρατιωτικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Παρά τις συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων. Ρώτησα στην υπουργό Αμυνας της Γερμανίας: Ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις;» προσθέτοντας: «(Ελληνες) αξιωματούχοι πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας, δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις! Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά!».

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του πλαισίου μέσα στο οποίο θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα τόσο οι διαβουλεύσεις για το Αιγαίο όσο και για το Κυπριακό είναι δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), που παρέπεμψε σε μελέτη του Ιδρύματος Μελετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Sudosteuropa-Gesellschaft), σύμφωνα με την οποία «η αλληλεγγύη την οποία δικαίως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, δεν μπορεί επ' ουδενί να σημαίνει ότι οι εταίροι θα πρέπει να συστρατευθούν με ελληνικούς στόχους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο». Η ίδια μελέτη ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα μπορούσε να επικρίνει πιο πειστικά τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της γείτονος χώρας, εάν δεν διατύπωνε και η ίδια από την πλευρά της μαξιμαλιστικές θέσεις».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ CEEC 17+1
Προχωρούν οι «δουλειές» με την Κίνα, οξύνονται οι ανταγωνισμοί

Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κίνας με 17 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μετείχε χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός. Θυμίζουμε ότι η Πρωτοβουλία είναι ένα από τα βασικά σχήματα για τη διείσδυση της Κίνας σε Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και προώθησης της στρατηγικής της «One Belt, One Road», που οξύνει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς κυρίως με τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έγινε μόνιμο μέλος της CEEC 17+1, τον Απρίλη του 2019. «Είναι το νεότερο μέλος αλλά και το παλαιότερο μέλος της ΕΕ που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία», είπε στην τηλεδιάσκεψη ο Κυρ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διοργανώσει φέτος την 6η Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου για την Τουριστική Συνεργασία (οργανώνεται από το υπουργείο Τουρισμού) και το 3ο Φόρουμ Εμπειρογνωμόνων για την Προστασία της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (οργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού).

Ακόμη, υποστήριξε πως «αν η πανδημία απέδειξε κάτι, είναι ότι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των σημαντικών οικονομικών συνεπειών της απαιτεί τολμηρές αποφάσεις», ενώ μπαίνοντας στο «ψητό» του κεφαλαίου τόνισε ότι «οι επενδύσεις, το εμπόριο και οι διαπροσωπικοί δεσμοί συγκαταλέγονται στα πιο αποτελεσματικά μέσα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κόσμου μας την επομένη της πανδημίας».

Ανέφερε επ' αυτού «το παράδειγμα της κινεζικής επένδυσης από την COSCO στο λιμάνι του Πειραιά», λέγοντας ότι «υπογραμμίζει αυτή την προσέγγιση win-win, μιας επενδυτικής πρωτοβουλίας που είναι αμοιβαία ευεργετική και για τις δύο χώρες».

Δεν περνά απαρατήρητη, βέβαια, η επισήμανσή του περί «δέσμευσης» της κυβέρνησης «να θεσπίσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους», κάτι που μπαίνει ως πίεση από πλευράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ώστε να μη χάσει ο ευρωατλαντικός άξονας στρατηγικές υποδομές, λιμάνια κ.ά. που πέφτουν στα χέρια κινεζικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, με στόχο «να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας», έβαλε στόχο τη «διευκόλυνση» τουρισμού και ταξιδιών μετά την πανδημία, όπως είπε. Θύμισε επ' αυτού ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει την ιδέα του «πιστοποιητικού εμβολιασμού», «ως ένα εργαλείο για να διευκολυνθεί η επανέναρξη των ταξιδιών και οι τουρίστες να μπορούν είτε να επισκέπτονται την Κίνα είτε να έρχονται στην Ευρώπη από την Κίνα», διαβεβαίωσε. Ολα αυτά τους αμέσως επόμενους μήνες, από τον Απρίλη, και ακριβώς όπως πέρυσι, χωρίς δηλαδή τα αναγκαία μέτρα προστασίας για το λαό και με τα «ξεχειλωμένα» πρωτόκολλα του κεφαλαίου. Με αργούς ρυθμούς εμβολιασμού, χώρια τα άλλα μέτρα που δεν παίρνονται, ενώ άγνωστο είναι αν οι εμβολιασμένοι, πέρα απ' το ότι δεν νοσούν, μεταδίδουν τον ιό.

Τέλος, ο Μητσοτάκης έβαλε κι άλλα πεδία όπου οσμίζεται κερδοφορία το κεφάλαιο, λέγοντας ότι «η συνδεσιμότητα, η καινοτομία και η πράσινη οικονομία μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία», προσπερνώντας βέβαια το γεγονός των σφοδρών αντιπαραθέσεων των επιχειρηματικών ομίλων γύρω από αυτά τα πεδία, που πληρώνει ακριβά ο λαός.

Στο μεταξύ, στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι η χώρα του σκοπεύει τα επόμενα 5 χρόνια να εισαγάγει αγαθά αξίας 170 δισ. δολαρίων από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως και να αυξήσει κατά 50% το διμερές εμπόριο γεωργικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά τα «κορμιά» που πέφτουν γύρω από τα «πράσινα» πεδία κερδοφορίας, σημείωσε πως η Κίνα και οι 17 χώρες έχουν από κοινού εγκρίνει τη Συμφωνία του Παρισιού και «βαθαίνουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία σε πεδία, συμπεριλαμβανομένων της πράσινης οικονομίας και της καθαρής Ενέργειας». Ενώ ισχυρίστηκε πως η πρωτοβουλία της Κίνας «δεν έχει πολιτικά κίνητρα» και πως «παίρνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ανησυχίες, έχουμε καταρτίσει σχέδια βασισμένα στις εθνικές πραγματικότητες κάθε χώρας, ενθαρρύνοντας όλες τις χώρες να βρουν τους καλύτερους τρόπους να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Χαμηλώνει ο πήχης, κλιμακώνονται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Χειμερινές Προβλέψεις 2021. Σε αυτή θα επιβεβαιώνεται το νέο χαμήλωμα του πήχη της ανάκαμψης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ, ενώ σε κάθε περίπτωση η βύθιση που καταγράφηκε στη διάρκεια του 2020 δεν πρόκειται να αναπληρωθεί από τους ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης που αναμένονται για τη διετία 2021-2022.

Στις 25 Φλεβάρη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν οι επικαιροποιημένες «συστάσεις» προς τα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο του φετινού κύκλου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που έχει «ποιοτικό χαρακτήρα», χωρίς να επικεντρώνεται στην ποσοτική συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες (ελλείμματα, χρέη κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, η «επιλεκτική» πολιτική της λεγόμενης δημοσιονομικής χαλάρωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ανάγκες στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, σε συνδυασμό βέβαια με τον προβλεπόμενο πακτωλό από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους άλλους διακρατικούς μηχανισμούς της ΕΕ.

Επίσης στις 25 Φλεβάρη, παράλληλα με το «πακέτο» του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που προβλέπεται σε ό,τι αφορά την πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας.

Σε υποχώρηση η βιομηχανική παραγωγή

Πτώση 2,1% σε ετήσια βάση κατάγραψε στο 12μηνο του 2020 ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην ελληνική οικονομία, ποσοστό βέβαια που είναι κατά πολύ χαμηλότερο από την κατρακύλα του ΑΕΠ, που αναμένεται στην περιοχή του 10% για το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, οι κλάδοι της μεταποίησης κατέγραψαν πτώση 1,6%. Μεταξύ αυτών, η βιομηχανία τροφίμων με -2,6%, η ποτοποιία με -12%, η κατασκευή ειδών ένδυσης με -31,8%.

Αντίθετα, μεταξύ των κλάδων της εγχώριας βιομηχανίας που κατέγραψαν αύξηση του όγκου εμφανίζεται η «παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων» με άνοδο 14,6%, και μάλιστα σε συνέχεια της αύξησης 18,3% στο 12μηνο του 2019.

Πολυμερής Διάσκεψη αύριο στην Αθήνα

Πολυμερής Διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών διεξάγεται αύριο, Πέμπτη, στην Αθήνα, με την ονομασία «Φόρουμ Φιλία». «Πρόπλασμα» μιας νέας πολυεπίπεδης συνεργασίας στον άξονα Ανατ. Μεσόγειος - Μέση Ανατολή - Περσικός, με στόχο την υπηρέτηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών, βασικά την ανάσχεση της επιρροής Κίνας και Ιράν στην περιοχή.

Στη Διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία. Πηγές αναφέρουν ότι ενδιαφέρον έχουν εκφράσει να παραστούν και οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Ιράκ (ο τελευταίος αναμένεται την Παρασκευή στην Αθήνα).

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στην ατζέντα του Φόρουμ «περιλαμβάνονται ζητήματα πολυμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της συναντίληψης των χωρών που συμμετέχουν για την ανάγκη ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή». Από ελληνικής και κυπριακής πλευράς θα μπουν, εξάλλου, για συζήτηση «οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η επίλυση διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ