ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΓΚΛΗΤΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Να ανοίξουν τα ιδρύματα για τους φοιτητές και όχι για την αστυνομία

Στο φόντο της Συνόδου των Πρυτάνεων που συνήλθε χτες το απόγευμα εκτάκτως, με αφορμή τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), προκειμένου να συζητήσει «τις συνισταμένες εφαρμογής των θεσμικών ρυθμίσεων που επιφέρει ο νέος νόμος», όλο και περισσότερα πανεπιστημιακά όργανα θέτουν έντονους προβληματισμούς τόσο για το νόμο που με το «καλημέρα» φάνηκε ότι φέρνει ένταση της καταστολής, όσο και για το ουσιαστικότερο θέμα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα, την ανάγκη να ανοίξουν για τους φοιτητές τους με όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Ετσι, κάτω από την πίεση των μεγάλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο, η Σύγκλητος του ΑΠΘ, σε έκτακτη συνεδρίασή της, την Τρίτη 2 Μάρτη, εμφανίζεται επιτέλους να αναγνωρίζει την αγωνία των φοιτητών και το αίτημά τους για ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών και ζητά από την κυβέρνηση «να ορίσει με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων τους όρους επαναφοράς των πανεπιστημίων στην κανονικότητα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας». Επίσης ζητά την απαλλαγή των συλληφθέντων στις 22/2, ωστόσο συνεχίζει να υπερασπίζεται τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, κάνοντας λόγο για ανάγκη εφαρμογής του «με σεβασμό προς την ακαδημαϊκότητα του χώρου».

Αντίστοιχη συζήτηση έχει ανοίξει και σε άλλα δυο ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Δημοκρίτειο της Θράκης, όπου βρίσκονται σε κατάληψη οι πρυτανείες τους. Μάλιστα, όπως αποκάλυψαν οι πρυτάνεις, η υπουργός Παιδείας έσπευσε να τους πάρει τηλέφωνο τη Δευτέρα και να τους πει να μιλήσουν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τις καταλήψεις αυτές. Υπό το φως των αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη αυτή, η υπουργός ισχυρίστηκε ότι επικοινώνησε μαζί τους για να ενημερωθεί «από τα αρμόδια όργανα - και όχι από δημοσιεύματα - σχετικά με φερόμενες δράσεις που εμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων».

Με αφορμή τα παραπάνω η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σημείωσε ότι «τα περισσότερα αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και γι' αυτό μας βρίσκουν σύμφωνους», ενώ ξεκαθάρισε ότι «διαφωνεί απόλυτα και προκαταβολικά με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας». Παράλληλα, η Σύγκλητος εντοπίζει ότι το κύριο ζήτημα είναι να ανοίξει το πανεπιστήμιο για τους φοιτητές, καθώς εντοπίζει «τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων» και γι' αυτό ζητά χρηματοδότηση και συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση.

Αντίστοιχο αίτημα για άμεση επανέναρξη εργαστηρίων, πρακτικών ασκήσεων, κλινικών κ.ο.κ. θέτει προς την κυβέρνηση και η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ζητώντας επίσης από την κυβέρνηση μέτρα «ώστε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά να βρει τους φοιτητές, μετά από τρία εξάμηνα απουσίας, στις αίθουσες διδασκαλίας και στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων».

Την «επιστροφή των φοιτητών και των διδασκόντων στον φυσικό τους χώρο» ζητά και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, μετά από σύσκεψη των πρυτανικών αρχών και των Συλλόγων ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, που στο κοινό τους ανακοινωθέν λένε επίσης ότι ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη «δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αντίθετα θα οδηγήσει σε συνθήκες έντασης και στην τελική απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Αυτό άλλωστε κατέστη σαφές από τα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ και τις εικόνες ντροπής οι οποίες στιγματίζουν το ίδρυμα», σχολιάζουν.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Διεκδικούν ασφαλές άνοιγμα των σχολών

Στις κινητοποιήσεις στις 10 Μάρτη με φοιτητές και μαθητές καλεί ο ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής

Στους δρόμους βγαίνουν την Τετάρτη 10 Μάρτη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, οι νέοι που τον τελευταίο χρόνο αγωνίζονται και αγωνιούν για τη μόρφωσή τους.

Ακόμα πιο αποφασιστικά διεκδικούν άμεσα μέτρα για να ανοίξουν σχολεία και σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, για τη συνέχιση των σπουδών τους, κόντρα στους νέους φραγμούς που υψώνονται. Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνουν φοιτητικοί σύλλογοι, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, ενώ το «παρών» δηλώνει και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ).

Οπως αναφέρει στο κάλεσμά του, πέρα από το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολών σημειώθηκε και καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων ακόμα και με τηλεκπαίδευση: «Ενώ εδώ και πάνω από δυο βδομάδες έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας ότι θα ξεκινήσουν τα μαθήματα του καινούργιου εξαμήνου, τελικά (φυσικά) αυτά... δεν ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα, αφού καθυστέρησαν οι αναθέσεις καθηγητών, με αποτέλεσμα το ένα Δ.ΙΕΚ μετά το άλλο να αναβάλουν τη μέρα έναρξης των μαθημάτων!». Οπως σημειώνει, μέχρι και τη Δευτέρα υπήρχαν ειδικότητες και σχολές που δεν ξεκίνησαν τα μαθήματα, ενώ εμφανίστηκαν και πάλι προβλήματα με τις συνδέσεις κατά την τηλεκπαίδευση. «Αλλού συνδεθήκαμε με καθυστέρηση, αλλού δεν συνδεθήκαμε καθόλου (όσοι δεν έχουν τεχνολογικά μέσα να μην ανησυχούν, το υπουργείο δεν έχει κάνει τίποτα)», αναφέρει ο ΣΥΣΔΙΕΚ, σχολιάζοντας ότι «φαίνεται πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχει χάσει τη σύνδεση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα, με τις ανάγκες των σπουδαστών, αλλά και μαθητών, φοιτητών».

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ παράλληλα προχωρά σε πολύμορφες δράσεις και παρεμβάσεις, οργανώνοντας παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου στις 12 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή.

Σε δράσεις για την ανάγκη να ανοίξουν οι σχολές προχωρά και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, που έχει ορίσει αγωνιστικούς σταθμούς στις 10 Μάρτη, αλλά και στις 15 Μάρτη με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 12 μ., μαζί με σπουδαστές ΕΠΑΣ και ιδιωτικών ΙΕΚ.

Nα μην επιτρέψουμε πανεπιστήμια υπηρέτες του κέρδους

Δημήτρης ΡΑΠΤΑΚΗΣ, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ

Οι ΝΔ - κυβερνητικές νομοθετικές επεμβάσεις εξάρθρωσης της δημόσιας δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελούν συνέχεια πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και όλες μαζί γίνονται κατ' επιταγή των ευρωπαϊκών Οδηγιών εξειδίκευσης και εφαρμογής της Συνθήκης της Μπολόνια και των επικαιροποιήσεών της. Η κατάργηση του ασύλου (καλοκαίρι του 2019) και με ενδιάμεσους σταθμούς, αρχικά με τον νόμο περί ΕΘΑΑΕ (Γενάρης του 2020) με τον οποίο επιβάλλεται η προσαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών «στις ανάγκες της αγοράς», και επόμενα νομοθετήματα υποβάθμισης των πτυχίων και εξίσωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων με των κολεγίων, καθώς και ο πρόσφατος νόμος, αλλά και ο επερχόμενος νόμος - πλαίσιο, επιχειρούν να «διασφαλίσουν» την ολοκλήρωση του πανεπιστημίου - επιχείρηση. Η στόχευση αυτή γίνεται πρόδηλη με την πολυετή συρρίκνωση της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ και την παράδοσή τους στις επιχειρήσεις, με τον δραστικό περιορισμό παραγωγής νέων επιστημόνων που θα παρακολουθούν υψηλών αξιώσεων εκπαίδευση, και με τη δημιουργία των λεγόμενων «κέντρων αριστείας» - ΑΕΙ που για την Ελλάδα, με βάση τους ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς, δεν θα υπερβαίνουν τα 2-3.

Οι ποικιλόμορφες αντιδράσεις φοιτητών - εργαζομένων - πανεπιστημιακών απέναντι στις παραπάνω επιδιώξεις, καθώς και οι διεκδικήσεις σχετικά με την άμεση επαναλειτουργία των ΑΕΙ - με όλους τους απαραίτητους υγειονομικούς όρους - και την κατάργηση του πρόσφατου νόμου της αστυνομοκρατίας και της επιτήρησης του πιο ζωντανού κομματιού της νεολαίας και της διανόησης, και όχι του κοινού εγκλήματος, φαίνεται ότι κινούνται στη σφαίρα του απαγορευμένου, όπως περίτρανα αποκάλυψε ο σχεδιασμός τρομοκράτησης με την άγρια και απρόκλητη καταστολή στις 22 Φλεβάρη μέσα στο ΑΠΘ, με την ενεργή συνδρομή των πρυτανικών αρχών. Η δε προσπάθεια περιστολής αυτονόητων δικαιωμάτων (π.χ. απαγόρευση διαδηλώσεων, θεσμικός εκφοβισμός, αστυνομικές «έρευνες» κ.λπ.), με όρους ενός ιδιότυπου «ιδιώνυμου» και επομένως ποινικοποίησης της αντίθετης γνώμης και της συλλογικής δράσης, είναι γνώρισμα ενός οργανωμένου σχεδίου να επιβληθούν οι παραπάνω κεντρικές κυβερνητικές επιλογές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ευρύτερα στην κοινωνία, σε συνθήκες σιγής νεκροταφείου.

Εμείς, λοιπόν, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μαζί με τους φοιτητές μας μέσα από τους συλλόγους τους, και τους εργαζόμενους, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε υπηρέτη του επιχειρηματικού κέρδους, την υποβάθμιση των ΑΕΙ με κορονο-πτυχία διαρκείας, την εξαΰλωσή τους σε ελάχιστα «κέντρα αριστείας» για λιγοστούς επιστήμονες που θα στελεχώνουν την ελίτ των επιχειρηματικών ομίλων, την εφαρμογή «ρυθμίσεων» που μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε νεκροταφεία.

Για να περάσει πιο εύκολα η κυβερνητική πολιτική

Βασίλης ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ

Η εικόνα του φοιτητή να σύρεται με το κεφάλι στην άσφαλτο για αρκετές δεκάδες μέτρα δεν ταιριάζει στο ΑΠΘ και στον ακαδημαϊκό χαρακτήρα ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Τη ζοφερή αυτή εικόνα ακολούθησαν οι παραπομπές σε δίκη δεκάδων φοιτητών οι οποίοι μόνο σκοπό είχαν, με βάση τις αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων στις οποίες συμμετείχαν, να υπερασπίσουν το πανεπιστήμιο από μια πολιτική τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας είδαμε στην πράξη.

Η στήριξη ενός δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, η αντίθεση στην υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, η αντίθεση στη φίμωση κάθε φωνής που είναι διαφορετική από τις κυβερνητικές επιλογές, είναι οι αιτίες που οδήγησαν στα γεγονότα στο χώρο του ΑΠΘ.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το κτίριο Διοίκησης συνέχισε να βρίσκεται σε κατάληψη. Οι φοιτητές που διαδήλωσαν και όχι η κατάληψη ήταν ο στόχος της αστυνομικής βίαιης επέμβασης.

Στα παραπάνω σοβαρά ζητήματα θα πρέπει να προσθέσω και την κατάσταση όπου βρίσκονται τα πανεπιστήμια λόγω Covid-19. Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στις άλλες βαθμίδες της Εκπαίδευσης, επικρατεί πλήρης σιωπή για το άνοιγμα των πανεπιστημίων. Καμία ενέργεια για την υλοποίηση των υγειονομικών όρων ώστε να εξασφαλιστεί η επαναλειτουργία τους. Μήπως κάποιοι επιδιώκουν τα κλειστά πανεπιστήμια για να περάσει πιο εύκολα η κυβερνητική πολιτική; Αμεση θα πρέπει να είναι η ανταπόκριση στο αίτημα των φοιτητών μας για ανοιχτά πανεπιστήμια, που δεν είναι θέμα μιας απόφασης, αλλά μιας πολύ καλά οργανωμένης προετοιμασίας.

Μαθητική διαμαρτυρία στο δημαρχείο Ευόσμου

Να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια απαίτησαν χτες μαθητές σχολείων του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, με διαμαρτυρία - δρώμενο που πραγματοποίησαν έξω από το δημαρχείο.

Θυμίζουμε ότι ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου βρίσκεται σε αυστηρό lockdown από το Σάββατο 20 Φλεβάρη, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της αφρικανικής μετάλλαξης και οι μαθητές κάνουν τηλεκπαίδευση.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας την ανάγκη εδώ και τώρα να παρθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία και να επιστρέψουν οι μαθητές στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Νέα διαδήλωση σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Σε νέα κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη προχωρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, δίνοντας αγωνιστικό ραντεβού, στη 1 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Καταδικάζουν τον αυταρχισμό και την καταστολή, δηλώνουν ότι ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά και απαιτούν να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση δηλώσεων πανεπιστημιακών του ΑΠΘ που καταδικάζουν την ένταση της καταστολής, με αφορμή τα γεγονότα στο Ιδρυμα και αποκαλύπτουν την πραγματική της στόχευση, που είναι οι αγώνες φοιτητών και εργαζομένων για τα δικαιώματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ