ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
Σελ. /28
8 ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Τη Δευτέρα κορυφώνεται η πολύμορφη δράση
  • Στις 5.30 μ.μ. στα Προπύλαια η συγκέντρωση στην Αθήνα
  • Κάλεσμα συμμετοχής στα συνδικάτα από το ΠΑΜΕ

«

Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας»: Με το σύνθημα αυτό, η ΟΓΕ, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς οργανώνουν συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στα Προπύλαια, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Οι αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση πληθαίνουν και παράλληλα σχεδιάζονται εξορμήσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις και στάσεις εργασίας, με στόχο η φετινή 8η Μάρτη να αποτελέσει σταθμό στην ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, έχουν αποφασίσει Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ και εργατικά σωματεία.

ΠΑΜΕ: Τιμούμε την 8η Μάρτη, δίνουμε τη μάχη για την υγεία και τη ζωή μας

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση των συνδικάτων, της ΟΒΣΑ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

«Τα συνδικάτα να καλέσουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε όλους τους κλάδους να πάρουν μέρος μαχητικά, αποφασιστικά. Για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας με το σύνθημα "Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας". Απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών. Για να δυναμώσουμε τη μάχη για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. Απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Απέναντι σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας στο οποίο πρέπει να υπάρξουν χιλιάδες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και υποδομών», τονίζει.


Ειδικά όσον αφορά το μεγάλο μέτωπο της Υγείας, το ΠΑΜΕ στέκεται αναλυτικά στο «μπαράζ κλεισίματος τμημάτων και κρεβατιών» στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τη μετατροπή τους σε μονάδες covid «χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα, καταγράφει τα εξής: «Το κλείσιμο της καρδιοχειρουργικής κλινικής του "Ευαγγελισμού" και μετατροπή σε κλινική covid, το "Σισμανόγλειο" σε covid, το "Ασκληπιείο" Βούλας που διώχνουν ασθενείς για τη δημιουργία κλινικών covid. Στο ΚΑΤ αποδυναμώνουν τμήματα του νοσοκομείου και μετακινούν εργαζόμενους για τη στελέχωση κλινικών covid. Σε όλα τα νοσοκομεία η κατάσταση είναι τραγική. Μακρύς ο κατάλογος για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υγεία του λαού. Ολοι οι υπόλοιποι ασθενείς από άλλα αίτια θα είναι στον αέρα, με άμεσο κίνδυνο της υγείας τους. Οι γιατροί με ένα τηλέφωνο στο χέρι για να βρουν νοσοκομείο που θα τους περιθάλψει».

Στα παραπάνω προστίθεται η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στα δικαιώματα, απολύσεις, ισοπέδωση των ωραρίων, απληρωσιά, μετατροπή των χώρων δουλειάς σε σημεία υπερμετάδοσης του ιού. «Η εργοδοσία εγκληματεί απέναντι στους εργαζόμενους και τη ζωή τους. Κανένα μέτρο. Η έγνοια τους είναι πώς θα κερδίσουν περισσότερα. Δίνουμε τη μάχη για να προστατεύσουμε τη ζωή μας και σ' αυτό δεν κάνουμε πίσω. Τώρα να γίνει η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και όλων των δομών τους, χωρίς καμιά αποζημίωση των ιδιοκτητών τους», καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Πολύμορφη δραστηριότητα

«Οι αγώνες των εργατριών για δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινα ωράρια εργασίας τον προηγούμενο αιώνα, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών», σημειώνει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της και καλεί σε ενίσχυση της φωνής «της αγωνιστικής διεκδίκησης για να μη φορτώσουν κυβέρνηση - επιχειρηματικοί όμιλοι πάλι στις πλάτες μας τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της διαχείρισης της πανδημίας». Καλεί τις γυναίκες να πάρουν θέση στον συλλογικό αγώνα «για μια ζωή με δικαιώματα στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας».

Στις συγκεντρώσεις στις 8 Μάρτη καλούν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Εκτός από τις συγκεντρώσεις, συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις αξιοποιούν τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και άλλων συνδικαλιστικών οργάνων για στάση εργασίας στις 8 Μάρτη, ώστε να πραγματοποιηθούν εκείνη τη μέρα συσκέψεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στο νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά, που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε περιοδείες και παρεμβάσεις σε μεγάλα καταστήματα σούπερ μάρκετ και αποθήκες εμπορικών αλυσίδων, θα αξιοποιήσει για το σκοπό αυτό και τη στάση εργασίας του ΕΚΑ τη Δευτέρα (12 μ. - 3 μ.μ.).

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας σήμερα

Φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας σήμερα, στη 1 μ.μ., διεκδικώντας μέτρα πρόληψης, προστασίας και στήριξης των φοιτητριών και φοιτητών, μαθητριών και μαθητών, από την πολύμορφη βία στους χώρους Εκπαίδευσης. «Με τους αγώνες μας γινόμαστε ασπίδα προστασίας σε κάθε μαθητή και μαθήτρια που έχει υποστεί βία», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών. Με την κινητοποίησή της διεκδικεί μέτρα προστασίας, πρόληψης και στήριξης σε όλα τα σχολεία. «Το σύγχρονο περιεχόμενο της 8ης Μάρτη είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, αύριο στην εργασία», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια και τις συνελεύσεις, τονίζουν ότι ο αγώνας για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη συνεχίζεται.

Αλλες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καλεί σε συγκέντρωση στις 8 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Στην Καρδίτσα θα γίνει συγκέντρωση στις 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτικών συλλόγων και φορέων.

-- Στη Χαλκίδα την Κυριακή 7 Μάρτη, στις 4.30 μ.μ. συγκέντρωση - πικετοφορία στην Παλιά Γέφυρα από Σωματεία και φορείς.

-- Στη Θήβα την Κυριακή 7 Μάρτη στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία από Σωματεία.

-- Περιοδείες σε χώρους δουλειάς, στις υγειονομικές μονάδες και στην πόλη προγραμματίζουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και η Ομάδα Γυναικών Νάουσας της ΟΓΕ.

-- Η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου οργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 7 Μάρτη, με θέμα: «Οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχολογία των παιδιών». Επίσης, με αφορμή την 8η Μάρτη θα προχωρήσουν σε κοινές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

-- Διαδικτυακή σύσκεψη με θέμα «Σπάμε τη σιωπή της εκμετάλλευσης και της ανισοτιμίας - δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματά μας» διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, την Κυριακή 7 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας zoom. Πληροφορίες συμμετοχής στο epis.biom@hotmail.gr και στα τηλέφωνα 6977746387, 6979867573.

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη, το Σάββατο 6 Μάρτη, στις 6 μ.μ., μπροστά στη Μέρα της Γυναίκας.

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής καλεί σε διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 7 Μάρτη, μέσω της πλατφόρμας zoom.

-- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση την Πέμπτη 11 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., με τη συμμετοχή της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ