ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Εντονη κινητικότητα, παζάρια και κινήσεις όξυνσης

Ευρύτερα παζάρια με πολλές προεκτάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (φωτ. ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας)

Copyright 2021 The Associated

Ευρύτερα παζάρια με πολλές προεκτάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (φωτ. ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας)
Παρασκηνιακά παζάρια, αυξημένη κινητικότητα, σε συνδυασμό με κινήσεις όξυνσης από ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή, συνθέτουν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Το Ιράν φάνηκε χτες να υποχωρεί μπροστά στην προχτεσινή απειλή Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας για την έκδοση καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του λόγω παραβίασης διατάξεων της Συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συμφωνούν τελικά να επιτραπούν οι επιθεωρήσεις τεχνικών εμπειρογνωμόνων, με αφορμή τον εντοπισμό μορίων ουρανίου σε τρεις περιοχές που δεν είχαν δηλωθεί ως σχετικές με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Την εξέλιξη ανήγγειλε χτες ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ρ. Γκρόσι, λέγοντας πως δεν είναι ξεκάθαρα τα όρια ανάμεσα στο πολιτικό και στο τεχνικό σκέλος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η IAEA, πρόσθεσε, σχεδιάζει να αρχίσει έναν «τεχνικό διάλογο» με το Ιράν ώστε να δοθούν εξηγήσεις πάνω σε εκκρεμή ζητήματα.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ φοβερίζουν με αντίποινα σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ, διαμηνύοντας πως δεν αποκλείουν στρατιωτική απάντηση στις προχτεσινές επιθέσεις με ρουκέτες σε αεροπορική βάση του δυτικού Ιράκ, την οποία χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσχημα αντίστοιχα «αντίποινα» για επίθεση στα σύνορα με το Ιράκ, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν τον νέο πολύνεκρο βομβαρδισμό στις 26/2 στην ανατολική Συρία.

Η Σαουδική Αραβία από την άλλη απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση αντικαθεστωτικών Χούτι της Υεμένης πως έκαναν επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ARAMCO στη Τζέντα, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία ενός τέτοιου γεγονότος. Οι δε Χούτι επέμειναν ότι κατάφεραν πλήγμα με δικό τους πύραυλο, αφού διάνυσε απόσταση πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Ισραηλινά ΜΜΕ νωρίτερα αναφέρονταν στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας - Ιράν, σε μία περίοδο κατά την οποία οι ιρανικές αρχές φαίνεται να δοκιμάζουν τον εκσυγχρονισμό αυτού του τομέα, που μοιράζεται στα τρία μεταξύ του υπουργείου Πληροφοριών, των «Φρουρών της Επανάστασης» και του Οργανισμού Προστασίας Πληροφοριών.

Ιράν - Τουρκία: Διπλωματικά διαβήματα υπό το βάρος αντιθέσεων

Την περιπλοκότητα και ρευστότητα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας - Ιράν. Οι δύο χώρες - που τα τελευταία χρόνια θεωρούνται εταίροι, με τις «ευλογίες» και της Ρωσίας - αντάλλαξαν διπλωματικά διαβήματα και διαμαρτυρίες μετά τις τελευταίες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Τεχεράνη, επικρίνοντας δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, ότι το ΡΚΚ επιχειρεί από βάσεις και στο βορειοδυτικό Ιράν. Είχε προηγηθεί διάβημα διαμαρτυρίας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αγκυρα για δηλώσεις του Ιρανού πρέσβη στη Βαγδάτη, Ιράζ Μασζεντί, ο οποίος επέκρινε την Τουρκία για «παραβίαση ιρακινού εδάφους». Αντιδρώντας στις δηλώσεις, η Αγκυρα επισήμανε στον Ιρανό διπλωμάτη ότι περιμένει από την Τεχεράνη «υποστήριξη και όχι εναντίωση» στις επιχειρήσεις της απέναντι στο ΡΚΚ. Επιπλέον, ορισμένα ρεπορτάζ περιγράφουν την ενόχληση που προκάλεσε στην Τεχεράνη η επιλογή του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, να απαγγείλει από το Μπακού ένα ποίημα που αποπνέει αλυτρωτικές διαθέσεις για τμήματα του Ιράν που κατά το παρελθόν βρίσκονταν υπό αζέρικη κυριαρχία.

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

Ολες οι παραπάνω εξελίξεις δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών (σχήμα γνωστό και ως ΟΠΕΚ+), σχετικά με το αν θα διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή αργού πετρελαίου τον Απρίλη ή αν θα την αυξήσουν οριακά, καθώς αξιολογούν το πρόσφατο ράλι των τιμών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας για την ανάκαμψη.

Με την τιμή του πετρελαίου να είναι πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, κάποιοι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 500.000 βαρέλια τη μέρα. Εκτιμούν επίσης ότι η Σαουδική Αραβία θα αναπροσαρμόσει μερικώς - ή θα τερματίσει πλήρως - την εκούσια μείωση της παραγωγής της, 1 εκατ. βαρελιών τη μέρα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Βενεζουέλας

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης στην εργατική τάξη και το λαό της Βενεζουέλας η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) οργάνωσε τη Δευτέρα μεγάλο διαδικτυακό συμπόσιο. Το άνοιγμα έκαναν ο γγ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Μακαγίμπα, ενώ συμμετείχαν 100 εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλες τις ηπείρους.

Εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας προς την εργατική τάξη της Βενεζουέλας και το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος για το παρόν και το μέλλον.

Στο συμπόσιο καταγγέλθηκαν οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους, με τη συνεργασία των τοπικών αντιδραστικών δυνάμεων που συνεχίζουν να στηρίζουν τον «αχυράνθρωπό» τους, Χ. Γουαϊδό. Τονίστηκε ότι στόχος των επιθέσεων αυτών είναι ο έλεγχος του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας και η ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, ενώ επισημάνθηκε ότι η εργατική τάξη και ο λαός της Βενεζουέλας αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, που επιδεινώθηκαν από τα ιμπεριαλιστικά μέτρα αποκλεισμού και τις κυρώσεις.

Τις επόμενες μέρες η απόφαση του Συμποσίου Αλληλεγγύης θα επιδοθεί σε διεθνείς οργανισμούς και πρεσβείες χωρών.

Παράταση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει την επιθετική πολιτική κατά του λαού της Βενεζουέλας και της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας, δηλώνοντας ότι παρατείνει την ισχύ του εκτελεστικού διατάγματος του 2015 επί κυβέρνησης Ομπάμα (το εφάρμοσε και η κυβέρνηση Τραμπ), με το οποίο η Βενεζουέλα χαρακτηρίζεται «μη συνήθης και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»... οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν συμμετάσχει σε όλα τα πραξικοπήματα και τις σχετικές απόπειρες! Βάσει του διατάγματος έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε μια σειρά από τομείς, τις συνέπειες των οποίων πληρώνει ο βενεζουελανός λαός.

Την παράταση των κυρώσεων καταδίκασε κατηγορηματικά η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

ΜΙΑΝΜΑΡ
ΗΠΑ - Βρετανία ζητούν νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν την άγρια καταστολή εναντίον διαδηλωτών και όσων ζητούν την αποφυλάκιση των στελεχών του ανατραπέντος «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία». Μόνο την Τετάρτη υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 38 άτομα.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, Κριστίν Σράνερ - Μπούγκενερ, υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι η κατάσταση στη χώρα συνιστά κίνδυνο για «τη σταθερότητα της περιοχής» και θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αληθινό πόλεμο». Η ίδια είπε ότι σε συνομιλίες με εκπροσώπους των πραξικοπηματιών τόνισε ότι ο ΟΗΕ μπορεί να λάβει «αυστηρά μέτρα» και έλαβε την απάντηση ότι «έχουμε συνηθίσει σε κυρώσεις και επιβιώσαμε και στο παρελθόν», όπως και ότι «πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μόνο με τους λίγους φίλους».

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, μετά από πρόταση της Βρετανίας με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, που αυτήν την περίοδο ασκούν την προεδρία στο ΣΑ. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ, εξέφρασε την ελπίδα για «πιο έντονες συζητήσεις» στο ΣΑ, την ώρα που το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε σχόλιο μέλους της κινεζικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό, που αόριστα μίλησε για «γενική συμφωνία μεταξύ των μελών του Συμβουλίου ότι (...) κάποια στιγμή θα συνεδριάσει για τη Μιανμάρ...».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Για «παραγωγικές» συνομιλίες κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις, χαρακτήρισε «παραγωγικές» τις συνομιλίες που είχε στην Καμπούλ ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Ο Αφγανοαμερικανός διπλωμάτης, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, είχε επαφές επί 3 ολόκληρες μέρες, ωστόσο ελάχιστα έγιναν γνωστά για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμά τους. Ανακοινώνοντας το ταξίδι του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε περιγράψει ως στόχο του την επανάληψη των συνομιλιών με όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένων των «Ταλιμπάν», αλλά και των χωρών της περιφέρειας, προς «επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς πολιτικής διευθέτησης και μιας μόνιμης και χωρίς αποκλεισμούς κατάπαυσης του πυρός».

Οι συνομιλίες «Ταλιμπάν» - αφγανικής κυβέρνησης που συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα, έχουν βαλτώσει ουσιαστικά, ενώ και η συμφωνία εκεχειρίας επίσης καρκινοβατεί. Την ίδια στιγμή, εκτός από τη δράση των «Ταλιμπάν», σε πολλές περιοχές, δυναμώνει και η παρέμβαση του «Ισλαμικού Κράτους» που τα τελευταία χρόνια διευρύνει την παρουσία του συνολικά στη Νότια και Ανατολική Ασία. Χτες, μία γιατρός έχασε τη ζωή της μετά από βομβιστική επίθεση στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του ανατολικού Αφγανιστάν. Το τελευταίο 10ήμερο, τέσσερις ακόμα γυναίκες έχουν σκοτωθεί μετά από επιθέσεις για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε το «ΙΚ».

Οι επαφές Χαλιλζάντ έγιναν ενώ μαίνεται η συζήτηση τόσο στις ΗΠΑ όσο και συνολικά στο ΝΑΤΟ για τους όρους συνέχισης της «ειρηνευτικής επιχείρησης» στο Αφγανιστάν, σε μία περίοδο που Ρωσία, Κίνα διεκδικούν ενεργότερο ρόλο και ενώ μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, εκφράζουν προθυμία για ενίσχυση της αυτοτελούς παρουσίας τους.

ΛΙΒΥΗ
Νέα αποστολή φρεγάτας από τη Γερμανία

Την αποστολή και δεύτερου πολεμικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε η Γερμανία, για τις ανάγκες ενίσχυσης της ναυτικής αποστολής της ΕΕ «Ειρήνη», με πρόσχημα την επιβολή του διεθνούς εμπάργκο όπλων και την αποτροπή λαθρεμπορίου καυσίμων. Πρόκειται για το πλοίο «Berlin», με βασική αποστολή την παρακολούθηση πλοίων που κατευθύνονται προς τις λιβυκές ακτές. Είχε προηγηθεί η αποστολή της γερμανικής φρεγάτας «Hamburg», από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβρη. Τον Νοέμβρη μάλιστα είχε σημειωθεί «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, με αφορμή την επιχείρηση έρευνας στο τουρκικό εμπορικό πλοίο «Roseline A», που κατευθυνόταν στις λιβυκές ακτές και υπήρχαν υποψίες πως έκανε λαθρεμπόριο όπλων.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινές αιτιάσεις κατά του Ιράν για την πετρελαιοκηλίδα

Σε λιβυκό «πειρατικό» πλοίο που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν στη Συρία επέρριψε την ευθύνη για την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας που έχει ρυπάνει με πίσσα τις ακτές Ισραήλ και Λιβάνου η Ισραηλινή υπουργός Περιβάλλοντος, Γκίλα Γκάμλιερ. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατηγορήσει το Ιράν για «περιβαλλοντική τρομοκρατία», επειδή το σκάφος μετέφερε (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της) ιρανικό πετρέλαιο. Από τη θέση αυτή κράτησαν αποστάσεις αξιωματούχοι του στρατού και της Μοσάντ.

Μία άλλη θεωρία είχε φέρει στην επιφάνεια προ ημερών η λιβανέζικη εφημερίδα «Αλ Ακμπάρ», αναφέροντας πληροφορία ότι η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να οφείλεται σε ισραηλινή υποθαλάσσια γεώτρηση που δεν πήγε καλά.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια καθαρισμού των ακτών αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Αμέτρητα είδη θαλάσσιας ζωής έχουν θανατωθεί ή έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη από τους τόνους πίσσας. Μόνο στον νότιο Λίβανο, αξιωματούχοι υπολόγιζαν χτες ότι οι ποσότητες πίσσας που έχουν ρυπάνει τις ακτές μπορεί να αγγίζουν και τους δύο τόνους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ