ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η μεγάλη πολιτική εξόρμηση στον έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα της πανδημίας και ενώ ο λαός μας συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του, αντιμέτωπος με την επίθεση στα εργασιακά και στα γενικότερα δικαιώματά του, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αττική κλιμακώνουν το πολιτικό κάλεσμα συσπείρωσης και πάλης σε χώρους δουλειάς και σε όλη την Αττική, με σύνθημα «Ενας χρόνος πανδημίας, για τα κέρδη τους τζογάρουν τις ζωές μας. Lockdown στην πολιτική τους. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή - υγεία - δουλειά».

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται οι παρακάτω περιοδείες:

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, με τον Γιώργο Κρητικό μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

-- Στις 10 π.μ. στους εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα, με την Στέλλα Βαλαβάνη, περιφερειακή σύμβουλο.

-- Στις 10.30 π.μ. στη Λαϊκή Αγορά Καλυβίων, με την Τάνια Γαλανοπούλου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

-- Στις 10.30 π.μ. στη Λαϊκή Αγορά Μεγάρων, με τον Αντώνη Χοροζάνη, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

-- Στις 11.30 π.μ. στο 9ο Ειδικό Σχολείο Αθήνας, με την Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 12.30 μ.μ. στα πρακτορεία Τύπου «Αργος», με τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

Επίσης, στην αποθήκη των «Lidl» στα Καλύβια και στις ελεγκτικές εταιρείες «ΣΟΛ» και «Delloitte».

Αύριο Σάββατο:

-- Στις 8 π.μ. σε σουπερμάρκετ στην Καλλιθέα.

-- Στις 10.30 π.μ. στη Λαϊκή Αγορά Παλαιάς Φώκαιας, με επικεφαλής την Τάνια Γαλανοπούλου.

-- Στις 11 π.μ. στον «Σκλαβενίτη» Γέρακα, με επικεφαλής την Χρυσάνθη Νικολή, μέλος της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

-- Στις 10.30 π.μ. σε αποθήκες βιβλίου.

-- Στις 10.30 π.μ. στην περιοχή Μπόσκιζα Μενιδίου.

-- Στις 11 π.μ. στον συνοικισμό Ελευσίνας, με επικεφαλής τον Κώστα Κώνστα, μέλος του Τομεακού Γραφείου Βορειοδυτικής Αττικής.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνη η κατάσταση στην Ανατολική Αττική

Για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται με τα κρούσματα στην Ανατολική Αττική και με την εξαγγελία των νέων μέτρων από την κυβέρνηση, η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της:

«Τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην πλειοψηφία των δήμων της Ανατολικής Αττικής είναι τουλάχιστον επικίνδυνη. Σε μια σειρά από μεγάλα εργοστάσια, βιομηχανικές ζώνες, μεγάλα εμπορικά, super markets, σε αρκετές γειτονιές η εξάπλωση του ιού είναι εκρηκτική, ενώ τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού είναι ανύπαρκτα (...)

Σε όλη την περιοχή είναι ολοφάνερη η απουσία των κρατικών ελεγκτικών υπηρεσιών για την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, ενώ είναι γνωστό ότι σε χώρους δουλειάς, κάτω από την τρομοκρατία της εργοδοσίας υπάρχει απόκρυψη κρουσμάτων, καταπατούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εργαζόμενοι με συμπτώματα πηγαίνουν στη δουλειά είτε γιατί απειλούνται με απόλυση από την εργοδοσία είτε για να μη χαθεί το μεροκάματο».

«Παράλληλα, η κατάσταση στις λεωφορειακές γραμμές, που εξυπηρετούν τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, είναι παράγοντας διασποράς του ιού», σημειώνει η Οργάνωση και τονίζει πως «είναι φανερό ότι το μέτρο της κυβέρνησης που πήρε πριν από λίγους μήνες, να παραχωρήσει τις γραμμές στην ΚΤΕΛ ΑΕ δεν άλλαξε στο παραμικρό την κατάσταση για την αποσυμφόρηση των γραμμών, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης ήταν για να δοθεί ζεστό χρήμα στους ιδιώτες και όχι για την προστασία της υγείας του λαού.

Τα μέτρα που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση, για τον περιορισμό των μετακινήσεων είτε με χιλιομετρικό όριο είτε εντός μόνο δήμου στερούνται λογικής. Δυσκολεύουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής ακόμα και για τις καθημερινές αγορές ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και καμία συνεισφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορούν να έχουν. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι που μένουν στο οικισμό Καρελλά του Κορωπίου μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν από τα μαγαζιά του γειτονικού δήμου Παιανίας που είναι μακριά πάνω από δύο χιλιόμετρα. Τώρα θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Κορωπί διανύοντας αποστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν».

Η ΤΟ του ΚΚΕ διεκδικεί μεταξύ άλλων:

  • Να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, να διασφαλιστούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Ειδική φροντίδα για τις πιο ευάλωτες ομάδες της περιοχής, οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά, με διαγνωστικά συνεργεία στις περιοχές όπου κατοικούν και στους χώρους όπου συχνάζουν.
  • Σταθερό κέντρο ελέγχου στις εισόδους των βιομηχανικών Πάρκων και ζωνών.
  • Υποχρεωτική ένταξη των βιομηχανιών στο πρόγραμμα για έλεγχο δύο φορές τον μήνα όλων των εργαζομένων.
  • Κάλυψη στο 100% του μισθού και των ενσήμων από το κράτος και την εργοδοσία στους ασθενείς και σε όσους βγαίνουν σε καραντίνα.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αντίτιμο.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Τώρα να ξεκινήσουν, με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων, οι απαραίτητες διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία Γενικού δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και γαλακτοκομικών

Απάντηση στους πανηγυρισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου για τη συνεχή αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και γαλακτοκομικών δίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την εξωστρέφεια «φάρμακο» για την αύξηση των κερδών των βιομηχανιών της Ηπείρου και «φαρμάκι» για τους εργαζόμενους και βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα, η ΕΠ επισημαίνει ότι η πολιτική προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης μπορεί να στηρίζει την αύξηση των εξαγωγών και την κερδοφορία των μεταποιητικών βιομηχανιών γάλακτος και κρέατος που δραστηριοποιούνται στην Ηπειρο, όμως «η επιτυχία αυτή δεν αφορά διόλου τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις μεταποιητικές μονάδες με μισθούς πείνας, χωρίς σταθερό πρόγραμμα εργασίας, με τις "ευέλικτες" εργασιακές σχέσεις να επεκτείνονται και τους εποχικούς και εργολαβικούς απασχολήσιμους να αυξάνονται».

Αντίστοιχα, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τιμή γάλακτος πολύ κάτω από την τιμή παραγωγής, αφού κουμάντο στον κλάδο «κάνουν 8 μονοπώλια καθορίζοντας τους όρους παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας με αποκλειστικό κριτήριο τα μονοπωλιακά υπερκέρδη τους», τονίζει η Οργάνωση, σχολιάζοντας ότι η εργατική - λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να αγοράσει τα πανάκριβα «πιστοποιημένα» προϊόντα, όπως η «φέτα», που απευθύνεται σε πελάτες με γερό πορτοφόλι ανά την υφήλιο.

«Η περιφέρεια Ηπείρου μη μπορώντας να αγνοήσει τα σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων καλεί "να αλληλοϋποστηριχθούν Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι και Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες" ανακηρύσσοντας "τον λύκο τον καλύτερο φίλο του προβάτου" και τον εαυτό της εγγυητή της "φιλίας" αυτής», τονίζει η ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν ανάγκη από εξασφάλιση τιμών που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής για να μένει κάποιο ικανοποιητικό εισόδημα, για μέτρα που μειώνουν το κόστος παραγωγής και όχι τις διαφημιστικές καμπάνιες στο Ντουμπάι και ανά τον κόσμο.

Και τονίζει ότι οι παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στην Ηπειρο όσο και γενικότερα στη χώρα καθώς επίσης και η τεχνογνωσία για την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών έχουν ως προϋπόθεση ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο στον αντίποδα του σημερινού, έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ), που θα στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της εργατικής εξουσίας στον οποίο θα είναι ενταγμένοι οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, επισημαίνει η ΕΠ, καλώντας τον ηπειρώτικο λαό σε αγώνα και κοινή δράση «ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια κοινωνία που ο μόχθος του εργάτη και του αγροτοκτηνοτρόφου δεν θα συνθλίβεται από τον ανταγωνισμό για τα κέρδη των εμποροβιομήχανων - καπιταλιστών».

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Πλούσιο πρόγραμμα πολιτικής δραστηριότητας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Τις επόμενες μέρες σχεδιάζονται περιοδείες και εξορμήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ, δημοτικές υπηρεσίες, γειτονιές κ.α. Ενδεικτικά προγραμματίζονται:

-- Τη Δευτέρα 8/3 περιοδεία στο «ΤΙΤΑΝ» με τον Μάριο Παλάντζα, μέλος του Τομεακού Γραφείου Δυτικής Θεσσαλονίκης.

-- Την Τρίτη 9/3 περιοδείες σε εργοστάσια Τροφίμων στη ΒΙΠΕ Σίνδου με τον Χ. Κυριαζίδη, μέλος της Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, και σε εργοστάσια Μετάλλου στη ΒΙΠΕ Κιλκίς με τον Γ. Ραπτάκη, στέλεχος της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας. Επίσης, στο εργοστάσιο «Ηλιος».

-- Την Τετάρτη 10/3:

Στις εγκαταστάσεις της ΣΙΔΕΝΟΡ και της ΕΚΜΕ με τον Θ. Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

Στις επιχειρήσεις ΜΕΛ και ΧΑΡΤΕΛ με τον Κ. Ιωσηφίδη, στέλεχος της ΤΟ Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας.

Στη Δυτική Μακεδονία

Η Τομεακή Οργάνωση Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει τις εξής περιοδείες στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ:

-- Τη Δευτέρα 8/3 στις 8 π.μ. στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου, με επικεφαλής τον Πέτρο Ταταρίδη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

-- Την Τρίτη 9/3 στις 10 π.μ. στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, με επικεφαλής τον Κώστα Χατζηδαμιανό, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, και στον ΑΗΣ Μελίτης με επικεφαλής τον Αντώνη Τσάκωνα, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

-- Την Τετάρτη 10/3, με επικεφαλής τον Νόντα Στολτίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, στις 8 π.μ. στο Ορυχείο Καρδιάς και στις 10 π.μ. στον ΑΗΣ Καρδιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ