ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2021 - Κυριακή 14 Μάρτη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Σύμμαχοι στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή...

Το όργιο καταστολής και αστυνομικής βίας που εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση προκειμένου να υλοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική και να επιβληθεί «σιγή ασυρμάτου», έδειξε το αποκρουστικό του πρόσωπο την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι στη Νέα Σμύρνη. Εκεί όπου αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια νεαρό και τρομοκράτησαν ακόμα και οικογένειες με μικρά παιδιά, με πρόσχημα ελέγχους για την τήρηση μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση που ακολούθησε την περασμένη Τρίτη, έδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει»! Χιλιάδες κόσμου, οικογένειες, σωματεία, φορείς, σύλλογοι μετέτρεψαν την πόλη της Νέας Σμύρνης σε μια απέραντη λαοθάλασσα. Και εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους απέναντι στην απρόκλητη αστυνομική βία και την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων.

Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης ανέδειξαν και κάτι ακόμα: Την άθλια προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσουν μία πλαστή - στην ουσία της - και βολική αντιπαράθεση σε δύο άξονες. Η μεν ΝΔ επιχείρησε να στρέψει τη συζήτηση σε ζητήματα που αφορούν την «ανευθυνότητα», επειδή υπάρχει το θέμα του κορονοϊού, προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες της για το όργιο καταστολής και για την αντιλαϊκή της πολιτική. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανιστεί ως «ενωτική δύναμη», κόντρα στην καταστολή, με στόχο να εγκλωβίσει το λαό, τη στιγμή που καταστολή και αντιλαϊκή πολιτική πάνε μαζί και ο ίδιος ως κυβέρνηση είχε ...«τιμήσει» και με το παραπάνω αυτό ακριβώς.

Δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό

Η απρόκλητη αστυνομική βία την περασμένη Κυριακή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και η κρατική βία δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Εδώ και μήνες, και στη Νέα Σμύρνη και σε άλλες περιοχές της Αττικής και όλης της χώρας, επαναλαμβάνονται αντίστοιχα περιστατικά που πολλές φορές δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας. Για παράδειγμα, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, το κυνηγητό ακόμα και μέσα σε μαγαζιά ή σε πιλοτές πολυκατοικιών στη Νέα Σμύρνη και την Καλλιθέα, τα «μεμονωμένα περιστατικά» ήταν δεκάδες.

Και για να πάμε και λίγο πιο πίσω: Η απαγόρευση διαδηλώσεων τις μέρες της επετείου του Πολυτεχνείου και η άγρια καταστολή στη διαδήλωση με όλα τα μέτρα ασφαλείας που οργάνωσε το ΚΚΕ, η απαγόρευση των εκδηλώσεων μνήμης τη μέρα της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, γενικά το κλίμα εκφοβισμού, καταστολής και τρομοκράτησης του λαού σε πλατείες, σε δρόμους, σε μαγαζιά, με πρόσχημα τον κορονοϊό, από την αρχή της πανδημίας, είναι διαρκές. Και βέβαια αποκορύφωμα της κρατικής καταστολής ήταν το ίδιο το χτύπημα της συγκέντρωσης στη Νέα Σμύρνη, που ήρθε με αφορμή ένα καλοστημένο σκηνικό και έδωσε την ευκαιρία στην αστυνομία να μετατρέψει τη Νέα Σμύρνη σε θάλαμο αερίων.

Βγάζει μάτι πως ήταν και είναι κυβερνητική κατεύθυνση η συγκεκριμένη στάση των αστυνομικών δυνάμεων, για την πρόκληση επεισοδίων. Μπορεί η κυβέρνηση να εργαλειοποιεί τη δράση προβοκατόρικων ομάδων, ωστόσο είναι γνωστό πως υπάρχουν πολλοί που χωρίς αστυνομική στολή, όντας στα Σώματα Ασφαλείας, έχουν ως καθήκον τη διείσδυση σε οργανώσεις, σε ομάδες χούλιγκαν των γηπέδων. Γνωρίζουν βέβαια ότι και αυτοί στις διαδηλώσεις κουβαλούν πάνω τους μολότοφ και φυσικά τις χρησιμοποιούν ενάντια σε διαδηλωτές για να ξεκινήσουν το χτύπημα και η διάλυση συγκεντρώσεων.

Καταστολή: Σήμα κατατεθέν κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης

Ολα αυτά είναι πρόβες για όσα έρθουν μετά την πανδημία. Τα σενάρια γι' αυτές τις πρόβες τα έχει γράψει η ΝΔ με τους νόμους της, πατώντας πάνω στο νομοθετικό οπλοστάσιο που διατήρησε, επέκτεινε και κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και πριν από αυτόν το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικός είναι ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, όπως και ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ακόμα ο νόμος για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος που το ...πρώτο του μέρος είχε γραφτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτά αποδεικνύουν πως η κλιμάκωση της καταστολής δεν είναι μια ...εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επιμένουν να προβάλλουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα. Είναι συνειδητή επιλογή, σήμα κατατεθέν κάθε αντιλαϊκής αστικής κυβέρνησης.

Αλλωστε, η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού είναι επιλογή όλων των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Οπου με την πανδημία έχουν καταρρεύσει τα δημόσια συστήματα Υγείας, δεν έχουν παρθεί μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μέσα στην πανδημία, στη Γαλλία, ψηφίστηκε εν μέσω μεγάλων λαϊκών αντιδράσεων ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια», μέτρο έντασης της καταστολής και της λογοκρισίας.

Στην Ισπανία, με τη σοσιαλδημοκρατική, δήθεν προοδευτική κυβέρνηση, απαγορεύτηκαν πριν από λίγες μέρες ακόμα και οι διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Στην Ιταλία απαγορεύτηκαν οι απεργίες στον Βορρά, που είχαν αίτημα να κλείσουν όποιες βιομηχανίες είχαν γίνει εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

Σε πολλές χώρες της ΕΕ επιβάλλεται συνεχής παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για να περνάνε οικονομικά και άλλα κατασταλτικά μέτρα σε καθεστώς ευρύτερων περιορισμών.

Με υπογραφή και του ΣΥΡΙΖΑ

Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού δεν έχει μόνο την υπογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ, που θεωρεί «παράσημο» το δόγμα «νόμος και τάξη». Εχει την υπογραφή και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι μόνο επιχειρεί να εμφανιστεί ως «αθώα περιστερά» αλλά, ακόμα χειρότερα, προσπαθεί να εγκλωβίσει το λαό με την ψευδεπίγραφη προπαγάνδα ότι εκείνος μπορεί να εκφράσει ένα «προοδευτικό μέτωπο», κόντρα και στην καταστολή.

Είναι εκείνοι που όχι μόνο δεν κατάργησαν τα ΜΑΤ, όπως έλεγαν προεκλογικά, αλλά έβγαλαν στους δρόμους και τις «αύρες», πατέντα που ακολουθεί πιστά η ΝΔ. Είναι εκείνοι που όχι μόνο δεν κατάργησαν τον «τρομονόμο», όπως έλεγαν προεκλογικά, αλλά αντίθετα τον ενίσχυσαν ως κυβέρνηση με νέες διατάξεις και τα περί «τρομοκρατίας μέσω διαδικτύου».

Ποιος δεν θυμάται την υπόθεση της Ηριάννας, για την οποία δεν έκαναν τίποτα όταν το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την αλλαγή του σχετικού άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αναφορικά με τη δικαστική αξιοποίηση του DNA;

Ποιος δεν θυμάται τη μετατροπή σε ιδιώνυμο των λαϊκών διαμαρτυριών ενάντια στους πλειστηριασμούς, με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ; `Η τον νέο Ποινικό Κώδικα που αυξάνει τις ποινές για αδικήματα που μπορεί να αξιοποιηθούν κατά του λαϊκού κινήματος;

Η κληρονομιά...

Η ΝΔ κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ήδη ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Και τώρα, νόμο το νόμο, το αναβαθμίζει. Είναι λογικό λοιπόν η κυβέρνηση να επιλέγει ως βολικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βολικός αντίπαλος γιατί είναι ο καλύτερος σύμμαχος της πολιτικής που γεννά και αναπαράγει, έχει βασικό της στοιχείο την καταστολή.

Γιατί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει την κλιμάκωση της καταστολής στις «δεξιές» και «ακροδεξιές» καταβολές της ΝΔ, αφήνει στο απυρόβλητο την ουσία, δηλαδή την ταξική, αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που και ο ίδιος εφάρμοσε, η οποία πάντα επιβάλλεται με την καταστολή και τον αυταρχισμό.

Δεν θα τους περάσει όμως! Το μήνυμα αυτό έστειλαν τις προηγούμενες μέρες χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στη Νέα Σμύρνη, είδαν με τα μάτια τους τη λύσσα να στηθεί το σκηνικό της προβοκάτσιας και - παρά την καταστολή και τα επεισόδια - ακύρωσαν τους σχεδιασμούς, παρέμειναν εκεί και έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Το μήνυμα αυτό στέλνει η «οργανωμένη απειθαρχία» χιλιάδων εργαζομένων, λαού και νεολαίας, που παλεύουν συγκροτημένα μέσα από τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους, για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Που πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στην καταστολή, στην αντιλαϊκή πολιτική, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνθλίβει τις ανάγκες του λαού και απαντά με βία στις δίκαιες διεκδικήσεις του, για να θωρακίσει τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ