ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Ολοι στη δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Στο δρόμο στις 9 Απρίλη μπροστά στην έναρξη της τουριστικής σεζόν

Κινητοποιήσεις σε μια σειρά περιοχές όλης της χώρας ετοιμάζουν σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό, συντονίζοντας τα βήματά τους και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους μπροστά στην έναρξη της τουριστικής σεζόν.

«Οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό διαδηλώνουμε σε όλη τη χώρα! Ολοι στη δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση 21 κλαδικά σωματεία. Καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα στις 9 Απρίλη, στέλνοντας σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα στους εργοδότες και στην κυβέρνηση: «Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! Ούτε ένα ευρώ λιγότερος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία! Μέτρα υγείας και ασφάλειας ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν τα κλαδικά Σωματεία στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου (ΤΑΛΩΣ), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.

Αττική: Στάση εργασίας στις 31 Μάρτη από τους διανομείς και τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό

Κινητοποίηση για τους διανομείς και τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στον Επισιτισμό οργανώνει την Τετάρτη 31/3 το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Τη συγκεκριμένη μέρα, το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί σε μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 12 μ. από το Σύνταγμα. «Παλεύουμε για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Εκοψαν το ρεύμα σε άνεργο ξεναγό...

Τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε άνεργο ξεναγό καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό Ρόδου. Ενώ ο εργαζόμενος έχει μείνει χωρίς μεροκάματο εδώ και ενάμιση χρόνο, σε μια ειδικότητα την οποία η κυβέρνηση έχει αφήσει χωρίς στοιχειώδη μέτρα ενίσχυσης, η ΔΕΗ ζητά να εισπράξει το ένα τρίτο της οφειλής για να γίνει διακανονισμός και επανασύνδεση. Σήμερα, στις 11 π.μ., η Επιτροπή προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ, διεκδικώντας την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος. «Δεκάδες είναι καθημερινά οι περιπτώσεις λαϊκών νοικοκυριών της περιοχής που τους κόβεται το ρεύμα και ψάχνουν να βρουν να το συνδέσουν με δανεικά, ή κάνοντας ένα διακανονισμό, όταν μπορεί να γίνει, στον οποίο είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν», τονίζει η Επιτροπή. Διεκδικεί την απαλλαγή των ανέργων και όσων βρίσκονται σε αναστολή ή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» από την πληρωμή λογαριασμών, δημοτικών και ανταποδοτικών τελών.

Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας καταγγέλλει περιπτώσεις αποκλεισμού εργαζομένων του κλάδου από τη δίμηνη οικονομική ενίσχυση («Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού») που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να αιτηθούν στο ΠΣ «Εργάνη» την ένταξή τους στην αποζημίωση, διαπίστωσαν ότι το σύστημα δεν δέχεται τις αιτήσεις τους, παρά το γεγονός ότι πληρούν τα κριτήρια. Μάλιστα, «παρουσιάζεται το φαινόμενο να μην δέχεται τις αιτήσεις εργαζομένων που δουλεύουν στην ίδια επιχείρηση, με την ίδια ειδικότητα» με συναδέλφους τους που έχουν ενταχθεί κανονικά στην αποζημίωση. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι πρώην εργαζόμενοι στην «TUI», με τις αιτήσεις ορισμένων να γίνονται δεκτές και άλλων να απορρίπτονται από το σύστημα. «Θεωρούμε πέρα για πέρα απαράδεκτο τον αποκλεισμό από την ενίσχυση», τονίζει το Συνδικάτο και απαιτεί «να σταματήσει το παιχνίδι με την πείνα των εργαζομένων». Την επιστολή του Συνδικάτου έχει καταθέσει ως Αναφορά στη Βουλή το ΚΚΕ.

Την εργοδοσία σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα εποχικής λειτουργίας που επιτίθεται στο δικαίωμα επαναπρόσληψης των εργαζομένων, καταγγέλλει η «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων. Η εργοδοσία «δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα επαναπρόσληψης συναδέλφου», που είχε δουλέψει το 2019 στο ξενοδοχείο, ενώ το 2020 βρισκόταν σε αναστολή. «Μέσα σε περίοδο νέας βαθιάς οικονομικής κρίσης, με την απειλή της πανδημίας πάνω από τα κεφάλια μας, η μεγάλη εργοδοσία δείχνει ξανά τις διαθέσεις της», σημειώνει και καλεί τη Διοίκηση του Σωματείου «να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε οι προσπάθειες της εργοδοσίας να πέσουν στο κενό». Απευθύνει κάλεσμα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους να δυναμώσουν τον αγώνα και τη συλλογική διεκδίκηση ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά τις συνέπειες της κρίσης, με τη δουλειά και την υγεία τους.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων προχωρά σήμερα, Τετάρτη, σε παρέμβαση στις 11 π.μ. στον ΟΑΕΔ. Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι θα καταθέσουν οργανωμένα τις ενστάσεις τους για όσους εργαζόμενους έχουν μείνει εκτός Ταμείου Ανεργίας.

Υπουργείο Εργασίας: «Κρυφτό» με τα Σωματεία - Συναντήσεις με «διαλεχτούς» συνδικαλιστές

Το «κρυφτό» που παίζει το υπουργείο Εργασίας με τους εργαζόμενους του κλάδου και τα σωματεία τους, αλλά και την επιλογή της πολιτικής του ηγεσίας να πραγματοποιήσει συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με συγκεκριμένους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ), σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

«Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, τόσο ο Γιάννης Βρούτσης όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης έχουν φανερώσει την αποστροφή τους για τον μάγειρα, τον διανομέα, τον ξεναγό, τον σερβιτόρο, την καμαριέρα και όλους όσους εδώ και 11 μήνες ζουν τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, με εισόδημα έως 9 ευρώ την ημέρα, αντιμέτωποι με τον φονικό κορονοϊό και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Βέβαια, η αποστροφή αυτή όχι μόνο δεν τους εμπόδισε, αντίθετα τους οδήγησε σε συναντήσεις, με αυτό που η Ομοσπονδία αποκαλεί Εκτελεστικό Συμβούλιο και δεν είναι παρά η παράταξη της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζοντας τα πεπραγμένα της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, διαπιστώνει πως οι ...προτιμήσεις του σημερινού υπουργού και του προκατόχου του δεν προκαλούν καμία έκπληξη. «Είναι αυτοί που έσπασαν τρεις φορές έως τώρα τα τελευταία 10 χρόνια το 8ωρο, το 5θήμερο, τα ρεπό. Είναι αυτοί δηλαδή που έβαλαν στη ζωή το νομοσχέδιο για κατάργηση του 8ωρου πριν καν ψηφιστεί! Είναι αυτοί που επέβαλαν μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.

«Κι επειδή τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ομοσπονδία φρόντισαν τους λίγους "αναξιοπαθείς" μεγαλοξενοδόχους, μεγαλοεστιάτορες, ή tour operators, η μια με την απαλλαγή τους από μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, δίνοντας νέο πακτωλό επιδοτήσεων και η άλλη με φτηνά, ευέλικτα εργατικά χέρια, δεν μένει παρά οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους να φροντίσουν για τους πολλούς», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, δηλαδή για τους εργαζόμενους που έβγαλαν με τη δουλειά τους «την περασμένη 8ετία 120 δισ. ευρώ και σήμερα είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την εξαθλίωση, την αβεβαιότητα και την πανδημία».

«Αποτελέσματα έχουν μόνο οι αγώνες των Συνδικάτων», υπογραμμίζει και καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν στις 9 Απρίλη με τα σωματεία τους σε όλη τη χώρα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
Απεργία χτες για προσλήψεις, προστασία της ζωής και της υγείας

Την προσφυγή της εργοδοσίας στα δικαστήρια καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας στην Αττική

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ με απόφαση του πανελλήνιου σωματείου τους (ΠΣΕΕΠ) με αίτημα - αιχμή την πρόσληψη προσωπικού για την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας και ενώ η εργοδοσία υποχρεώνει μεγάλο τμήμα του προσωπικού σε εξαντλητικές συνθήκες, εδώ και καιρό. Σημειώνεται ότι χτες η εργοδοσία προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας προκλητικά να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Αν και δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι αργά το βράδυ η τύχη του αιτήματος της εργοδοσίας, καθώς δεν είχε εκδικαστεί ακόμη, αποτελεί μια ακόμα πρόκληση το γεγονός ότι τα δικαστήρια που βρίσκονται σε γενική αναστολή στις «κόκκινες» περιοχές ανοίγουν διάπλατα όταν το ζητάνε οι εργοδότες. Τη στάση της εργοδοσίας καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ» (η παράταξη των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) σε ανακοίνωσή του για την απεργία σημειώνει τις εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς στον όμιλο, την πίεση από την εργοδοσία, με τα 12ωρα, «χωρίς τον απαραίτητο χρόνο για ξεκούραση, με αποτέλεσμα να εργαζόμαστε μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα άγχους και κούρασης, προκαλώντας ανασφαλείς συνθήκες λειτουργίας». «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση των ΕΛΠΕ που ενώ διαφημίζουν τα περίφημα μέτρα Covid shield excellence, "χαλαρώνουν" τα πρωτόκολλα μπροστά στην "ανάγκη" να μη θιχτεί η παραγωγή, με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί οι μονάδες σε κέντρο διασποράς του κορονοϊού. Είναι προκλητικοί όταν βάζουν προς συζήτηση την εργασία για 8η συνεχόμενη μέρα», αναφέρει η ανακοίνωση. Θυμίζει ότι παρά το αίτημά της για προσλήψεις, η πλειοψηφία του ΠΣΕΕΠ με διάφορα προσχήματα ήταν σε κατάσταση αδράνειας, σε ένα διάστημα που οι εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με «την πανδημία, ένα γενικό shutdown στον Ασπρόπυργο τριών μηνών, δύο σοβαρές έκτακτες καταστάσεις από διακοπή ρεύματος σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα και την απαράδεκτη πρακτική διευθυντικών στελεχών να τρομοκρατούν εργαζόμενους με σωρεία αναφορών».

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στη συνεδρίαση του ΔΣ που αποφάσισε την απεργία συμφώνησε με την προκήρυξή της, «διαφοροποιήθηκε ωστόσο από το πλαίσιο της πλειοψηφίας και έθεσε τους εξής επιπλέον άξονες για τη διασφάλιση της επιτυχίας της: Να γίνουν περιφερειακές συνελεύσεις με όλα τα απαραίτητα μέτρα και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες κάλυψης με προσωπικό της κάθε θέσης εργασίας. Περιγραφή θέσεων εργασίας, μακριά από τη λογική ότι "όλοι πρέπει να τα κάνουν όλα"».

Μηχανοκίνητη πορεία σήμερα από διανομείς στη Θεσσαλονίκη

Με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, τα στελέχη του ΣΕΤΕΠΕ προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στη Θεσσαλονίκη τόσο στη σημερινή πρωινή μηχανοκίνητη κινητοποίηση, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από την Καμάρα, με τους διανομείς μπροστά, όσο και στο απογευματινό πανεργατικό συλλαλητήριο των σωματείων, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Πρωί και απόγευμα στο δρόμο του αγώνα, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού μαχητικά θα απαιτήσουν μέτρα προστασίας των διανομέων, δωρεάν εξοπλισμό, συντήρηση, καύσιμα, αποζημίωση για το μηχανάκι από τους εργοδότες, ΒΑΕ για όλους και πρόβλεψη για περιορισμένη ακτίνα μετακίνησης. Επίσης, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενίσχυση του ΕΣΥ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτής της πανεξόρμησης, χτες περιόδευσαν σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής στη Θέρμη, σε επισιτιστικά καταστήματα στην Αγίου Δημητρίου, στην Καμάρα και στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Στο μεταξύ, το ΣΕΤΕΠΕ καταγγέλλει άλλο ένα «ατύχημα» με διανομέα, το οποίο σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής 14/3, επί της οδού Επταπυργίου. Ο διανομέας δεν τραυματίστηκε σοβαρά, όμως το νέο περιστατικό ήρθε να επιβεβαιώσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τρέχοντας πάνω σε δύο ρόδες στο κυνήγι των παραγγελιών με το ρολόι, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας και με τσακισμένα δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ