ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Καβγάδες για το ποιος τορπιλίζει τη συναίνεση που έχει ανάγκη η αντιλαϊκή πολιτική

Τον «καβγά» για το ποιος με τη στάση του υπονομεύει την «κοινωνική συνοχή» και τη «συναίνεση» που οδηγεί στην ενσωμάτωση του λαού στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, και ποιος μπορεί πιο αποτελεσματικά, με την καταστολή ή με την ενσωμάτωση, να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που φουντώνει, συνέχισαν τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των γεγονότων της Ν. Σμύρνης και με φόντο τη νέα έξαρση της πανδημίας.

Ο «χαρτοπόλεμος» έδωσε και πήρε και το Σαββατοκύριακο, με την κυβέρνηση να βρίσκει την ευκαιρία να συκοφαντήσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ταυτίζοντάς τες δήθεν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού κάτι τέτοιο είναι βολικό, και καλώντας τον να λειτουργήσει ώστε να ανασχεθούν, και τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά πως η κυβέρνηση «επενδύει στην όξυνση» και πως «η συγκεκριμένη ρητορική καλλιεργεί ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω», όπως είπε χτες ο εκπρόσωπός του. Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά» νομοθετώντας μέτρα που προκαλούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να σπεύδει χτες να πάρει την πάσα για να διαβεβαιώσει το κεφάλαιο ότι «οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Η Δημοκρατία προφανώς δεν μπαίνει σε καραντίνα. Αυτό αφορά και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν».

Στο μεταξύ, με τη λαϊκή δυσαρέσκεια να φουντώνει εξαιτίας της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης να αφήνει αθωράκιστο το σύστημα Υγείας, τα ΜΜΜ, τους χώρους δουλειάς κ.ο.κ., με χτεσινή του παρέμβαση ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέχεια των όσων ανέφερε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή περί «ενότητας, κοινωνικής ειρήνης και ομαλότητας», απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη είπε: «Μπροστά σε αυτήν τη δραματική κατάσταση αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις (...) να τον καλέσω - έστω και τώρα - να σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και να ασχοληθεί με τον δύσκολο δρόμο της εξεύρεσης ουσιαστικών λύσεων».

Αξίζει να αναφερθούμε επίσης στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της καταστολής μέσα στο Σαββατοκύριακο, που αποκάλυψαν τη μία και μοναδική αλήθεια: Το πώς αλληλοσυμπληρώθηκε το οπλοστάσιο της καταστολής και από τους δύο ως κυβερνήσεις, με κύριο στόχο την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Και οι «42 αλήθειες για την αστυνομική βία» και τα «26 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ», κείμενα που δημοσίευσε η κυβέρνηση διά του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη, καθώς και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με το κείμενο Σπίρτζη «Πόσα ψέματα μαζεμένα κρύβουν οι 42 αλήθειες», είναι χαρακτηριστικά.

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε στο μεταξύ και η παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη σε βάφτιση. Με αφορμή τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ρώτησε τον πρωθυπουργό «αν υπάρχει κάποιο μέτρο περιορισμού που να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησής του», ο Αδ. Γεωργιάδης μίλησε για «απίστευτη υποκρισία των αριστερών (...) τρελαίνονται που έγινε μία βάπτιση χτες στην Αθήνα» και δεν παρέλειψε να εκφράσει την απέχθειά του για τις λαϊκές διαδηλώσεις, προσθέτοντας πως «κάθε μέρα κάνουν διαδηλώσεις παραβιάζοντας όλες τις απαγορεύσεις»...

Νέες καταγγελίες για αστυνομική βία

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για άγρια αστυνομική βία. Οι καταγγελίες αφορούν ξυλοδαρμούς στα κρατητήρια στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών από αστυνομικούς κατά συλληφθέντων από τα επεισόδια της περασμένης Τρίτης, μετά την προκλητική συμπεριφορά των ΜΑΤ και τη δράση προβοκατόρων, που αξιοποιήθηκε με στόχο τη διάλυση της μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, χωρίς όμως επιτυχία.

Πιο συγκεκριμένα, μια 18χρονη κοπέλα που κρατούνταν από την Τρίτη 9 Μάρτη στη ΓΑΔΑ καταγγέλλει συνεχή ξυλοδαρμό, σεξουαλική παρενόχληση, απειλές για βιασμό της από άνδρες των ΜΑΤ, αλλά και άρνηση παροχής ιατρικής βοήθειας.

Επίσης, ένας 21χρονος, που αρχικά προσήχθη για τον ξυλοδαρμό του 27χρονου αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, κατήγγειλε με δηλώσεις του στον Τύπο ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια στη ΓΑΔΑ, όπου ήταν δεμένος πισθάγκωνα για πολλές ώρες.

Για αυτές και πολλές άλλες καταγγελίες των τελευταίων ημερών σχετικά με βιαιοπραγίες αστυνομικών, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι διενεργείται έρευνα και - όπως ισχυρίζεται - θα αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, κάτι που με ευθύνη των κυβερνήσεων σπάνια συμβαίνει.

Για τη δε επίθεση στον 27χρονο αστυνομικό, τελικά κρίθηκαν τρεις προφυλακιστέοι, μεταξύ τους και ένας 30χρονος που φέρεται ως αυτός που προκάλεσε την πτώση του αστυνομικού και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου του, Π. Σαράκη (υπήρξε μεταξύ άλλων και συνήγορος υπεράσπισης των καταδικασμένων χρυσαυγιτών Κασιδιάρη και Παναγιώταρου το 2013), η εμπλοκή του εντολέα του προέκυψε «μετά από αναξιόπιστη και κακόβουλη καταγγελία/κατάθεση προσώπου, με το οποίο υφίσταται διένεξη για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους». Πρόκειται για κουνιάδο του ο οποίος κατέθεσε ενώπιον της ανακρίτριας δύο φορές, με αρκετές αντιφάσεις. Ο συνήγορος του 30χρονου ζητάει να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, κάτι που όπως λέει θα αποδείξει ότι αυτός την ώρα της επίθεσης δεν ήταν στη Ν. Σμύρνη.

Προκλητικές δηλώσεις

Να σημειωθούν οι άκρως προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο α' αντιπροέδρος της ΠΟΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας, Θανάσης Νταβούρας. Αναφερόμενος στην αστυνομική βία είπε ότι «για τρεις γκλοπιές στη Νέα Σμύρνη απολογούμαστε στο απλυταριό» και συνέχισε το παραλήρημά του λέγοντας: «Μια κακή εικόνα ενός συναδέλφου, μια άτυχη στιγμή που παραλίγο να οδηγήσει στη δολοφονία συναδέλφου, και βεβαίως έχει προηγούμενο. Είναι τα αντικοινωνικά τοξικά αποβράσματα, τα οποία ζουν με αίμα αστυνομικού. Είναι βρικόλακες που ζουν με αίμα αστυνομικού»...

Πολλές διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας και του αυταρχισμού πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε μια σειρά περιοχές της Αθήνας (Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Εξάρχεια, Πανόρμου, Νέα Σμύρνη) αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

ΛΑΥΡΙΟ
Κλούβα των ΜΑΤ στάθμευσε κάτω από τα γραφεία του ΚΚΕ

Αποχώρησε μετά τις έντονες αντιδράσεις

Η ΚΟΒ του ΚΚΕ και η ΟΒ της ΚΝΕ του Λαυρίου καταγγέλλουν στο λαό της περιοχής την παρουσία κλούβας των ΜΑΤ τη Δευτέρα 15 Μάρτη, που στάθμευσε και έκανε ελέγχους σε αυτοκίνητα και περαστικούς, κάτω ακριβώς από τα γραφεία του Κόμματος στην πλατεία Λαυρίου.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν ανάμεσα άλλα:

«Η συγκεκριμένη επίσκεψη - ανεξάρτητα από τις προφάσεις των ΜΑΤατζήδων - έρχεται να προστεθεί στο κλίμα αστυνομοκρατίας και καταστολής που εντείνει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι δυνάμεις του Κόμματος, φίλοι και οπαδοί της Οργάνωσης αντέδρασαν άμεσα, κατήγγειλαν με ανακοινώσεις από τα γραφεία, δημοσιοποίησαν στο λαό της πόλης άμεσα το συμβάν. Αποτέλεσμα ήταν σχεδόν αμέσως οι δυνάμεις των ΜΑΤ να αποχωρήσουν από το σημείο, ενώ λίγο αργότερα αποχώρησαν και από την πόλη.

Η εργατική τάξη, ο λαός της περιοχής, η νεολαία που ''δεν μπορεί να ανασάνει'' πρέπει να κάνει το βήμα: Να οργανωθεί και να παλέψει στο πλευρό των κομμουνιστών, στα εργατικά σωματεία, στα συνδικάτα, στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής.

Δεν μασάμε, δίνουμε τρόπο στην οργή και την αγανάκτησή μας.

-- Καλούμε το λαό να συμμετάσχει στην πικετοφορία του Εργατικού Κέντρου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης την Τρίτη 16/3, στις 18.00 από το Εργατικό Κέντρο

-- Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Τετάρτης 17/3 στα Προπύλαια (μετρό "Πανεπιστήμιο") στην Αθήνα, στις 18.00, που έχουν προκηρύξει Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, για την προστασία της υγείας του λαού και απέναντι στην καταστολή».

  • Την παρουσία της κλούβας κατήγγειλε επίσης το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής.
Ακρόαση από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων για τον φυγόποινο Λαγό

Για σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η ακρόαση του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης φασιστοειδούς Λαγού από την αρμόδια Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Θα ακολουθήσει η γνωμάτευση της επιτροπής για την άρση ή μη της ασυλίας του, ενώ η υπόθεση αναμένεται να φτάσει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το Μάη. Αν τελικά αρθεί η ασυλία του θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσής του στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια μακρόσυρτη διαδικασία, χάρη στην πρωτοφανή κωλυσιεργία του Ευρωκοινοβουλίου, που κρατάει ήδη απ' το Νοέμβρη και δεν φαίνεται άμεσα να ολοκληρώνεται. Ολο αυτό το διάστημα ο ναζιστής Λαγός είναι φυγόποινος, σουλατσάρει ελεύθερος, αναπτύσσοντας ανενόχλητος τη δραστηριότητά του.

Να σημειωθεί ότι εισηγήτρια στη διαδικασία άρσης της ασυλίας του Γ. Λαγού ανέλαβε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μαρί Τουσέ, σε αντικατάσταση της Μανόν Ομπρί, η οποία επέλεξε να παραδώσει τον φάκελο, μπροστά στο ενδεχόμενο ο Γ. Λαγός να αξιοποιήσει παλαιότερες δηλώσεις της για να αμφισβητήσει την αμεροληψία της και να τρενάρει τη διαδικασία ή και να αμφισβητήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία του.

ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει «έξαρση» προστίμων με κυβερνητική εντολή

Τη μαζική επιβολή προστίμων για δήθεν μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για κυβερνητική επιλογή έντασης του εκφοβισμού και της καταστολής, αντί για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

Στην ανακοίνωσή της, η ΤΕ υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τακτική έχει ενταθεί «ειδικά μετά την επίσκεψη - αστραπή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη στο νησί μας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο εκφοβισμός και η καταστολή αποτελούν κυβερνητική επιλογή».

Την επιβολή προστίμων με ασήμαντη αφορμή έχει καταγγείλει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αστυνομικών Υπαλλήλων Κέρκυρας, Ν. Μποζίκης, σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, υποστηρίζοντας ότι οι αστυνομικοί υπάλληλοι δέχονται καθημερινά μπούλινγκ από τους προϊσταμένους τους με εκφράσεις «αν δεν φέρεις δέκα παραβάσεις, μην έρθεις μέσα».

«Η οργανωμένη κυβερνητική καταστολή πρέπει να συναντήσει την παλλαϊκή καταδίκη», τονίζει η ανακοίνωση, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα εργατικά σωματεία την Πέμπτη 18 Μάρτη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ