ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ενίσχυση του ελέγχου στο Χονγκ Κονγκ μέσω νέου εκλογικού νόμου

Με τη χτεσινή τελική έγκρισή τους από τη διαρκή επιτροπή της κινεζικής Βουλής ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την προώθηση των αλλαγών στον εκλογικό νόμο του Χονγκ Κονγκ. Οι αλλαγές αυτές, μαζί με τον περσινό νόμο «για την καθολική ασφάλεια», υπηρετούν τα σχέδια του Πεκίνου να ενισχύσει τον έλεγχό του στο σημαντικό αυτό διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο (που έχει καθεστώς αυτονομίας, όντας ταυτόχρονα τμήμα της κινεζικής επικράτειας), ενισχύοντας συνολικότερα τη θέση του στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Οι νέες αλλαγές αφορούν τον τρόπο ανάδειξης των μελών του Κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ. Μεταξύ άλλων οι άμεσα εκλεγμένοι μειώνονται σε 20 (από 35), ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών του αυξάνεται σε 90 (από 70). Ακόμα, διαμορφώνεται επιτροπή που θα αξιολογεί τους υποψηφίους με βάση την απόφαση για «διακυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ από πατριώτες», όπως εγκρίθηκε και από την πρόσφατη ετήσια συνεδρίαση της κινεζικής Βουλής.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία κ.ά. επικρίνουν έντονα τις νέες αλλαγές, καθώς οι ισορροπίες στο Χονγκ Κονγκ αφορούν τους όρους δραστηριοποίησης μονοπωλιακών κολοσσών, σε μια ευρύτερη περιφέρεια κρίσιμη για τα συμφέροντα όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, χτες, μίλησε πάλι για παραβίαση των συμφωνιών Κίνας - Βρετανίας, με τις οποίες το Χονγκ Κονγκ πέρασε στον έλεγχο του Πεκίνου (και έπαψε να είναι βρετανική αποικία). Εκανε λόγο για «υπονόμευση των ελευθεριών του λαού του Χονγκ Κονγκ» και «παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων του Πεκίνου».

Οι τόνοι για το Χονγκ Κονγκ ανεβαίνουν παράλληλα με τις αντεγκλήσεις και την «ανταλλαγή» κυρώσεων μεταξύ Κίνας και «Δύσης», με πρόσχημα την κατάσταση στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.

Χτεσινό άρθρο στην κινεζική «Λαϊκή Ημερησία» επανέλαβε ότι «η Κίνα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντά της στην ανάπτυξη», κάνει λόγο για «κατασκευασμένες κατηγορίες» για τη Σιντζιάνγκ και καταλήγει: «Η οπισθοδρομική συμπεριφορά κάποιων πολιτικών από λίγες δυτικές χώρες δεν μπορεί να εμποδίσει την Κίνα να προοδεύει ούτε να αντιστρέψει την τάση της ιστορικής ανάπτυξης. Αν εξακολουθήσουν στο λάθος μονοπάτι, θα πληρώσουν το τίμημα της δικής τους ανοησίας και των άσχημων πρακτικών τους».

«Πάμε για κατάσταση ανάλογη με πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Στο φόντο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο 97χρονος, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κίσινγκερ αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας κάποιας «συνεννόησης», προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που διαμορφώθηκε στην Ευρώπη πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της βρετανικής «δεξαμενής σκέψης» «Chatam House», εκτίμησε ότι σήμερα η κατάσταση με επίκεντρο την κόντρα ΗΠΑ - Κίνας είναι «απείρως πιο επικίνδυνη» από το 1914, μεταξύ άλλων και λόγω των σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Αναγνώρισε βέβαια και το βασικό «αγκάθι» στην όποια αναζήτηση συμβιβασμού: Οπως επισήμανε, οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να διαπραγματευτούν με μια χώρα που ετοιμάζεται να τις ξεπεράσει στο ΑΕΠ.

Εκτιμώντας ωστόσο πως υπάρχουν κάποια περιθώρια, ανέφερε ότι «η σύγχρονη τεχνολογία, οι παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες και η διεθνής οικονομία απαιτούν οι δύο κοινωνίες να ξεκινήσουν ακόμη πιο εντατικές προσπάθειες ώστε να συνεργαστούν», στο όνομα της «ειρήνης» και της «ευημερίας του κόσμου».

ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΕΖ
Ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση «Ever Given»

Ερευνα για τα ακριβή αίτια που έκαναν το τεράστιο σκάφος «Ever Given» να κολλήσει διαγώνια στη Διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να διακοπεί για περίπου μία βδομάδα η κίνηση των πλοίων, ξεκίνησαν από χτες οι αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές και η διοίκηση της Διώρυγας, μετά την επανέναρξη των δρομολογίων στο κανάλι από το απόγευμα της Δευτέρας.

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας ιαπωνικής εταιρείας «Shoei Kisen» αρνήθηκε να αναφερθεί στις ακριβείς αιτίες του συμβάντος, τονίζοντας πως αναμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας πριν κάνουν σχετικές ανακοινώσεις. Εξέφρασε πάντως την προθυμία της εταιρείας να συνεργαστεί με όλες τις αρμόδιες αρχές ώστε να εξακριβωθούν οι αιτίες και ο πιθανός συνδυασμός παραγόντων, καθώς φαίνεται ότι δεν πρέπει να ήταν μόνο οι ισχυροί άνεμοι που έκαναν το σκάφος βάρους 220.000 τόνων να ακινητοποιηθεί σε διαγώνια θέση. Η εταιρεία πάντως καλύπτεται με 3 δισ. δολάρια από την ασφαλιστική εταιρεία, ενώ νομικός εκπρόσωπός της δήλωσε ότι θα καταβάλει στην Αρχή Διοίκησης της Διώρυγας του Σουέζ το ποσό που απαιτείται για τη βοήθεια που δόθηκε στο «Ever Given», προκειμένου να καταστεί ξανά ικανό για πλεύση.

Οι αιγυπτιακές αρχές σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένες να διεκδικήσουν από την πλοιοκτήτρια αποζημίωση για τα πάνω από 95 εκατομμύρια δολάρια που έχασαν, κατά τις μέρες που έκλεισε ο πλους των εμπορικών πλοίων στη Διώρυγα.

Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές συνέπειες που προκλήθηκαν από το πολυήμερο μπλοκάρισμα της Διώρυγας είναι πολύ μεγαλύτερες (η ζημιά στο διεθνές εμπόριο εκτιμήθηκε σε περίπου 9,6 δισ. δολάρια για κάθε μέρα) και θα αφήσουν για καιρό το αποτύπωμά τους. Καθώς τα εμπορικά πλοία που παγιδεύτηκαν για μέρες ξεπέρασαν τα 360, μεταξύ άλλων επισημαίνονται οι καθυστερημένες αφίξεις για έναν τεράστιο όγκο εμπορευμάτων και πρώτων υλών, οι ανατροπές προγραμμάτων εκφόρτωσης, οι μεγάλες συνέπειες στην ασφαλιστική αγορά, ενώ το όλο συμβάν αποτέλεσε αφορμή για την αναζωπύρωση διεργασιών σε σχέση με εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους (π.χ. μέσω Αρκτικής).

ΚΟΥΒΑ
Δυναμικό «όχι» στον πολύμορφο αποκλεισμό από τις ΗΠΑ

Από τη μηχανοκίνητη πορεία έξω από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα
Από τη μηχανοκίνητη πορεία έξω από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα
Κινητοποιήσεις με αυτοκινητοπομπές και παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αβάνα, σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ καθώς και σε άλλες χώρες, απαιτώντας τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Οι κινητοποιήσεις εντάσσονταν στην πρωτοβουλία για τις λεγόμενες «γέφυρες αγάπης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα», η οποία ξεκίνησε πριν από ένα 9μηνο από τον Κουβανοαμερικανό καθηγητή Κάρλος Λάσο, ο οποίος κάλεσε κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα τους Κουβανοαμερικανούς, τους Αμερικανούς και τους άλλους λαούς να ενωθούν σε καραβάνια για να «ζητήσουν την άρση των κυρώσεων που βαρύνουν την κουβανική οικογένεια». Μέσω διαδικτύου ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντιάζ - Κανέλ, σημείωσε: «Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μετανάστες, τους φίλους όλων των εθνικοτήτων. Ο αγώνας για το δίκαιο μας ενώνει».

Στην Αβάνα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία, που διέσχισε την πόλη και διαδήλωσε μπροστά από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην παραλιακή λεωφόρο της Μαλεκόν. Στις ΗΠΑ, καραβάνια αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά πόλεις, όπως Μαϊάμι, Τάμπα, Λας Βέγκας, Χάρτφορντ, Νέα Υόρκη, Ντιτρόιτ, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Ιλινόις, Μινεάπολις, Λος Αντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του κουβανικού κράτους η ζημιά του πολύμορφου αποκλεισμού για το 2020 ξεπέρασε τα 5 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά στις 6 δεκαετίες που εφαρμόζεται η ζημιά πλησιάζει τα 144,5 δισ. δολάρια.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Διεργασίες με ένοπλες οργανώσεις αυτονομιστών

Ετοιμες να αναλάβουν δράση στις εξελίξεις στη Μιανμάρ, μετά το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη και ενώ συνεχίζεται η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, δηλώνουν διάφορες ένοπλες οργανώσεις οι οποίες δρουν εδώ και δεκαετίες σε περιοχές της χώρας με αυτονομιστικό κίνημα αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν «αδρανοποιηθεί», στο πλαίσιο και συμφωνιών με τις στρατιωτικές και πολιτικές αρχές.

Χτεσινή ανακοίνωση της «Συμμαχίας της Τριπλής Αδελφότητας» (συμμετέχουν ο «Στρατός του Αρακάν» (AA), ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός Ta'ang και ο Στρατός της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας της Μιανμάρ) αναφέρει ότι μετά το πραξικόπημα επανεξετάζεται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που οι τρεις οργανώσεις είχαν υπογράψει παλιότερα. Δηλώνουν ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με άλλες οργανώσεις για σταθερότητα στα σύνορα, περιορισμό της Covid-19, την ασφάλεια του λαού», αλλά και «διεθνείς ενέργειες κατά της τρομοκρατίας».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, δυνάμεις άλλης οργάνωσης, της «Εθνικής Ενωσης Κάρεν» (KNU), που διατηρεί μεγάλη επιρροή στην αντίστοιχη αυτόνομη περιοχή στη μεθόριο με την Ταϊλάνδη, εξαπέλυσαν επίθεση σε στρατιωτική βάση, σκοτώνοντας περίπου 10 στρατιώτες και αιχμαλωτίζοντας άλλους. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Μιανμάρ, που ηγούνται πλέον και του πραξικοπήματος, απάντησαν εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές, υποχρεώνοντας σε εκτοπισμό περίπου 10.000 κατοίκους της περιοχής.

Στο μεταξύ, εξόριστοι βουλευτές που προέρχονται από την «Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία» (την κυβέρνηση της οποίας ανέτρεψαν οι πραξικοπηματίες) έχουν συγκροτήσει τη λεγόμενη Επιτροπή που αντιπροσωπεύει τη Pyidaungsu Hluttaw (Committee Representing Pyidaungsu Hluttaw - CRPH. Η Pyidaungsu Hluttaw είναι η Βουλή της χώρας), που σύμφωνα με δημοσιεύματα διαπραγματεύεται με οργανώσεις διαφορετικών εθνοτήτων που ζουν στη χώρα τη δημιουργία κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», ως έναν ακόμα μοχλό πίεσης κατά της χούντας. Εκπρόσωπος της CRPH δήλωσε πρόσφατα στο «Bloomberg» ότι η κυβέρνηση αυτή θα διαμορφώσει και «Ομοσπονδιακό Ενωτικό Στρατό», «στον οποίο οργανώσεις μειονοτήτων της χώρας θα μπορούν να διατηρήσουν τα ένοπλα τμήματά τους...».

Οι διεργασίες αυτές προχωρούν ενώ ήδη μια σειρά δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα υψώνουν τους τόνους κατά της βιρμανικής χούντας, και συνολικά η Νοτιοανατολική Ασία μπαίνει όλο και περισσότερο στο επίκεντρο σκληρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες καταγγελίες για την κλιμάκωση των συγκρούσεων

Για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία κατήγγειλε τη Ρωσία, χτες, ο αρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ράσιαν Χόμτσακ, ενώ κατηγόρησε τους «φιλορώσους αυτονομιστές» ότι παραβιάζουν συστηματικά την κατάπαυση πυρός στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία που συμφωνήθηκε τον Ιούλη του 2020.

Τις τελευταίες βδομάδες καταγράφονται συστηματικές παραβιάσεις της εκεχειρίας στη γραμμή επαφής. Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για κλιμάκωση της έντασης και των συγκρούσεων. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, 26 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα φέτος.

Ο Χόμτσακ είπε ότι ρωσικά στρατεύματα από διαφορετικές περιοχές συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ότι η Μόσχα διατηρεί 32.700 στρατιώτες στην Κριμαία, ενώ στρατιωτικοί της «έχουν υπό τις εντολές τους 28.000 αυτονομιστές στρατιώτες στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας».

Στο μεταξύ, δικαστήριο στην Κριμαία επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών σε 65χρονη Ρωσίδα, με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας για λογαριασμό της Ουκρανίας. Η γυναίκα κατηγορείται ότι συγκέντρωνε και διαβίβαζε πληροφορίες στις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας για τη μοίρα αεροπορίας του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ