ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επείγουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Παρατημένοι έχουν αφεθεί οι σεισμόπληκτοι της Θεσσαλίας

Eurokinissi

Παρατημένοι έχουν αφεθεί οι σεισμόπληκτοι της Θεσσαλίας
Η ανάγκη διεκδίκησης της πλήρους αποκατάστασης του συνόλου των απωλειών κάθε λαϊκής οικογένειας και της στήριξής τους από το κράτος έρχεται αποφασιστικά στο προσκήνιο, καθώς ένα μήνα μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν το νομό της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ο λαός της περιοχής εξακολουθεί να μετράει τις πληγές του.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει η δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής σεισμόπληκτων Ελασσόνας, που συνεχίζει αυτές τις μέρες τις συνελεύσεις στα χωριά της περιοχής. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, Χάρης Νούσιας, σημειώνει: «Σε αυτήν την κατάσταση εγκατάλειψης κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος. Καλούμε όλους όσοι έχουν πληγεί, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής να ενισχύσουν την Επιτροπή, να συμμετάσχουν μαζικά σε μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί και θα εμπλουτιστούν, να δείξουν και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους συντοπίτες μας που έχουν υποστεί ζημιά από το σεισμό».

Την ανάγκη αυτή αναδεικνύουν με ανακοινώσεις τους και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Τεμπών και Τυρνάβου.

Συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τυρνάβου καλεί την κυβέρνηση να εκδώσει άμεσα Υπουργική Απόφαση, ορίζοντας ποσόστωση στους μαθητές της Γ' Λυκείου του δήμου για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση, «οι μαθητές της περιοχής καθημερινά βιώνουν μια δύσκολη και πρωτοφανή κατάσταση, με τα σπίτια τους να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί και να βλέπουν τα οικεία τους πρόσωπα, τους φίλους τους και τις οικογένειές τους σε απόγνωση. Προσπαθούν να βρουν έναν υποτυπώδη χώρο να μελετήσουν ή να συνδεθούν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι το κοντέινερ ή το τροχόσπιτο εφόσον είναι από τους τυχερούς και έχει δοθεί στις οικογένειές τους, ή το σπίτι που έχει υποστεί ζημιές και ίσως ένα μέρος του έχει κριθεί μη κατοικήσιμο και επισκευάσιμο ή φιλοξενούνται σε φιλικά και συγγενικά σπίτια ή σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου που εγκαταστάθηκαν προσωρινά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την πανδημία να καλπάζει οι παρεμβάσεις της πολιτείας πρέπει να είναι άμεσες. Οι μαθητές χρειάζεται να προετοιμαστούν με όσο το δυνατόν λιγότερη ψυχολογική πίεση και αβεβαιότητα. Πρέπει να γνωρίζουν από τώρα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους με ποια διαδικασία θα εισαχθούν στα ΑΕΙ, λόγω του ότι η περιοχή που διαμένουν έχει υποστεί φυσική καταστροφή».

Αντίστοιχα, την ένταξη του δήμου Τεμπών στις σεισμόπληκτες περιοχές ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση», καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για ολιγωρία και κυρίως την κυβέρνηση για πολιτική σκοπιμότητα, αφού, όπως τονίζει, «ένα στα τρία κτίσματα που ελέγχθηκαν κρίθηκαν ότι χρήζουν παρέμβασης για επισκευή ή ανακατασκευή».

Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» παρέδωσαν χτες υλική βοήθεια σε ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην κοινότητα Μεσοχωρίου. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Ιωάννης Ζαρλαδάνης, μετέφερε στην αντιπροσωπεία την εγκατάλειψη από την πλευρά της πολιτείας, λέγοντας πως τις πρώτες μέρες παρέλασαν κάποια κυβερνητικά στελέχη, έκτοτε όμως τους έχουν αφήσει στη μοίρα τους. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τις 230 κατοικίες της κοινότητας οι 147 είναι μη κατοικήσιμες. Εχουν ζητήσει 31 κοντέινερ για τη στέγαση των σεισμοπαθών της κοινότητας και τους έχουν δοθεί μόνο 12. Επίσης σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν με τον εμβολιασμό που δεν προχωρά ενώ υπάρχουν ασθενείς με COVID. Αντίστοιχα αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, όπως το ότι δεν υπάρχει σταθερό δίκτυο ίντερνετ, με συνέπεια πολλοί να μην έχουν τη δυνατότητα στην τηλεκπαίδευση και να παίρνουν απουσίες. Οσο για την οικονομική βοήθεια των 600 ευρώ από τις 170 οικογένειες που την αιτήθηκαν μόνο το 15% την έχει λάβει. Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί συμπαραστάτης και αλληλέγγυα στον αγώνα των κατοίκων, στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με οποιαδήποτε μορφή χρειαστεί.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η λειτουργία των λεγόμενων κοινωνικών δομών δεν είναι θέμα φιλανθρωπιών

Ανακοίνωση - παρέμβαση με αφορμή την παραίτηση της αντιδημάρχου

«Η λειτουργία των λεγόμενων κοινωνικών δομών δεν είναι θέμα φιλανθρωπιών αλλά ζήτημα που πρέπει να λυθεί μόνιμα και μακροπρόθεσμα, με δομές όπου να έχει την ευθύνη το κράτος, με πλήρη χρηματοδότηση, με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης προσωπικό, χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών ή αρπαχτικών των ΜΚΟ», επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καρδίτσας με αφορμή την παραίτηση της αντιδημάρχου και την έφοδο της αστυνομίας σε ακίνητο ιδιοκτησίας της (κατά παραγγελία της Εισαγγελίας Καρδίτσας), όπου βρέθηκαν τρόφιμα και άλλα είδη που είχαν συγκεντρωθεί ως αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της περιοχής.

Οπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο δήμος μέσω της αντιδημαρχίας Εθελοντισμού, Ειδικών Πληθυσμιακών - Κοινωνικών Ομάδων και Αλληλεγγύης, του Κοινωνικού Παντοπωλείου - Κοινωνικού Φαρμακείου, «έχει την ευθύνη για τη συγκέντρωση και διανομή τροφίμων και άλλων ειδών στους έχοντες ανάγκη. Πολλά παράπονα και καταγγελίες έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τη διαχείριση των κάθε είδους παροχών από την "εθελοντική ομάδα" της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας του δήμου, που πολλαπλασιάστηκαν ιδιαίτερα την περίοδο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη, που ξεσπίτωσαν χιλιάδες ανθρώπους και αύξησαν κατακόρυφα τις καθημερινές ανάγκες επιβίωσης σε τρόφιμα, είδη ένδυσης - υπόδησης κ.λπ. είδη καθημερινής χρήσης. Η απάντηση από μεριάς της δημοτικής αρχής σε παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή ήταν ότι "όλα βαίνουν καλώς"...».

Κάνοντας μια πιο συνολική τοποθέτηση για το θέμα αυτών των δομών, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι «με πρόσχημα την οδήγηση μέρους του λαού στην ανεργία από τις αντιλαϊκές πολιτικές, στήνονται διάφορες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και διάφορα προγράμματα όπου παρεμβαίνουν το κράτος, η εργοδοσία, η Εκκλησία και κάθε είδους ΜΚΟ, στο πλαίσιο και της "κοινωνικής οικονομίας" που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέσω αυτών των δομών καλλιεργείται όλο και πιο έντονα η λεγόμενη ατομική ευθύνη, μετακυλίοντας την ευθύνη στην οικογένεια και στον ίδιο τον άνθρωπο, με απώτερο στόχο την απαλλαγή του κράτους από την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία και την αποκλειστική χρηματοδότηση».

Τέλος, επισημαίνει πως «η αλληλεγγύη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως φιλανθρωπία, ή εθελοντισμός που συνειδητά υποκαθιστά την κρατική ευθύνη, αλλά ως μαχητική έκφραση αλληλεγγύης για τις λαϊκές οικογένειες. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μαζικός αγώνας για ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας και της φτώχειας, που κάνει "αναγκαίες" τέτοιες δομές, και αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των ανέργων, των συνταξιούχων, όλων των εργαζομένων».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Νέα ποινική δίωξη

Νέα ποινική δίωξη για βιασμό ασκήθηκε, χτες, σε βάρος του προφυλακισμένου σκηνοθέτη - ηθοποιού Δημ. Λιγνάδη από την Εισαγγελία. Αφορά στην τρίτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του από πρόσωπο που υποστηρίζει ότι βιάστηκε το 2018. Η μήνυση είχε υποβληθεί μετά την προφυλάκιση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, οπότε και διενεργήθηκε προανάκριση, που οδήγησε τελικά στην άσκηση της νέας δίωξης. Ο Δ. Λιγνάδης αρνείται την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει καν το συγκεκριμένο πρόσωπο. Μάλιστα ζητά την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή τους. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως στην ανακρίτρια υπάρχει και άλλη καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση από τον κατηγορούμενο, η οποία αναμένεται να σταλεί στην Εισαγγελία για έρευνα.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Καταγγέλλει παραγκωνισμό από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Με νέα ανακοίνωση χτες η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι «συνεχίζει να απαξιώνει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Πρόκειται για μεθοδευμένο σχέδιο παραγκωνισμού και απαξίωσης των αιρετών εκπροσώπων του Δικαστικού Σώματος». Αφορμή αυτής της καταγγελίας, το ότι δεν προσκλήθηκαν οι Δικαστικές Ενώσεις στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο για τη διαδικασία της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων και τον σχεδιασμό για την επανέναρξη υποθέσεων, και στην οποία είχαν κληθεί όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι Δικηγορικών Συλλόγων και δικαστικών υπαλλήλων.

Η Ενωση δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αναδεικνύει τη θεσμική αυτή προσβολή και μείωση του κύρους της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της από τον υπουργό Δικαιοσύνης στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα.

Ξανανοίγει ο φάκελος της «Μαρφίν»

Εντεκα χρόνια μετά η Εισαγγελία ανοίγει ξανά τον φάκελο του εμπρησμού της «Μαρφίν» επί της Σταδίου στις 5/5/2010, επικαλούμενη νέα στοιχεία που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση προσκομίστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, από την Εισαγγελία διατάχθηκε προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για την υπόθεση. Η διερεύνηση ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Να υπενθυμίσουμε ότι τότε έχασαν τη ζωή τους 3 τραπεζοϋπάλληλοι και κινδύνευσε η ζωή άλλων 23 από την προβοκατόρικη δολοφονική δράση μηχανισμών στο κέντρο της Αθήνας, σε μια μέρα πανεργατικής απεργίας ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα.

Για τον εμπρησμό προσήχθησαν άτομα ύποπτα ένα χρόνο μετά το γεγονός, ενώ κατηγορίες απαγγέλθηκαν δύο χρόνια μετά. Η δίκη ξεκίνησε μετά από 6,5 χρόνια και σειρά αναβολών. Στο εδώλιο κάθισαν δύο 34χρονοι, ο ένας για τον εμπρησμό της τράπεζας και ο άλλος για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», οι οποίοι αθωώθηκαν ομόφωνα, αφού δεν προέκυψαν στοιχεία για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι κλίμα τρομοκρατίας από τη διοίκηση της τράπεζας, για να μην απεργήσουν, είχαν καταγγείλει στο δικαστήριο (στη δίκη των στελεχών της τράπεζας) οι εργαζόμενοι που κινδύνευσε η ζωή τους. Από τις καταθέσεις των εργαζομένων που έζησαν τις τραγικές στιγμές της πυρκαγιάς αποκαλύφθηκαν τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας, όπως ανυπαρξία εξόδου κινδύνου και πυροσβεστικών μέσων, μη εκπαίδευση του προσωπικού για αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων κ.λπ.

Το δρόμο για τις φυλακές μετά την απολογία του χτες στον ανακριτή πήρε ο 61χρονος τραυματιοφορέας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση δύο ανήλικων κοριτσιών στο νοσοκομείο. Στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες. Σε βάρος του οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη για τα αδικήματα της αποπλάνησης ανηλίκου κατά συρροή, της κατάχρησης σε ασέλγεια ανηλίκου κατά συρροή και της κατάχρησης ανίκανου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη. Ακόμη, ο κατηγορούμενος βαρύνεται και με το πλημμέλημα της παράβασης του νόμου περί όπλων. Ο τραυματιοφορέας συνελήφθη μετά από έρευνα στο σπίτι του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ