ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πλατύ κάλεσμα για την οργάνωση της πάλης μπροστά στην Πρωτομαγιά

Σήμερα το απόγευμα η συνδικαλιστική σύσκεψη στην Αθήνα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές

Σε πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη καλούν σήμερα Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, 13 κλαδικά σωματεία, για την οργάνωση της πάλης μπροστά στην Πρωτομαγιά, για την υγεία του λαού και ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, που σχεδιάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα, κλιμακώνοντας τη στρατηγική του κεφαλαίου και προσθέτοντας νέους κρίκους στην αλυσίδα των αντιλαϊκών νόμων που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες.

Την πρωτοβουλία για τη σημερινή σύσκεψη έχουν από κοινού αναλάβει το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό - Ξενοδοχεία Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο - Καλλυντικό Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Τύπο - Χαρτί, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

«135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγου για το 8ωρο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών. Η κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αποτελεί κορυφαίο χτύπημα στα δικαιώματά μας και στον ίδιο το σκοπό της ύπαρξης αλλά και στη δράση των συνδικάτων», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Καλούν τα σωματεία «να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, για τον απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς». Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της Αθήνας και σε κάθε συνδικαλιστή να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνουν τα σωματεία έχει απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη οργανώνουν εργατικά σωματεία και στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 13 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στη νέα παραλία. Με ανακοίνωσή τους, απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα σωματεία, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι «είναι ώρα να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την κλιμάκωση της δράσης ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα. Να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, για τον απεργιακό και αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς».

Το κάλεσμα υπογράφουν τα Σωματεία: Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης, Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης.

Σε Πειραιά, Λαύριο και άλλες πόλεις

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την οργάνωση του αγώνα παίρνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα στην Αττική:

  • Σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Αμφιθέατρο των Λιπασμάτων στον Ορμο Σφαγείων στο Κερατσίνι, σε σύσκεψη καλούν σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Πειραιά. Συγκεκριμένα, κάλεσμα απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Πειραιά), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό (Παράρτημα Πειραιά).
  • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σωματεία, συνδικαλιστές, πρωτοπόρους εργαζόμενους σε σύσκεψη αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεών του στο Λαύριο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων την Τρίτη 13 Απρίλη και ώρα 6.30μμ. στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκείου.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί σε ανοιχτή συνέλευση την Κυριακή 11 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο θεατράκι (Σκάλα).
  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργανώνει σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων την Κυριακή 11 Απρίλη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ.
  • Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα Νομού Μεσσηνίας απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία της περιοχής να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνει, την Τετάρτη 14 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία).
Κινητοποιήσεις - παρεμβάσεις συνδικάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και Ασφάλισης οργανώνει την Τρίτη 13 Απρίλη, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Καλεί τους οικοδόμους να δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στον αγώνα, να δυναμώσουν την οργάνωσή τους, να βγούνε μπροστά και να διεκδικήσουν ανάμεσα σε άλλα: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων. Αμεση επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας με προϋπόθεση τα 50 ένσημα. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ κ.ά.

Επίσης, στάση εργασίας έχει προκηρύξει για σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στην «NEW SIA Greece» (πρώην «First Data»), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις του ενάντια στις απολύσεις. Η σημερινή τετράωρη στάση (1 μ.μ. έως 5 μ.μ.) προκηρύχθηκε καθώς χτες η εργοδοσία ανακοίνωσε άλλες 11 απολύσεις, που προστίθενται στις 8 του περασμένου μήνα. Το Σωματείο απαιτεί να παρθούν πίσω οι απολύσεις, να μη γίνουν άλλες και σχεδιάζει κλιμάκωση την επόμενη βδομάδα.

Με 4ωρη στάση εργασίας χτες και κινητοποίηση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ημαθίας συνέχισαν τον αγώνα για πληρωμή των δεδουλευμένων τους οι εργαζόμενοι στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος», στη Νάουσα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το ΕΚ Νάουσας και εργατικά σωματεία άλλων κλάδων. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Το αίτημά του για συνάντηση με την εργοδοσία της «Unipharma» επαναφέρει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής. Το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία είχε επιδοθεί σε προσπάθεια τρομοκράτησης του Συνδικάτου, καλώντας την αστυνομία μόλις εμφανίζονταν εκπρόσωποί του και στέλνοντας εξώδικο. Στο συγκεκριμένο εξώδικο, μεταξύ άλλων, «ανέφεραν ότι η εργοδοσία δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει λόγο στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων» και επιμένει σ' αυτό, παρά και τη «σύσταση» για το αντίθετο που έγινε στην εταιρεία ύστερα από τριμερή συνάντηση.

Τέλος, τον αγώνα για να επιστρέψουν στη δουλειά οι 7 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από το ΚΔΑΥ συνεχίζει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Μετά την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας που έκρινε τις απολύσεις παράνομες, η Ενωση καλεί τους αρμόδιους φορείς να πάρουν μέτρα ώστε να γυρίσουν οι απολυμένοι στις θέσεις τους.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας στην τριμερή συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο ΣΕΠΕ. Συγκεκριμένα, ο εργολάβος που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ανακύκλωσης παραδέχτηκε ότι προχώρησε στις 7 απολύσεις με σκοπό να βγαίνει η δουλειά με λιγότερους εργαζόμενους. Με ακόμα πιο προκλητικό τρόπο ισχυρίστηκε πως «οι εργαζόμενοι ήθελαν να πληρώσουν τεστ από την τσέπη τους» μετά την επιβεβαίωση κρούσματος στο χώρο δουλειάς και πως ακόμα κι αν τους επέστρεφε τα 16 ευρώ που κατέβαλε ο καθένας τους «οι ίδιοι δεν θα τα δέχονταν»...

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τους τρεις νεκρούς εργάτες στην Εύβοια

Τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και τις συνέπειες της ευρωενωσιακής αντίληψης «κόστους-οφέλους» στους εργαζόμενους και στον λαό αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή το θάνατο τριών εργατών και τον τραυματισμό ενός ακόμα σε εργολαβικό συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ στο Γυμνό Εύβοιας.

Οπως αναφέρει η Ερώτηση, «δεν πρόκειται για ένα τυχαίο συμβάν. Λίγους μήνες μετά τις εκτεταμένες και πολυήμερες διακοπές ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας σε περιοχές της Εύβοιας, άλλο ένα τραγικό συμβάν με νεκρούς εργάτες έρχεται να φανερώσει τις αρνητικές συνέπειες για τον λαό από την απελευθέρωση της Ενέργειας και την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής που προωθούν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Θεμέλιοι λίθοι αυτής της πολιτικής που μετατρέπει το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα είναι ο κανονισμός 714/2009 που τροποποιήθηκε πολλές φορές και αναδιατυπώθηκε τελευταία με τον κανονισμό 2019/943 όπως και η οδηγία 2009/72 που ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με τον ν. 4001/2011 και οι κανονισμοί 713/2009 και 1227/2011. Ολες οι κυβερνήσεις και όλες οι διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, εφαρμόζοντας αυτές τις οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν εργολαβοποιήσει μεγάλο τμήμα των εργασιών του δικτύου, απαξιώνοντας συνεχώς τα συνεργεία και όλα τα τμήματα του ΔΕΔΔΗΕ».

Κάνοντας εκτενή αναφορά στις αντεργατικές - αντιλαϊκές συνέπειες αυτής της πολιτικής, η Ερώτηση καταλήγει: «Πώς τοποθετείται στα αλλεπάλληλα συμβάντα που έχουν άμεση σχέση με την υλοποίηση της κατεύθυνσης της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την απελευθέρωση της Ενέργειας και κοστίζουν ζωές εργαζομένων, καταδικάζουν εργαζόμενους να δουλεύουν εκτεθειμένοι σε μεγάλους κινδύνους χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ πρόσφατα χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας χωρίς ρεύμα για μέρες;».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παναττική συγκέντρωση στις 20 Απρίλη

Παναττική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 20 Απρίλη στις 10 π.μ. διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, διεκδικώντας την αποκατάσταση των λεηλατημένων συντάξεων και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Είμαστε στον δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε ό,τι με τον ιδρώτα και τον κόπο μιας ζωής πληρώσαμε. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Εσείς μας χρωστάτε», σημειώνουν χαρακτηριστικά και διεκδικούν:

Την καταβολή του Δώρου του Πάσχα σε όλους τους συνταξιούχους από το 0,5% του προϋπολογισμού. Την 13η - 14η σύνταξη. Κατώτερη σύνταξη για όλους 600 ευρώ από τα 384 ευρώ που είναι σήμερα και άμεση καταβολή των συντάξεων. Δωρεάν φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη τώρα των ιδιωτικών δομών Υγείας. Καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου σε όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, την 13η - 14η σύνταξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ