ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις στην Κάρυστο ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας

Από τη διαμαρτυρία στις 10 Μάρτη στην Κάρυστο ενάντια στις ανεμογεννήτριες
Από τη διαμαρτυρία στις 10 Μάρτη στην Κάρυστο ενάντια στις ανεμογεννήτριες
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Καρύστου, ενάντια στη συνεχιζόμενη επέλαση των ανεμογεννητριών στην περιοχή, θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 12 Απρίλη στις 10.30 π.μ. οι φορείς της Καρύστου.

Η κινητοποίηση έρχεται ως απάντηση του λαού της περιοχής στις νέες αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση αιολικών σταθμών, αλλά και στις νέες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, μετατρέποντας την ήδη επιβαρυμένη νότια Εύβοια σε ένα τεράστιο βιομηχανικό πάρκο. Την ίδια μέρα μάλιστα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και του προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς με τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Σε διαδικασία σχεδιασμού και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βρίσκονται και σύλλογοι της περιοχής Διρφύων - Μεσσαπίων, καθώς το νέο τεράστιο αιολικό πάρκο που εντάχθηκε το προηγούμενο διάστημα στις «στρατηγικές επενδύσεις» εκτείνεται μέχρι την κεντρική Εύβοια, όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για εγκατάσταση και άλλων ανεμογεννητριών.

Μπλόκαραν εγκατάσταση υποσταθμού

Προχτές, εξάλλου, κάτοικοι του χωριού Ευαγγελισμός στον Καβοντόρο Ευβοίας προχώρησαν σε κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση υποσταθμού πολύ κοντά στο χωριό. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων ενάντια στην επέκταση των αιολικών πάρκων στο δήμο Καρύστου. Ο υποσταθμός είναι μέρος του νέου αιολικού πάρκου 111 ανεμογεννητριών που επιδιώκει να εγκαταστήσει η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ».

Η κινητοποίηση σταμάτησε τις χωματουργικές εργασίες που προγραμματίζονταν, ενώ έχει γίνει και καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες για παραβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των κατοίκων

Την κινητοποίηση των κατοίκων του Ευαγγελισμού και την επιτυχία τους να σταματήσουν τις χωματουργικές εργασίες χαιρετίζει ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνουν.

Σε δήλωσή του ο Γ. Μαρίνος αναφέρει:

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους του χωριού Ευαγγελισμός του δήμου Καρύστου, που με κινητοποίηση σταμάτησαν τις χωματουργικές εργασίες για την εγκατάσταση υποσταθμού μια ανάσα από το χωριό τους. Σε απόσταση που παραβιάζει ακόμη και τα εξευτελιστικά όρια που έχουν θεσμοθετήσει οι κυβερνήσεις, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.

Ο συγκεκριμένος υποσταθμός αποτελεί τμήμα του νέου τεράστιου αιολικού πάρκου (111 ανεμογεννήτριες) που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η εταιρεία "ΤΕΡΝΑ" στον ήδη υπερφορτωμένο Καβοντόρο, με ανεμογεννήτριες πάνω από τα χωριά.

Ηδη έχουμε φέρει στη Βουλή το θέμα, καταθέτοντας ως Αναφορά το κείμενο με τις 300 υπογραφές των κατοίκων του χωριού και της υπόλοιπης νότιας Εύβοιας.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά πως το ΚΚΕ βρισκόταν και θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του λαού και των φορέων του δήμου Καρύστου, που παλεύει για καμία άλλη ανεμογεννήτρια στην υπερκορεσμένη Νότια Καρυστία, για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και των δραστηριοτήτων που απειλούνται από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας».

«Ταφόπλακα» στο σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ

Μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) το 2019, η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με το νέο, από την ίδια διορισμένο, ΔΣ προχωρά στο επόμενο βήμα, προκειμένου να βάλει ταφόπλακα στη φιλοσοφία και το σκοπό του μεγαλύτερου Οργανισμού που παρέχει δωρεάν «στεγνά» προγράμματα που οδηγούν στην απεξάρτηση, χωρίς λίστες αναμονής.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, καταρτίζεται νομοσχέδιο «που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων. Το μόνο που μένει είναι να αλλάξει και το όνομα».

Μεταξύ άλλων σημειώνει:

  • Συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων, ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες.
  • Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ.
  • Δεν παρέχει καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη δημόσια Υγεία.
  • Μετατρέπει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών
  • Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση, την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ.
  • Καταρτίζει έναν κανονισμό εργασίας με πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα.

«Το σχέδιο νόμου αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πλήττει σφοδρά τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο σε μια στιγμή που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, φουντώνουν. Παρουσιάζεται για προσχηματική, fast track, διαβούλευση, μετά ενάμιση χρόνο συστηματικής αγνόησης των προτάσεων των εργαζομένων και του Συλλόγου τους (...)

Το προσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, το μόνο αρμόδιο όργανο για τη συζήτηση και απόφαση επί ενός τόσο σοβαρού θέματος, όπως είναι οι αλλαγές στη θεραπευτική, επιστημονική και οργανωτική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ που το καθιστούν αγνώριστο», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και προχωρά σε έκτακτη Γενική Συνέλευση.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΓΝΑΔΗ
Ελεγχος κινητού και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Δ. Λιγνάδη για βιασμό κατά συρροή, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμα αποφάσισε να ανοίξει το κινητό του τηλέφωνο και να ελέγξει την ηλεκτρονική αλληλογραφία του.

Το Δικαστικό Συμβούλιο, που απέρριψε την αίτηση του συνηγόρου του Δ. Λιγνάδη για την εξαίρεση της ανακρίτριας, σημειώνει ότι από την πλευρά του κατηγορουμένου καταβάλλεται προσπάθεια παρακώλυσης της ανάκρισης αλλά και εκφοβισμού της δικαστικής λειτουργού. «Οι εκφράσεις του συνηγόρου του κατηγορουμένου κατά την επίσκεψή του στο γραφείο της ανακρίτριας, έτσι όπως προκύπτουν από τις αναφορές που ο ίδιος ο δικηγόρος κατέθεσε, δεικνύουν πρόθεση του κατηγορουμένου να παρακωλύσουν την ανακριτική διαδικασία και να εκφοβίσουν την ανακρίτρια ώστε να απέχει από το χειρισμό της υπόθεσης. Οι αναφορές που κατατέθηκαν σε βάρος της στον Αρειο Πάγο και στον επιθεωρητή και οι υποδείξεις με επιτακτικό τρόπο στην ανακρίτρια καταδεικνύουν ότι θέλουν η ανάκριση να διενεργηθεί έτσι όπως επιθυμούν», σημειώνεται στο σχετικό βούλευμα.

ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης

Αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και να καλύψουν βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους (κατά 70%), δυσκολία να εργαστούν για τις ανάγκες φροντίδας των παιδιών τους είναι στοιχεία που καταγράφει έρευνα για τις μονογονεϊκές οικογένεις. Η έρευνα από τον Σύλλογο Μονογονεϊκής Οικογένειας και Γυναίκας αφορά την περίοδο Οκτώβρη 2020 - Φλεβάρη 2021. Το 94% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (93%) ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν κάποιου επιπέδου δυσκολία στο να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, με το 60% να σημειώνουν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή αδυνατούν να ανταποκριθούν. Αυτό είναι πιο έντονο στην Αττική σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και στις οικογένειες που ο γονιός δεν εργάζεται, στις οικογένειες με περισσότερα του ενός παιδιά, στις οικογένειες που ο γονιός είναι άνω των 45 ετών και σε γυναίκες με παιδιά άνω των 13 ετών. Η κύρια πηγή εισοδήματος είναι από προσωπική εργασία, ενώ σημαντική πηγή αποτελούν και τα κρατικά/προνοιακά επιδόματα για το 30%. Για τις μητέρες που δεν εργάζονται, τα επιδόματα εμφανίζονται ως κύρια πηγή εισοδήματος σε ποσοστό 58% και η βοήθεια από άλλα μέλη της οικογένειας σε ποσοστό 45%. Η οικονομική βοήθεια που προσφέρει το κράτος στις μονογονεϊκές οικογένειες κρίνεται ως ανεπαρκής από τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων (94%), όπως και τα προνόμια και οι διευκολύνσεις που προσφέρονται (92%). Σε πάνω από το 70% των νοικοκυριών ο άλλος γονιός δεν έχει καμία συμμετοχή στις δαπάνες. Επίσης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν σε υψηλό ποσοστό (55%) δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας.

Καταγγελία για αστυνομική βία

Νέο οπτικό υλικό που δείχνει γυναίκα να ξυλοκοπείται από αστυνομικό της ομάδας «Δράση» στις 9/3, στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, φαίνεται να παραδόθηκε - όπως αναφέρει ο ιστότοπος «tovima.gr» - στην ΕΛ.ΑΣ. από το θύμα της καταγγελλόμενης επίθεσης.

Οι νέες καταγγελίες προέκυψαν στο πλαίσιο της διερεύνησης περιστατικού με παράσυρση ενός νεαρού από μηχανή της ομάδας «Δράση» που αποτυπώθηκε σε βίντεο διαδικτυακών τόπων. Τη σχετική έρευνα ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που εντόπισε τον νεαρό που χτυπήθηκε από τη μηχανή της ομάδας «Δράση», αλλά και τα στοιχεία των αστυνομικών που επέβαιναν στην υπηρεσιακή μοτοσικλέτα. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πολίτης φέρεται να κατήγγειλε ότι πέρα από την παράσυρση με το δίκυκλο δέχτηκε χτυπήματα με αστυνομική ράβδο στο κεφάλι από αστυνομικό της ίδιας ομάδας.

Ομως, όταν κλήθηκε να καταθέσει σχετικά μία νεαρή φίλη του παθόντος, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αρχικά επιβεβαίωσε τον ξυλοδαρμό του νεαρού και στη συνέχεια φέρεται να ανέφερε ότι δέχτηκε και η ίδια χτυπήματα και εξυβρίστηκε από αστυνομικούς. Η γυναίκα αυτή προσκόμισε και οπτικό υλικό σε ψηφιακό αρχείο που δείχνει αστυνομικό να την χτυπάει με χέρια και πόδια.

Δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Νισύρου, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 00.54 και είχε μέγεθος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ακολούθησε δεύτερη στις 03.33, μεγέθους 4,4 βαθμών. Το επίκεντρο των δύο σεισμών εντοπίστηκε 13 και 14 χιλιόμετρα νότια της Νισύρου αντίστοιχα, σχεδόν 350 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ