ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η τραγωδία μόλις άρχισε...

 

ΝΤΟΥΖΤΣΕ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Τα ερείπια ενός μιναρέ στο χωριό Χαμαμουστού

Associated Press

Τα ερείπια ενός μιναρέ στο χωριό Χαμαμουστού
Ηταν χτες το απόγευμα, πάνω από 100 ώρες μετά το φονικό σεισμό της Παρασκευής, όταν τα σωστικά συνεργεία έβγαλαν τη Σέφα από τα συντρίμμια του επταώροφου κτιρίου στο οποίο τη βρήκε το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Η Σέφα Τσεμπετσί ανασύρθηκε ζωντανή σαν από θαύμα, στο κατεστραμμένο σχεδόν ολοκληρωτικά Ντούζτσε, μετά από τρεις ώρες αγωνιώδους προσπάθειας από τα σωστικά συνεργεία. Ενα ελικόπτερο τη μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εισήλθε σε νοσοκομείο. Εχει, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, σπασμένο το δεξί της χέρι και προβλήματα στο συκώτι, λόγω της αφυδάτωσης που υπέστη.

Ο γιατρός Τανέρ Οζτούρκ είπε πάντως ότι η διασωθείσα 47χρονη γυναίκα «βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση».

Η Σέφα ήταν μάλλον από τους «τυχερούς» της ιστορίας - του σεισμού των 7,2 Ρίχτερ, από τον οποίο οι καταμετρημένοι νεκροί ξεπερνούν (σύμφωνα με το γραφείο αντιμετώπισης κρίσης του γραφείου του πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετσεβίτ) τους 500. Αλλες εκτιμήσεις μιλούν για 600 νεκρούς. Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει προ πολλού τους 3.500 χιλιάδες. Οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες. Και οι άστεγοι χιλιάδες, τη στιγμή που ο καιρός είναι πρόβλημα ακόμη και γι' αυτούς που έχουν στέγη πάνω από τα κεφάλια τους.

Εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τα σωστικά συνεργεία

Οι ομάδες διάσωσης είχαν σχεδόν εγκαταλείψει τις προσπάθειες όταν η γυναίκα βρέθηκε - με το σκεπτικό ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα «αποτέλειωναν» τους επιζώντες. Δεν έπεσαν και τόσο έξω: ο σύζυγος της Σέφα ανασύρθηκε μερικά λεπτά αργότερα από την ίδια. Νεκρός.

«Τελείωσε. Δεν μπορείς να βρεις ζωντανούς μετά από 72 ώρες», είχε πει λίγο νωρίτερα ο Βέλγος πυροσβέστης Ζαν-Πολ Ντεζιτέ, φεύγοντας.

Η διάσωση της γυναίκας ήταν μάλλον το μόνο καλό νέο της ημέρας για τους Τούρκους, που βυθίζονται στην απελπισία. Αργά το βράδυ της Τρίτης, ένας μετασεισμός πανικόβαλλε και πάλι τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών. Είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ και ήταν ο ισχυρότερος από τους περίπου 12 που καταγράφηκαν, συνταράσσοντας το Μπόλου. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαρές ζημιές.

Επισήμως, 17.000 άνθρωποι χάθηκαν στο σεισμό της 17ης Αυγούστου, και ο λόγος που οι νεκροί δεν ήταν τόσοι πολλοί, σύμφωνα με παρατηρητές, ήταν πρωτίστως ότι η περιοχή που επλήγη την 12η Νοεμβρίου δεν ήταν τόσο πυκνοκατοικημένη όσο εκείνη που κτυπήθηκε τότε.

Οι επιζώντες του σεισμού προσπαθούν να ξανασυναρμολογήσουν ό,τι έχει μείνει όρθιο από τις ζωές τους. Αλλά σχεδόν τίποτε δεν είναι το ίδιο. Στο χωριό Χαμαμούστου, οι κάτοικοι, με σάκους γεμάτους τρόφιμα, περπατούν προσεκτικά: δίπλα στο δρόμο έχει ανοίξει ένα βαθύ ρήγμα. Το χωριό «βυθίστηκε» δυο μέτρα, λένε, πηγαίνοντας δύο μέτρα πιο κοντά σε μια παρακείμενη λίμνη. Ακόμη και η λίμνη άλλαξε. Κατά τη διάρκεια του σεισμού, απελευθερώθηκαν ποσότητες μεθανίου και αναδύθηκαν, έπιασαν φωτιά - κι ακολούθησε ένα τρομακτικό θέαμα: φωτιά πάνω στη λάσπη.

Ο μιναρές του χωριού έχει σωριαστεί στο έδαφος. Ενας άνδρας που έλεγε τις απογευματινές του προσευχές σκοτώθηκε.

Χειρότερα, η βοήθεια δύσκολα φθάνει στο χωριό - ο δρόμος για το οποίο βρίσκεται, κατά τραγική σύμπτωση, παράλληλα στο ρήγμα από το οποίο ξεκίνησε ο φονικός σεισμός. «Εχουμε πλαστικά καλύμματα και ξύλα για να φτιάξουμε καλύβια. Αυτό που μας λείπει είναι η τροφή», ομολογεί ένας κάτοικος, ο Αχμέτ.

Διόρθωση της «εικόνας» της κυβέρνησης

Κι ενώ πολλοί από τους πληγέντες λένε ότι η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει μια επίσημη πολιτική «αγνόησής» τους, ο Τύπος διατείνεται ότι «αυτή τη φορά δεν έγιναν λάθη» (όπως έλεγε και το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Milliyet». Ακόμη και η «Radikal», η εφημερίδα που είχε κάνει τη σκληρότερη κριτική μετά το σεισμό του καλοκαιριού, αυτή τη φορά επέλεξε να «χαιρετίσει» τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού. Μόνο που πολλοί έχουν πάψει να πιστεύουν ότι η εικόνα που δίνει ο Τύπος έχει σχέση με την πραγματικότητα: το δράμα τους μόλις άρχισε. Ο χειμώνας τούς βρίσκει άστεγους, με τη ζωή τους να ξεκινά, σε πολλές περιπτώσεις, από το μηδέν. Εξάλλου, οι χιλιάδες αγνοούμενοι στις περιοχές που επλήγη τον Αύγουστο δε βρέθηκαν ποτέ - χωρίς ο Τύπος να συγκινηθεί ιδιαίτερα.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Η Δούμα εγκρίνει τις ενέργειες της κυβέρνησης

 

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας υιοθέτησε χτες δήλωση με την οποία υποστηρίζει τις ενέργειες της κυβέρνησης στην Τσετσενία. Κατά τάχθηκε το κόμμα Γιάμπλοκο του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία δε διεξάγει πόλεμο στην Τσετσενία, αλλά μία αντιτρομοκρατική εκστρατεία και επισήμανε ότι οι ρωσικές ομοσπονδιακές στρατιωτικές δυνάμεις, για να αποφύγουν απώλειες αμάχων, δεν εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πρωτεύουσας Γκρόζνι. «Δεν έχουμε πολεμικούς σκοπούς. Δε γίνεται πόλεμος στην Τσετσενία», τόνισε ο Βλ. Πούτιν σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ». Επίσης, ο Βλ. Πούτιν υποστηρίζει πως η Δύση κάνει λάθος όταν κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να επιλύσει τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές στο Βόρειο Καύκασο διά της βίας. «Ομως το να νικήσουμε ένοπλες ομάδες ισλαμιστών αποτελεί προϋπόθεση για μία πολιτική λύση», καταλήγει ο Πούτιν. Παράλληλα, ο αρχηγός της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ανατόλι Κορνούκοφ, προειδοποίησε ότι «ουδείς πρέπει και ουδείς πρόκειται» να εμποδίσει τη Ρωσία να βάλει τάξη στο σπίτι της. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε παραμονή έναρξης της διάσκεψης κορυφής του ΟΑΣΕ, κατά την οποία αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία στο ζήτημα της Τσετσενίας.

Από την άλλη μεριά, στην Καμπούλ το καθεστώς των φανατικών ισλαμιστών Ταλεμπάν κάλεσε τους μουσουλμάνους απανταχού Γης να υποστηρίξουν τον αγώνα της Τσετσενίας ενάντια στις ρωσικές επιθέσεις. Σε επιστολή του προς την Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Ουακίλ Αχμάντ Μουταουακίλ, αποκαλεί τη ρωσική επίθεση «εισβολή σε μία ισλαμική χώρα».

Τέλος, χτες οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπαμούτ. Το Σαββατοκύριακο είχαν καταλάβει τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Τσετσενίας, το Γκουντερμές, και περισφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό τους στο Γκρόζνι.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μαζικές συλλήψεις οφειλετών στο δημόσιο

 

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Σε μαζικές συλλήψεις, ακόμα και πολύ γνωστών πολιτικών και βιομηχάνων, προέβησαν χτες οι στρατιωτικές αρχές στο Πακιστάν, αφού παρήλθε η προθεσμία που είχε δώσει ο στρατηγός-πραξικοπηματίας Περβέζ Μουσαράφ για «αποπληρωμή» των οφειλόμενων στο δημόσιο.

Σε μια κίνηση εντυπώσεων, το εθνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο διέκοψε το πρόγραμμά του για να ανακοινώσει τα ονόματα των συλληφθέντων - και να κάνει γνωστό πως η πρώην πρωθυπουργός, Μπεναζίρ Μπούτο, «καταζητείται» για να εκτίσει ποινή που της επιβλήθηκε για σκάνδαλα διαφθοράς.

Η Μπούτο ζει στη Βρετανία. Είχε βρεθεί ένοχη σε δίκη περί διαφθοράς επί κυβερνήσεως του αποπεμφθέντος από τον Μουσαράφ πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 5 χρόνων. Αρνήθηκε να επιστρέψει στο Πακιστάν, λέγοντας ότι είναι αθώα των κατηγοριών που της απαγγέλθηκαν και ότι η δίκη της ήταν «στημένη». Ασκησε έφεση, αλλά η νέα στρατιωτική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε σχόλια όσον αφορά την υπόθεσή της.

Ο νέος νόμος που πέρασε το καθεστώς του Μουσαράφ και εφάρμοσε χτες, «εξοστρακίζει» από την πολιτική για 21 χρόνια όποιον (α) έχει βρεθεί ένοχος κατηγοριών διαφθοράς ή είναι οφειλέτης στο δημόσιο. Προβλέπει επίσης ποινές φυλάκισης έως και 14 χρόνια, ενώ καθορίζει ότι οι δίκες των κατηγορούμενων θα ολοκληρώνονται μέσα σε 30 μέρες, από ειδικά δικαστήρια. Επιτρέπει μία μόνο έφεση.

Εκτιμάται πως στις τράπεζες οφείλονται 4 δισ. δολάρια από δανειζόμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στην πλούσια ελίτ του Πακιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι πρώην υπουργοί, νομάρχες, κάτοχοι μεγάλων εκτάσεων γης, βιομήχανοι και πολιτικοί από όλα τα κόμματα.

Σύμφωνα με εφημερίδες, η οικογένεια του Ναουάζ Σαρίφ «επέστρεψε 6 εκατ. δολάρια» στο δημόσιο, ενώ συνολικά συγκεντρώθηκαν 138 εκατ. δολάρια από τα οφειλόμενα.

KΟΝΓΚΟ
Εκθεση του ΟΗΕ μιλά για καθεστώς αναρχίας

 

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-

Εκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα αλλά επικαλείται από χτες το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, υποστηρίζει πως περισσότερο από μισό εκατομμύριο άτομα έμειναν άστεγα εξαιτίας της σύρραξης που μαίνεται από τις αρχές της δεκαετίας ανάμεσα σε στρατεύματα της κυβέρνησης και δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο δυτικοαφρικανικό Κονγκό με πρωτεύουσα την Μπραζαβίλ.

Οι αποκαλύψεις αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Κονγκό υποστηρίζει πως έχει συνάψει συμφωνία με αντάρτες και παραστρατιωτικές οργανώσεις για τη λήξη των συγκρούσεων, που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Στην ίδια έκθεση του ΟΗΕ περιγράφεται πως στις αγροτικές περιοχές του νότιου Κονγκό επικρατεί ένα καθεστώς αναρχίας, όπου και οι ηγέτες ανταρτικών ομάδων υποστηρίζουν πως αντιμάχονται το δικτατορικό καθεστώς (όπως το χαρακτηρίζουν) του προέδρου Ντένις Σάσου Νγκουέσσο στο βορρά. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, αμφότερες οι πλευρές δρουν ανεξέλεγκτα, τρομοκρατώντας τον ντόπιο πληθυσμό, με αποτέλεσμα εύφορες αγροτικές περιοχές της χώρας να ερημώνουν εξαιτίας του τρόμου που σκορπούν ανεξέλεγκτα «ένοπλες συμμορίες». Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υπογραμμίζουν πως μία «ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων γαλουχείται σε περιβάλλον βίας και εγκλήματος» και πως από μέλη οργανώσεων αρωγής και άλλες ανεξάρτητες πηγές αντιλαμβάνονται πως τόσο οι κυβερνητικές όσο και οι ανταρτικές δυνάμεις έχουν διαπράξει βιαιότητες κατά αθώων πολιτών σε έναν πόλεμο που περιγράφεται ως ο «ξεχασμένος πόλεμος της Αφρικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ