ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ»
Στις Βρυξέλλες προς έγκριση το «μνημόνιο 5.0»

Eurokinissi

Στις Βρυξέλλες στάλθηκε χτες το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», το «υπερμνημόνιο», προς τελική επεξεργασία και έγκριση. Το σχέδιο, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και βδομάδες από την κυβέρνηση, περιλαμβάνει ένα σύνολο έργων σε κρίσιμους τομείς της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της ΕΕ και τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου, τις οποίες στηρίζουν αναφανδόν και όλα τα αστικά κόμματα, για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια. Το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων πιστώσεων κατευθύνεται κυρίως στον τομέα των «πράσινων» επενδύσεων και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού των κρατικών δομών και της οικονομίας. Παράλληλα, οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα διέρχονται μέσα από έναν σφιχτό μηχανισμό εποπτείας, που θα απαιτεί την υιοθέτηση και εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» περιέχει και τη λίστα με περίπου 60 «μεταρρυθμιστικές» πρωτοβουλίες - προγράμματα, αντιλαϊκές ανατροπές που η νομοθέτησή τους, κατά τη γνωστή διαδικασία όλων των μνημονίων, θα «ξεκλειδώνει» εκταμιεύσεις δόσεων.

Επιγραμματικά να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση προβλέπεται η χρηματοδότηση με 6 δισ. ευρώ σε «πράσινες» επενδύσεις όπως το «Εξοικονομώ», τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις κ.λπ. Επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στο πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη 5G δικτύων, την ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στον τομέα «απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής» θα κατευθυνθούν 5,2 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων θα χρηματοδοτήσει την πολιτική της απολιγνιτοποίησης, 4,8 δισ. θα κατευθυνθούν στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων, εκ των οποίων 520 εκατ. στον αγροτικό τομέα. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 32 δισ. ευρώ με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων (18,2 δισ.) από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς επίσης άτοκων δανείων (12,8 δισ.) της ΕΕ. Τα ποσά αυτά θα συμπληρωθούν από τον τραπεζικό δανεισμό των επιχειρήσεων και από μία ελάχιστη ίδια συμμετοχή των επενδυτών, η οποία θα αντιστοιχεί μόλις στο 20% της επένδυσης.

Στο μεταξύ, χτες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της χαρακτήρισε «ευκαιρία του αιώνα» και «ιστορική στιγμή» το συνολικό κονδύλι των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ, που προβλέπεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Οπως είπε, στόχος είναι η «δημιουργία μιας πράσινης Ευρώπης» και «μιας ψηφιακής Ευρώπης, που θα είναι καινοτόμα και ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές».

Κατά τ' άλλα, στην αργοπορία για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου αποδίδει μεταξύ άλλων η κυβέρνηση την αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου ανάπτυξης για φέτος, στο 3,6% από 4,8%, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να «αισιοδοξεί» προβλέποντας πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2022 (+6,2%), επικαλούμενη μια σειρά «πρόδρομων δεικτών» όπως η αύξηση των καταθέσεων, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, το χαμηλό κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, και βέβαια η εκταμίευση από το Ταμείο. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην απαρέγκλιτη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες, ενεργειακές υποδομές, Εγνατία Οδό κ.λπ.

Το «μαύρο άσπρο» η κυβέρνηση

Ως «φιλεργατικό» παρουσίασε τον νόμο - έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τη νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, τη γενίκευση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Α. Σκέρτσος, μιλώντας χτες στην κρατική τηλεόραση.

Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, υποστήριξε ότι το αντεργατικό τερατούργημα «στηρίζει το εισόδημα» και «τον ελεύθερο ποιοτικό χρόνο των εργαζομένων», «περιέχει μια σειρά από πολύ ευεργετικές διατάξεις» και καταργεί «αδικαιολόγητες ασυλίες» των συνδικαλιστών!

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επαναλάμβανε τις «στοχευμένες δράσεις» που αναπτύσσει η κυβέρνηση για την «επανεκκίνηση της οικονομίας», όπως «συνετή δημοσιονομική πολιτική στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών, κυρίως για τη μεσαία τάξη», «συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», «συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιάντου στη Δυτική Μακεδονία

Τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία του λαού της Δυτικής Μακεδονίας από τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ) στην περιοχή Ζιδάνι αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάζει τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στην περιοχή Ζιδάνι επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος... Πρόκειται για τον ίδιο χώρο όπου λειτουργούσαν μέχρι το Μάρτη του 2000 τα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος, οπότε και σταμάτησε η λειτουργία τους αφήνοντας πίσω μια περιοχή με περιβάλλον υποβαθμισμένο και βαρύτατα ρυπασμένο από τον αμίαντο. Με σχετικά προγράμματα που είχαν εκπονηθεί τότε ξεκίνησαν οι σταδιακές επεμβάσεις για την αποκατάσταση δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται σε απόσταση 1 χιλιομέτρου και σε διασύνδεση με τον ποταμό Αλιάκμονα και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.

Οπως ήταν επόμενο ο πιο πάνω σχεδιασμός, που προβλέπει τη μεταφορά και το θάψιμο στο Ζιδάνι των αποβλήτων αμιάντου όλης της χώρας, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Τα αερομεταφερόμενα και εισπνεόμενα σωματίδια (ίνες) αμίαντου είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα (μεσοθηλίωμα και άλλες μορφές καρκίνου, αμιαντίαση κ.ά.). Αλλά και ο καταπινόμενος αμίαντος, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού, ευθύνεται για εξίσου σοβαρές ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος και όχι μόνο.

Τα σχέδια για την επανενεργοποίηση της περιοχής Ζιδάνι σε καθεστώς τοξικής βόμβας δεν είναι σημερινά. Μεθοδεύονται εδώ και καιρό με βασικό στόχο τη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων του κεφαλαίου με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα αποτελέσει καταστροφική απειλή για την υγεία, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των πάντων, στο πλαίσιο της οποίας βρίσκουν εύφορο έδαφος σχεδιασμοί του κεφαλαίου που θα επιδεινώσουν παραπέρα τους όρους διαβίωσης του λαού (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ανεξέλεγκτη κατασκευή ΑΠΕ, καύση απορριμμάτων κ.ά.). Εντάσσονται στη συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να δημιουργήσει ευνοϊκό «επενδυτικό κλίμα» με μεροκάματα πείνας, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, φορτώνοντας νέους, «πράσινους» φόρους στο λαό, καταδικάζοντάς τον στην ενεργειακή φτώχεια κ.ά. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, τα όποια «ανταποδοτικά οφέλη» από τη λειτουργία του ΧΥΤΑΜ, που ως συνήθως προπαγανδιστικά επιστρατεύονται σε τέτοια προσχεδιασμένα εγκλήματα σε βάρος της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος, δεν αντισταθμίζουν τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν με βάση το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και «πράσινων» επενδύσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης υπέρ των μονοπωλίων των ΑΠΕ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι με την καταστροφή που θα προκληθεί και τις ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

Στο γεγονός ότι στο όνομα της αποκαλούμενης ως "πράσινης στρατηγικής" της ΕΕ μεθοδεύεται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με δεδομένο ότι επιστήμονες έχουν ήδη επισημάνει το γεγονός ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος, το υδατοπερατό των πετρωμάτων, τη σεισμικότητα της περιοχής και ότι τα συγκεκριμένα ύδατα του Αλιάκμονα υδροδοτούν και τη Θεσσαλονίκη.

Στο αίτημα των κατοίκων και των μαζικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας να σταματήσει άμεσα η υλοποίηση κάθε τέτοιου σχεδιασμού».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας

Με νέα μαχητική κινητοποίηση στην πλατεία της Σίνδου, χτες το απόγευμα, φορείς και σωματεία διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια για εγκατάσταση δύο μονάδων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου και, ταυτόχρονα, για τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους που παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα - γράμματα στα εργοστάσια της περιοχής, όλους τους κατοίκους της Σίνδου, τον αγροτικό πληθυσμό και τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τις δράσεις των σωματείων και των φορέων της περιοχής για να βάλουν φρένο στα σχέδια που καταστρέφουν τις ζωές τους.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Β. Τέκνης, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, η Δ. Τραγάκη, από την Α' ΕΛΜΕ, και η Α. Βουδούρημ από την Ομάδα Γυναικών δήμου Δέλτα (ΟΓΕ).

Μέσα από τις ομιλίες τους ανέδειξαν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Σίνδο, 24ωρης λειτουργίας και βραχείας νοσηλείας.

Σημείωσαν ότι αποτελεί πρόκληση να σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, σε μια περιοχή επιβαρυμένη από την ήδη υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα. Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να μην προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις, αλλά και ενάντια στην επικαιροποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων από τον φορέα της ΒΙΠΕ που θα επιτρέπει την εγκατάσταση των δύο εργοστασίων.

Τέλος, κάλεσαν σε κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Ιούνη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος.

Αυτοκινητοπορεία ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Αυτοκινητοπορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση απορριμμάτων από την ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία πραγματοποίησαν φορείς και σωματεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το πρωί της Κυριακής, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος, συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από το δημαρχείο Παύλου Μελά και αφού διέσχισε τις γειτονιές του δήμου (Ηλιούπολη, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Μετέωρα, κ.ά.) σαλπίζοντας κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που φέρνει την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων στα σπίτια τους, κατέληξε στην είσοδο του εργοστασίου της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία.

Εκεί, έξω από το εργοστάσιο, διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να ακυρωθεί η νέα αδειοδότηση καύσης των απορριμματογενών καυσίμων RDF/SRF από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ. Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Να απαλειφθεί από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Σωματείων και Φορέων ενάντια στην καύση μίλησε ο Μάριος Παλάντζας, από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, ο οποίος σημείωσε πως «αν δεν αγωνιστούμε δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Για τα κέρδη των λίγων καταστρέφουν το περιβάλλον, βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα με 10ωρα, βάζουν στο στόχαστρο συνδικαλιστικές ελευθερίες. Για όλα αυτά βγαίνουμε μπροστά αγωνιστικά και αποφασιστικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ