ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ - ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις

Αλιμος
Αλιμος
Συνεχίζονται και τις μέρες αυτές οι ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις με θέμα «Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά, για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση για τις ανάγκες, το δίκιο μας», που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Τις προηγούμενες μέρες, εκδηλώσεις έγιναν σε δεκάδες γειτονιές, όπου και αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η πανδημία και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που αφήνει τον λαό αθωράκιστο, την ώρα που «μπουκώνει» τους κλινικάρχες και τους ομίλους με νέο χρήμα και αρνείται την επίταξή τους, η κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στα σχολεία και στις σχολές, στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τη «συγκυρία ως ευκαιρία» για να περάσει σωρό αντιλαϊκά μέτρα που «ήρθαν για να μείνουν», όπως π.χ. με την καθιέρωση της τηλεργασίας, αλλά και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου με ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας.

Οι ομιλητές στάθηκαν ακόμα στα ζητήματα της νέας καπιταλιστικής κρίσης που φορτώνεται στις πλάτες του λαού, με εκτρώματα όπως το αντεργατικό νομοσχέδιο με την κατάπτυστη κατάργηση του 8ωρου, τη 10ωρη εργασία, την εκτίναξη της ευελιξίας που φέρνει η κυβέρνηση, πατώντας τους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προσπάθεια που πρέπει να πάρει αποφασιστική απάντηση και στην απεργία της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη στο Σύνταγμα. Ενώ στάθηκαν και στην ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, στην ενίσχυση των πρωτοβάθμιων σωματείων, που ξεκινάει μέσα από τους χώρους δουλειάς.

Πετρούπολη
Πετρούπολη
Παράλληλα, αναδείχτηκε και το πώς τα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν «την άλλη όψη» των «μεγάλων σχεδίων» του κεφαλαίου, έτσι όπως αυτά «εξειδικεύονται» και σε κάθε περιοχή, π.χ. με τα σχέδια για το παραλιακό μέτωπο, τη Δυτική Αττική κ.ο.κ., και που υπονομεύουν παραπέρα τις λαϊκές ανάγκες.

Εκτενής αναφορά στις συσκέψεις έγινε και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Κίνας - Ρωσίας, όπως αυτοί εκδηλώνονται στην περιοχή μας, στο γεγονός πως κάθε βήμα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, στους οποίους η αστική τάξη και τα κόμματά της είναι χωμένοι μέχρι τον λαιμό, φέρνει όλο και πιο κοντά τεράστιους κινδύνους για τον λαό, τον κάνει στόχο και όμηρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Με βάση και τα παραπάνω, αναδείχτηκε η ανάγκη ο λαός να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το κράτος, που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις «αντοχές της οικονομίας» ή σε λογικές για νέα δήθεν «προοδευτική» κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που ο λαός μας πλήρωσε ακριβά, αλλά αντίθετα να εμπιστευτεί τη δική του δύναμη, τη δύναμη της εργατικής - λαϊκής οργάνωσης, της κοινής δράσης εργαζομένων, βιοπαλαιστών επαγγελματιών, με τη συμμετοχή των γυναικών και της νεολαίας, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, για να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Νέα Σμύρνη
Νέα Σμύρνη
Ενώ μπροστά και στο 21ο Συνέδριο του Κόμματος ανέδειξαν την αναγκαιότητα και επικαιρότητα της επαναστατικής ανατροπής και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης για την ουσιαστική ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Οι συσκέψεις και εκδηλώσεις της ΚΟ Αττικής συνεχίζονται και τις μέρες αυτές. Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Λαύριο, στο Θέατρο Ρεμίζας, με ομιλητή τον Νίκο Μπουκουβάλα, μέλος της ΕΠ Αττικής.

Την Τετάρτη 5 Μάη, στις 6 μ.μ., σύσκεψη της ΚΟΒ Μουσικών, στο Πέτρινο Θεατράκι του Φιλοπάππου (είσοδος από Μπέλες και Παναιτωλίου), με ομιλήτρια την Βιβή Σιώρα, μέλος της ΕΠ Αττικής.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΥΜΗΤΤΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταγγέλλουν το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση

Η ΚΟΒ Υμηττού του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Βάσεις της ΚΝΕ με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν το κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας που δημιουργεί η κυβέρνηση, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και την παρουσία της Ομάδας Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ), που έχουν περικυκλώσει τις πλατείες Υμηττού και Δημαρχείου Υμηττού, καθώς και τα γύρω στενά, με πρόσχημα τον συνωστισμό στις πλατείες.

Οπως σημειώνουν: «Πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια να ενοχοποιηθεί ο λαός για τα αποτελέσματα της πανδημίας, τη στιγμή που με ευθύνη της κυβέρνησης το δημόσιο σύστημα Υγείας στενάζει, τα μέτρα ασφαλείας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως εργοστάσια και σούπερ μάρκετ, είναι ανύπαρκτα, και ο κόσμος στριμώχνεται κυριολεκτικά στα ΜΜΜ. Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, εκφοβίζει τους περαστικούς, τις οικογένειες με τα μικρά παιδιά και τη νεολαία με τις υπεράριθμες αστυνομικές δυνάμεις.

Τους απαντάμε ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης και αυταρχισμού θα πέσει στο κενό. Εδώ και τώρα να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις από τις πλατείες και τις γειτονιές μας. Καλούμε το λαό του Υμηττού να διεκδικήσει μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του, να ορθώσει το ανάστημά του στην ένταση της καταστολής, που πάει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική».

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ικαρία

Η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ καλεί στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που οργανώνει το Σάββατο 8 Μάη, στις 8 μ.μ. στο Χριστό Ραχών (γήπεδο μπάσκετ), τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θέμα: «Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά, για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση για τις ανάγκες μας, το δίκιο μας».

ΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησαν τα θύματα του ναζισμού σε Ερμακιά, Μεσόβουνο και Πύργους

Τιμή στα θύματα του ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Απρίλη του 1944 με τον σφαγιασμό κατοίκων και τον εμπρησμό χωριών απέδωσαν την Κυριακή 25 Απρίλη κλιμάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που επισκέφτηκαν τα χωριά Ερμακιά, Μεσόβουνο και Πύργους του δήμου Εορδαίας, όπου κατέθεσαν στεφάνια στα μνημεία των θυμάτων.

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με την κωδική ονομασία «Μαγιάτικη καταιγίδα» που διενήργησαν οι κατοχικές δυνάμεις, με τη συνδρομή των οργανώσεων της ΠΑΟ από τα γύρω χωριά και του γερμανοντυμένου φασιστικού συντάγματος του Γεωργίου Πούλου «Ελληνικό Εθελοντικό Σώμα», άφησαν πίσω τους 60 νεκρούς στην Ερμακιά, 145 στο Μεσόβουνο και 327 στους Πύργους. Τα χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ οι φασίστες επιδόθηκαν σε ένα άγριο πλιάτσικο των περιουσιών των κατοίκων.

Παρά το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε το αντιστασιακό κίνημα της περιοχής σύντομα ανασυντάχθηκε. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ο ΕΛΑΣ κατάφερε συντριπτικό χτύπημα στις ναζιστικές δυνάμεις πολύ κοντά στον τόπο των μαρτυρίων, στη θέση Μουχαρέμ Χάνι, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση 640 ναζιστών και ντόπιων συνεργατών τους, ενώ εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και πάνω από 270 οι αιχμάλωτοι.

«Η χιτλερική κτηνωδία δεν πρέπει να περάσει στη λήθη της Ιστορίας», σημειώνει σε αντίστοιχη ανακοίνωση η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ και τονίζει πως αν και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν αναγκαία, δεν χωρά κανείς εφησυχασμός, καθώς ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο αυτού του σάπιου συστήματος, που το κεφάλαιο δεν θα διστάσει να εμφανίσει και να στηρίξει ξανά σε βάρος του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ