ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να συγκληθεί άμεσα η ΓΣ του ΚΕΘΕΑ

Δεύτερη ανοιχτή επιστολή των 14 Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον διορισμένο πρόεδρο του Κέντρου

Από τη συναυλία στήριξης του ΚΕΘΕΑ το 2019

INTIME NEWS

Από τη συναυλία στήριξης του ΚΕΘΕΑ το 2019
Την άμεση σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ απαιτούν δεκατέσσερις Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων του Οργανισμού, μετά τις διαδοχικές διασκέψεις που είχαν οι εκπρόσωποί τους, αρχικά με τον, διορισμένο από την κυβέρνηση, πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, Χ. Λιάπη, και στη συνέχεια με την υφυπουργό Υγείας, Ζ. Ράπτη.

Με τη δεύτερη ανοιχτή επιστολή αναφέρουν: «Τα συμπεράσματά μας, τις αποφάσεις μας και τις θέσεις μας υπό το φως των όσων ελέχθησαν σ' αυτές τις διασκέψεις πάνω στο προσχέδιο νόμου για τη λειτουργία και τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ».

Ξεκινώντας με την παρατήρηση ότι το προσχέδιο ήταν η συνέχεια της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ το 2019, όταν «κυριολεκτικά εν μια νυκτί (...) καθαιρέθηκε το εκλεγμένο και άμισθο ΔΣ ενός οργανισμού με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία, για να αντικατασταθεί από πρόσωπα με ελλιπή έως μηδενική προσφορά πάνω στο πρόβλημα των εξαρτήσεων, απλώς και μόνο επειδή ήταν επιλογές αρεστές στην κυβέρνηση».

Και συνεχίζουν: «Το ΚΕΘΕΑ όμως δεν είναι ούτε πρέπει να γίνει πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων για να ικανοποιηθούν όσοι έχουν συμφέροντα από την αλλοίωση της φιλοσοφίας του και της δομής του.

Το ΚΕΘΕΑ, από τη σύστασή του μέχρι και σήμερα, είναι ένας οργανισμός που η λειτουργία του στηρίχθηκε πάνω σε αρχές και αξίες με επίκεντρο τον Ανθρωπο. Η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, η εθελοντική προσφορά και η αδελφοσύνη είναι οι υπέρτατες αξίες των θεραπευτικών του κοινοτήτων που καταξίωσαν το ΚΕΘΕΑ στη συνείδηση του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από τις κομματικές του πεποιθήσεις. Εναν τέτοιο οργανισμό η πολιτεία οφείλει να τον σέβεται και να τον υποστηρίζει με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Αντί όμως αυτού του σεβασμού και της - με κάθε τρόπο - υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ, μετά την πρώτη επίθεση γίναμε μάρτυρες μιας δεύτερης και πιο ξεκάθαρης επίθεσης. Το διορισμένο ΔΣ συνέταξε το απαράδεκτο προσχέδιο νόμου το οποίο έφτασε στα χέρια μας και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, μας έγινε η "χάρη" να εκφέρουμε κι εμείς άποψη!

Η άποψή μας διατυπώθηκε ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα στην πρώτη μας ανοιχτή επιστολή η οποία σας κοινοποιήθηκε. Πέραν των επιμέρους θέσεων αυτής της επιστολής, τρεις ήταν οι κυρίαρχες.

- Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

- Διατήρηση του στεγνού θεραπευτικού μοντέλου των προγραμμάτων του, χωρίς κανένα υποκατάστατο.

- Γενναία χρηματοδότηση των δομών του και μόνιμοι διορισμοί για τους θεραπευτές του».

Οπως σημειώνουν οι 14 Σύλλογοι Οικογένειας, παρουσιάζοντας τις παραπάνω θέσεις στο υπουργείο Υγείας και το διορισμένο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, «αυτά που αποκομίσαμε από τους συνομιλητές μας ήταν πλήρως απογοητευτικά ξεκινώντας από την ελάχιστα κρυμμένη υποτίμηση των εκπροσώπων μας, τη χειριστική στη συνέχεια αντιμετώπισή τους, μέχρι την τελική ξεκάθαρη άρνηση να ληφθούν υπόψη οι προβληματισμοί και οι προτάσεις μας. Προβληματισμοί και προτάσεις που είναι γεννήματα μακροχρόνιας και επώδυνης διαδρομής στον κόσμο των εξαρτήσεων και της τελικής νικηφόρας εξόδου των αγαπημένων μας προσώπων από αυτόν, με τη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ.

Απαντάμε λοιπόν στις χειριστικές προσκλήσεις που μας έγιναν να συμμετάσχουμε στη δήθεν βελτίωση ενός απαράδεκτου και καταστροφικού για το ΚΕΘΕΑ προσχεδίου με τρία βροντερά ΔΕΝ.

ΔΕΝ θα γίνουμε συνένοχοι ενός προσχεδιασμένου θανάτου του ΚΕΘΕΑ.

ΔΕΝ θα στείλουμε τους εξαρτημένους νέους από την παράνομη "πιάτσα" στη νόμιμη "πιάτσα" των υποκατάστατων.

ΔΕΝ θα σταματήσουμε τους αγώνες μας μέχρι να αποσυρθεί το απαράδεκτο προσχέδιο του δοτού ΔΣ του ΚΕΘΕΑ».

Την επιστολή υπογράφουν οι εξής Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλοι του ΚΕΘΕΑ: APIAΔNH (Κρήτη), ΔIABAΣH, ΠΛEYΣH, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΣΤΡΟΦΗ (Αθήνα), ΕΞΟΔΟΣ (Λάρισα), ΗΠΕΙΡΟΣ (Ηπειρος), ΙΘΑΚΗ (Θεσσαλονίκη), KIBΩTOΣ (Καβάλα & Αλεξανδρούπολη), ΚΥΤΤΑΡΟ (Καλαμάτα), NOΣTOΣ (Πειραιάς), ΟΞΥΓΟΝΟ (Πάτρα), ΠIΛOTOΣ (Βόλος), ΚΑΛΥΜΝΟΣ (Κάλυμνος).

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
Η σκληρή ταξική κρησάρα απέτρεψε πολλούς

Λίγοι παραπάνω από 2.500 αλλοδαποί πήραν μέρος στις εξετάσεις απόκτησης πιστοποίησης επάρκειας γνώσεων για την πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που διεξήχθησαν την Κυριακή και η επιτυχία σε αυτές αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για όποιον αλλοδαπό στη χώρα μας επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Οι εξετάσεις αυτές, όπως και η σχετική νομοθεσία, δείχνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να αυξήσει τις δυσκολίες για αυτούς τους ανθρώπους, που μένουν εδώ και χρόνια στη χώρα μας με επιπρόσθετα ταξικά εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης η ανάρτηση της λεγόμενης «τράπεζας θεμάτων» (500 τον αριθμό σε γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία, πολιτικούς θεσμούς) έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αφού στην πλειονότητά τους προϋποθέτουν υψηλό επίπεδο πολύπλευρων και εξειδικευμένων γνώσεων, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, που δεν έχουν καμία σχέση με τον βαθμό ένταξης των αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία.

Οι εξεταζόμενοι προσήλθαν σε 8 εξεταστικά κέντρα, αφού αυτό της Κομοτηνής δεν λειτούργησε. Πρόκειται για τα εξεταστικά κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, του Ηρακλείου, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Τρίπολης. Συνολικά, προσήλθε περίπου το 90%, ενώ η μη προσέλευση εξεταζομένων οφειλόταν κύρια στην πανδημία του κορονοϊού. Σε αυτούς θα επιστραφεί το παράβολο των 150 ευρώ που έχουν καταβάλει και θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις τον ερχόμενο Νοέμβρη. Η συντριπτική πλειοψηφία των εξεταζομένων ήταν αλβανικής καταγωγής.

Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι υπήρχε ανοργανωσιά στα εξεταστικά κέντρα, με πολύωρη αναμονή για την αναμετάδοση των θεμάτων, στη διαδικασία της εξέτασης, αλλά και στα προληπτικά μέτρα για την πανδημία, με αρκετές περιπτώσεις συνωστισμού.

ΒΥΡΩΝΑΣ
Συγκέντρωση για την υπεράσπιση του λόφου Κοπανά

Συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής σωματείων, συλλόγων και φορέων του Βύρωνα για την υπεράσπιση του λόφου του Κοπανά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με μεγάλη συμμετοχή.

Στην εισηγητική ομιλία της Συντονιστικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργος Βαρσαγάκης, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, τόνισε ότι βασικό ζήτημα είναι η διεκδίκηση από την κυβέρνηση νομοθετικής ρύθμισης που θα αποδίδει οριστικά και αμετάκλητα το σύνολο του λόφου του Κοπανά στους δήμους Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττού. Η διεκδίκηση αυτή έχει ως απαραίτητο όρο την οργάνωση του αγώνα των κατοίκων του Βύρωνα μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς του.

Υπογραμμίστηκε ότι η συγκυρία δεν είναι τυχαία, καθώς η δικαστική απόφαση ήρθε σε μια περίοδο που προωθούνται σχέδια της κυβέρνησης για τον Υμηττό, με την αναθεώρηση του προεδρικού διατάγματος.

Διαμήνυσε προς όλους όσοι εξυφαίνουν σχέδια στις πλάτες του λαού του Βύρωνα ότι η Συντονιστική Επιτροπή απορρίπτει κάθε λογική παζαριού, αποζημίωσης των «ιδιοκτητών» ή αποχαρακτηρισμού του δασικού χαρακτήρα του λόφου. Η διεκδίκηση αφορά το σύνολο του λόφου, ενός λόφου όπου παλαιότερες γενιές των κατοίκων εργάστηκαν, διεκδίκησαν, έπαιξαν και διαπαιδαγωγήθηκαν, την ώρα που οι οικογένειες μιας χούφτας «ιδιοκτητών» κέρδισαν από την εκμετάλλευση των λατομείων και τώρα «ζητάνε και τα ρέστα».

Τελειώνοντας την ομιλία του ανακοίνωσε τη συνέχεια των δράσεων, που έχει ως εξής: 5/6/2021 συναυλία στον χώρο των Νταμαριών, 6/6/2021 δενδροφύτευση στον λόφο του Κοπανά, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, αθλητικές εκδηλώσεις από τα αθλητικά σωματεία που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή, συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από σωματεία και φορείς της περιοχής.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος.

Αποζημίωση για θύμα αστυνομικής βίας

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε ακόμη μια αποζημίωση σε θύμα αστυνομικής επίθεσης, στην Ι. Μανούσακα, αν και οι αστυνομικοί δεν τιμωρήθηκαν από την ποινική Δικαιοσύνη παρότι είχαν ταυτοποιηθεί. Η αποζημίωση 15.000 ευρώ ήρθε 11 χρόνια μετά τον τραυματισμό της γυναίκας από 5 άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ σε μέρα πανελλαδικής απεργίας (5/5/10), αποδεικνύοντας την απρόκλητη βία των αστυνομικών η οποία έχει καταγραφεί και στην ΕΔΕ που έγινε για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, έξι αστυνομικοί εισέβαλαν απρόκλητα στην πολυκατοικία που διέμενε η Ι. Μανούσακα με την οικογένειά της, προκάλεσαν υλικές ζημιές στην είσοδο, επιχείρησαν να σπάσουν με κλομπ την πόρτα του ισόγειου διαμερίσματος της οικογένειας και την χτύπησαν με κλομπ στο χέρι.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες

Συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Στο πλαίσιο αυτό, ο σύζυγος του θύματος της ληστείας που έγινε πριν λίγες μέρες θα κληθεί πάλι για κατάθεση. Οι αστυνομικοί θα ζητήσουν να μάθουν πόση ώρα έμειναν οι δράστες στο σπίτι του ζευγαριού και πώς έδρασαν. Επίσης θα ζητήσουν κάποια χαρακτηριστικά από τα πρόσωπά τους.

Για την σύλληψη ατόμου από τη Γεωργία στα σύνορα και κατά πόσο σχετίζεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση, σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να συνδέεται με τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά, αλλά ότι εμπλεκόταν σε περιστατικό με παρόμοια δράση. Υπενθυμίζεται ότι το έγκλημα εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα Γλυκά Νερά, με την 20χρονη Καρολάιν να δολοφονείται από αδίστακτους ληστές πλάι στο 11 μηνών παιδί της.

Ερωτήματα πάντως προκαλούν οι αντιεπιστημονικές αναλύσεις της Αννας Ζαΐρη, προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων και αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή λίγο - πολύ απέδωσε την εγκληματικότητα στην «εισροή πληθυσμών που δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τον Ελληνα, δεν έχουν την ίδια εκπαίδευση». Για ένα φαινόμενο απότοκο της σαπίλας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, ο ρατσισμός επιστρατεύτηκε και πάλι.

Αύριο η διαδικτυακή εκδήλωση για την τοξικοεξάρτηση

Το παράρτημα Αχαρνών - Φυλής του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση (https://us02web.zoom.us/j/89775067110?pwd=eE1wcVZVc3p5Mm9TSWhuc2dwdi82dz09) με θέμα «Τοξικοεξάρτηση, ένα κοινωνικό φαινόμενο σε εξέλιξη. Ποιοι ευθύνονται για την επιδημική του έξαρση».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα, διεκδικώντας μέτρα πρόληψης, που αποτελούν το κλειδί απέναντι στην εξάρτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ