ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Στα δικαστήρια σέρνονται συνδικαλιστές

Το «έγκλημά» τους ήταν ότι υπερασπίστηκαν τα εργατικά δικαιώματα

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Τις διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών από την εργοδοσία επισιτιστικής αλυσίδας, οι οποίες στοχεύουν τη δράση των σωματείων και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία έχει υποβάλει μηνύσεις για «συκοφαντική δυσφήμηση» σε βάρος εκλεγμένων συνδικαλιστών του Σωματείου Επισιτισμού και του Σωματείου Διανομέων, καθώς και για «παραβίαση οικιακής ειρήνης» σε βάρος του προέδρου του Σωματείου Επισιτισμού. «Το "έγκλημα" των συνδικαλιστών ήταν ότι έκαναν το αυτονόητο, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, ώστε να καταβληθούν δεδουλευμένα και να μπει φρένο στην προσπάθεια της εργοδοσίας για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Πιο αναλυτικά, οι συνδικαλιστές βρέθηκαν στο πλευρό συναδέλφου τους που διεκδίκησε οφειλόμενα δεδουλευμένα σε εργατική διαφορά, ενώ αντέδρασαν στις ατομικές συμβάσεις που προσπάθησε να προωθήσει η εργοδοσία τους προηγούμενους μήνες, με εξόφθαλμα καταχρηστικούς όρους, που παραβίαζαν την εργατική νομοθεσία. Μάλιστα, μετά την προσφυγή στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τα Σωματεία δικαιώθηκαν και η εργοδοσία υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί. Για τις εξελίξεις αυτές ενημέρωσαν με ανακοίνωσή τους, εξορμήσεις και περιοδείες τους εργαζόμενους του κλάδου, μεταξύ των οποίων και τους συναδέλφους τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Η συνέχεια δόθηκε με τις μηνύσεις της εργοδοσίας σε βάρος τους για τη δράση που ανέπτυξαν. Και ενώ η κατηγορία για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης έχει κριθεί αβάσιμη, ο εισαγγελέας παραπέμπει τον πρόεδρο του Σωματείου σε δίκη, το 2022, για την κατηγορία της «παραβίασης οικιακής ειρήνης». Με τον τρόπο αυτό διώκεται η ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, που ...ενοχλεί την εργοδοσία, καθώς «η Δικαιοσύνη ζυγίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των εργοδοτών, γέρνοντας την πλάστιγγα στους εργοδότες», σχολιάζει το Σωματείο.

«Η απαράδεκτη και προκλητική αυτή δίωξη, που βάλλει ευθέως κατά των συνδικαλιστικών ελευθεριών και αγώνων των εργαζομένων, θα απαντηθεί από τους εργαζόμενους, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, και θα ακυρωθεί στην πράξη. Οι αγώνες των εργαζομένων θα ακυρώσουν αντίστοιχα και το νέο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση στην Βουλή, και το οποίο με αντίστοιχες διατάξεις θέλει να βάλει στον πάγο το ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα», υπογραμμίζει. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί όλα τα σωματεία των Χανίων, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να απαιτήσουν να παρθεί πίσω κάθε δίωξη. «Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν κάνουμε πίσω από το δίκιο της τάξης μας! Η συνδικαλιστική δράση και οι αγώνες της εργατικής τάξης για τη ζωή και τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στον γύψο, δεν απαγορεύονται, δεν καταστέλλονται», ξεκαθαρίζει το Σωματείο.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΒΑΛΑΣ
Να στηρίξει το Δημοτικό Συμβούλιο τον αγώνα των εργαζομένων της ΒΦΛ

Να σταθεί δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων του εργοστασίου των Λιπασμάτων Καβάλας (ΒΦΛ), οι οποίοι δεν δέχονται τη «σφαγή» τους, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας.

Οπως σημειώνει στην ανοιχτή της επιστολή προς τον δήμαρχο και όλους τους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Καβάλας, η διοίκηση της ΒΦΛ έχει καλέσει σε διαβούλευση το σωματείο, με βάση τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων, προχωρώντας σε νέα επίθεση προς τους εργαζόμενους, την ίδια περίοδο που η εργοδοσία των «Πετρελαίων Καβάλας» επιχειρεί κι αυτή να επιβάλει ομαδικές απολύσεις.

«Υλοποιούν αυτήν την ενιαία επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της πόλης μας, αξιοποιώντας το νομοθετικό και αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, με τη σειρά η μία μετά την άλλη», αναφέρει η επιστολή και προσθέτει πως «είναι γνωστό ότι ο επιχειρηματίας της ΒΦΛ εδώ και πάνω από έναν χρόνο έχει θέσει εκτός εργοστασίου 133 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ έχει μετατρέψει όλο το υπόλοιπο προσωπικό σε εργολαβικό, με άθλιες εργασιακές σχέσεις».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει ότι στέκεται δίπλα στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων στα Λιπάσματα, τους οποίους καλεί να βγάλουν συμπεράσματα από τη μάχη που δίνουν σήμερα απέναντι στις απειλές των απολύσεων και να προσανατολίσουν τον αγώνα τους ενάντια σε εργοδοσία και κυβέρνηση, με κριτήριο τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες. Να παλέψουν για την άμεση λειτουργία του εργοστασίου των Λιπασμάτων με εργαζόμενους με μόνιμη - σταθερή δουλειά, την επαναφορά των 133 εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους, την εξόφληση των αποδοχών που τους οφείλονται, αλλά και να στοιχηθούν στον αγώνα απέναντι στο νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο. Καλεί επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο «να απαιτήσει να μην περάσουν οι απολύσεις και να επανέλθουν στην εργασία τους όλοι οι εργαζόμενοι, και να μην επιτρέψει τη μετατροπή των εργοστασίων σε σύγχρονες γαλέρες με εργολαβικούς εργαζόμενους».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Απότιστα κινδυνεύουν να μείνουν τα χωράφια

Ακόμα δεν έχουν διορθωθεί οι βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο

Ενώ το καλοκαίρι πλησιάζει, εκατοντάδες αγρότες του δήμου Ελασσόνας δεν θα μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους και θα πουν «το νερό νεράκι», όχι μόνο λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που συνήθως επικρατεί αυτήν την περίοδο αλλά και γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επιδιορθώσεις των βλαβών σε δίκτυο και γεωτρήσεις. Σημειώνεται ότι οι καλλιέργειες βρίσκονται σε ευαίσθητα στάδια ανάπτυξης, με επακόλουθο να ζημιώνονται δραστικά από την έλλειψη νερού και τους παραγωγούς να δοκιμάζονται περισσότερο, σε μια ήδη δύσκολη χρονιά.

Αγροτικοί σύλλογοι και φορείς του δήμου εκφράζουν την αγωνία τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη νερού και ζητούν να πραγματοποιηθούν άμεσα οι επιδιορθώσεις των βλαβών συνολικά στο αρδευτικό δίκτυο του δήμου. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα κατασκευής αρδευτικών έργων στον νομό και σε όλη τη Θεσσαλία, για να μπορούν να ποτίζονται όλες οι αγροτικές καλλιέργειες, όπως και όσο πρέπει, και να πάρουν μια ανάσα οι αγρότες της περιοχής.

Το πρόβλημα αυτό αναδεικνύει με ανακοίνωσή της και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελασσόνας, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και τονίζοντας ότι πρόκειται για «συνέπειες μιας πολιτικής που από τη μια χαρατσώνει και φορτώνει βάρη στα λαϊκά στρώματα, στο όνομα της ανταποδοτικότητας, και από την άλλη δεν αναλαμβάνει μια σειρά μέτρων εξυπηρέτησής τους, όπως τώρα με το δίκτυο άρδευσης και τις γεωτρήσεις που δεν συντηρούνται ποτέ, και οι καθυστερήσεις στις επιδιορθώσεις των βλαβών τους αποδεικνύονται επιζήμιες για το πενιχρό αγροτικό εισόδημα».

Την Κυριακή η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 23 Μάη, στις 10 π.μ., στην πλατεία πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών.

Παράλληλα, το Συνδικάτο οργανώνει εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις στα παραρτήματά του, με βάση το εξής πρόγραμμα: Την Τρίτη 25 Μάη στον Πειραιά (6.30 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19). Την Τετάρτη 26 Μάη σε Καλλιθέα (6.30 μ.μ., Θησέως 99), Μενίδι - Φυλή (6.30 π.μ., Δεκελείας 42), Νέα Ιωνία - Νέα Φιλαδέλφεια - Ηράκλειο (6.30 μ.μ., Νισύρου 20). Την Παρασκευή 28 Μάη σε Αιγάλεω - Χαϊδάρι - Αγία Βαρβάρα (6.30 μ.μ., Ελλης και Ανδριανουπόλεως), Βύρωνα - Καισαριανή - Ζωγράφου (7 μ.μ., Περιάνδρου 18). Την Κυριακή 30 Μάη σε Βόρεια - Βορειοανατολικά (10.30 π.μ., Παλλήνη, πλ. Ελευθερίας), Κέντρο (11 π.μ., Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), Ηλιούπολη - Μπραχάμι - Γλυφάδα (10 π.μ., Στ. Σαράφη 40), Ιλιον - Καματερό - Πετρούπολη (10.30 π.μ., Μενελάου και Χρυσηίδος 36), Περιστέρι (10 π.μ., Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών).

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις

Από τις 26 Μάη έως τις 14 Ιούνη θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.

Σε εκλογές προχωρά και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου από τις 29 Μάη έως τις 19 Ιούνη.

Σε εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις προχωρούν:

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 23 Μάη, στις 10 π.μ., στην πλατεία πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λάρισας, την Κυριακή 23 Μάη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

-- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, την Κυριακή 23 Μάη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Οι εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ, αντιπροσώπων και Εξελεγκτικής Επιτροπής θα διεξαχθούν από 24 έως 28 Μάη, 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος (ΣΕΦΙΕ) την Κυριακή 23/5, στις 6.30 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

ΒΟΛΟΣ
Επαναπρόσληψη από το Πανεπιστήμιο ζητούν οι καθαρίστριες

Βρίσκονται στην ανεργία από το Δεκέμβρη του 2019

Να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη του διαγωνισμού που προβλέπει τη συνέχιση της εργολαβίας στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την άμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και να μη γίνει καμία απόλυση, ζητούν από την Πρυτανεία οι 31 καθαρίστριες που βρίσκεται στην ανεργία, από το τέλος Δεκέμβρη 2019.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, η πρόεδρός του, Μαρία Πλαγερά, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Εχουμε κλείσει 1,5 χρόνο στην ανεργία και δεν έχουμε καμία ουσιαστική απάντηση και λύση από την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βρισκόμαστε στον "αέρα" καθώς έχει τελειώσει και το Ταμείο Ανεργίας που λάβαμε για κάποιους μήνες, ζούμε χωρίς εισόδημα, σε ηλικία που δύσκολα θα μπορέσουμε να βρούμε άλλη δουλειά, για να συμπληρώσουμε τα ένσημα για τη συνταξιοδότησή μας».

Παράλληλα, κατήγγειλαν τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι τις πέταξε στο δρόμο, πατώντας στο αντεργατικό νομικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η τότε πρόταση της πρυτανικής αρχής για «προσωρινή» εργολαβία δεν διασφαλίζει τη συνέχιση της απασχόλησης για τις καθαρίστριες, αλλά ανοίγει το δρόμο για «μονιμοποίηση» των εργολάβων.

Κλείνοντας η Μαρία Πλαγερά τόνισε: «Δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις μας. Η παράδοση της καθαριότητας σε εργολάβο, η ένταση της εκμετάλλευσης όλων των εργαζομένων και το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους είναι στα πλαίσια της στρατηγικής για την παραπέρα επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων. Σε κάθε κλάδο δουλειάς πρέπει να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες για την οργάνωση των εργαζομένων, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, κόντρα στο νέο νομοσχέδιο που περνά η κυβέρνηση για κατάργηση του οκτάωρου και καθιέρωση της 10ωρης εργασίας».

Την πλήρη στήριξή του στον αγώνα των καθαριστριών εξέφρασε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας ότι την ευθύνη για τις απολύσεις δεν έχει μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ