ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2021
Σελ. /28
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Απεργιακός ξεσηκωμός για να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα

Κλιμακώνεται η αγωνιστική δράση ενάντια στη 10ωρη απλήρωτη δουλειά, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τα άλλα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης

Θεσσαλονίκη: Από τη Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
Θεσσαλονίκη: Από τη Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
«

Απορρίπτεται το νομοσχέδιο - τερατούργημα!»: Το μήνυμα μάχης της εργατικής τάξης, για να πάει εκεί που πραγματικά αξίζει το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, στα σκουπίδια, μεταφέρουν Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, οργανώνοντας το απεργιακό τους μέτωπο.

Η διαδικασία της «διαβούλευσης» ολοκληρώθηκε χτες και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη συνδικαλιστική οργάνωση και τη συλλογική δράση στη Βουλή. Στόχος των συνδικάτων, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων είναι να κλείσουν με την απεργιακή τους απάντηση τον δρόμο στην κυβέρνηση, να στείλουν το μήνυμα πως το νομοσχέδιο «επιστρέφεται ως απαράδεκτο» και πως το ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο πρέπει να καταργηθεί.

Με συσκέψεις οργάνωσης της πάλης και Γενικές Συνελεύσεις τα συνδικάτα σχεδιάζουν την καθημερινή τους παρέμβαση. Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς ενημερώνουν τους εργαζόμενους και απευθύνουν πλατιά το απεργιακό κάλεσμα. Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τις αντεργατικές ρυθμίσεις που ήδη μετατρέπουν τη δουλειά των εργαζομένων σε λάστιχο και τη μεγάλη επιδείνωση των όρων εργασίας που φέρνει το νέο νομοσχέδιο.

Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό
Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό
Στον αντίποδα αυτής της προσπάθειας στέκεται η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που για λογαριασμό κυβέρνησης και εργοδοσίας επιχειρεί να υπονομεύσει την αγωνιστική πανεργατική απάντηση καταδίκης του αντεργατικού οδοστρωτήρα. Τον ρόλο αυτό επιτελούν οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, που επιδίδονται σε χαρτογράφηση των «θετικών» σημείων του νομοσχεδίου και μοιράζουν διαβεβαιώσεις για συμμετοχή στον ...εποικοδομητικό διάλογο για τη βελτίωσή του. Συνεχίζοντας μάλιστα την κωλυσιεργία και δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση, ανέβαλαν την προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση μέχρι τη Δευτέρα.

Αποφάσεις με στόχο τη διαμόρφωση απεργιακού μετώπου

Με στόχο τον συντονισμό του αγωνιστικού βηματισμού και την οργάνωση απεργιακής απάντησης σε όλους τους κλάδους και τις περιοχές, έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 3 Ιούνη, ως μια μέρα που σηματοδοτεί την ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας, ώστε να μη φτάσει στη Βουλή το κατάπτυστο νομοσχέδιο.

Τέτοιες απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Πάτρας, Σάμου, Ζακύνθου.

Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Από την εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά
Από την εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά
Απεργία στο Δημόσιο έχει προκηρύξει για τις 3 Ιούνη το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα σε κοινή απεργία εκείνη τη μέρα.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν και τις συγκεντρώσεις τους. Ετσι, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ οργανώνει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Βουνακίου.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν επίσης πάρει δεκάδες σωματεία, μεταξύ των οποίων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ).

Κάλεσμα στα ναυτεργατικά σωματεία να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν 24ωρη απεργία στις 3 Ιούνη απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ, μετά από σύσκεψη που οργάνωσαν, για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα του αγώνα τους απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο εξέφρασαν Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη την οποία οργάνωσε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) την περασμένη Δευτέρα, αποφασίζοντας να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οργανώνουν και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 16 Ιούνη.

Συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας

Μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, συνδικαλιστικές οργανώσεις παίρνουν καθημερινές πρωτοβουλίες, «πολιορκώντας» το υπουργείο Εργασίας με διαρκείς κινητοποιήσεις. Σε γενικό ξεσηκωμό «για να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά αλλά και όλους τους σχετικούς μνημονιακούς και μετα-μνημονιακούς νόμους», καλούν σωματεία εκπαιδευτικών, τα οποία προχωρούν σε συγκέντρωση, σήμερα, στις 2 μ.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας καλεί τη Δευτέρα 31 Μάη, στις 6 μ.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. «Δεν παίρνει μερεμέτια αυτό το κατασκεύασμα όπως ξεδιάντροπα λέει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που είδε και θετικές διατάξεις. Δεν περιμέναμε και τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έχουν ξεκόψει εδώ και χρόνια από τους εργαζόμενους, που έχουν φτάσει στο σημείο να υπονομεύουν τις απεργίες, τους αγώνες των εργαζομένων για αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. «Ολες οι διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου συνολικά, αλλά και της εργοδοσίας του κλάδου μας, των κατασκευαστικών ομίλων και μεγαλοεργολάβων», καταγγέλλει και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Αποφασίζουν και υλοποιούν σχέδιο δράσης

Ομόφωνη απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 3 Ιούνη έλαβε το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής στη Γενική του Συνέλευση την περασμένη Τετάρτη. Παράλληλα, η Συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ να μεταθέσει την ημερομηνία, αν χρειαστεί, προκειμένου να συντονιστεί με άλλα σωματεία. Το Σωματείο έχει επεξεργαστεί σχέδιο δράσης, ώστε να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου το κάλεσμα για απεργιακό ξεσηκωμό, να μη μείνει ούτε ένας εργαζόμενος που δεν θα ενημερωθεί για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τα μέτρα που φέρνει. Οι εργαζόμενοι που πήραν τον λόγο μετέφεραν πείρα από τους χώρους δουλειάς, τράπεζες και εταιρείες, και τις τραγικές συνέπειες των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου στη δουλειά και τη ζωή τους.

Περιοδεία για την προετοιμασία της απεργίας στους εργαζόμενους στις προβλήτες στο λιμάνι του Πειραιά έκανε χτες το πρωί το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Στους εργαζόμενους μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου, Μάρκος Μπεκρής.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας αποφάσισε κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσει το εργασιακό νομοσχέδιο - τερατούργημα και συμμετοχή στην απεργία στις 3 Ιούνη σε συντονισμό με τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία που καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αποφασίσθηκε, επίσης, η στήριξη στην πρόταση νόμου - απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που συνυπογράφουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη να σημάνει συναγερμός σε κάθε εργασιακό χώρο και να μπουν στη δράση μαζικά οι εργαζόμενοι του κλάδου. Οργανωμένα, μέσα από το Σωματείο να δώσουν τη μάχη για την υπεράσπιση του 8ωρου, για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, για μείωση του ωραρίου εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων εξορμήσεις σε εταιρείες του κλάδου, ενώ η Συνέλευση αποφάσισε συμμετοχή και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία της ΕΔΥΕΘ (29/5) ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στην κινητοποίηση της «Πρωτοβουλίας» (5/6) για τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Συνελεύσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας καλεί σε σύσκεψη στις 6 μ.μ., στον ανοιχτό χώρο πίσω από τη Μητρόπολη.

-- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) προχωρά σε διαδικτυακή συνεδρίαση της διοίκησης, στις 8.30 μ.μ., και καλεί τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων να συμμετάσχουν (link:us02web.zoom.us/j/9333076881?pwd=RDNEb0ZsQlpnaXJIREtKMzJZYXN1dz09. Meeting ID: 933 307 6881 - Passcode: 48VxP2)

-- Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σάμου στο Βαθύ, με πορεία προς την πλατεία Πυθαγόρα.

-- Σε συλλαλητήριο καλεί το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Δράμας, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Το Σάββατο 29 Μάη:

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων στα Ποτά - Τρόφιμα ν. Αχαΐας καλεί σε σύσκεψη στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Την Κυριακή 30 Μάη:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως.

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (θεατράκι ΟΤΕ, σταθμός μετρό «Αγιος Αντώνιος»).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί έκτακτη ΓΣ, στις 7 μ.μ., στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου.


Συλλαλητήρια χτες σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη

Καβάλα
Καβάλα
Μαζική αγωνιστική απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα, με τα χτεσινά τους συλλαλητήρια έδωσαν εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς του κινήματος σε Καβάλα.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση στην Καβάλα έκανε η Βασιλική Μπράτσου, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας, και ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Επίσης, τα σωματεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και θα συμμετάσχουν στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στις 30 Μάη στην Αλεξανδρούπολη.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Αλεξανδρούπολη. Στην κεντρική ομιλία, ο Γιάννης Χιώνης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εβρου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως τα εργατικά σωματεία είναι στην πρώτη γραμμή για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Και κάλεσε τον λαό της πόλης σε μαζική συμμετοχή την Κυριακή 30 Μάη στις 11 π.μ. στην κινητοποίηση της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΕΕΔΥΕ, για να δοθεί μαζική λαϊκή απάντηση στην πολιτική της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ