ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Κυρώσεις σε κλάδους «κεντρικής σημασίας» προετοιμάζει η ΕΕ

«Μην οδηγήσουμε τη Λευκορωσία στα χέρια της Ρωσίας», προειδοποιεί χαρακτηριστικά ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

Την εξειδίκευση των οικονομικών κυρώσεων συζήτησαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ χθες στη Λισαβόνα

Copyright 2021 The Associated

Την εξειδίκευση των οικονομικών κυρώσεων συζήτησαν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ χθες στη Λισαβόνα
Συνεχίζονται οι πιέσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ προς τη Λευκορωσία, με στόχο την «αλλαγή πορείας» και την ενίσχυση της θέσης τους στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, με φόντο την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της «Ryanair» στο Μινσκ και τις ακόλουθες συλλήψεις του αντιπολιτευόμενου Ρ. Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, Σοφία Σαπέγκα.

Σε χτεσινή άτυπη συνεδρίασή τους στη Λισαβόνα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για την εξειδίκευση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας. Η ΕΕ σχεδιάζει μεταξύ άλλων να επιβάλει νέες κυρώσεις στις μεγάλες εξαγωγές ποτάσας, καθώς και στον πετρελαϊκό και χρηματοπιστωτικό κλάδο της Λευκορωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο κλάδους που έχουν κεντρικό ρόλο στη λευκορωσική οικονομία.

Ανακοίνωση εξέδωσαν χτες και οι υπουργοί Εξωτερικών του G7, αναφέροντας ότι «θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας, και μέσω περαιτέρω κυρώσεων όπου κρίνεται απαραίτητο, για να προωθήσουμε τη λογοδοσία για τις ενέργειες των αρχών της Λευκορωσίας».

«Η πειρατεία του αεροσκάφους και η σύλληψη των δύο επιβατών είναι απολύτως απαράδεκτες και θα αρχίσουμε να συζητάμε την εφαρμογή των κυρώσεων σε τομείς και στην οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, πριν από την άτυπη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

«Ξέρουμε ότι η Λευκορωσία παράγει πολλή ποτάσα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές παγκοσμίως, και νομίζω ότι θα πλήξει ιδιαίτερα τον Λουκασένκο εάν καταφέρουμε κάτι σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Γιαν Ασελμπορν, ενώ σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, η ΕΕ θα πρέπει να στοχοποιήσει τον πετρελαϊκό κλάδο.

Οι εξαγωγές της ποτάσας είναι μία από τις βασικές πηγές ξένου συναλλάγματος για τη Λευκορωσία και η κρατική εταιρεία «Belaruskali» αναφέρει ότι παράγει το 20% της παγκόσμιας τροφοδοσίας. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η ΕΕ εισήγαγε πέρυσι χημικά αξίας 1,2 δισ. ευρώ από τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της ποτάσας, καθώς και αργό πετρέλαιο και συναφή προϊόντα, όπως καύσιμα και λιπαντικά, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν και έναν τέταρτο γύρο με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε Λευκορώσους αξιωματούχους. Οι ΥΠΕΞ στοχεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία στις 21 Ιούνη, όταν συναντηθούν στο Λουξεμβούργο.

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικές των ευρωατλαντικών στοχεύσεων ήταν οι δηλώσεις του Αυστριακού ΥΠΕΞ, Αλ. Σάλενμπεργκ, ο οποίος τόνισε ότι «αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε στρατηγικά, όσον αφορά τη Λευκορωσία, είναι να την οδηγήσουμε στα χέρια της Ρωσίας (...) Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να διατηρήσουμε μια εξισορρόπηση. Αυτό ήταν το στρατηγικό σχέδιο».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «σκοπός της ΕΕ σίγουρα δεν ήταν αλλαγή καθεστώτος», αλλά «είναι απολύτως σαφές ότι ο Λουκασένκο έχει χάσει κάθε αναγνώριση».

Μπαράζ ακυρώσεων πτήσεων

Στο μεταξύ, ήδη από αυτήν τη βδομάδα οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη προχωρήσει σε κινήσεις προκειμένου οι αεροπορικές τους εταιρείες να μη χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και ταυτόχρονα να κρατήσουν τα λευκορωσικά αεροσκάφη έξω από τον ευρωενωσιακό εναέριο χώρο, κάτι που έχει προκαλέσει μπαράζ ακυρώσεων πτήσεων.

Προχτές η γαλλική κυβέρνηση έστειλε πίσω αεροσκάφος λευκορωσικής εταιρείας που κατευθυνόταν στη Βαρκελώνη, απαγορεύοντάς του να εισέλθει στον γαλλικό εναέριο χώρο. Χτες οι αεροπορικές αρχές της Ρωσίας δεν επέτρεψαν στην «Austrian Airlines» να χρησιμοποιήσει τον ρωσικό εναέριο χώρο για να παρακάμψει τη Λευκορωσία σε πτήση Βιέννη - Μόσχα.

Σχετικά με το ίδιο το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της «Ryanair», η κυβέρνηση της Λευκορωσίας είχε ισχυριστεί πως έλαβε email από την Ελβετία με απειλή για βόμβα στο αεροσκάφος εκ μέρους της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς», κάτι που η «Χαμάς» έχει αρνηθεί.

Επίσης χτες, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, «Proton Technologies AG», ανακοίνωσε ότι «δεν έχουμε αξιόπιστα στοιχεία ότι οι λευκορωσικοί ισχυρισμοί είναι αληθείς». Η δε «ερευνητική ομάδα» με την επωνυμία «Dossier Center», με έδρα το Λονδίνο και η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως ομάδα που «ιχνηλατεί την εγκληματική δραστηριότητα ανθρώπων που σχετίζονται με το Κρεμλίνο», δημοσίευσε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι το επίμαχο email, λέγοντας ότι εστάλη 24 λεπτά αφού οι αρχές της Λευκορωσίας προειδοποίησαν το πλήρωμα του αεροσκάφους για απειλή βόμβας.

Χθες ανακοινώθηκε ακόμα ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) θα πραγματοποιήσει έρευνα για την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ.

Σήμερα η συνάντηση Πούτιν - Λουκασένκο

Στο φόντο των εξελίξεων της τελευταίας βδομάδας και με επίσημη «ατζέντα» την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, την υλοποίηση κοινών επιχειρηματικών σχεδίων στον εμπορικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα, καθώς και την προώθηση της ενοποίησης στο πλαίσιο του Ενωσιακού Κράτους, συναντιούνται σήμερα στο Σότσι οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν το συμβάν με την αναγκαστική προσγείωση, ενώ ο Λουκασένκο είπε πως «λόγος θα γίνει κυρίως για την οικονομία». Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί και σχεδόν πριν από έναν μήνα στη Μόσχα.

Τέλος, σε ρεπορτάζ του πρακτορείου «Reuters» αναφέρεται ότι η Τουρκία άσκησε πιέσεις στα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να κάνει «ηπιότερη» την επίσημη αντίδραση της λυκοσυμμαχίας κατά της Λευκορωσίας μετά τα τελευταία γεγονότα. Επισημαίνεται σχετικά ότι το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη Λευκορωσία, χωρίς να περιλαμβάνονται ωστόσο συγκεκριμένες κυρώσεις, για τις οποίες πίεζαν κυρίως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία. Οι επιπλέον «απειλές» προς το Μινσκ, βέβαια, πέρασαν μέσα από τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Προετοιμασίες για τη συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν

Διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Ιούνη στη Γενεύη, θα έχουν τις επόμενες μέρες τα υπουργεία Εξωτερικών των δυο κρατών, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Την ώρα που οι εξελίξεις γύρω από τη Λευκορωσία, η προηγούμενη όξυνση στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, η μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα των δύο πλευρών, οι κυρώσεις και οι αντικυρώσεις κ.ά., επιβεβαιώνουν την ένταση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, επισήμως στην ατζέντα της συνάντησης των δυο ηγετών θα είναι η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ, η στρατηγική σταθερότητα, διεθνή ζητήματα, η διευθέτηση περιφερειακών συγκρούσεων, ενώ ο Μπάιντεν θα θέσει τα θέματα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

Να σημειωθεί ότι χτες, σε άλλη μια κίνηση «συνέχεια» με την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία ότι δεν θα επανενταχθούν στη Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών. Η Συνθήκη αυτή επιτρέπει στα κράτη που την έχουν κυρώσει να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν ωστόσο από τη Συνθήκη στα τέλη Νοέμβρη 2020, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία επέβαλε περιορισμούς στην εφαρμογή της, ιδίως στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Η ρωσική κυβέρνηση «δεν αναμένει από την πρώτη συνάντηση να βρεθεί κοινό έδαφος για ζητήματα που προκαλούν βαθιές διαιρέσεις», ωστόσο «θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τη σημασία της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο Πούτιν «ποτέ δεν θέτει ο ίδιος το θέμα των κυρώσεων», μέτρα που τα θεωρεί «αναποτελεσματικά».

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τον αγωγό «Nord Stream 2» και την απόφαση της Ουάσιγκτον να μην επιβάλει κυρώσεις στον διαχειριστή του αγωγού, την εταιρεία «Nord Stream 2 AG» και τον Γερμανό διευθύνοντα σύμβουλό της, ο Αμερικανός Πρόεδρος τη δικαιολόγησε λέγοντας πως η κατασκευή του αγωγού «είχε σχεδόν ολοκληρωθεί» όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση και «το να προχωρήσουμε και να επιβάλουμε κυρώσεις τώρα, νομίζω, θα ήταν αντιπαραγωγικό» για τις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ. Την ίδια ώρα βέβαια, στις 21 Μάη οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν στη «μαύρη λίστα» 13 ρωσικά πλοία που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα καταλήγει στη βόρεια Γερμανία και έχει ολοκληρωθεί κατά 95%.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δυσαρέσκεια για την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην προσκαλέσει την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις 14 Ιούνη στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κούλεμπα, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι «δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο» για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρότι έχει εκφράσει επιθυμία από το 2008. Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και θα οδηγήσει ουσιαστικά σε ανοιχτή σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία. Πάντως ο Κούλεμπα είπε πως η Ουκρανία αναμένει - όπως η Γεωργία - να λάβει πρόσκληση φέτος στο Σχέδιο Δράσης για την ένταξη.

Εντάσεις στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Εξι Αρμένιοι στρατιώτες συνελήφθησαν από αζερικές δυνάμεις

Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ακαθόριστα μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την εύθραυστη «ειρηνευτική συμφωνία» που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών και της Ρωσίας.

Μετά το περιστατικό με πυροβολισμούς και έναν νεκρό στρατιώτη στην παραμεθόριο περιοχή Ανω Σορτζά (επαρχία Γκεγαρκουνίκ), που κατήγγειλε η Αρμενία και αρνήθηκε το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία κατήγγειλε χτες πως 6 στρατιώτες της αιχμαλωτίστηκαν στο Γκεγαρκουνίκ. Σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Αμυνας, οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν μηχανολογικές εργασίες, ενώ το αζερικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίζεται ότι προσπάθησαν να εισέλθουν σε αζερικό έδαφος.

Νωρίτερα η Αρμενία είχε καταγγείλει ότι το Αζερμπαϊτζάν «αρνείται να αποσύρει τις Ενοπλες Δυνάμεις του από το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, κλιμακώνοντας έτσι την κατάσταση και υπονομεύοντας την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα». Ο Αρμένιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, ισχυρίστηκε πως η χώρα του «συνεργάζεται αποτελεσματικά με τη ρωσική πλευρά για να διευθετήσει την κατάσταση στα σύνορα».

Αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ της Αρμενίας συναντήθηκαν προ ημερών με πρέσβεις κρατών - μελών του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), συγκεκριμένα από Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν, επισημαίνοντας ότι «η έλλειψη της δέουσας διεθνούς αντίδρασης στις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια στην περιοχή».

«Η κλιμάκωση στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν απαιτεί επείγουσα επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης και του καθορισμού των συνόρων», καθώς και άμεσα πολιτικά και διπλωματικά μέτρα, δήλωσε εκπρόσωπος του CSTO.

Στο μεταξύ, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αρά Αϊβαζιάν υπέβαλε χτες την παραίτησή του, χωρίς να γίνουν άμεσα γνωστοί οι λόγοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ