ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

Πολύμορφες αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες αυτές τις μέρες σε όλη την Ελλάδα

Συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα οι κινητοποιήσεις, πικετοφορίες και πολύμορφες εκδηλώσεις, στις οποίες καλούν η ΕΕΔΥΕ, σωματεία και φορείς για να δοθεί μαζική λαϊκή απάντηση στην πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που αποτελεί την άλλη όψη της αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος του λαού.

Με τις κινητοποιήσεις τους απαιτούν:

- Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, να κλείσει η βάση της Σούδας, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και υποδομές και να μη δημιουργηθεί καμία νέα.

- Οχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

- Καμία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.

- Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς.

- Να σταματήσουν η ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe» και όλες οι ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς.

- Καμιά αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

- Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τα ραντεβού έχουν ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή, η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης πραγματοποιεί ποδηλατοδρομία, που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 6 μ.μ. με τερματισμό στην πλατεία Κύπρου, όπου θα ακολουθήσουν συγκέντρωση και ομιλία, περίπου στις 7 μ.μ.

Αύριο, Σάββατο 29 Μάη:

-- Στις 10.30 π.μ., η ΕΔΥΕΘ οργανώνει συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC στη Θεσσαλονίκη (επί της λεωφόρου Στρατού) και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

-- Στις 7 μ.μ., οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν συγκέντρωση στη βάση του Ακτίου και πορεία στην πόλη της Λευκάδας.

Την Κυριακή 30 Μάη:

-- Πανθεσσαλική μηχανοκίνητη πορεία στο Στεφανοβίκειο, με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 11 π.μ.

-- Στην Πτολεμαΐδα στις 7 μ.μ. αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική πορεία - εκδήλωση, με σημείο εκκίνησης τον σιδηροδρομικό σταθμό και προορισμό την κεντρική πλατεία, όπου πριν από την ομιλία θα παρουσιαστεί από τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου» η παράσταση «Να 'ταν ο πόλεμος χορός».

-- Στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί πορεία ειρήνης στις 7 μ.μ. από την περιοχή «Νταμάρια».

-- Στην Αλεξανδρούπολη, κινητοποίηση αντιιμπεριαλιστικής δράσης είναι προγραμματισμένη για τις 11 π.μ. στο Πάρκο Ανεξαρτησίας.

Συγκεντρώσεις την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν επίσης σε Καλαμάτα και Σάμο.

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση για την Παλαιστίνη

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση για την Παλαιστίνη και τις διεργασίες στη Μεσόγειο οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) τη Δευτέρα 31 Μάη, στις 8.30 μ.μ., σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση: https://zoom.us/j/95984240863?pwd=czJtTWRzbUdDbGg0S1dRKzFMcDJSZz09

Meeting ID: 959 8424 0863

Passcode: W52vwY

Εδεσε άλλο ένα πλοίο του θανάτου στη Σούδα

Συγκέντρωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ ενάντια στην παρουσία του

Εδεσε χτες στη Σούδα το θηριώδες «USS Iwo Jima», πλοίο αμφίβιων επιθέσεων (φέρει ελικόπτερα και αποβατικά) των Αμερικανών, μαζί με τα συνοδά πλοία του «USS Carter Hall» και «USS San Antonio». Και τα τρία έχουν ενταχθεί στην παρούσα φάση στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική.

Το «Iwo Jima» είναι από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον κόσμο, επανδρωμένο με δυόμισι χιλιάδες άτομα, μέλη πληρώματος, ελικοπτεράδες και πεζοναύτες, εξ ου και χρειάστηκε τέσσερα ρυμουλκά και πολύωρη προσπάθεια για να δέσει με ασφάλεια, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες. Θα μείνουν στην περιοχή έως τις 30/5.

Με αφορμή τον ελλιμενισμό του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου, χτες το απόγευμα η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, με ομιλητή τον Σπ. Αγριμάκη, Γραμματέα της ΤΕ Χανίων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών! Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων. Φλώρου, στη Σαουδική Αραβία, άλλη μια χώρα που μετέχει ενεργά στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό. Ο Φλώρος παρακολούθησε και φάσεις της διμερούς αεροπορικής άσκησης «Falcon Eye 2» (διεξάγεται εκεί από 24/5 έως 2/6) με τη μεταστάθμευση για πρώτη φορά 4 αεροσκαφών «F-16», 1 αεροσκάφους «C-130» καθώς και προσωπικού υποστήριξης εδάφους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με ό,τι δρόμους μπορεί να ανοίγει αυτή η πρωτιά για το μέλλον. Σημειωτέον, πρόκειται για τη συνέχεια της «Falcon Eye 1», που έγινε τον Μάρτη στην Ελλάδα, με μεταστάθμευση 6 αεροσκαφών «F-15» της Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα.

Απευθυνόμενος στις αποστολές των δύο χωρών στη «Falcon Eye 2», ο Α/ΓΕΕΘΑ επεσήμανε την «κεφαλαιώδη συνεισφορά» τους «στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, την οποία οι δύο χώρες υποστηρίζουν με συνέπεια και υπευθυνότητα». Στον χαιρετισμό του ειδικά στην ελληνική αποστολή, τόνισε την «ιδιαίτερη σημασία» της παρουσίας της στη Σαουδική Αραβία σε ό,τι αφορά «τις διμερείς σχέσεις, την αξία της σειράς των ασκήσεων "Falcon Eye" ως προς την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και την απαίτηση εκτέλεσης προωθημένων σεναρίων προκειμένου να μεγιστοποιηθεί (...) η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών των δύο χωρών». Οπως τονίζεται παραπέρα από το ΓΕΕΘΑ, η «Falcon Eye 2» «αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση των δύο χωρών και τη συνεχή αναβάθμισή της σε στρατιωτικό επίπεδο».

Διόλου τυχαία, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας φρόντισε να έχει χτες ξανά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, συζητώντας «για τη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

«Βασιλικότεροι του βασιλέως» για Λευκορωσία

Συνεχίζει η κυβέρνηση να καμώνεται το «κοκοράκι» σε ό,τι αφορά τη στήριξη του ευρωατλαντικού σχεδιασμού παρέμβασης στα εσωτερικά της Λευκορωσίας, με αφορμή την απαράδεκτη αναγκαστική προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους στο Μινσκ.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη χτες στη γερμανική εφημερίδα «Bild», καυχήθηκε ξανά ότι άσκησε «μεγάλη πίεση» στο Συμβούλιο της ΕΕ, τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, «για να γίνουν αυστηρότερες οι κυρώσεις», επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι «δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιου είδους συμπεριφορά στην Ευρώπη», κάνοντας γαργάρα ότι ακριβώς η ΕΕ είναι που έχει αποδεχτεί τέτοιες πρακτικές ακόμα και στον εναέριο χώρο της, όποτε βόλευε τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Αρνήθηκε ότι επιχείρησαν εδώ πράκτορες, λέγοντας ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν «απολύτως κανένα στοιχείο πως κάποιος πράκτορας είχε επιβιβαστεί στην πτήση, ή ότι τον ακολουθούσαν, ή ότι παρενοχλήθηκε». «Από όσο γνωρίζουμε και από την δική μας δουλειά, και βέβαια συνεργαζόμαστε με Υπηρεσίες Πληροφοριών, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι οποιοιδήποτε πράκτορες βρίσκονταν στην πτήση», πρόσθεσε, δίνοντας και την πτυχή της ...συνεργασίας τους με άλλα τέτοια ...ευαγή ιδρύματα του ευρωατλαντικού άξονα.

Σε κάθε περίπτωση, με πρόφαση την απελευθέρωση του συλληφθέντος και της συντρόφου του, έβαλε πρόταγμα «να κρατήσουμε ζωντανή τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα» και «να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση και να καταστήσουμε σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν μια απόφαση που λάβαμε μια φορά και το θέμα θεωρείται λήξαν (...) αλλά θα πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε πως και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία θα απελευθερωθούν». Εβαλε έτσι το ευρύτερο πλαίσιο άσκησης πίεσης και παρέμβασης στο εσωτερικό της χώρας.

Στο ίδιο μοτίβο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, που προσερχόμενος χτες στην Ατυπη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Λισαβόνα, τόνισε ότι θα συζητούσαν μεταξύ άλλων «ποια πρόσθετα μέτρα μπορούν να ληφθούν κατά του καθεστώτος Λουκασένκο μετά την απαράδεκτη πειρατεία», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια πράξη πειρατείας η οποία υπερβαίνει τα όρια».

Διαβούλια ΕΕ και ΝΑΤΟ

Με άξονα την προώθηση θέσεων ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων σε περιοχές «στρατηγικών συμφερόντων» της, έγινε χτες στη Λισαβόνα η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ («Gymnich»), με συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Ν. Δένδια.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ - Αφρικής, οι «ανεπίλυτες συγκρούσεις» στην Ανατολική Γειτονία και η στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Επίσης, οι υπουργοί συναντήθηκαν με τον ομόλογό τους της Ιορδανίας, με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Στη Λισαβόνα βρέθηκε και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, για να συμμετάσχει στην αντίστοιχη άτυπη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που ολοκληρώνεται σήμερα. Χτες, παρουσία και του του γγ του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν τις σχέσεις των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα, ενώ η συζήτηση εστιάζει σήμερα στη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα», κείμενο - μπούσουλα της ΕΕ που θα έρθει να αντιστοιχηθεί με τη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, ώστε σε στενό συντονισμό να προασπίσουν θέσεις και συμφέροντά τους, κόντρα στη διείσδυση άλλων κέντρων, κυρίως της Κίνας, καθώς και στην «ενίσχυση της Ευρω-Αφρικανικής Συνεργασίας για την Ειρήνη και την Ασφάλεια».

Περαιτέρω, την ερχόμενη Τρίτη 1/6 γίνονται τηλεδιασκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο να μπουν οι τελευταίες «πινελιές» πριν τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις 14 του μήνα στις Βρυξέλλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ