ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΕΕ
Κοινές «αξίες» η φτώχεια, η εκμετάλλευση και οι πόλεμοι για τα κέρδη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Την ώρα που στο Σύνταγμα διαδήλωνε ο λαός ενάντια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα, η κυβέρνηση έστηνε στο Ζάππειο φιέστα για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και μετέπειτα στην ΕΕ, τιμώντας την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής επιλογής της αστικής τάξης, που φόρτωσε και φορτώνει νέα δεσμά στον λαό.

Μιλώντας εκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας την πορεία της χώρας στη διακρατική αυτή ένωση ως «κοινή συνισταμένη» για όλα τα αστικά κόμματα, τόνισε ότι πλέον «όλο το πολιτικό φάσμα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συνέκλινε στην ευρωπαϊκή κοίτη», θυμίζοντας ως χαρακτηριστικό δείγμα της τέτοιας σύμπνοιας το πώς προωθήθηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, «με ευρύτατη πλειοψηφία τότε, χάρη στην ωριμότητα και των άλλων πολιτικών κομμάτων».

Βάζοντας τις αναγκαίες, για αυτούς, χυδαίες δόσεις αντικομμουνισμού, συνέδεσε τις «χώρες του ανατολικού μπλοκ» με «δικτατορικά καθεστώτα». Είπε συγκεκριμένα: «Η ελληνική υπόθεση, πάντως, πλούτισε και την εμπειρία της ίδιας της Ευρώπης. Γιατί ήταν η πρώτη υποδοχή κράτους του Νότου από εκείνα που είχαν βιώσει δικτατορικά καθεστώτα. Για να ακολουθήσουν, λίγο μετά, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και αργότερα οι χώρες του ανατολικού μπλοκ».

Επιχείρησε μάταια να εμφανίσει οφέλη για τα λαϊκά στρώματα όπως π.χ. για την αγροτιά που ξεκληρίστηκε ελέω ΚΑΠ. Ενώ με δεδομένες και όλες τις διαψεύσεις των μύθων αυτών αλλά και της αντιλαϊκής επίθεσης που είναι μπροστά σημείωσε ότι «ο ρόλος της ΕΕ πολλές φορές παρεξηγήθηκε» και ότι αυτή «είναι πολλά περισσότερα από ένα ταμείο. Είναι μία κοινή αντίληψη για τη ζωή, για την οικονομία και την κοινωνία, που προσφέρει δικαιώματα, αλλά γεννά και υποχρεώσεις», όπως βάφτισε τα μνημόνια διαρκείας που προϋποθέτει για τον λαό η συμμετοχή στην Ενωση, για να θωρακιστούν τα κέρδη και η εξουσία των καπιταλιστών.

Αλλωστε, επιχείρησε να παρουσιάσει και ως καθοριστική τη συμβολή της κυβέρνησής του για τη δημιουργία και του νέου «υπερμνημονίου» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που όπως χαρακτηριστικά είπε «θα είναι και ο οδηγός μας όλες τις επόμενες δεκαετίες».

Διαβεβαίωσε, σε αυτό το πλαίσιο τους «εταίρους», για την ντόπια αστική τάξη ότι «είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς. Ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν παντού αποτελέσματα: Στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ανθρωπιστική συμβολή στο Μεταναστευτικό. Οπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης, που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης», όπως βάφτισε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με τη συμμετοχή και της ΕΕ.

Ομιλίες απηύθυναν επίσης: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντ. Σασόλι, ο οποίος προανήγγειλε τα επόμενα βήματα προς ακόμα αντιδραστικότερη κατεύθυνση, λέγοντας ότι οι «απολυταρχίες» εμφανίζονται ικανότερες, μπρος στην ΕΕ, να χειριστούν τα προβλήματα, και ότι «ίσως» δεν χρειάζεται άλλο το «εργαλείο» του «βέτο», μπρος στην ανάγκη να επιταχύνονται οι αποφάσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, θύμισε το πώς με τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αστικών κομμάτων «μετατρέψατε το "όχι" σε ένα "ναι" για την Ευρώπη» στο δημοψήφισμα του 2015, ενώ βιντεοσκοπημένα μηνύματα έστειλαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Α. Κόστα.

Ενωση των καπιταλιστών που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει η Ευρώπη των λαών

Αντίστοιχη εκδήλωση με την παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε χτες το πρωί στη Βουλή, με κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Εκεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, απέναντι στην κοινή προσπάθεια από τα αστικά κόμματα να εξωραΐσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, ανέδειξε ότι όλη η πορεία επιβεβαιώνει πως η ΕΕ αποτελεί μια διακρατική ένωση καπιταλιστικών κρατών, που έγινε για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των πολυεθνικών, απέναντι στους εργαζόμενους της Ευρώπης, αλλά και απέναντι στον ανταγωνισμό των πολυεθνικών από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μια πορεία που, όπως σημείωσε, συνδέεται με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τον περιορισμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, τη στρατιωτικοποίηση, τη συμμετοχή στο μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των αγορών με στρατιωτικές αποστολές των χωρών της ΕΕ σε τρεις ηπείρους. «Η ΕΕ αποτελεί το συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ολα αυτά συνοδεύονται από τον αντικομμουνισμό που αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ», σημείωσε και τόνισε πως «έτσι λοιπόν, η εμβάθυνση της ΕΕ θα είναι ακόμη πιο αντιδραστική. Δεν πρόκειται ποτέ η ΕΕ να γίνει η Ευρώπη των λαών».

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με προϋπόθεση διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα

Στις αρχές Ιούνη αναμένεται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2021 - 2025, όπου η κυβέρνηση θα ενσωματώσει τις βασικές παραδοχές και τις προβλέψεις αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια. Η υποβολή του πολυετούς προϋπολογισμού, που αναμενόταν για τις προσεχείς μέρες, πήρε μικρή παράταση χρόνου ενόψει και της τελικής διαμόρφωσης του λεγόμενου «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», του «υπερμνημονίου» για τον λαό, με φόντο και τυχόν παρατηρήσεις και συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία την ερχόμενη Τετάρτη θα δημοσιοποιήσει το πακέτο εκθέσεων με τις συστάσεις του φετινού κύκλου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ταυτόχρονα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που προβλέπεται για την ελληνική οικονομία.

Βασικός πυλώνας της αναμενόμενης ανάκαμψης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι η πλήρης αξιοποίηση των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ εστιάζουν σε απορροφήσεις κοινοτικών κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για την περίοδο μέχρι το 2025.

Μεταξύ άλλων:

-- Ο μέσος ρυθμός ανάκαμψης αναμένεται σε περίπου 3,9% σε ετήσια βάση αλλά με σταδιακή εξασθένιση από 6,2% το 2022 στην περιοχή του 3,3% το 2025, με βάση και το προβλεπόμενο «εμπροσθοβαρές» χρονοδιάγραμμα εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στους επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Το πρωτογενές έλλειμμα από 7,2% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 0,3% το 2022. Το 2023 το έλλειμμα θα μετατραπεί σε πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και τα επόμενα έτη θα ανέβει στην περιοχή του 2,9% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ξεδιπλώνει τις φοροελαφρύνσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους επενδυτές.

-- Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να ενισχυθούν το 2022 σε ποσοστό της τάξης του 30%, για να συνεχίσουν σε ανοδική τροχιά αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς στο 10% σε ετήσια βάση μέχρι το 2025.

Βέβαια, τα παραπάνω έχουν όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως άλλωστε αποτυπώνονται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική βαρύτητα έχει η πρόσφατη επισήμανση από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM Kλ. Ρέγκλινγκ) σύμφωνα με τον οποίο οι τρεις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αφορούν στα ζητήματα της παραγωγικότητας, στο θέμα της λεγόμενης γήρανσης του πληθυσμού, που βέβαια σχετίζεται με την κλιμάκωση των αντεργατικών ανατροπών στην Ασφάλιση καθώς και την επιστροφή στα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών, που επίσης φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με «ανοσία της αγέλης» για το άνοιγμα του τουρισμού

Να αποσυνδέσει τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων από την ανάγκη του κεφαλαίου για άνοιγμα του τουρισμού και την εκτίναξη των κρουσμάτων πέρυσι από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έγιναν «λάστιχο» για τα συμφέροντα αυτά, επιχείρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες στη γερμανική εφημερίδα «Bild». Την ίδια ώρα, παρουσίαζε ως νέο στόχο της κυβέρνησης την επίτευξη «ανοσίας της αγέλης», για την «απελευθέρωση» της αγοράς.

«Ο λόγος για τον οποίο μπορούμε πλέον να χαλαρώσουμε τα μέτρα δεν έχει να κάνει με την τουριστική σεζόν», ισχυρίστηκε, υποστηρίζοντας ότι ο λόγος είναι η καλύτερη υγειονομική εικόνα, ενώ όταν του τέθηκε θέμα ότι πέρυσι αμέσως μετά την τουριστική σεζόν ξανάκλεισε τα πάντα και στην ΕΕ συζητιόταν το ενδεχόμενο να υπήρχαν ίσως ψευδή στατιστικά για τον κορονοϊό, το διέψευσε αποδίδοντας την αύξηση των κρουσμάτων στο ότι γίνονταν ...περισσότερα τεστ και επιμένοντας ότι δεν βλέπει «κάποιον συσχετισμό με τα ταξίδια».

Στην παρατήρηση ότι σε κάποια δημοφιλή νησιά, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους στόχους της κυβέρνησης, άρα προκύπτει θέμα πώς θα προστατευτούν ντόπιοι και τουρίστες, αναγνώρισε πως «κάποια νησιά δεν τα πάνε τόσο καλά όσο άλλα», αλλά δήλωσε σίγουρος πως ο ρυθμός εμβολιασμού θα επιταχυνθεί την επόμενη βδομάδα, χωρίς φυσικά ούτε λέξη για την ενίσχυση των σμπαραλιασμένων δομών Υγείας.

Την ίδια ώρα, επιβεβαίωνε ότι αναμένει «ανοσία της αγέλης» έως την κορύφωση της τουριστικής κίνησης τον Αύγουστο - Σεπτέμβρη. Τις τραγικές συνέπειες σε αυτή την πορεία τις προσπέρασε σαν μια ...ανθυπολεπτομέρεια, ισχυριζόμενος ότι «οι νεότεροι είναι πιο ευάλωτοι στο να μολυνθούν με τον ιό, αλλά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα». Και παρακάτω, εξάλλου, σημείωσε ότι «τα μέτρα θα χαλαρώσουν καθώς θα επιταχύνεται ο εμβολιασμός. Πλησιάζουμε στην ανοσία της αγέλης», είπε, την οποία προσδιόρισε ότι θα συμβεί «κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι». Κι όλα αυτά με στόχο, όπως είπε, να έρθει στη χώρα το 50% των τουριστών που ήταν το 2019, από 25% πέρυσι.

Σε αυτό το φόντο, φιέστα με την παρουσίαση του λεγόμενου ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκη, στήνει σήμερα η κυβέρνηση παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινά.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έλεγε χτες πως «έχει συμμετάσχει και στα σχετικά τεστ προσομοίωσης, που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σκοπεύει να το εφαρμόσει νωρίτερα με τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι ήδη έτοιμες». «Στην πορεία θα δούμε και σε ποιες άλλες διμερείς συμφωνίες και με ποιες χώρες μπορούμε να συμφωνήσουμε, πάντα τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα με πρώτο γνώμονα την ασφάλεια», είπε, ενώ είναι γνωστό ότι οι τέτοιες διαδικασίες γίνονται «λάστιχο» για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο Σάββατο στα Χανιά, όπου θα προβεί σε ανακοινώσεις για τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ