ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Ολοκληρώθηκε η παράδοσή του στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Με τις ψήφους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και συνοπτικές διαδικασίες

Eurokinissi

Η τελευταία πράξη του εγκλήματος που λέγεται σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού, «παίχτηκε» χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου μέσα σε κλίμα συναίνεσης και άψογης συνεργασίας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με διαδικασίες «ψεκάστε - σκουπίστε», ψήφισαν από κοινού τη μεταβίβαση πλέον του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στους «επενδυτές», εν προκειμένω στη «Lamda» του ομίλου Λάτση, μεταβίβαση που συνοδεύεται με νέα σειρά απίστευτων διευκολύνσεων, προνομίων, χρηματοδότηση και παραπέρα παρεκκλίσεις ακόμα και από αυτό το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν από κοινού νομοθετήσει.

Η σχετική ρύθμιση που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών φέρει τον τίτλο «Κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων λόγω εισφοράς σε είδος έναντι αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου μεταξύ αφενός του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και αφετέρου της Ελληνικό - Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» και ψηφίστηκε ως απλή «γραφειοκρατική διαδικασία», δηλαδή μία συνεδρίαση στις Επιτροπές και μία συνεδρίαση στην Ολομέλεια με 5λεπτες ομιλίες και αυτό μόνο από τα κόμματα που διαφώνησαν.

Με τη σύμβαση αυτή προβλέπεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ «παραχωρεί, μεταβιβάζει και παραδίδει στην εταιρεία "Ελληνικό ΑΕ" κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητα, κτίρια και συστατικά», όπως αυτά περιέχονται στα παραρτήματα που έχουν συμπεριληφθεί στο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Μάρτη.

«Δεν συζητάμε για οποιονδήποτε χώρο, αλλά για την έκταση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, που αποτελεί το μεγαλύτερο αδόμητο ακίνητο στην Ευρώπη. Είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του Μονακό, περισσότερο από δύο φορές του Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο και σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του Σέντραλ Παρκ στη Νέα Υόρκη. Περιλαμβάνει μέχρι και τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά με πλήρη λειτουργία, με αθλητικές και επιμέρους κτιριακές εγκαταστάσεις, με κύρια χρήση την αναψυχή και τον αθλητισμό», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, προσθέτοντας ότι οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στερούν από το λαό του Λεκανοπεδίου της Αττικής και τις τελευταίες «ανάσες» σε ελεύθερους χώρους, αιγιαλούς και παραλίες, που τόσο έχει ανάγκη μετά και την τεράστια πυρκαγιά στην Κορινθία, για να βρουν χρυσοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων.

Στη σύμβαση προβλέπεται ακόμα ότι η μεταβίβαση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, εισφορά, αμοιβή ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου, νομικού προσώπου, υπέρ οποιουδήποτε τρίτου ή οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού. Να σημειωθεί ότι η έδρα της θυγατρικής που έχει συστήσει η «Lamda» και η οποία θα παραλάβει το Ελληνικό έχει έδρα το Λουξεμβούργο, προκειμένου να είναι και φοροαπαλλαγμένη. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι η μεταβίβαση θα γίνει με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, κατά παρέκκλιση και εδώ κάθε άλλης διάταξης.

Διαγκωνισμοί για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τους επενδυτές

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι «το υπουργείο υλοποίησε ένα πλέγμα σημαντικών νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και δράσεων ωρίμανσης στην κατεύθυνση εκκίνησης της επένδυσης και νομίζω ότι φτάνουμε στο τέλος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια επειδή είχε ψηφίσει υπέρ στην Επιτροπή, όπου εκεί η συζήτηση ήταν πολύ χαρακτηριστική για τη στρατηγική όχι απλά σύμπλευση αλλά ταύτιση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πέρκα, αναφέρθηκε τότε στη «συνεισφορά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την επένδυση» τονίζοντας πως «με αυτό το παράδειγμα έχει αποδομηθεί πλήρως και το επιχείρημα που ακούμε πολύ συχνά κυρίως από τη ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των επενδύσεων». Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «θα παρακολουθούμε» την υλοποίηση του έργου και ζήτησε «διακομματική συναίνεση» για τον «σύμβουλο υλοποίησης του έργου» που θα προσληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Χρ. Σταϊκούρας, προσπαθώντας να παρουσιάσει τη ΝΔ ως πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές, στην απάντησή του απαρίθμησε τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση σε μικρό χρονικό διάστημα για να ξεμπλοκάρει το έργο κ.ο.κ.

Η Ελληνική Λύση καταψήφισε προβάλλοντας άλλες προτάσεις «αξιοποίησης» του Ελληνικού, όπως φωτοβολταϊκά, ενώ για το ΜέΡΑ25 το κύριο πρόβλημα ήταν το χαμηλό τίμημα των 915 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει ο Λάτσης όταν «το Ελληνικό έχει κοστολογηθεί γύρω στα 3 δισ. ευρώ», όπως είπε η ειδική του αγορήτρια, Αγ. Αδαμοπούλου.

Το κράτος έχει και εδώ συνέχεια

Η Δ. Μανωλάκου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το «παίζουν και οικολόγοι», ήταν αυτή που αποχαρακτήρισε την έκταση από δασική για να μην επιδράσει αρνητικά στους επενδυτές, επιτάχυνε τις διαδικασίες έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων με μπόλικες εκπτώσεις. Προχώρησε στην έκδοση οικοδομικών αδειών με φαστ τρακ διαδικασίες, για να κουκουλώσει την περιβαλλοντική καταστροφή που θα φέρει «η κατασκευή μιας νέας ιδιωτικής πόλης μέσα στην πόλη».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πλευρά της, με τη σημερινή σύμβαση, λύνει παραπέρα τα χέρια του επενδυτή, με την εταιρεία «Lamda» να έχει την πλήρη κυριότητα του 30% της έκτασης και το δικαίωμα εκμετάλλευσης σαν να είχε την πλήρη κυριότητα στο υπόλοιπο 70% της έκτασης.

«Η κερδοφορία είναι δεδομένη και από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων που προβλέπει το αντεργατικό νομοσχέδιο», τόνισε.

ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ακόμα πιο αντιδραστικός, για τη διαχείριση των «πρότζεκτ» του κεφαλαίου

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη 1 Ιούνη το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Διοίκηση, με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειαρχών Αρχών».

Μετά την «καρικατούρα» απλής αναλογικής που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και με πρόσχημα την «ακυβερνησία» επαναφέρει το εκλογικό σύστημα που εξασφαλίζει στην πρώτη δύναμη απόλυτη κυριαρχία, πλέον με ένα ποσοστό 43%, επαναφέρει την 5ετή θητεία, το πλαφόν του 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, προβλέπει την εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, μείωση του αριθμού των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, με τον αριθμό τους να καθορίζεται με βάση πληθυσμιακές κλίμακες κ.ά. Ολα αυτά με «μπούσουλα» την αποτελεσματικότερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και την «εξειδίκευση» των στρατηγικών στόχων της αστικής τάξης σε τοπικό επίπεδο.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που ολοκληρώθηκε χτες και όπου ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης ανέφερε ότι «η γενική προσπάθεια είναι να φτιάξουμε και να ενισχύσουμε τον χαρακτήρα, τον θεσμό και την ισχύ των Περιφερειακών και των Δημοτικών Συμβουλίων, την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητά τους. Το να φτιάξεις πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον εκλογών είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή είναι η στρατηγική μας». Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, δείχνοντας πιο καθαρά ποιος είναι ο στόχος, ανέφερε ότι δήμοι και Περιφέρειες έχουν να διαχειριστούν «ένα σχέδιο Marshall που είναι ο συνδυασμός των πόρων του "Αντώνης Τρίτσης" και του Ταμείου Ανάκαμψης για την αυτοδιοίκηση. Πότε είχε 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια η αυτοδιοίκηση, να φέρει σε πέρας αναπτυξιακά προγράμματα;», τα οποία εννοείται ότι θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις συνεδριάσεις υπεραμύνθηκε του νόμου του, της υποτιθέμενης «απλής αναλογικής», από τη σκοπιά της «συναίνεσης» και των «συγκλίσεων» που διευκολύνει - με βάση και τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων και των συνδυασμών τους σε τοπικό επίπεδο - ώστε πιο απρόσκοπτα να προχωρά αυτή η πολιτική.

«Το κράτος έχει συνέχεια» σε βάρος του λαού

Αλλωστε, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα «όχι μόνο δεν απορρίπτει κανείς το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους ΟΤΑ, αλλά το διαμορφώσανε κιόλας διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις: "Καποδίστριας", "Καλλικράτης", "Κλεισθένης 1"».

Δηλαδή, πρόσθεσε, «το κράτος έχει συνέχεια, και αν ένα αστικό κράτος έχει συνέχεια, σημαίνει ότι έχει συνέχεια και η αντιλαϊκότητά του. Μήπως δεν υπάρχει εδώ και καιρό επί της ουσίας συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, με την ΚΕΔΕ, με την ΕΝΠΕ, με επίκεντρο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Διοίκησης, την επιχειρηματικότητα, την ανταποδοτικότητα στη λειτουργία της; Μήπως, για την κρατική χρηματοδότηση, δεν συμφωνείτε με τον "εξισορροπητικό χαρακτήρα" της, που απλά θα συνεπικουρεί την επιχειρηματικότητα και τη φοροεισπρακτική δεινότητα των δήμων;».

Οσο για το εκλογικό σύστημα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνεται τάχα της απλής αναλογικής, «ασχέτως αν δεν την εφάρμοσε βέβαια ποτέ, μα ποτέ, και αναφέρομαι στην καθαρή, απλή, ανόθευτη αναλογική», με στόχο - πέρα από την προσπάθεια να διαμορφώσει, με τυχοδιωκτικές μεθόδους, όρους διείσδυσης των δυνάμεών του στην Τοπική Διοίκηση - να κάνει τον λαό «όχι μόνο αποδέκτη της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά συμμέτοχο στο έγκλημα που ξετυλίγεται ενάντιά του». Και τόνισε πως «έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την πάσα στη ΝΔ να επικαλείται ζήτημα κυβερνησιμότητας στην Τοπική Διοίκηση, για να της δώσει το δικαίωμα να επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα που καμία σχέση δεν έχει με την έννοια της γνήσιας και ακριβούς αποτύπωσης της λαϊκής ψήφου».

Ο Μ. Συντυχάκης έκανε καθαρό ότι «το ΚΚΕ, χωρίς καμία αυταπάτη για τον ρόλο της Τοπικής Διοίκησης και με αρχή του την ισοτιμία της ψήφου, όσο είναι εφικτό στις συνθήκες τις σημερινές, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, υπερασπίζεται σταθερά και χωρίς "ναι μεν, αλλά" το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής και στην εκλογή των τοπικών οργάνων». Ενώ «επιδιώκει να οργανώσει την πάλη, τη διεκδίκηση και την εναντίωση στην κυβέρνηση και στις τοπικές αρχές που στηρίζουν όλες αυτές τις αντιδραστικές ανατροπές».

ΚΟ ΜΕΓΑΡΩΝ - ΚΙΝΕΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια

Η Κομματική Οργάνωση Μεγάρων - Κινέτας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη. Στάχτη πάνω στη στάχτη η "πράσινη" ανάπτυξή τους. Η εγκληματική πολιτική συνεχίζεται και η μία καταστροφή διαδέχεται την άλλη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στα Μέγαρα, στην πλατεία Λιτάρα. Θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις - συζητήσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

-- Οι ΚΟ Μισθωτών, Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών και Εργαζομένων στις Ελεγκτικές Εταιρείες Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση, το Σάββατο 29 Μάη στις 7 μ.μ., με θέμα «Μy data & Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους. Ποιος ωφελείται πραγματικά;». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο - Σκεπαστό Αττικής Οδού στον δήμο Μεταμόρφωσης (Γεωργίου Παπανδρέου & Γκινοσάτη, πλησίον σταθμού Προαστιακού Μεταμόρφωσης).

-- Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση ενάντια στην καταστολή οργανώνει η ΚΟ Σερρών του ΚΚΕ, το Σάββατο 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στο πάρκο πίσω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Σερρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ