ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Στην απεργία θα νεκρώσουν όλα τα γιαπιά!
  • Εκπαιδευτικό ...σεμινάριο παραγωγής μπετόν στο υπουργείο Εργασίας
  • Με χημικά και προσαγωγές υποδέχθηκε τους εργάτες η κυβέρνηση

Το σκυρόδεμα δεν μπορεί να φτιάχνεται Κυριακή και να χρησιμοποιηθεί τη Δευτέρα...
Το σκυρόδεμα δεν μπορεί να φτιάχνεται Κυριακή και να χρησιμοποιηθεί τη Δευτέρα...
«Σκόνη, πέτρες, λάσπη, όλη μέρα στο γιαπί - Ποτέ δουλειά την Κυριακή»: Με το σύνθημα αυτό συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα έξω από το υπουργείο Εργασίας εργαζόμενοι στις Κατασκευές, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στέλνοντας μήνυμα απόρριψης του αντεργατικού νομοσχεδίου. Στο στόχαστρο των εργαζομένων βρέθηκαν ιδιαίτερα οι ρυθμίσεις που ξηλώνουν το 8ωρο και επιβάλλουν «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, αλλά και οι διατάξεις που επιτρέπουν τη λειτουργία επιχειρήσεων παραγωγής σκυροδέματος τις Κυριακές ανοίγοντας τον δρόμο για δουλειά στην οικοδομή και τα εργοτάξια 7 μέρες τη βδομάδα.

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα, που έρχεται σε συνέχεια των ήδη ψηφισμένων νόμων, κατήγγειλε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. «Εχουν το θράσος οι κυβερνώντες και λένε ότι είμαστε "τυχεροί" γιατί τάχα θα εργαζόμαστε τετραήμερο», σχολίασε και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή προωθούν τη δεκάωρη εργασία που θα αμείβεται με «αέρα κοπανιστό» και τη δουλειά τις Κυριακές. «Δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε αυτό. Και θα παλέψουμε μαζί με άλλους κλάδους ώστε το νομοσχέδιο αυτό να μην έρθει καν στη Βουλή», τόνισε. Με δεδομένες τις απεργιακές αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, υπενθύμισε πως τόσο ο στόχος της δημιουργίας ενός πλατιού απεργιακού μετώπου όσο και η ανάγκη αντιμετώπισης κάθε προσπάθειας υπονόμευσης της απεργίας ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα για την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο. Στην κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως η ημερομηνία της απεργιακής κινητοποίησης ορίστηκε, και με χτεσινή απόφαση του ΕΚ Αθήνας, στις 10 Ιούνη, ενώ την Πέμπτη 3 Ιούνη σωματεία και Ομοσπονδίες οργανώνουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Χημικά, καταστολή και προσαγωγές


«Αφού δεν παίρνουν από λόγια θα τους το πούμε και με πράξεις», διαμήνυσαν οι οικοδόμοι. Και για να εξηγήσουν στον υπουργό ότι το μπετό ούτε φτιάχνεται ...μόνο του ούτε μπορεί να φτιαχτεί την Κυριακή και να χρησιμοποιηθεί τη Δευτέρα, οργάνωσαν επιτόπου ένα ...εκπαιδευτικό σεμινάριο παραγωγής σκυροδέματος: Η μπετονιέρα τέθηκε αμέσως σε λειτουργία και το μπετόν έπεσε στην πόρτα του υπουργείου, προκειμένου ο υπουργός να διαπιστώσει και με τα ίδια του τα μάτια αν μπορεί να το φτυαρίσει κανείς την επόμενη μέρα. Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε με τη ρίψη χημικών και την επίθεση της αστυνομίας στους εργαζόμενους.

«Στην απεργία θα νεκρώσουν όλα τα γιαπιά και τα εργοτάξια», διαβεβαίωσαν οι οικοδόμοι, ξεκαθαρίζοντας ότι συνεχίζουν τη μάχη κόντρα στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και την καταστολή που επιστρατεύει για να την προωθήσει.

Σημειώνεται ότι η καταστολή δεν περιορίστηκε στην επίθεση στην κινητοποίηση αλλά συνεχίστηκε με την προσαγωγή δύο οικοδόμων, μελών του Συνδικάτου, και μάλιστα μία ώρα αφού η κινητοποίηση είχε ολοκληρωθεί. Τις προσαγωγές κατήγγειλαν Ομοσπονδία και Συνδικάτο και βρέθηκαν έξω από το ΑΤ Ακροπόλεως, ώσπου τελικά οι δύο εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ομοσπονδία και Συνδικάτο καταγγέλλουν σε κοινό δελτίο Τύπου την επίθεση και την αστυνομική βία εναντίον των εργαζομένων. «Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη για τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) επίθεση απέναντι στους οικοδόμους. Το υπουργείο Εργασίας είναι ανοιχτό και στρώνει κόκκινα χαλιά για να το επισκεφθούν βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, για να σχεδιάσουν από κοινού όλα τα αντεργατικά μέτρα που βλέπουμε να προωθούνται σήμερα και το προηγούμενο διάστημα», σχολιάζουν. Καταγγέλλουν την προσπάθεια της κυβέρνησης «να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να μπορεί να υλοποιήσει όλα τα αντεργατικά μέτρα που της έχουν υπαγορεύσει ο ΣΕΒ και η μεγαλοεργοδοσία».


«Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την καταστολή, τις απαγορεύσεις και τις προσαγωγές θα σταματήσουν τους αγώνες. Οι αγώνες θα συνεχιστούν ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο οργανωμένα», υπογραμμίζουν και προσθέτουν: «Οι οικοδόμοι δεν σκύβουν το κεφάλι. Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα». Καλούν στη συνέχεια σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη και τα σωματεία των οικοδόμων να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση συλλαλητηρίων την Πέμπτη 3 Ιούνη σε όλη τη χώρα. «Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα. Δεν υποχωρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε. Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος», καταλήγουν.


Καθημερινή δραστηριότητα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα

Κινητοποίηση στη Σάμο
Κινητοποίηση στη Σάμο
Με σταθερό προσανατολισμό το «χτίσιμο» ενός απεργιακού μετώπου που θα απλωθεί σε όλους τους κλάδους και τις περιοχές της χώρας, Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες συνεχίζουν τη δράση τους ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και οργανώνουν την απεργιακή τους απάντηση απορρίπτοντας κάθε ρύθμιση και άρθρο του. Κόντρα στις αποπροσανατολιστικές φωνές που προσπαθούν να σιγοντάρουν την κυβέρνηση και το υπουργείο στη διαφήμιση «θετικών» για τους εργαζόμενους σημείων, αναδεικνύουν πως τις αντεργατικές ανατροπές, από το «ξήλωμα» του 8ωρου μέχρι την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία, που όχι μόνο δεν «βελτιώνονται» αλλά γίνονται ακόμα βάρβαρες κάτω από τις υποδείξεις της εργοδοσίας.

Με συνελεύσεις και κινητοποιήσεις προετοιμάζουν την απεργία

Την οργάνωση της απεργίας σε κάθε κατάστημα, εμπορικό κέντρο και αποθήκη συζήτησε στη Γενική του Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ο Σύλλογος καταγγέλλει τις απολύσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Jumbo» και «Πλαίσιο», υπογραμμίζοντας πως οι αντεργατικές ανατροπές δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας. Στα «Jumbo» η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενη μητέρα «στέλνοντάς της την καταγγελία της σύμβασης της με δικαστικό κλητήρα, και ενώ η συναδέλφισσα βρισκόταν με αναρρωτική στο σπίτι της!». Είχαν προηγηθεί προσπάθειες να την «ξεφορτωθεί» μέσω συνεχόμενων επιπλήξεων. «Οταν δεν μπορείς να εργαστείς γιατί αρρώστησες, τότε τους είσαι βάρος. Πολύ περισσότερο δε όταν είσαι μέλος του σωματείου και αγωνίζεσαι ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία», τονίζει. Στο «Πλαίσιο» η εργοδοσία απέλυσε δύο εργαζόμενους που απασχολούνταν με το άθλιο καθεστώς των εργολαβικών, επικαλούμενη πως «έχει πέσει η δουλειά», τη στιγμή που «τα 10ωρα είναι καθημερινό φαινόμενο!». Ο πραγματικός λόγος, εξηγεί ο Σύλλογος, είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στην 4ωρη στάση εργασίας στις 22 Απρίλη και στην απεργία στις 6 Μάη και το γεγονός ότι «δεν αποδέχονται να εργάζονται σε σύγχρονα κάτεργα με τους όρους των δουλεμπορικών».

Από τη συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας...
Από τη συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας...
Απεργιακή απόφαση ενάντια στο νομοσχέδιο πήρε την Κυριακή και η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι που πήραν τον λόγο μετέφεραν την πείρα από τη δράση των Σωματειακών Επιτροπών σε χώρους δουλειάς όπως η ICAP, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι ΜΚΟ, οι εταιρείες security, εστιάζοντας στις ανατροπές που απειλεί να φέρει το νομοσχέδιο και στην ανάγκη για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Κινητοποιήσεις σε Σάμο και Δράμα

Κινητοποίηση οργάνωσε την περασμένη Παρασκευή το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει η κυβέρνηση. Η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, ενώ ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρήστος Πανούσος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Στη Δράμα, την περασμένη Παρασκευή, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς διαδήλωσαν ενάντια στο αντεργατικό έγκλημα. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δράμας, Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας, ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας (μέλος της ΟΓΕ) και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Παρθένα Κιόρτεβε, η Ουρανία Κοσμίδου εκ μέρους του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας, και η Ιωάννα Νικητοπούλου εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Δράμας.

...και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
...και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
Στην κεντρική ομιλία η Αναστασία Σακαλίδου, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, επεσήμανε: «Καταφέραμε σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους, μακριά από τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των εργαζομένων, που σκόπιμα καλλιεργούν εργατοπατέρες, όπως η ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι ακόλουθοί της εδώ στο ΕΥΚ Δράμας, και στρώνουν τον δρόμο σε κάθε κυβέρνηση να τσακίζει τη μία εργατική κατάκτηση μετά την άλλη».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα χτυπήματα των εργατικών δικαιωμάτων που δρομολογούνται με το νομοσχέδιο, όπως η καθιέρωση της 10ωρης εργασίας, η εκτόξευση των υπερωριών, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η επιπλέον απελευθέρωση των απολύσεων και τα περισσότερα εμπόδια στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και της συνδικαλιστικής δράσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ