ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ - ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

Συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, με σύνθημα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή». Παίρνοντας τη σκυτάλη από την ογκώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την προηγούμενη Πέμπτη, το κάλεσμα του Κόμματος πέρασε από δεκάδες πόλεις, δίνοντας έτσι νέα δυναμική στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, μπροστά στην απεργιακή κλιμάκωση για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα το ρεπορτάζ από τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με ανταποκρίσεις από τη Χαλκίδα και τη Λάρισα, όπου μίλησαν ο Γιώργος Μαρίνος και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και πολλές ακόμα πόλεις.


ΛΑΡΙΣΑ
Λύση και διέξοδος υπάρχει, τίποτα δεν είναι τελειωμένο!

Την Παρασκευή μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το σύνθημα «Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή και σπας τις αλυσίδες» ακούστηκε δυνατά, από τους εκατοντάδες ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Οργανώσεων Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το οποίο έφτασε όλες τις προηγούμενες μέρες σε δεκάδες χώρους δουλειάς, γειτονιές, λαϊκά σπίτια, σε στέκια νεολαίας και βρέθηκαν στη συγκέντρωση που έγινε την Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εργαζόμενοι που δουλεύουν με τις εργασιακές σχέσεις του Μεσαίωνα που διαμορφώνει η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, άνεργοι στους οποίους ο ΟΑΕΔ «παρέχει» μόνο κακοπληρωμένα προγράμματα με ημερομηνία λήξης, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι από την πόλη και την ύπαιθρο, που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, 7 μέρες τη βδομάδα, για ένα κομμάτι ψωμί, φοιτητές και μαθητές που δίνουν τη μάχη για τη μόρφωση που τους αξίζει, δήλωσαν καθαρά και ξάστερα την επιλογή τους να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να δυναμώσουν τον αγώνα και την οργάνωσή τους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μεταξύ άλλων, τόνισε:


«Ο Καρλ Μαρξ ακόμα στοιχειώνει τα μεγάλα αφεντικά και τους οικονομολόγους τους, γιατί αποκάλυψε τον μηχανισμό της εκμετάλλευσης στο εμβληματικό του έργο "Το Κεφάλαιο". Πριν από αρκετές δεκαετίες είχε υπολογιστεί επιστημονικά ότι ο κοινωνικός χρόνος εργασίας που είναι αναγκαίος για την αναπλήρωση της μυικής και πνευματικής δύναμης που ξοδεύουν οι εργάτες, για τα μέσα της επιβίωσης της δικής τους και της οικογένειάς τους και τη συντήρηση και ανάπτυξη της κοινωνίας δεν ξεπερνούσε τις τρεις ώρες δουλειάς στα μεγάλα εργοστάσια. Αυτές οι ώρες δουλειάς στις σύγχρονες τότε επιχειρήσεις ήταν υπεραρκετές για να πληρώνονται οι μισθοί, οι κοινωνικές παροχές και η Κοινωνική Ασφάλιση για τους εργαζόμενους. Οι υπόλοιπες ώρες μέχρι το 8ωρο ήταν απλήρωτη δουλειά που πήγαινε στον καπιταλιστή.

Ας φανταστούμε πόσο μεγαλώνει και η σχετική υπεραξία με την είσοδο νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και την εκτίναξη της εντατικοποίησης. Ολοι μείναμε πέρυσι άφωνοι βλέποντας στην τηλεόραση να χτίζουν ένα τεράστιο νοσοκομείο 1.000 κρεβατιών στην Κίνα μέσα σε μόλις 6 μέρες.

Μπορεί ο καθένας να καταλάβει πόσο μεγαλώνει η απόλυτη εκμετάλλευση, δηλαδή η απόσπαση απλήρωτης δουλειάς με την αύξηση του χρόνου εργασίας πέρα από τις 8 ώρες και μάλιστα με το εξωφρενικό που αναγράφεται για πρώτη φορά σε νομοσχέδιο, ότι οι 2 επιπλέον ώρες εργασίας δεν θα πληρώνονται αλλά θα ρεφάρονται με άδειες και ρεπό όταν θα πέφτει η δουλειά μετά από βδομάδες ή και μήνες...

Υπάρχει τεράστια εμπειρία στον λαό μας από όλη την προηγούμενη δεκαετία. Από τα τρομοκρατικά διλήμματα "μνημόνια ή χρεοκοπία", "ΕΕ ή δεν θα έχουμε φάρμακα". Και εμβόλια και φάρμακα δεν έχουμε μέσα στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπάρχει εμπειρία από τα ψεύτικα διλήμματα για την εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων στην ίδια καπιταλιστική εξουσία, τις αυταπάτες ότι υπάρχει μέσα στα τείχη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης καλύτερη διαχείριση, "αριστερή ή κοινωνικής σωτηρίας". Ηρθε η ώρα να μπει στον στόχο μας ο αληθινός ορατός εχθρός που είναι ο καπιταλισμός. Τώρα πρέπει να στηριχτεί ολόπλευρα το ΚΚΕ για να δώσει πραγματική ώθηση στη δύναμη του λαού, να ξαναγεννηθεί η ελπίδα που ποδοπατήθηκε και συκοφαντήθηκε, για μια νέα άνοδο των αγώνων και του προσανατολισμού τους.

Λύση και διέξοδος υπάρχει, τίποτα δεν είναι τελειωμένο, ξεκινάει ο αγώνας με πίστη, αφοσίωση και πείσμα. Δεν θα αφήσουμε ώρα χαμένη, μέρα χαμένη, ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας με το ΚΚΕ μπροστά. Απευθύνουμε κάλεσμα μαχητικής αγωνιστικής συμπόρευσης για την επιτυχία της απεργίας, να νεκρώσει η Λάρισα, να νεκρώσει όλη η Ελλάδα και να βάλουμε ένα λιθαράκι για μια μεγάλη πορεία ανατροπής αυτής της βαρβαρότητας».


Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Τρίκαλα
Τρίκαλα
«Το "πολεμικό ανακοινωθέν" της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στους εργαζόμενους απορρίπτεται», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο εργαζόμενος λαός της Καρδίτσας και των Τρικάλων, με τη συμμετοχή του στις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση που έγινε στα Τρίκαλα την Πέμπτη μίλησε η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Κανένα κυριολεκτικά αίτημα των μεγαλοεργοδοτών δεν έμεινε έξω από ένα σχέδιο νόμου που τους χαρίζει στο πιάτο τη ζωή του εργαζόμενου, χωρίς κανένα όριο στην εκμετάλλευση. Δηλαδή περισσότερη τζάμπα δουλειά, μεγαλύτερη φθορά της σωματικής - πνευματικής υγείας του εργαζόμενου. Με δυο λέξεις, ένταση της εκμετάλλευσης. Ενάντια στα παραπάνω οργανώνουμε την πάλη. Δυναμώνουμε το απεργιακό μέτωπο. Γιατί στην Ιστορία της ταξικής πάλης, στη μόνη αληθινή Ιστορία, δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες. Χαμένοι αγώνες είναι μόνο εκείνοι που δεν γίνονται».

Αντίστοιχα, στη συγκέντρωση που έγινε την Παρασκευή στην Καρδίτσα μίλησε ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Τώρα λοιπόν φέρνουν την κατάργηση του 8ωρου και τη μεγαλύτερη παρεμπόδιση της δράσης των συνδικάτων. Γιατί, παρά την υποχώρηση του εργατικού κινήματος, υπάρχουν σταθερά σημεία αναφοράς από τα οποία μπορεί να οργανωθεί η πάλη, να διεκδικηθούν αιτήματα με βάση τις εργατικές ανάγκες. Αυτές οι σταθερές είναι το 8ωρο και ορισμένα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Οπου και σήμερα υπάρχουν ισχυρά ταξικά συνδικάτα, όπου υπάρχει η πρωτοπόρα δράση των μελών του ΚΚΕ, μπαίνουν εμπόδια στην εργοδοτική επιθετικότητα. Γι' αυτό οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους έχουν βάλει στο στόχαστρο να πλήξουν τη δράση των συνδικάτων που υπερασπίζονται τα συλλογικά συμφέροντα των εργαζομένων».


Καρδίτσα
Καρδίτσα

Σε όλη τη χώρα έφτασε το κάλεσμα του ΚΚΕ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Συγκεντρώσεις επίσης έγιναν σε νησιά του Αιγαίου. Στη Ρόδο μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη Σάμο πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στο Καρλόβασι με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και στο Βαθύ, με ομιλητή τον Γραμματέα της ΤΕ Σάμου, Σταμάτη Φιλιππή. Ο Β. Μαρούπας μίλησε και στην Ικαρία, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Χριστό Ραχών την Κυριακή. Στη Μύρινα Λήμνου μίλησε ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ. Στη Μυτιλήνη, στην πλατεία Σαπφούς, μίλησε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην Αλικαρνασσό στην Κρήτη μίλησε ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο με ομιλητή τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του ΚΚΕ.


ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ

ΡΟΔΟΣ
ΡΟΔΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ