ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Ακόμα ένα συντριπτικό πλήγμα στους αγρότες από τη χαλαζόπτωση και την πολιτική των αποζημιώσεων

Περιοδείες στην περιοχή για την οργάνωση του αγώνα πραγματοποιεί ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας»

Ακόμα ένα συντριπτικό πλήγμα δέχθηκαν οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας με τη χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες την περασμένη Πέμπτη 27/5. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Νάουσας προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα, ακτινίδια, κηπευτικά κ.ά.

Το πολυδιαφημισμένο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ για άλλη μια φορά στάθηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το φαινόμενο, φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες παραγωγούς, που έχουν ήδη χάσει μεγάλο μέρος της αναμενόμενης παραγωγής τους από τους συνεχόμενους παγετούς του Μάρτη και του Απρίλη αφού σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» ήδη πραγματοποιεί περιοδείες στα χωριά της περιοχής για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα των αγροτών, υλοποιώντας την απόφαση της σύσκεψης των Αγροτικών Συλλόγων (26/5) για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στο 2ο δεκαήμερο του Ιούνη. Παράλληλα καλεί τους αγρότες να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους παίρνοντας μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία, ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι.

Ομως η απόγνωσή μας μεγαλώνει καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι εκτιμήσεις γίνονται με ρυθμούς χελώνας λόγω υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση μετά από ένα χρόνο, και αυτές πετσοκομμένες εξαιτίας του κανονισμού του ΕΛΓΑ που διατηρεί μια σειρά "κόφτες" όπως τα άρθρα 7 και 9 του κανονισμού, που καμιά κυβέρνηση διαχρονικά δεν έχει αλλάξει.

Οι κάθε φορά δηλώσεις υπουργών, βουλευτών, περιφερειαρχών και άλλων παραγόντων, μετά από κάθε φυσική καταστροφή, για εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αφορούν την αλλαγή του κανονισμού ώστε να ασφαλίζει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, αλλά το "μπάσιμο" από την πόρτα της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, συνεχίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να τη βάλει από το παράθυρο.

Δυσκολευόμαστε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Την ίδια αγωνία με εμάς έχουν και οι εργαζόμενοι της περιοχής που το εισόδημά τους εξαρτάται από την αγροτική παραγωγή».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σε δίκη συνδικαλιστές ύστερα από μήνυση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου

Σε συγκέντρωση την Πέμπτη 3 Ιούνη, στις 9 π.μ., έξω από τα δικαστήρια, καλεί εργαζόμενους και σωματεία η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Τη μέρα εκείνη εκδικάζεται η μήνυση που έχουν καταθέσει ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ) σε βάρος συνδικαλιστών της Ενωσης, εκλεγμένων επίσης στη διοίκηση του ίδιου δευτεροβάθμιου οργάνου.

Συγκεκριμένα, η μήνυση στρέφεται σε βάρος του προέδρου της Ενωσης, Δημόκριτου Σαλούστρου, και του μέλους του ΔΣ της, Γιάννη Ξημεράκη, συνδικαλιστών εκλεγμένων στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου.

Η Ενωση καταγγέλλει το γεγονός ότι ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου «σέρνουν στα δικαστήρια δύο άλλα μέλη του ίδιου ΔΣ, καθώς, όπως αναφέρουν, "θίχτηκε η τιμή και η υπόληψή τους" από τη δημόσια κριτική που άσκησε το σωματείο μας για τη στάση τους, τις πρακτικές και τις ευθύνες τους σε μια σειρά ζητήματα». Επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, η πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου «κυνηγά νομικά τους συνδικαλιστές της Ενωσης θέλοντας με αυτό τον τρόπο να φιμώσει κάθε άλλη φωνή που αμφισβητεί τις πρακτικές τους».

«Αυτό που πραγματικά τους ενοχλεί είναι η δράση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου», τονίζει και υπενθυμίζει ότι για τη δράση αυτή, συνδικαλιστές έχουν βρεθεί στα δικαστήρια αρκετές φορές μετά από μηνύσεις της εργοδοσίας. «Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά», υπογραμμίζει και καλεί «κάθε τίμιο σωματείο και συνδικαλιστή που δεν ανέχεται αυτήν την κατρακύλα να καταδικάσει αυτήν την προσπάθεια φίμωσης και να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του».

«VODAFONE»
Δουλειά στα γραφεία μόνο με ... κράτηση θέσης!

Την προσπάθεια της εργοδοσίας στη «Vodafone» να απαγορεύσει την είσοδο σε εργαζόμενο στις εγκαταστάσεις της, επικαλούμενη τη ...μη «κράτηση θέσης» (!), καταγγέλλουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 connect» και λοιπές θυγατρικές.

Η εταιρεία αξιώνει από τους εργαζόμενους την εγκατάσταση εφαρμογής στα κινητά τους τηλέφωνα, μέσω του οποίου θα πρέπει να προχωρούν σε «κράτηση θέσης» ώστε να δουλέψουν στα κτίριά της. Πρόκειται για μέτρο που συνδέεται τόσο με την παγίωση του καθεστώτος της τηλεργασίας, όσο και με την προσπάθεια επιβολής πιο ασφυκτικού ελέγχου των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 28/5 η εργοδοσία απαγόρευσε σε εργαζόμενο να μπει για δουλειά στο κτίριο. Μετά από παρέμβαση των σωματείων και του ίδιου, αναδιπλώθηκε, με τον υπεύθυνο προσωπικού ωστόσο να δηλώνει πως «είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που το επιτρέπει». Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, εκλεγμένος στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου και μέλος του κλαδικού Συνδικάτου, εργαζόταν μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα με φυσική παρουσία στο κτίριο της εταιρείας στο Χαλάνδρι.

Τα Σωματεία έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας όσον αφορά τη συγκεκριμένη εργοδοτική πρακτική, ενώ απαιτούν την επιστροφή των εργαζομένων στον χώρο δουλειάς με μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Δραστηριότητα σωματείων
  • Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας από τις 2 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λάρισας.
  • Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρδίτσας, τη Δευτέρα 7 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. θα κάνει τη Γενική του Συνέλευση στο Αναψυκτήριο του «Παυσίλυπου».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ