ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Επαφές και διεργασίες για «ανοικοδόμηση» ενώ παραμένει η κατοχή

Με αναβαθμισμένο «διαμεσολαβητικό» ρόλο της Αιγύπτου, συνεχίζονται επαφές και διεργασίες για την «επόμενη μέρα» μετά τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με την κατοχή της Παλαιστίνης να παραμένει και να προσθέτει καθημερινά νέα δεινά στον λαό της.

Λίγες μέρες μετά την περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή, ο αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ βρέθηκε την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ και συζήτησε με τον Ισραηλινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου τρόπους για τη δημιουργία ενός «μηχανισμού μόνιμης εκεχειρίας» Ισραήλ - Γάζας, με παράλληλο στόχο την «ανοικοδόμηση» της περιοχής δίχως να επωφεληθεί η «Χαμάς» (στόχος που έχει τεθεί δημόσια από την κυβέρνηση Μπάιντεν). Χτες ο Καμέλ μετέβη στη Γάζα, όπου συζήτησε με ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» την ενίσχυση της εκεχειρίας και την ανοικοδόμηση «από τη διεθνή κοινότητα»...

Αντίστοιχο περιεχόμενο είχε η συνάντηση του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ Σ. Σούκρι με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκ. Ασκενάζι, ο οποίος έγινε και ο πρώτος ΥΠΕΞ του Ισραήλ που επισκέφτηκε το Κάιρο από το 2008. Στο τραπέζι των παζαριών έχει τεθεί και η τύχη δύο Ισραηλινών αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη «Χαμάς» στη Γάζα, καθώς επίσης τα λείψανα δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 2014 και βρίσκονται στη Γάζα.

Παζάρια για νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ χωρίς τον Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ έχουν «ανάψει» οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, χωρίς τον Νετανιάχου, με εντολοδόχο τον αρχηγό του κεντρώου κόμματος «Υπάρχει Μέλλον», Γ. Λαπίντ.

Την Κυριακή ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Γιάμινα», των ορθόδοξων Εβραίων εποίκων, Ν. Μπένετ, ανακοίνωσε επίσημα ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Λαπίντ.

Υποστηρικτές του Νετανιάχου και του κόμματός του, «Λικούντ», κατηγόρησαν τον Μπένετ για «προδοσία», ενώ ο ίδιος ο Νετανιάχου «φωτογράφισε» πιθανά εμπόδια στη συγκρότηση μίας ετερόκλητης «αντι-Νετανιάχου» κυβέρνησης, π.χ. με τις «ανταρσίες» δεξιών και ακροδεξιών βουλευτών όταν θα έρθει η ώρα να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση.

Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Λαπίντ κατάφερε να πείσει τον Μπένετ να συνεργαστεί τάζοντάς του, μεταξύ άλλων, να γίνει πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης και να τον διαδεχθεί ο ίδιος στη συνέχεια, με αντάλλαγμα το υπουργείο Εποικισμών. Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μία πιθανή νέα κυβέρνηση - ο Λαπίντ είπε πως θα την ανακοινώσει σήμερα ή αύριο - θα απαρτίζεται από έναν ετερόκλητο πολιτικά σχηματισμό οκτώ κομμάτων, με βασικά σημεία σύγκλισης τα θέματα ανάκαμψης της οικονομίας και εκσυγχρονισμού των υποδομών. Μεγαλύτερες θεωρούνται οι διαφορές των εν λόγω κομμάτων στο Παλαιστινιακό και την εξωτερική πολιτική.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Παλαιστινίων δημοσιογράφων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος Παλαιστίνιων δημοσιογράφων πραγματοποίησαν χτες στο κέντρο της Ραμάλας εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ. Κατήγγειλαν τις τρομοκρατικές συλλήψεις δύο δημοσιογράφων στη Δυτική Οχθη και τη δολοφονία του ρεπόρτερ Γιουσέφ Αμπού Χουσεΐν, που εργαζόταν στον ραδιοσταθμό της Γάζας, στη διάρκεια των πρόσφατων ισραηλινών επιδρομών.

Επίσης χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά νεαρό Παλαιστίνιο ο οποίος επιχείρησε να εισέλθει στο Ισραήλ από τα σύνορα της Γάζας. Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός κρατούσε μαχαίρι.

Την Παρασκευή, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 28χρονο Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους 10 κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, θέλοντας να διαλύσουν διαδήλωση κατά των καταστροφών που προξένησαν οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

  • Συμφωνία κατάργησης της διπλής φορολογίας υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Οικονομίας Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο σύσφιξης των διμερών σχέσεων βάσει των «Συμφωνιών του Αβραάμ».
ΗΠΑ
Στο προσκήνιο οι ενδοαστικές κόντρες για προϋπολογισμό και υποδομές

Νέα ενδοαστικά παζάρια «ανάβει» στο αμερικανικό Κογκρέσο το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2022 που παρουσίασε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προβλέποντας δαπάνες ύψους 6,01 τρισ. δολαρίων και έσοδα 4,17 τρισ.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 36,6% σε σχέση με το 2019 και έλλειμμα 1,84 τρισ. δολαρίων, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το έλλειμμα των 984 δισ. δολαρίων το 2019.

Μέσα από την αύξηση των κρατικών δαπανών και των πακέτων για τα μονοπώλια, η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει στην αποτελεσματικότερη στήριξη της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας, σε φάση έντασης του ανταγωνισμού με την Κίνα, επιχειρώντας να αξιοποιήσει το χαμηλό κόστος δανεισμού.

Η Σεσίλια Ράους, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Μπάιντεν, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ζήσει με ελλείμματα» ώστε να κάνει σημαντικές επενδύσεις στην οικονομία. Παράλληλα, μέσα από κονδύλια για τη «μείωση των ανισοτήτων» κ.ά., επιχειρείται με ψίχουλα και επιδόματα να εξασφαλιστούν η ενσωμάτωση του λαού στους στόχους του κεφαλαίου και η συναίνεση στα τεράστια πακέτα για την κερδοφορία του.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο συνεχίζονται τα παζάρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το «κυρίως πιάτο» για το κεφάλαιο, το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού των υποδομών που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί στη Γερουσία μετά τις 7 Ιούνη και τα παζάρια - με αναζήτηση «συναινέσεων» από τους Δημοκρατικούς αλλά και «προειδοποιήσεις» για μη συναινετικές διαδικασίες - αφορούν το ύψος του, τους τομείς που θα βγουν πιο κερδισμένοι στη μοιρασιά, το φορολογικό μείγμα για τη χρηματοδότησή του κ.ά. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για πακέτο 2,3 τρισ. δολαρίων σε 8 χρόνια έχει αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω, σε 1,7 τρισ., ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ανεβάσει προς τα πάνω τη δική τους πρόταση, στα 928 δισ. δολάρια στο ίδιο διάστημα.

«Intel»: Θα διαρκέσουν χρόνια οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι οι ελλείψεις αμερικανικών βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας σε ημιαγωγούς (τσιπ) - κομβικός τομέας στον ανταγωνισμό με την Κίνα - θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια διατύπωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της «Intel», Πατ Γκέλσινγκερ.

Επισημαίνοντας τις τεράστιες πιέσεις που έφερε η γενικευμένη εφαρμογή τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης παγκοσμίως μέσα στην πανδημία, προέβλεψε ότι θα χρειαστεί περίπου μία διετία προτού αποκατασταθεί πλήρως η επάρκεια των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή ημιαγωγών.

Τον Μάρτη η «Intel» ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 20 δισ. δολάρια για την ανέγερση δύο νέων εργοστασίων κατασκευής ημιαγωγών στην Αριζόνα και ότι θα αυξήσει τις μονάδες παραγωγής και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί χρηματοδότηση ύψους 52 δισ. δολαρίων για την έρευνα και την παραγωγή ημιαγωγών στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας τις επιθετικές επενδύσεις που κάνει η Κίνα στον ίδιο τομέα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Ισλαμαμπάντ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Pakistan Stream (γνωστός μέχρι πρότινος ως North-South Pipeline). Ο αγωγός με συνολικό μήκος 1.100 χλμ. εκτιμάται ότι θα μεταφέρει ετησίως 12,4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στο κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλ. Βούτσιτς προσχώρησε το Σερβικό Πατριωτικό Κόμμα (SPAS) του πρώην διεθνούς υδατοσφαιριστή Αλ. Σάπιτς. Ο Σάπιτς εκλέχτηκε αντιπρόεδρος του SNS, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα θα είναι υποψήφιος δήμαρχος για το Βελιγράδι στις εκλογές του 2022.

ΟΤΑΒΑ.-- Εντολή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες του Καναδά έδωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Τζ. Τριντό, μετά τη νέα αποκάλυψη λειψάνων 215 παιδιών αυτοχθόνων που κακοποιήθηκαν και δολοφονήθηκαν μεταξύ του 1870 και του 1990 σε σχολεία - κάτεργα της Καθολικής Εκκλησίας στην περιοχή Κάμλουπς της καναδικής επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας. Χιλιάδες παιδιά αυτοχθόνων χωρίζονταν από τις οικογένειές τους και απομονώνονταν σε οικοτροφεία - κολαστήρια όπου έπεφταν θύματα κακοποίησης.

ΡΩΜΗ.-- Εμφαση στη διμερή συνεργασία ειδικά στους τομείς των κατασκευών, των ΑΠΕ και στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών έδωσαν χτες στη Ρώμη οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Λιβύης. Ο Λίβυος πρωθυπουργός πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο διήμερη επίσκεψη στην Αλγερία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η κυβέρνηση της Ναμίμπια χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να αναγνωρίσει την γενοκτονία που διέπραξε στην αφρικανική χώρα σε βάρος των φυλών Χερέρο και Νάμα ως αποικιοκρατική δύναμη. Η Γερμανία υποσχέθηκε να χορηγήσει αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1 δισεκ. ευρώ.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν προχτές βράδυ σε δύο επιθέσεις ένοπλων ισλαμιστών σε χωριά του ανατολικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό, στη χειρότερη νύχτα βίας που έχει βιώσει η περιοχή τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιχείρηση ΜΙΤ για τη σύλληψη ανιψιού του Γκιουλέν

Την ολοκλήρωση επιχείρησης του τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) για τον «επαναπατρισμό» του Σελαχαντίν Γκιουλέν (ανιψιού του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν), επιβεβαίωσαν χτες τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του με την κατηγορία «συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

Ο συλληφθείς ζούσε μέχρι πρότινος στο Ναϊρόμπι της Κένυας, διδάσκοντας σε σχολείο του «Χιζμέτ» (σ.σ. «πολιτιστικό» δίκτυο του Γκιουλέν που λειτουργεί σε πολλές μουσουλμανικές χώρες). Η οικογένειά του κατήγγειλε ότι αγνοούνταν από τις αρχές Μάη.

Ο Φετ. Γκιουλέν, παρότι το αρνείται, θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν το 2016. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ (και να μην εκδίδεται στην Τουρκία) αποτελεί σταθερό πεδίο τριβών μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας.

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 4 ετών και ενός μήνα είναι ο προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο CHP δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά από εισαγγελική πρόταση. Ο εισαγγελέας τον θεωρεί ένοχο για προσβολή μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, που δεν είχε αναγνωρίσει την επικράτησή του στις τοπικές εκλογές του 2019 και διέταξε επανάληψη της ψηφοφορίας (την οποία ξανακέρδισε με πολύ μεγαλύτερη διαφορά).

ΚΥΠΡΟΣ
Επτακομματική η νέα Βουλή

Επτά κόμματα, από οκτώ το 2016, περιλαμβάνει η νέα 56μελής Βουλή της Κύπρου, όπως προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, στις οποίες η αποχή έφτασε το 34,28%.

Αναλυτικά: Ο ΔΗΣΥ έλαβε 27,77% (-2,9% από το 2016) και εκλέγει 17 βουλευτές (από 18). Το ΑΚΕΛ έλαβε 22,34% (-3,3%) και εκλέγει 15 βουλευτές (από 16). Το ΔΗΚΟ έλαβε 11,29% (-3,2%) και 9 βουλευτές (όσους είχε). Το φασιστικό ΕΛΑΜ 6,78% (+3%) και 4 βουλευτές (από 2). Η ΕΔΕΚ - Κίνημα Σοσιαλιστών 6,72% (+0,5%) και 4 βουλευτές (από 3). Η ΔΗΠΑ («Δημοκρατική Παράταξη», νεοσύστατο κόμμα που ίδρυσαν δυνάμεις που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ) 6,1% και 4 βουλευτές. Το Κίνημα Οικολόγων - Συμμαχία Πολιτών 4,41% (-0,4%) και 3 βουλευτές (από 2).

Στη Βουλή του 2016 είχαν εκλεγεί επίσης, με 3 έδρες έκαστος, η «Συμμαχία Πολιτών» (τώρα κατέβηκε μαζί με την ΕΔΕΚ) και το «Κίνημα Αλληλεγγύη» (δεν μπήκε στη Βουλή).

Η νέα Βουλή αναμένεται να συνέλθει στις 10/6, ενώ διεργασίες αναμένονται ενόψει της εκλογής νέου προέδρου του Σώματος. Τα μέλη της αναλαμβάνουν καθήκοντα σε μια περίοδο πολύπλευρης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που εκφράζονται και στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με παλιά και νέα σχέδια διχοτόμησης του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ