ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Διαρκής παρέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ για τη... «σταθερότητά» τους

Στην ανάγκη επιτάχυνσης των «διευθετήσεων» για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων εστίασε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, κατά τη προχτεσινή διαδικτυακή συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών που συμμετέχουν στη «Διαδικασία του Βερολίνου», ενόψει της Συνόδου Κορυφής του σχήματος στις 5/7 (το σχήμα εγκαινιάστηκε το 2014 με πρωτοβουλία της Γερμανίας και τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων).

Ο Μάας εκτίμησε ότι οι πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις για την ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ δεν θα αρχίσουν πριν την έναρξη της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ (1η Ιούλη), δεδομένου του βέτο που εξακολουθεί να ασκεί η Βουλγαρία κατά της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων είπε ότι η συνεργασία ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων έχει οδηγήσει σε σοβαρά επιτεύγματα, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν αποφάσεις σε τομείς όπως η διαφθορά και η ελευθερία του Τύπου. Συμπλήρωσε ότι και η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, με έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων με Τίρανα και Σκόπια, αλλά και απελευθέρωση της βίζας για το Κόσοβο.

Διαβεβαιώσεις περί δέσμευσης για «τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων» έδωσε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, ώστε όπως ισχυρίστηκε να επιτραπεί «σε χώρες της περιοχής να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ως ελεύθερες και ευημερούσες δημοκρατίες».

Σημειωτέον, μεταξύ των «δεσμεύσεων» που οι ΗΠΑ προσφέρουν για τη «σταθερότητα» της περιοχής είναι η συνεχιζόμενη παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κόσοβο. Σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα «Vecernje Novosti», στις αρχές της βδομάδας οι ΗΠΑ έκαναν δωρεά στις Ενοπλες Δυνάμεις του Κοσόβου τεθωρακισμένα οχήματα «M-1117». Η σχετική τελετή παράδοσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, έγινε κοντά στην πόλη Ουρόσεβατς, παρουσία του Κοσοβάρου υπουργού Αμυνας, στην ίδια περιοχή δηλαδή όπου βρίσκεται η τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική βάση Bondsteel.

Για την αμερικανική «δωρεά» έσπευσε να διαμαρτυρηθεί η Ρωσία, της οποίας η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ζήτησε «συμμόρφωση με την Απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας» και μίλησε για «προκλητικά βήματα, που υπονομεύουν τις προσπάθειες για τη διευθέτηση στο Κόσοβο».

Αλβανία: Υπερψηφίστηκε η αποπομπή ΜέταΣε αυτό το φόντο, χτες η αλβανική Βουλή υπερψήφισε (με 104 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές) την αποπομπή του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία καθαίρεσης ξεκίνησε τον Απρίλη, μετά τις βουλευτικές εκλογές και τις καταγγελίες του Μέτα για παρεμβάσεις υπέρ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του Εντι Ράμα (από το οποίο ο Μέτα αποχώρησε πριν χρόνια, ιδρύοντας το «Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση»). Ο Μέτα κατηγορείται μεταξύ άλλων για παραβίαση του Συντάγματος, «υποκίνηση σε διάσπαση και αντιπαράθεση», αλλά και για «προσβολή Δυτικών εταίρων». Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική περίοδο κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για ευρεία νοθεία και κατήγγειλε παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις εκλογές, με αποκορύφωμα την αντιπαράθεσή του με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Τίρανα.

Την τελική απόφαση για την αποπομπή Μέτα θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Σε ανακοίνωσή της η αλβανική Προεδρία χαρακτήρισε την απόφαση «αντισυνταγματική και γελοία».

Την ίδια στιγμή ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα βρέθηκε χτες στη Σόφια, που είχε πρόγευμα εργασίας με το Βούλγαρο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, συζητώντας μεταξύ άλλων για την ανάγκη επίλυσης του «κρίσιμου αδιεξόδου» μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. «Η Αλβανία δεν παίρνει θέση. Υποστηρίζουμε τη Βουλγαρία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να μιλήσουν και να λύσουν το πρόβλημα μεταξύ τους», δήλωσε ο Ράμα, προσθέτοντας: «Εάν είναι απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».

ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ - ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Συμφωνίες για σκληρότερη αντιμεταναστευτική πολιτική

Από την αγωνιστική «υποδοχή» στην Κ. Χάρις στην Πόλη του Μεξικού
Από την αγωνιστική «υποδοχή» στην Κ. Χάρις στην Πόλη του Μεξικού
Επίσημη επίσκεψη στο Μεξικό πραγματοποίησε την Τρίτη η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, που συναντήθηκε με τον Μεξικάνο σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Αντρες Μ. Λ. Ομπραδόρ. Κεντρικό θέμα ήταν το ζήτημα της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ, καθώς καραβάνια εξαθλιωμένων ανθρώπων της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού φεύγουν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Νωρίτερα η Χάρις είχε επισκεφτεί τη Γουατεμάλα, όπου στη συνάντησή της με τον νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο Αλ. Γιαματέι χρησιμοποίησε «μαστίγιο» και «καρότο». Από τη μια προειδοποίησε τους οικονομικούς «παράνομους μετανάστες να μην έρχονται στις ΗΠΑ» και από την άλλη υποσχέθηκε 48 εκατ. δολάρια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για να κρατηθούν θέσεις εργασίας, ενώ μίλησε για 4 δισ. σε αμερικανικές επενδύσεις συνολικά στην Κεντρική Αμερική μέσα σε μια 4ετία.

Στο Μεξικό, στο ίδιο μοτίβο, η Χάρις και ο Ομπραδόρ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για ενίσχυση ουσιαστικά των κατασταλτικών μηχανισμών ΗΠΑ και Μεξικού σε όλες τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, ώστε να ανακοπούν τα καραβάνια των μεταναστών.

Επίσης, ΗΠΑ και Μεξικό συνεχίζουν τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που ενισχύθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ και διευρύνει την εκμετάλλευση των Μεξικανών εργατών και μικρών αγροτών.

Ενάντια σε όλα τα παραπάνω, εργαζόμενοι και φορείς του Μεξικού οργάνωσαν αγωνιστική «υποδοχή» στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, με διαδήλωση στην κεντρική πλατεία Σόκαλο. Στην κινητοποίηση πρωτοστάτησαν τα στελέχη και μέλη του ΚΚ Μεξικού, καταγγέλλοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική, την καταστολή του λαϊκού κινήματος, τις συμφωνίες του κεφαλαίου και την πολιτική των κυρώσεων κατά της Κούβας και της Βενεζουέλας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη επίθεση από το «Ισλαμικό Κράτος»

Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 14 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση ενόπλων σε υποδομές της οργάνωσης εκκαθάρισης ναρκών Halo Trust, στην επαρχία Μπαγλάν του βόρειου Αφγανιστάν.

Αρχικά οι αφγανικές αρχές απέδωσαν την ευθύνη στους Ταλιμπάν, ωστόσο ο διευθυντής της οργάνωσης, Τζ. Κάουαν, ισχυρίστηκε ότι, αντίθετα, «μια ομάδα ντόπιων Ταλιμπάν ήρθε σε βοήθειά μας και έδιωξε τους δράστες». Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζ. Μουτζαχίντ, διέψευσε την εμπλοκή τους, ενώ αργότερα την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος» που τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τη δράση του ευρύτερα στην Κεντρική Ασία.

Την ίδια ώρα, και ενώ στο φόντο της διαδικασίας αποχώρησης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων οι Ταλιμπάν φαίνεται να καταγράφουν εδαφικά κέρδη στις συγκρούσεις με την αφγανική κυβέρνηση, συνεχίζεται η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν, με ζητούμενο από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα να αποτελεί και η άμεση ανάμειξη των Ταλιμπάν στη διακυβέρνηση. Χτες έγινε γνωστό ότι πρόσφατα ξεκίνησαν πάλι στην Ντόχα οι συναντήσεις μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον 8 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας και σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων σκοτώθηκαν χτες, μετά τα μεσάνυχτα, από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική και νότια Συρία, στη Δαμασκό, καθώς και στις επαρχίες Χομς, Χάμα και Λαττάκεια. Οι επιδρομές αναφέρεται ότι είχαν στόχο θέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στη Χομς, ενώ γίνεται λόγος και για πλήγμα σε αποθήκη όπλων της «Χεζμπολάχ».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Χωρίς συμφωνία έληξε η χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στον Βρετανό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντ. Φροστ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μ. Σέφκοβιτς, σχετικά με τις διαφορές Βρυξελλών - Λονδίνου, με επίκεντρο το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Η βρετανική κυβέρνηση πρόσθεσε μονομερώς μέτρα που παρακάμπτουν τη συμφωνία της με την ΕΕ για την αποτροπή «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) μετά το Brexit. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η ΕΕ επιθυμεί την επίλυση αντιπαραθέσεων μέσω διαπραγμάτευσης, ωστόσο δεν θα διστάσει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ερχόμενο φθινόπωρο αν στο μεσοδιάστημα δεν έχει βρεθεί λύση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Μία μέρα μετά την επανακατάθεση της εισαγγελικής παρέμβασης για την απαγόρευση του HDP, στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος συνελήφθησαν χτες στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων της αστυνομίας σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης.

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει το bitcoin (κρυπτονόμισμα) ως νόμιμο χρήμα. Μετά από πρόταση του Προέδρου της χώρας, Ν. Μπουκέλε, το Κογκρέσο ενέκρινε νόμο βάσει του οποίου μετά από 90 μέρες το bitcoin θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό για την πληρωμή αγαθών, υπηρεσιών και φόρων.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Η εταιρεία «Fastly», που προσφέρει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και ευθύνεται για την τεράστια βλάβη που σημειώθηκε προχτές σε ιστότοπους κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και μεγάλων ειδησεογραφικών μέσων σε όλο τον κόσμο, ισχυρίστηκε σε ανακοίνωσή της ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από κάποιο σφάλμα λογισμικού (bug) όταν ένας από τους πελάτες της άλλαξε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού του.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Καταγγέλλει το ευρωενωσιακό ψήφισμα κατά της Κούβας

Τις νέες μεθοδεύσεις ενάντια στην Κούβα στο Ευρωκοινοβούλιο, με το ψήφισμα που προκλητικά αναφέρεται στη δήθεν παραβίαση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταγγέλλει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η συζήτηση και το ψήφισμα αποτελούν άλλο ένα επεισόδιο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ σε βάρος της Κούβας, που εκδηλώνεται σταθερά και πολύμορφα, όπως με την παλιότερη "Κοινή Θέση", τις κυρώσεις κ.λπ. Συνιστούν, ταυτόχρονα, άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας και της απάτης για τη δήθεν προοδευτική ΕΕ, η οποία όχι μόνο ανέχεται αλλά στην πραγματικότητα στηρίζει τον απάνθρωπο και βάρβαρο αποκλεισμό των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα εδώ και πάνω από 60 χρόνια. Ενώ, παράλληλα, χαράσσει τη δική της αυτοτελή πολιτική για την παρέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας, μέσα από την πίεση για ασφυκτικές και ετεροβαρείς συμφωνίες συνεργασίας κ.ά.».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Τεράστιες ευθύνες έχουν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, που συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στηρίζουν την επιθετική πολιτική των στρατηγικών τους συμμάχων, ΗΠΑ και ΕΕ, ενάντια στην Κούβα, τις κυρώσεις και τις παρεμβάσεις στο εσωτερικό της».

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν ζητά η Αρμενία

Ενώ καθημερινά προκύπτουν νέα επεισόδια στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, μετά τις εδαφικές ανακατατάξεις που έφερε η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, επανέφερε την πρόταση για απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την επαρχία Γκεγκαρκουνίκ και ταυτόχρονη ανάπτυξη ρωσικών «ειρηνευτικών δυνάμεων», στη συνέχεια δε, μαζί με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, να αρχίσει η «διόρθωση των συνόρων».

Στο μεταξύ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σε χτεσινή ομιλία του σημείωσε πως το ζήτημα του καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα λυθεί στο μέλλον «με τη βοήθεια των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ» (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία), καθώς τώρα προέχει να επιτευχθούν «η αρμονική συνύπαρξη Αρμενίων - Αζέρων» και η «οικονομική ευημερία της περιοχής».

Σε αυτό το φόντο και με την Τουρκία να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, ως στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Μπακού, και από εκεί, συνοδευόμενος από τον Αζέρο Πρόεδρο Ι. Αλίεφ, στην πόλη Σούσα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Σούσα ανακαταλήφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, μαζί με άλλα εδάφη, στην πρόσφατη σύγκρουση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ