ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους μετατρέπεται η επικουρική σύνταξη

Την ιδιωτικοποίηση ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, ενώ σήμερα παρουσιάζεται αναλυτικά το αντιλαϊκό νομοσχέδιο

Eurokinissi

Το «πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση έδωσε χτες το υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκε το επόμενο αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Για «κομβική μεταρρύθμιση του συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης» έκανε λόγο στην εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός με τη «βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό», υπενθυμίζοντας ότι αυτό «αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση» της ΝΔ. Ταυτόχρονα η ιδιωτικοποίηση της επικούρησης αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» στο διαχρονικό ξήλωμα του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, μετατρέποντάς το σε «ατομική υπόθεση» για κάθε ασφαλισμένο, με την αποποίηση κάθε κρατικής ευθύνης.

Κάνοντας το μαύρο άσπρο ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι το ιδιωτικοποιημένο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης «απαντά στα προβλήματα του καιρού μας» και, όπως υποκριτικά υποστήριξε, «στις επιφυλάξεις που έχουν σήμερα οι νέοι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν», αποκρύπτοντας ότι οι ανατροπές στην Επικουρική Ασφάλιση απαντούν αποκλειστικά στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ιδιωτικών ασφαλίσεων και των «επενδυτών» που θα αναλάβουν με το αζημίωτο να διαχειριστούν τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων.

Απαντούν στην ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων να βρουν τζάμπα χρήμα και τεράστιους πόρους από το τζογάρισμα αυτών των εισφορών και όχι προφανώς στις «επιφυλάξεις» των νέων, οι οποίες άλλωστε είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης της Κοινωνικής Ασφάλισης από όλες τις κυβερνήσεις.

Στον ίδιο ντορό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε πως «με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιχειρείται μια διαρθρωτική αλλαγή μακρόπνοου χαρακτήρα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις της νέας γενιάς, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι συντάξεις του υφιστάμενου συστήματος». Ανακοίνωσε ότι στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) θα υπαχθούν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/22 και προαιρετικά όσοι ασφαλισμένοι είναι κάτω των 35 ετών. Διαφήμισαν δε τον «ασφαλιστικό κουμπαρά», στον οποίο, όπως είπαν, «θα σωρεύονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές, οι οποίες στη συνέχεια θα επενδύονται με βάση προκαθορισμένους, αυστηρούς κανόνες και διαδικασίες».

Στο στόχαστρο η νέα γενιά εργαζομένων

Πράγματι, η κυβέρνηση «βάζει στο σημάδι» τη νέα γενιά με «μακρόπνοο» στόχο την παράδοσή της στα κοράκια της αγοράς και τους κόπους της στον τζόγο, χωρίς να δεσμεύεται ότι στο τέλος του εργάσιμου βίου της θα αποδώσει συγκεκριμένο ποσό επικουρικής σύνταξης, αν και οι εισφορές που θα έχει αποδώσει θα είναι πολύ συγκεκριμένες. Οσο για τον «ατομικό ασφαλιστικό κουμπαρά» αυτός επιβεβαιώνει το γεγονός ότι πλέον η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών, παύει να είναι συλλογική υπόθεση, γίνεται απολύτως «ατομική». Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και μετατρέπεται σε «επένδυση», οι δε ασφαλισμένοι σε «επενδυτές»! Ως εκ τούτου, επειδή οι επενδύσεις πολλές φορές αποτυγχάνουν, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορεί να μετατραπούν σε «αποτυχημένους επενδυτές» και να βρεθούν στο δρόμο! Οσο για τους «αυστηρούς κανόνες» που επικαλούνται, αυτά ας τα πούνε στους χιλιάδες ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που αντί για σύνταξη έγιναν θύματα των διακυμάνσεων του χρηματιστηριακού δείκτη.

Μετά απ' αυτά ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι «το Ταμείο αυτό θα είναι δημόσιο» είναι τουλάχιστον κοροϊδία όταν το κράτος δεν δίνει καμία εγγύηση για το ύψος της σύνταξης, πέραν της επιστροφής των εισφορών, που αυτό στην πράξη σημαίνει ποσά που θα αντιστοιχούν σε ελεημοσύνη μερικών δεκάδων ευρώ!

Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το περιτύλιγμα της ιδιωτικοποίησης, το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται πως με αυτόν τον τρόπο αποβλέπει:

-- Στη μείωση του δημογραφικού κινδύνου που απειλεί τα εισοδήματα των μελλοντικών συνταξιούχων. Ομως, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, που είναι οι σημερινοί νέοι εργαζόμενοι, κινδυνεύουν από τα χαμηλά μεροκάματα, τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας, την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, τα απλήρωτα 10ωρα που πρόσφατα νομοθέτησε η κυβέρνηση. Τον κίνδυνο αυτό θα τον πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά στα γηρατειά τους, όντας μέσα σε ένα σύστημα ιδιωτικής Ασφάλισης, χωρίς τις εγγυήσεις της Κοινωνικής, όπως π.χ. ήταν τα κατώτερα όρια σύνταξης.

-- Στην εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους. Είναι τουλάχιστον προκλητικό ένα σύστημα που δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να εξασφαλίσει ούτε καν σύνταξη και οι εισφορές θα τζογάρονται, να προβάλλεται ως αυτό που θα δώσει υψηλότερες συντάξεις.

-- Στη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας. Πράγματι, οι ασφαλιστικές εισφορές που βγαίνουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων γίνονται «κομπόδεμα» για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Μάλιστα, όπως φαίνεται, το επίδικο είναι σοβαρό, αφού 80 δισ. ευρώ, οι εισφορές των ασφαλισμένων, θα λειτουργήσουν ως καύσιμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχει δέσμευση ότι οι συντάξεις είναι κατοχυρωμένες.

Χωρίς αντίκρισμα είναι και η κυβερνητική υπόσχεση πως «το κράτος εγγυάται την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος». Ηδη το ίδιο το υπουργείο Εργασίας με υπολογισμούς του εκτιμά ότι η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο και η διακοπή εισφορών από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσουν «χρηματοδοτικό κενό» στο ΕΤΕΑΕΠ, από 35 έως 55 δισ. ευρώ, ενώ ορισμένοι ειδικοί το ανεβάζουν σε πάνω από 60 δισ. ευρώ! Το κενό αυτό θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες των φορολογουμένων αλλά και των συνταξιούχων του ισχύοντος συστήματος που θα δούνε τις συντάξεις τους για άλλη μια φορά να πετσοκόβονται.

Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου το νομοσχέδιο, με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις να δείχνουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να το φέρει προς ψήφιση μέσα στον Ιούλη.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΦΚΑ
Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι, στο απυρόβλητο οι αιτίες

Τη στοχοποίηση των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ από τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, με αφορμή την παραπομπή σε πειθαρχικό έλεγχο από τον υπουργό δέκα περιπτώσεων ταλαιπωρίας ασφαλισμένων. Σημειώνεται ότι προχτές η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις πολιτικές της ευθύνες για την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διαχρονική ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων, αλλά και σε μια φτηνή προσπάθεια «αντιπερισπασμού» την ώρα που ανακοίνωνε την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, ανακοίνωσε τον «πειθαρχικό έλεγχο για δέκα περιπτώσεις "Οδύσσειας" ασφαλισμένων από υπηρεσίες του ΕΦΚΑ». Πρόκειται για περιπτώσεις που όπως λέει το υπουργείο «παραπέμπουν η μία στην άλλη, δεν ανταποκρίνονται επί μήνες ή και χρόνια σε αιτήματα ασφαλισμένων, δεν απαντούν σε τηλεφωνικές κλήσεις, email και επιστολές, κ.λπ.».

Μάλιστα σε δήλωσή του ο Κ. Χατζηδάκης απείλησε και με άλλους πειθαρχικούς ελέγχους, την ίδια στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες έχουν την κύρια ευθύνη για την καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων, που οφείλεται στην υποστελέχωση, στις απαρχαιωμένες υποδομές κ.ο.κ.

«Ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε για άλλη μια φορά να στοχοποιήσει τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ για τα χάλια του φορέα, του οποίου ο ίδιος και οι προηγούμενοι υπουργοί είναι πολιτικοί προϊστάμενοι και μαζί με τις διορισμένες διοικήσεις είναι υπεύθυνοι για το τερατούργημα που δημιούργησαν», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΑΤ.

Και αφού σημειώνει ότι «δίκαια διαμαρτύρονται όχι μόνο αυτοί οι 10 αλλά και χιλιάδες άλλοι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι για την ταλαιπωρία που υφίστανται με τον e-ΕΦΚΑ», ο Σύλλογος αναδεικνύει μεταξύ άλλων: Την τεράστια έλλειψη προσωπικού και τους δεκάδες εργαζόμενους που παραιτούνται κάθε μήνα, τη μη ψηφιοποίηση των αρχείων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αγνοούνται, τις χιλιάδες επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν ακόμα και από το 2015 με ευθύνη των κυβερνήσεων. «Δεν γνωρίζει ο κ. υπουργός ότι οι επικουρικές συντάξεις σταμάτησαν να εκδίδονται λόγω του νόμου Κατρούγκαλου (ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016), επειδή είχε αναδρομική ισχύ από 1/1/2015 έως τον Αύγουστο του 2018 λόγω μη έκδοσης εγκυκλίων από το υπουργείο κ.λπ. και της αντικειμενικής αδυναμίας ανάπτυξης των σχετικών λογισμικών, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν χιλιάδες συντάξεις;», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Προστίθεται το «πρωτοφανές χάος» που δημιουργήθηκε από την ενοποίηση των Ταμείων και το οποίο επιδεινώθηκε με αδιάκοπες συγχωνεύσεις τμημάτων, μετακινήσεις διευθύνσεων και υπαλλήλων, δημιουργία τμημάτων χωρίς υπαλλήλους και αρχεία και ένα ανακάτεμα χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Επίσης αναδεικνύεται το γεγονός ότι η υπηρεσία έχει έναν παμπάλαιο μηχανογραφικό εξοπλισμό και συστήματα, με χιλιάδες υπαλλήλους να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ δεν υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων αλλά διάσπαρτα και μη συμβατά μεταξύ τους συστήματα.

Και καταλήγει ο ΣΥΑΤ στην ανακοίνωσή του: «Είναι ξεκάθαρο ότι όλη αυτή η πρωτοφανής επίθεση στους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ γίνεται στο πλαίσιο της δικαιολόγησης της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, της εκχώρησης του τηλεφωνικού κέντρου σε ιδιώτες και φυσικά της ιδιωτικοποίησης έκδοσης συντάξεων από τα λεγόμενα πιστοποιημένα γραφεία.

Το συνδικαλιστικό κίνημα στα ασφαλιστικά ταμεία στέκεται με τη μεριά των συναδέλφων, που από τη μια "τα δίνουν όλα" για την εξυπηρέτηση του πολίτη κι απ' την άλλη αναδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και απαιτούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα, που τσακίζουν υπαλλήλους και ασφαλισμένους και δίνουν τις εισφορές βορά στην εκάστοτε "ανάπτυξη"».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μετά τη 10ωρη δουλειά οι νέοι εργαζόμενοι μαθαίνουν ότι η Ασφάλιση είναι «ατομικό ρίσκο»

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

«Ο πρωθυπουργός παρουσίασε σήμερα ως "καινούρια" όλα τα χρεοκοπημένα επιχειρήματα για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα Ασφάλισης.

Σε συνέχεια όλων των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση από τους νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έρχεται να ολοκληρώσει τη ληστεία των κόπων εκατομμυρίων εργαζομένων και να μετατρέψει σε ατομική υπόθεση την Ασφάλιση για τους νέους εργαζόμενους. Αποτελεί πρόκληση να προβάλλεται ως "θετικό" και "καινοτόμο" το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων, που καθιστά "επισφαλή" τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την ίδια τη σύνταξη, την οποία άλλωστε δεν την εγγυώνται οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι εργαζόμενοι δεν είναι λωτοφάγοι να ξεχνάνε πώς τα προηγούμενα χρόνια μεγαθήρια της ιδιωτικής Ασφάλισης, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, κατέρρευσαν, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι νέοι εργαζόμενοι, που πρόσφατα με τον νόμο - έκτρωμα για τα Εργασιακά έμαθαν από την κυβέρνηση πως η "προστασία της εργασίας" σημαίνει 10ωρα, εντατικοποίηση και απλήρωτες ώρες δουλειάς, καλούνται τώρα να μάθουν πως η Ασφάλισή τους θα είναι "επένδυση" και "ατομικό ρίσκο", αλλά και ότι οι ίδιοι θα χαρακτηρίζονται "επενδυτές" που θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με χαμηλούς μισθούς και βρίσκονται κατά χιλιάδες στην ανεργία και στα κακοπληρωμένα, ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ο "ατομικός κουμπαράς" είναι χωρίς πάτο. Η αναλογική σύνταξη που συμπληρώνει την εθνική ισοδυναμεί κυριολεκτικά με ψίχουλα, ενώ οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας θα είναι στο "ελάχιστο".

Επιπλέον, η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδεύει τη ληστεία 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος χρόνου, τα οποία τα παραδίδει στα κοράκια της ιδιωτικής Ασφάλισης και της ιδιωτικής Υγείας.

Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνει πως η εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελεί για τον λαό μας το νέο υπερμνημόνιο. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν αποφασιστική απάντηση και στους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ