ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Καλεί σε κινητοποίηση για την προστασία του συγγενικού δικαιώματος των μουσικών

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού προχωρά ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος την Παρασκευή 2 Ιούλη, στις 11 το πρωί, για το φλέγον ζήτημα της προστασίας και κατοχύρωσης των συγγενικών δικαιωμάτων στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η κινητοποίηση γίνεται σε μια περίοδο που αναμένεται σχέδιο νόμου από την κυβέρνηση, το οποίο θα ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο την ευρωπαϊκή Οδηγία για το πνευματικό και συγγενικό δικαίωμα, που δεν αφορά επί της ουσίας την προστασία των δημιουργών, ερμηνευτών και εκτελεστών, αλλά αντίθετα κύριο μέλημά της είναι η διαμόρφωση ευνοϊκότερων όρων κερδοφορίας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τους τομείς της παραγωγής οπτικοακουστικών και μουσικών έργων, των εκδόσεων και του έντυπου Τύπου.

Οπως σημειώνει ο ΠΜΣ στο κάλεσμά του, «γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να χτυπηθεί το συγγενικό δικαίωμά μας στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" στη νέα εποχή του "ψηφιακού" πολιτισμού.

Μάλιστα, όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει, είναι πια θεσμός η απαλλοτρίωση του δικαιώματος συναδέλφων μας με τρομοκρατικό και καταχρηστικό τρόπο, τόσο από την ίδια τη Λυρική Σκηνή (εποπτευόμενο φορέα του κράτους) όσο και από άλλους εργοδότες και τηλεοπτικές παραγωγές. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιον θα ευνοήσει για άλλη μια φορά το άνοιγμα της αγοράς και στον διαδικτυακό κόσμο.

Δεν χωράει καμία αναμονή. Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού να πάρουν θέση για τα αιτήματά μας προς τη Λυρική Σκηνή και τους τηλεοπτικούς παραγωγούς, όσο και για το συγγενικό δικαίωμα μέσα από τη διαδικτυακή αναπαραγωγή».

Παράλληλα, μαζί με άλλα σωματεία και δεκάδες μουσικούς ο Σύλλογος υπογράφει επιστολή προς την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λυρικής, όπου καταγγέλλει την καταχρηστική πρακτική της (καλεί τους μουσικούς να υπογράψουν συμβάσεις που παραχωρούν χωρίς αμοιβή τα συγγενικά τους διακαιώματα) και θέτει τα αιτήματα των μουσικών προς τη διοίκησή της.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ
Να ανακληθούν οι απολύσεις των εργαζομένων

Ενα ισχυρό χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων είναι η εξέλιξη που συντελείται με εργαζόμενους στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι είδαν την πόρτα της εξόδου μετά από 15 έως 24 χρόνια εργασίας στον συγκεκριμένο φορέα.

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας έχει ως κύρια αρμοδιότητα τη διαχείριση του βρεφονηπιακού σταθμού, της παιδικής κατασκήνωσης και κάποιες άλλες υπηρεσίες. Σε αυτό απασχολούνταν γύρω στους 35 εργαζόμενους, οι οποίοι από το 2014 είχαν απογραφεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και στο Μητρώο Απογραφής Δημοσίων Υπαλλήλων. Το 2019 ψηφίστηκε νόμος (4598), σύμφωνα με τον οποίο μεταφέρεται ο παιδικός σταθμός σε ένα αυτοτελές τμήμα του υπουργείου και το σύνολο του προσωπικού του Ταμείου Αλληλοβοηθείας καταλαμβάνει προσωποπαγείς θέσεις στο ΥΠΠΟ μετά από τυπικό έλεγχο των προσόντων τους από το ΑΣΕΠ. Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι δεν είχαν ακόμα τοποθετηθεί στις προβλεπόμενες θέσεις, όπως είχε συμβεί με αντίστοιχες περιπτώσεις, π.χ. των εργαζομένων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Στη συνέχεια ψηφίζεται νέος νόμος ο οποίος θέτει το Ταμείο Αλληλοβοηθείας σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία και δίνει τη δυνατότητα στον εκκαθαριστή, αυθαίρετα και παράτυπα, να θέσει σε καθεστώς ιδιότυπης αναστολής όσους εργαζόμενους «δεν του χρειάζονταν».

Από τότε ξεκινά και η οδύσσεια των 8 εργαζομένων που τέθηκαν, αρχικά, σε αναστολή (χωρίς αμοιβή και ένσημα) και χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις. Τέλος του περασμένου μήνα ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά ότι απολύονται. Η επιλογή των 8 εργαζομένων, επιπλέον, γεννά πολλά ερωτήματα. Πολλοί μιλούν για στοχοποίηση, καθώς πρόκειται για εκείνους που διεκδίκησαν την εφαρμογή του νόμου 4598/2019 που περνά τον παιδικό σταθμό στον έλεγχο του υπουργείου από το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά.

«Προσπαθούν να μας εξοντώσουν», «Πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης από μεριάς της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού», μας ανέφεραν εργαζόμενοι που συνομιλήσαμε μαζί τους. Τόνισαν τη δεινή θέση που βρίσκονται: Εν μέσω πανδημίας βρέθηκαν χωρίς αποδοχές, ένσημα και έτσι δεν μπορούν να αποζημιωθούν ούτε καν από τον ΟΑΕΔ, εγκλωβισμένοι σε καθεστώς ομηρίας και οικονομικής ασφυξίας.

Εγκαινιάστηκε ο πολυχώρος των Παλαιών Σφαγείων στην Πάτρα

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου»

Από τα εγκαίνια
Από τα εγκαίνια
Ο δήμος Πατρέων ανακαίνισε ριζικά το χώρο των Παλαιών Σφαγείων, τον οποίο παρέλαβε λεηλατημένο και πλέον ανοίγει επίσημα τις πύλες του, προσφέροντας ένα ολοζώντανο κύτταρο πολιτισμού στους Πατρινούς και τους επισκέπτες, κύτταρο εκπαίδευσης, δημιουργίας, γνώσης και ψυχαγωγίας, και θα αποτελέσει πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη.

«Φτιάξαμε ξανά το χώρο όπως τον ονειρευτήκαμε να έχει η πόλη μας» σημείωσε στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Ανέφερε ακόμα ότι οι χώροι των πολιτιστικών υποδομών στην Πάτρα θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό (πολιτιστικοί χώροι στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, στο χώρο του Λαδόπουλου, στις πρώην σταφιδαποθήκες, στο Αρσάκειο, στο Εργοστάσιο Τέχνης). Ολα αυτά, όμως, όπως ανέφερε, χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις. «Δεν αρκεί να τα χτίσεις, χρειάζεται να τα γεμίσεις με ανθρώπους να μπορούν να λειτουργήσουν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα μας απαγορεύουν τις προσλήψεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να έχουμε κτίρια, να σχεδιάζει ο δήμος για να καλύψει τις ανάγκες της πόλης και από την άλλη οι κυβερνώντες να αποφασίζουν ότι οι ανάγκες στη ζωή των ανθρώπων είναι μόνο ίσα ίσα να επιβιώνουν και τον πλούτο τον οποίο οι εργαζόμενοι δημιουργούν να το απολαμβάνουν κάποιοι λίγοι. Αυτό χρειάζεται ανατροπή. Αν αυτό δεν ανατραπεί, σίγουρα θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση».

Στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων θα φιλοξενηθεί το τριήμερο τζαζ εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και η «αυλαία» θα ανοίξει την Πέμπτη 1η Ιούλη, με «Τα μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου».

Στη συναυλία βασικοί συνεργάτες του Θάνου, που πορεύτηκαν μαζί του σε διαφορετικές περιόδους, προσεγγίζουν μουσικές στιγμές του συνθέτη με τον τρόπο που εκείνος θα ήθελε: Μέσα από μια σύγχρονη ματιά, ενσωματώνοντας την τάση του συνθέτη προς τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό, αντιμετωπίζοντας την πρωτοπορία ως μια συνεχή διαδικασία. Αλλωστε, ο ίδιος υποστήριζε πάντα ότι η φόρμα συμβαδίζει με την εποχή της: «Η διεύρυνση των ορίων επιχειρείται συνεχώς στη μουσική. Κι αυτό είναι η πραγματική πρωτοπορία. Και δεν αποτελεί πρωτοπορία η ανακάλυψη ενός εντελώς καινούριου πράγματος που δεν έχει προϋπάρξει. Ολα έχουν υπάρξει».

Παίζουν: Καλλίστρατος Δρακόπουλος (τύμπανα), Μάξιμος Δράκος (πιάνο), Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο), David Lynch (σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά). Τραγουδά ο Χρήστος Θηβαίος.

Γενική είσοδος 10 ευρώ. Ανεργοι, φοιτητές, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών: 7 ευρώ.

«Μπουρλότο» στο Θέατρο «Από Κοινού»

Με το έργο του Αγγελου Πυριόχου «Μπουρλότο» θα υποδέχεται από την Τετάρτη 30 Ιούνη το «Από Κοινού» Θέατρο (Ευπατριδών 4, Γκάζι) τους θεατές του στη μικρή και φιλόξενη αυλή του.

Με στοιχεία επιθεώρησης και διανθισμένο με πολλά τραγούδια, η παράσταση χαρακτηρίζεται από τον συγγραφέα της ως το «μιούζικαλ της Επανάστασης». Πρόκειται για την ιστορία της πολύπαθης Δημοκρατίας (Ελένη Γερασιμίδου), η οποία μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή. Και τώρα με αφορμή τον εορτασμό της Επανάστασής της, έρχεται να καταγγείλει τον επί 200 χρόνια βιασμό της στον Εισαγγελέα (Αντώνη Ξένο), έχοντας στο πλευρό της δύο νέους ηθοποιούς (Αγγελική Ξένου και Πάνο Μπόρα).

Η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες είναι του Παντελή Καναράκη και η ενορχήστρωση - μουσική παραγωγή του Γιώργου Θεοφάνους.

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή στις 21.15.

Είσοδος: 15 ευρώ κανονικό και 10 ευρώ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+).

Προπώληση εισιτηρίων στο viva.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και άνοιγμα των κοινωνικών εκδηλώσεων

Με τους ήχους του κλαρίνου και τη δύναμη του παραδοσιακού λαϊκού τραγουδιού οι μουσικοί λαϊκοι οργανοπαίχτες στα Γιάννενα πραγματοποίησαν την Τετάρτη το απόγευμα διαδήλωση, απαιτώντας κανένας συνάδελφος να μη μείνει χωρίς μεροκάματο, μέτρα επιβίωσης των οικογενειών τους και ουσιαστικό άνοιγμα των πανηγυριών και των εκδηλώσεων με ζωντανή ορχήστρα και χορό, ταυτόχρονα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

Στην κινητοποίηση που οργάνωσε το Σωματείο Μουσικών «Η Αλληλοβοήθεια» με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, χαιρετισμό απηύθυνε ο Ν. Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ενώ εκ μέρους του Σωματείου μίλησε ο πρόεδρός του, Μ. Διαμάντης. Οι ομιλητές τόνισαν ότι οι μουσικοί ενάμιση χρόνο τώρα βρίσκονται χωρίς μεροκάματο, σε συνθήκες εξαθλίωσης, αφού κληθήκαν να ζήσουν τις οικογένειές τους με τα επιδόματα της φτώχειας, που ακόμη κι αυτά αρκετοί δεν τα πήραν, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει πακτωλό χρημάτων στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στη συνέχεια, αφού επεσήμαναν τις ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, τονίστηκε ότι «σήμερα η μοναδική δραστηριότητα που παραμένει κλειστή είναι τα πανηγύρια, οι γάμοι και οι γιορτές μας. Την ώρα που επέτρεψαν τη μουσική στα καταστήματα εστίασης και ο συνωστισμός επικρατεί παντού, στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους δουλειάς, το μόνο που απαγορεύεται είναι ο χορός» ακυρώνοντας στην πράξη κάθε πανηγύρι, γάμο και γιορτή. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου, ήδη ακυρώνονται πολλές προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην Ηπειρο, αφού ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους και άρρηκτα δεμένος με τη ζωντανή ορχήστρα και τους μουσικούς, για να καταλήξει ότι «δεν σταματήσαμε ένα χρόνο τώρα να διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας μας και μέτρα επιβίωσης των οικογενειών μας».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στην παραλία Λευκού Πύργου έως τις 11 Ιούλη

Στο Περίπτερο 78 η «Σύγχρονη Εποχή»

Την Παρασκευή 25 Ιούνη άνοιξε τις πύλες του το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργεί έως τις 11 Ιούλη στην παραλία στο ύψος του Λευκού Πύργου. Συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα.

Η «Σύγχρονη Εποχή» συμμετέχει στο Φεστιβάλ και στεγάζεται στο Περίπτερο 78, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν και να προμηθευτούν τις εκδόσεις της.

Παρουσίαση βιβλίου για τον Τσε

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο του Νίκου Μόττα «Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης» (Εκδόσεις «Ατέχνως») με εκδήλωση στο Θησείο, όπου παραβρέθηκε η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα Σέλμις Μαρία Ντομίγκες Κορτίνα, αντιπροσωπεία του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας, καθώς και μέλη οργανώσεων αλληλεγγύης προς την Κούβα και τη Λατινική Αμερική. Το βιβλίο πραγματεύεται τη συμβολή του κομμουνιστή διεθνιστή Τσε στην εξωτερική πολιτική της Κούβας στα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση.

Στη εκδήλωση διαβάστηκε και μήνυμα της κόρης του Τσε, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ