ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Βαρύ τίμημα στους λαούς από την πολιτική που τους αφήνει αθωράκιστους

INTIME NEWS

Επτά ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid-19, η συλλογική ανοσία για τον παγκόσμιο πληθυσμό βρίσκεται ακόμα πάρα πολύ μακριά, εξαιτίας της υποταγής των εμβολίων στην κερδοφορία κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας και σε εντεινόμενους γεωπολιτικούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Σε ένα τέτοιο έδαφος, με τα διαλυμένα δημόσια συστήματα Υγείας, την απουσία και όλων των άλλων ουσιαστικών μέτρων προστασίας των λαών που θεωρούνται «κόστος» για το κεφάλαιο, με την εμφάνιση νέων πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από την πανδημία ανέβηκαν από τα 3 στα 4 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο μέσα σε μόλις 82 μέρες, όταν για να καταγραφεί το τρίτο εκατομμύριο των θανάτων είχαν χρειαστεί 92 μέρες.

Ινδία και Βραζιλία το μεγαλύτερο τίμημα στο τέταρτο εκατομμύριο θανάτων

Στην πραγματικότητα βέβαια ο πραγματικός απολογισμός των θανάτων από την πανδημία είναι πολύ μεγαλύτερος από το τραγικό ορόσημο των 4 εκατομμυρίων που ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ την Τετάρτη, τόσο λόγω της μεγάλης υποκαταγραφής, όσο και λόγω των ευρύτερων συνεπειών που είχε η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και η μετατροπή τους για μεγάλα διαστήματα σε «συστήματα μίας νόσου».

Παράλληλα, η μεγάλη ανισομετρία στους εμβολιασμούς αποτυπώνεται και στα στοιχεία των καταγεγραμμένων θανάτων. Η Ινδία, όπου ακόμα και σήμερα είναι πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 5% του πληθυσμού, αντιπροσωπεύει το 26% της αύξησης από τα 3 εκατομμύρια στα 4 εκατομμύρια θανάτους. Η Βραζιλία, με πλήρως εμβολιασμένο μόνο το 13,7% του πληθυσμού, αντιπροσωπεύει το 18% των θανάτων.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ, όπου έχουν χορηγηθεί περίπου 332 εκατ. δόσεις εμβολίων, αντιπροσώπευαν περίπου το 4% της αύξησης στους νεκρούς. Ακόμα πιο χαρακτηριστικά, η Βρετανία, όπου 1 στους 2 είναι πλήρως εμβολιασμένος, αντιπροσώπευε μόνο 1.000 από τους επιπλέον θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Κάμψη του ρυθμού εμβολιασμών και στις «πλουσιότερες» χώρες

Και στις «πλουσιότερες» χώρες ωστόσο, στο έδαφος της πλήρους ανυπαρξίας ενός ανεπτυγμένου δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που να φτάνει συστηματικά σε όλο τον πληθυσμό, να ενημερώνει ολοκληρωμένα κ.ο.κ., αλλά και στο έδαφος που διαμορφώνουν οι αλλεπάλληλες παλινωδίες των κυβερνήσεων στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας, καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμών.

Ετσι, μετά τις ΗΠΑ, όπου η εμβολιαστική εκστρατεία έχει «βαλτώσει» εδώ και βδομάδες (πλήρως εμβολιασμένο είναι το 48% του πληθυσμού) και καταγράφεται νέα άνοδος κρουσμάτων, και στη Γερμανία σημειώνεται αισθητή κάμψη στους ρυθμούς εμβολιασμού.

Από τους 820.000 εμβολιασμούς τη μέρα πριν τρεις βδομάδες και τους 800.500 πριν δύο βδομάδες, ο αριθμός των εμβολιασμών έπεσε την περασμένη βδομάδα στους 710.000 τη μέρα.

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί στη Γερμανία το 57,6% του πληθυσμού με μια δόση και το 40,8% και με τις δύο δόσεις, ενώ η παραλλαγή «Δέλτα» είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του κορονοϊού. Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στα τέλη Ιούνη το ποσοστό της «Δέλτα» είχε φτάσει στο 59% των νέων κρουσμάτων, ενώ τώρα υπολογίζεται στα 2/3. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κυριαρχία της μετάλλαξης σε συνδυασμό με την κάμψη στους εμβολιασμούς θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.

Στη Βρετανία, την ώρα που η κυβέρνηση «διαφημίζει» την επικείμενη άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων στις 19 Ιούλη, τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν ξανά τα 30.000 τη μέρα (32.551 ανακοινώθηκαν χτες), για πρώτη φορά από τον Γενάρη. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Imperial College London, μάλιστα, οι μολύνσεις στην Αγγλία έχουν τετραπλασιαστεί μέσα σε διάστημα ενός μήνα από τις αρχές Ιούνη, ενώ εκτιμάται ότι τα νέα κρούσματα θα διπλασιάζονται κάθε 6 μέρες, καθώς ενισχύεται ένα νέο κύμα που τροφοδοτείται από την παραλλαγή «Δέλτα».

Χαρακτηριστική στο μεταξύ είναι η επισήμανση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, Κατασκευών και Εμπορίου (RSA) ότι μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, είναι στην πραγματικότητα αδύνατο για τους εργαζόμενους και ειδικά τους πιο χαμηλόμισθους να μπαίνουν σε καραντίνα, αφού η αποζημίωση για αναρρωτική άδεια αντιστοιχεί μόλις στο 1/4 του μισθού!

Παζάρια ΕΕ - Ρωσίας για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Στο μεταξύ, καθώς συνεχίζονται τα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια γύρω από τον Τουρισμό και τις Μεταφορές, ΕΕ και Ρωσία διαπραγματεύονται για μια ενδεχόμενη αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού των δύο πλευρών.

Τη σχετική πρόταση φέρεται να κατέθεσε ο πρέσβης της ΕΕ στη Μόσχα, Μ. Εντερερ, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, να τη σχολιάζει θετικά, προσθέτοντας ότι «η ετοιμότητα για διάλογο είναι πάντα καλή».

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, που είναι και το κρίσιμο ζήτημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καμία πλευρά δεν έχει εγκρίνει προς χρήση τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η άλλη: Κανένα από τα 4 «δυτικά» εμβόλια που έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ δεν έχουν εγκριθεί από τη Μόσχα και ταυτόχρονα κανένα από τα ρωσικά εμβόλια που χρησιμοποιούνται σε δεκάδες χώρες δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ.

Οταν το ζητούμενο ωστόσο είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών, φαίνεται πως τα κριτήρια αλλάζουν...


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Νομοθετικές ρυθμίσεις που επιβεβαιώνουν την εγκληματική πολιτική

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει την εγκληματική της πολιτική σε βάρος της υγείας του λαού, εντάσσονται οι τροπολογίες που κατέθεσε και ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως αυτές που αφορούν το επίδομα 150 ευρώ στους νέους που θα κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου και τη μεταφορά της ευθύνης στους καταστηματάρχες για τον έλεγχο του πιστοποιητικού του εμβολιασμού και άλλα τέτοια απαράδεκτα. Ενώ σε τρίτη τροπολογία η κυβέρνηση ζητάει δωρεές για την «επίτευξη ασφαλούς φύλαξης, αποθήκευσης και μεταφοράς φαρμάκων, καθώς και διενέργειας εμβολίων κατά του Covid-19, από τρίτους, φυσικά και νομικά πρόσωπα».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, σχολιάζοντας τις τροπολογίες, ανέφερε για την πρώτη ότι αφορά «στην επίκληση της ατομικής ευθύνης, και μάλιστα με την πιο εκφυλιστική εκδοχή της». Επισήμανε ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, όμως «αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τέτοιους όρους δώρων και αντίδωρων. Θα πρέπει να γίνει με την εξασφάλιση της ουσιαστικής ενημέρωσης του λαού, να εγκαταλείψει η κυβέρνηση τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις της, να στηρίξει αποφασιστικά το πρωτοβάθμιο και το δημόσιο σύστημα Υγείας, ώστε να μην ενισχύονται τελικά και οι όποιες λογικές ανορθολογισμού που υπονομεύουν την υγεία και την προστασία του λαού».

Οσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία, τόνισε ότι η κυβέρνηση «μεταφέρει την ευθύνη και για τη διατήρηση και τον έλεγχο των μέτρων του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας στους καταστηματάρχες, τους αυτοαπασχολούμενους». Επισήμανε ότι μια τέτοια απαράδεκτη ρύθμιση αποσκοπεί και «στο να διακοπούν εντελώς τα όποια μέτρα οικονομικής στήριξης καταστηματαρχών, καθώς, όπως διαμηνύουν και τα στελέχη της κυβέρνησης, τα χρήματα για την οικονομική στήριξη τελείωσαν, αφού θεωρητικά λέτε ότι θα μπορούσαν οι καταστηματάρχες να ανοίγουν τα καταστήματά τους ελέγχοντας οι ίδιοι την τήρηση των μέτρων».

Για την τρίτη τροπολογία ανέφερε ότι δεν μπορεί να εναποτίθεται μια τέτοια σοβαρή διαδικασία όπως είναι η φύλαξη, μεταφορά και αποθήκευση των εμβολίων και φαρμάκων σε ενδεχόμενες δωρεές ή προσφορές. «Και τι θα γίνει αν αυτές οι δωρεές και οι προσφορές δεν δοθούν;». Υπενθύμισε δε ότι τέτοιες δωρεές συνοδεύονται συνήθως με ανταλλάγματα, «όπως έγινε, προς τις φαρμακοβιομηχανίες, όπου η δωρεάν χρησιμοποίηση των υποδομών τους για τα εμβόλια συνέπεσε με δωράκια που δόθηκαν, με τη μείωση των ποσών της υποχρεωτικής επιστροφής τους προς τον ΕΟΠΥΥ» κ.ά.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν σε νομοσχέδιο που αφορούσε υποτίθεται την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ο.κ., το οποίο ωστόσο περιείχε φωτογραφική διάταξη για νέα δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους και συγκεκριμένα αυτούς των μέσων ενημέρωσης, στους οποίους χαρίζονται τόκοι και προσαυξήσεις από τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν από τις παράνομες παρακρατήσεις που έκαναν των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων προς τον ΕΔΟΕΑΠ.

Τον λόγο πήρε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος κατήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας για να ωφελήσει τους ιδιώτες και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για τη διάθεση όλων των κατάλληλων και αποτελεσματικών εμβολίων στον πληθυσμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ