ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τη Δευτέρα η σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Βγάζουμε συμπεράσματα από τις μάχες των τελευταίων μηνών, κλιμακώνουμε ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση

Σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Ιούλη καλούν τα σωματεία και τους εργαζόμενους οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών. Η σύσκεψη θα γίνει στις 8 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, με θέμα τον σχεδιασμό της απάντησης των εργαζομένων στη νέα επίθεση που φέρνει το σχέδιο νόμου για τις επικουρικές, στη βάση των συμπερασμάτων των αγώνων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε χτες, το νομοσχέδιο, που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση, αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά την επαναλειτουργία της, μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών της.

«Οι εργαζόμενοι στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα έδωσαν μια σημαντική μάχη τους τελευταίους δύο μήνες ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης που καταργεί εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», σημειώνουν οι Ομοσπονδίες στο κάλεσμά τους. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζουν ότι η συζήτηση της πείρας και των συμπερασμάτων σε κάθε συνδικάτο και χώρο δουλειάς «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλιμακωθεί η πάλη των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα».

Οσον αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση, καταγγέλλουν «το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα», το οποίο αποτελεί συνέχεια των νόμων που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. «Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετατρέπεται σε "ατομική υπόθεση" και προϊόν τζόγου», τονίζουν. «Τα συνδικάτα, με την πείρα όλου του προηγούμενου διαστήματος και των ελπιδοφόρων αγώνων που οργάνωσαν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας, πρέπει και τώρα να δώσουν αποφασιστική απάντηση στους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Να οργανώσουν την πάλη ώστε να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη και να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι Ομοσπονδίες.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, σωματεία της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη, με επίκεντρο την ανάγκη η εργατική τάξη να αντιδράσει άμεσα, καθολικά και ενιαία, όποτε κι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει το χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και να οργανώσει τον αγώνα για να εμποδίσει στην πράξη την εφαρμογή του πρόσφατου αντεργατικού νόμου. Στη σύσκεψη τα σωματεία ανακοίνωσαν την οργάνωση κινητοποίησης μέσα στον Ιούλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση. Απηύθυναν παράλληλα κάλεσμα αγωνιστικής επαγρύπνησης, καθώς η κυβέρνηση μαζί με τους τραπεζίτες ετοιμάζεται να χτυπήσει με τους πλειστηριασμούς τη λαϊκή κατοικία, ενώ την ίδια ώρα προχωρά σε νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση.

Στη Λάρισα

Πλατιά σύσκεψη σωματείων οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας την Τετάρτη 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου - Λυκείου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Η δουλειά την Κυριακή συμπληρώνει το «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο

Στη δουλειά θα βρεθούν για μια ακόμα φορά χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή 11 Ιούλη, καθώς τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων. Εξάλλου, σε μια σειρά περιοχές, όπως το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η περιοχή των Σπάτων και δήμοι στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, τα μαγαζιά έχουν το «ελεύθερο» να ανοίγουν όλες τις Κυριακές από τον Μάη έως το τέλος Οκτώβρη. Τη δουλειά τις Κυριακές συμπληρώνει το «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα σούπερ μάρκετ (έως τις 9.30 μ.μ.), το οποίο διατηρεί η κυβέρνηση μέσα από τις ΚΥΑ για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας» από τον κορονοϊό.

«Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι καλούμαστε να εργαστούμε κάθε μέρα, όλη μέρα, με ό,τι ωράρια θέλει η εργοδοσία και τις Κυριακές», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Την ίδια στιγμή που επιβάλλουν δουλειά επτά μέρες τη βδομάδα και διευρυμένα ωράρια, οι εργοδότες του κλάδου «κόβουν τις άδειες και τα ρεπό» ή τα χορηγούν όπως τους βολεύει, εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», προχωρούν σε απολύσεις ή εξαναγκάζουν εργαζόμενους σε παραίτηση. «Μας έχουν τσακίσει τη ζωή! Δεν πάει άλλο! Δεν δεχόμαστε να είμαστε έρμαια των ορέξεων της εργοδοσίας. Τώρα είναι η ώρα να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, στο να έχουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς, τις οικογένειές μας, το δικαίωμά μας στις διακοπές», τονίζει ο Σύλλογος.

Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσουν η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, η δουλειά τις Κυριακές, το σμπαράλιασμα του σταθερού χρόνου εργασίας. Να απαιτήσουν κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, σταθερό ωράριο εργασίας, κατάργηση των διακεκομμένων ωραρίων, εξασφάλιση των ρεπό και των αδειών, μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ»
Υποβαθμισμένες υπηρεσίες «φύλαξης» στο όνομα της «συμφιλίωσης» εργασίας και οικογένειας

Την έναρξη του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» από το προσεχές φθινόπωρο προαναγγέλλει η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει επιδότηση των μητέρων για τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από έξι μηνών έως δυόμισι ετών, προκειμένου να επιστρέψουν στη δουλειά.

Σύμφωνα με μια σειρά δημοσιεύματα, η εφαρμογή του προγράμματος θα είναι αρχικά πιλοτική, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, και θα γίνει με τη χορήγηση «voucher» προς την οικογένεια, με αξία ανάλογη με τις ώρες φύλαξης, το οποίο θα εξαργυρώνεται για την πρόσληψη «νταντάς». Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρχουν «νταντάδες» που θα αναλαμβάνουν τη φύλαξη βρεφών από περισσότερες οικογένειες ταυτόχρονα. Οι συμμετέχοντες θα περάσουν από διαδικασία κατάρτισης μέσω σεμιναρίων και πιστοποίησης μέσω των δήμων και στη συνέχεια θα ενταχθούν σε ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται η επιλογή.

«Με τα παραπάνω μέτρα στηρίζουμε τις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους ή παράλληλα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους και ενισχύουμε τη γυναικεία απασχόληση», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Στην πράξη, με τη συγκεκριμένη ...πατέντα, βασισμένη όπως διατείνεται στις «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει δύο στόχους: Από τη μια, να αποδεσμεύσει μητέρες από τη φροντίδα των μικρών παιδιών προκειμένου να επιστρέψουν στη δουλειά, χωρίς να διαθέσει χρηματοδότηση για τη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση βρεφονηπιακών σταθμών. Από την άλλη, να απορροφήσει ορισμένες γυναίκες από τη δεξαμενή των ανέργων στις θέσεις των «νταντάδων» που θα τους εξασφαλίζουν ένα λειψό μεροκάματο και να μειώσει την «αδήλωτη εργασία» στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε παλιότερες δηλώσεις της, η ίδια η υφυπουργός έχει προτείνει πως το ρόλο της «νταντάς» μπορούν να αναλάβουν και γυναίκες συνταξιούχοι, προκειμένου «να ενισχύσουν το εισόδημά τους». Ετσι, το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα προσθέτει μια ακόμα μορφή υποβαθμισμένης υπηρεσίας «φύλαξης» βρεφών και νηπίων, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη κοινωνική δομή της Προσχολικής Φροντίδας και Αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ή μιας συνταξιούχου που προσπαθεί να συμπληρώσει την πετσοκομμένη της σύνταξη.

Στην ίδια κατεύθυνση της «συμφιλίωσης» οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η Μ. Συρεγγέλα έχει προαναγγείλει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία «χώρων φύλαξης μέσα σε επιχειρήσεις» για βρέφη και μικρά παιδιά. Πρόκειται για εξαγγελία που αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι η ανάγκη Προσχολικής Αγωγής και Φροντίδας βρεφών και νηπίων μεταφράζεται για τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τις επιχειρήσεις σε υπηρεσίες «φύλαξης» που στόχο έχουν να αυξήσουν την «απασχολησιμότητα», ώστε η εργαζόμενη μητέρα να είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, με βάση τις ανάγκες της εργοδοσίας.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Καθολική καταδίκη στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα

Την καθολική και ομόθυμη καταδίκη των συνταξιούχων της χώρας στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις, με το οποίο δίνεται «η χαριστική βολή σε ό,τι έχει απομείνει από τον μέχρι σήμερα σφαγιασμό των συντάξεών μας, αλλά και στις συντάξεις της νέας γενιάς» εκφράζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Ταυτόχρονα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους συνταξιούχους να δώσουν τη μάχη μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους ενάντια στο νέο έκτρωμα, «να μην περάσει η προσφιλής κυβερνητική προπαγάνδα της διάσπασης ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», καθώς και τα σωματεία των συνταξιούχων μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα να αποτρέψουν τον νέο σφαγιασμό που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, υπογραμμίζει η ΣΕΑ, απογειώνει τις αντιασφαλιστικές πολιτικές με την παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των επενδυτικών ομίλων με μικρό, μεσαίο και υψηλό ρίσκο, όπως προκλητικά διαφημίζει.

«Η αλήθεια είναι - σημειώνει στην ανακοίνωσή της - ότι πίσω από την προπαγάνδα της κυβέρνησης το νέο νομοσχέδιό της έρχεται να ολοκληρώσει τον σφαγιασμό μας και ανάλογα να ρίξει στον Καιάδα τη νέα γενιά.

Με επιμέλεια προσπαθεί να κρύψει ότι οι διατάξεις του αφορούν τους πάντες, τους υπάρχοντες συνταξιούχους και τη νέα γενιά. Για τους υπάρχοντες συνταξιούχους ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις θανατηφόρες περικοπές που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα και αφήνει ένα τεράστιο κενό χρηματοδότησης για τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεών τους. Η διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ισχύον σύστημα θα δημιουργήσει μια νέα οικονομική "μαύρη τρύπα" με έλλειμμα 55 δισ. ευρώ, η οποία θα φορτωθεί και πάλι στους φορολογούμενους και θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν σε αυτό.

Για τους νέους, σε συνέχεια των νόμων που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, κατεδαφίζοντας την Κοινωνική Ασφάλιση, το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο έρχεται να ανάψει "πράσινο φως" για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης συνολικά στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, παραδίδοντας στα νύχια του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις».

Ειδικά για τον «ατομικό ασφαλιστικό κουμπαρά», που εισάγει το νομοσχέδιο στο πλαίσιο της «κεφαλαιοποίησης», η ΣΕΑ σημειώνει πως «αυτό σημαίνει ότι πλέον η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών γίνεται απολύτως "ατομική υπόθεση". Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και μετατρέπεται σε "επένδυση", οι δε ασφαλισμένοι σε "επενδυτές". Ο κάθε ασφαλισμένος θα γνωρίζει τι θα πληρώνει, όμως δεν θα γνωρίζει τι στο τέλος θα πάρει, αφού τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, τα επενδυτικά προγράμματα πάμπολλες φορές το έριξαν στο κοινώς λεγόμενο "Φαλιμέντο" με τραγικά θύματα τους ασφαλισμένους».

Τέλος υπενθυμίζει ότι «το διάστημα της πανδημίας όλοι γίναμε μάρτυρες για το πώς δούλεψαν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην ιδιωτική Υγεία, που αν δεν υπήρχε αυτός ο τσακισμένος από τις κυβερνήσεις δημόσιος τομέας στην Υγεία, η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο τραγική. Αυτά συμβαίνουν όταν οι κοινωνικές ανάγκες μας πέφτουν στα νύχια της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ