ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2021 - Κυριακή 11 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Η «δημοσιονομική ευελιξία» για το κεφάλαιο φορτώνει τα βάρη στους λαούς

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι βούτηξαν το δάχτυλο βαθιά στο μέλι με τα μέτρα κρατικής στήριξης, στο όνομα της πανδημίας

Eurokinissi

Ο «δημοσιονομικός προσανατολισμός» της Ευρωζώνης και η συζήτηση γύρω από τη διαμόρφωση του «μείγματος» της οικονομικής πολιτικής για την προσεχή περίοδο θα βρεθούν στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητηθούν εκ νέου τα όρια της «δημοσιονομικής ευελιξίας» για το 2022, προκειμένου να διασφαλιστεί ο αναγκαίος «χώρος» για νέες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία μιας έρευνας που διενήργησε η ΕΚΤ και αποδεικνύουν ότι οι όμιλοι έβαλαν βαθιά το δάκτυλο στο μέλι των κρατικών μέτρων στήριξης στο όνομα της πανδημίας, την ώρα που σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση, με μέτρα όπως αυτά που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση για το 10ωρο, το εμπόδισμα της συνδικαλιστικής δράσης κ.τ.λ.

Συγκεκριμένα, τα 2/3 των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν, απάντησαν πως έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον ενός από τα κρατικά μέτρα στήριξης, ενώ περίπου το 55% των μεγάλων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης και το 48% των επιχειρήσεων που ταξινομούνται στις «μικρομεσαίες» (μέχρι 250 εργαζόμενους) «χρησιμοποίησαν την κρατική ενίσχυση για να περιορίσουν τη μισθολογική τους επιβάρυνση».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωνε στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της ότι το έλλειμμα των κρατικών προϋπολογισμών σε επίπεδο Ευρωζώνης απογειώθηκε από 0,6% του ΑΕΠ το 2019, σε 7,3% του ΑΕΠ το 2020, το υψηλότερο επίπεδό του από την εισαγωγή του ευρώ. Για το 2021 αναμένεται οριακή μείωση, στο 7,1% του ΑΕΠ, με τάση υποχώρησης στο 3,4% το 2022.

Ανάκαμψη με αβεβαιότητες

Με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Θερινές Προβλέψεις να δείχνουν ανάκαμψη 4,8% το 2021 (έναντι 4,3% στην Ευρωζώνη και 4,2% συνολικά στην ΕΕ στις Εαρινές Προβλέψεις) και 4,5% για το 2022 (από 4,4% προηγουμένως), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, επανέλαβε την ανάγκη «να συνεχιστούν οι υποστηρικτικές πολιτικές για όσο διάστημα χρειάζεται και οι χώρες θα πρέπει σταδιακά να υιοθετήσουν πιο διαφοροποιημένες δημοσιονομικές προσεγγίσεις», δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο το βάθος της αβεβαιότητας για τη δυναμική της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2021 αναμένεται σε 4,3% (από 4,1% στην προηγούμενη έκθεση) και σε 6% το 2022 (αμετάβλητο) έναντι βύθισης 8,2% που καταγράφηκε το 2020.

Η έκθεση της Κομισιόν, ωστόσο, εστιάζει σε πρόσθετους κινδύνους που αφορούν την ταχύτητα της ανάκαμψης μετά τη σταδιακή κατάργηση των «μέτρων στήριξης», σημειώνοντας το ενδεχόμενο αύξησης των επιχειρηματικών πτωχεύσεων και επιπτώσεων στην αγορά εργασίας, όπως με τη διόγκωση της επίσημης ανεργίας.

Ειδική αναφορά γίνεται και στις προοπτικές του τουρισμού, που προβλέπεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2019 στον ορίζοντα των προβλέψεων.

Ξεκίνησε η 11η «μεταμνημονιακή αξιολόγηση»

Με αφετηρία το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 - 2025, ξεκινούν στο μεταξύ οι διεργασίες γύρω από τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής και των μεγεθών του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Το ζήτημα αυτό θα τεθεί και στο πλαίσιο του 11ου κύκλου της ενισχυμένης εποπτείας, που ξεκίνησε χτες μέσω τηλεδιασκέψεων με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», προκειμένου από την επόμενη βδομάδα να ακολουθήσουν οι συνεννοήσεις με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια.

Ο κύκλος της 11ης αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος Σεπτέμβρη και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, όπου θα ενσωματώνονται και οι νέες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται μεταξύ άλλων και η αποπληρωμή στις εγχώριες τράπεζες ποσού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που αφορά καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια. Θα συζητηθεί επίσης το χρονοδιάγραμμα της πλήρους εφαρμογής των διατάξεων του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.


Πατριδογνωμόνιο
Κεφαλοκυνηγοί συνδικάτων

Την ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα πλαστικά τους σπαθιά, επιβαρυντικά για το πολιτικό περιβάλλον έτσι κι αλλιώς, για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό, και επί τη ευκαιρία προειδοποιούν για μέτρα, οικονομικά προβλήματα, λουκέτα και απολύσεις αχταρμά με ανάπτυξη, από Σεπτέμβρη, ουδείς προλαβαίνει να σκεφτεί. Να σκεφτεί την πραγματικότητα που διαμόρφωσε την εργασιακή ζούγκλα, το τελευταίο πόνημα του κ. Χατζηδάκη με τον βαρύγδουπο τίτλο «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» κ.λπ. κ.λπ.

Ο μελίρρυτος υπουργός μετατράπηκε, προφανώς με τη θέλησή του, σε union buster, δηλαδή σε επαγγελματία διάλυσης, εκτέλεσης, εξουδετέρωσης κάθε μορφής εργατικού συνδικάτου. Από τον 19ο αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία (1824) και λίγο αργότερα στις ΗΠΑ, οπότε επιτράπηκε στους εργάτες να σχηματίζουν εργατικές ενώσεις και συνδικάτα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, άρχισε να εμφανίζεται και το αντίστοιχο αντίπαλο δέος από τους μεγαλοβιομήχανους και τα πολιτικά τους ενεργούμενα. Στις μέρες μας πια οι κυνηγοί συνδικάτων έχουν νομική υπόσταση και ανάλογα με τη χώρα νομοθετική θωράκιση για να ματαιώνουν απεργίες, όπως πρόσφατα στην «Amazon», να αιτιολογούν μαζικές απολύσεις, να προωθούν lockdown και να συκοφαντούν με ακριβοπληρωμένες διαφημιστικές εκστρατείες κάθε συλλογική μορφή αντίστασης στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στήθηκαν ολόκληροι μηχανισμοί ειδικά στις ΗΠΑ. Στη δεκαετία 1974 - 1984, μόνο μία φίρμα εκπαίδευσε με ειδικά προγράμματα Βιομηχανικής Ψυχολογίας 27.000 μάνατζερς για «να καταστήσουν τα συνδικάτα μη απαραίτητα», δηλαδή άχρηστα. Και κατάφεραν να ελέγχουν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους σε 4.000 οργανισμούς. Οι βιομηχανικοί ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τεχνικές «για να σκανάρουν πιθανούς υποστηρικτές συνδικάτων, να αναγνωρίζουν εργασιακούς χώρους γόνιμους για συνδικαλισμό και για τη δόμηση εκείνων των συνθηκών που καθιστούν το εργασιακό περιβάλλον αντισυνδικαλιστικό».

Δεν χρειάζεται εδώ να θυμίσω σύντροφοι τις μεγάλες «επιτυχίες», σχετικά πρόσφατα, των κυνηγών συνδικάτων, όπως π.χ. το 1999 στη Γερμανία τη μαζική απόλυση των εργαζομένων στα «Μακντόναλντς» ή των εργαζόμενων στα κέιτερινγκ στα αεροδρόμια του Λονδίνου το 2005, με την κοινή γνώμη να ανακουφίζεται, αν όχι να επιχαίρει!

Στην Ελλάδα δεν εμφανίστηκαν ακόμα, πλην φιλοκυβερνητικών αρθρογράφων και επιλεγμένα αγανακτισμένων πολιτών, τουλάχιστον φανερά, οι επαγγελματίες του είδους. Ο ΣΕΒ και οι σύμμαχοί του δεν θα χρυσοπλήρωναν μανατζαραίους και ψυχολογικάριους χωρίς να έχουν όλο τον νόμο με το μέρος τους. Τώρα τον απέκτησαν. Είναι νόμος του κράτους το δευτεροβάθμιο σωματείο να μην μπορεί να καλύψει παράνομη απεργία πρωτοβάθμιου κ.λπ. Ισως θα ήταν χρήσιμο, για όποιον ενδιαφέρεται, να διαβάσει κανείς το βιβλίο «Ο Ανθρωπος στη μέση» («The Man in the middle» του Nathan Sefferman), που αποκαλύπτει τις μεθόδους δράσης των επαγγελματιών κυνηγών συνδικάτων, αλλά και το επιστημονικά κατασκευασμένο κατάλληλο λεξιλόγιο με το οποίο οι union busters (buster είναι ο μάγκας στα Αγγλικά), και ύστερα να το συγκρίνουν με τις χατζηδάκειες ρήσεις στη Βουλή και τις πορτοσάλτικες κορόνες. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για άριστους καινοτόμους του μεταπανδημικού ελληνικού καπιταλισμού...

Οποιος τα βρει τραβηγμένα όλα αυτά είναι προφανώς έτοιμος και να τα υποστεί, σαν το σαράντα τοις εκατό των αρνητών του εμβολιασμού που ενδεχομένως φτάσουν έως την εντατική με υψωμένη την παντιέρα του φόβου ή και της ...αποψάρας τους.

Μετά το Συνέδριο έχουμε πολλή δουλειά για να οργανώσουμε δυνάμεις και συμμαχίες εργαζομένων και καθημερινών ανθρώπων, που δεν θέλουν να ζήσουν στον 21ο αιώνα ως δούλοι σε ψηφιακές φυτείες και Ινδιάνοι έγκλειστοι σε εργασιακά στρατόπεδα. Γιατί, μεταξύ μας, αν δεν είναι οι κομμουνιστές κυνηγοί των κυνηγών, ε τότε δεν είναι κανείς...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ