ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Αύριο η σύσκεψη φορέων και σωματείων για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου «Αττικόν»

Στις 12 μ. στο μεγάλο αμφιθέατρο του νοσοκομείου

Eurokinissi

Σύσκεψη φορέων και σωματείων της Δυτικής Αθήνας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 12 μ., με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν» (στο μεγάλο αμφιθέατρο), με θέμα την υπεράσπιση του νοσοκομείου και με διεκδίκηση να παρθεί οριστικά πίσω το σχέδιο οργανισμού που προτάθηκε εν κρυπτώ και μετατρέπει το νοσοκομείο σε επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο οργανισμού προβλέπει μεταξύ άλλων: Το νοσοκομείο να απολέσει τον όποιο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα είχε, ως ίδρυμα αποκλειστικά ενταγμένο στο ΕΣΥ, και μέσω ΣΔΙΤ να μετατραπεί σε ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και επιχειρηματικό ίδρυμα. Να διοικείται από μία ελίτ κάποιων πανεπιστημιακών και τη νομοθεσία της Ιατρικής Σχολής, ως πολιορκητικό κριό για την εφαρμογή των ΣΔΙΤ. Τη μετατροπή του νοσοκομείου σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, με δικό της προϋπολογισμό, κονδύλια και έσοδα, ώστε σταδιακά να αποκοπεί από την κρατική χρηματοδότηση. Οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι υπό προθεσμία να αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στον χώρο. Οι οργανικές θέσεις να προβλέπονται όλο και λιγότερες. Για τους ασθενείς να συνεχιστεί και να γιγαντωθεί το αίσχος των ράντζων (που βαφτίζονται έκτακτη κατάσταση).

«Αυτό το σχέδιο οργανισμού το απορρίπτουμε στο σύνολό του», ξεκαθαρίζει το Σωματείο και καλεί την «επιτροπή σοφών» που προτείνει αυτήν την αθλιότητα να την αποσύρει άμεσα. Καλεί επίσης τους διευθυντές των Υπηρεσιών του «Αττικόν» (Νοσηλευτικής, Διοικητικής, Τεχνικής) που τυγχάνουν και μέλη του Σωματείου να διαχωρίσουν άμεσα τη θέση τους από αυτό το τερατούργημα.

«Για μας είναι αιτία πολέμου οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του νοσοκομείου ενάντια στους ασθενείς και στο προσωπικό, ενάντια στη δημόσια υγεία», υπογραμμίζει το Σωματείο.

«Θριάσιο» Νοσοκομείο: Χωρίς προσωπικό τα Τμήματα Αιμοδοσίας

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει το Τμήμα Αιμοδοσίας στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου οι οργανικές θέσεις γιατρών στην Αιμοδοσία μειώθηκαν σε τρεις, αν και διενεργούνται εκατοντάδες αιμοληψίες και δεκάδες χιλιάδες εξετάσεις ετησίως.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, στο Τμήμα Αιμοδοσίας εργάζονται μόνο δύο μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί (και αναμένεται η πρόσληψη ενός μόνιμου παθολόγου) και μία επικουρική ειδικευμένη γιατρός, που η σύμβασή της λήγει στις 31 Οκτώβρη, και δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας, παρότι αναγκάζονται να υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο υπερωριών.

Το Σωματείο σημειώνει ότι συνολικά η στελέχωση του Τμήματος Αιμοδοσίας είναι πολύ κατώτερη από τις ανάγκες ενός νοσοκομείου, που διαθέτει πάνω από τετρακόσια κρεβάτια και καλύπτει μία εκτεταμένη περιοχή, αλλά και από τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία Νοσοκομειακών Μονάδων Αιμοδοσίας.

Ταυτόχρονα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, παραμένει η απαράδεκτη κατάσταση με τη διάθεση ακατάλληλου χώρου ως δωματίου ανάπαυσης για την εφημερία των γιατρών της Αιμοδοσίας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες επιδημίας, δεδομένου ότι δεν διαθέτει ούτε τουαλέτα ούτε βρύση για προσωπική υγιεινή.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου απαιτεί για την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας της Αιμοδοσίας:

  • Να τροποποιηθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου, με δημιουργία και κάλυψη τριών θέσεων ειδικευμένων γιατρών για την Αιμοδοσία.
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Να ενισχυθεί η Αιμοδοσία με νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και με μία επιπλέον επισκέπτρια Υγείας.
  • Να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος ως δωμάτιο ανάπαυσης για την εφημερία των γιατρών της Αιμοδοσίας.
Λειτουργία μετ' εμποδίων στο «Αμαλία Φλέμινγκ»

Τη μετατροπή του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ», σε νοσοκομείο της μίας νόσου, νοσηλεύοντας αποκλειστικά ασθενείς με COVID, κάτι που δεν συνοδεύτηκε από καμία ενίσχυση σε γιατρούς, καταγγέλλουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι «αντίθετα συνοδεύτηκε από αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού στο "Σισμανόγλειο" και σε άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν άλλες "τρύπες" του συστήματος. Η Ορθοπεδική κλινική "μετανάστευσε" και αυτή στο "Σισμανόγλειο", όπου και υπολειτουργούσε».

Προσθέτουν ότι «με την υποχώρηση της πανδημίας, εδώ και λίγες βδομάδες, το νοσοκομείο σταδιακά άδειασε. Η Χειρουργική, η Καρδιολογική κλινική, η Περιτοναϊκή Κάθαρση και άλλα κλινικά εργαστήρια δεν λειτουργούσαν καθόλου, ενώ οι ανάγκες των αρρώστων, όπως όλοι ξέρουμε, είναι τεράστιες. Πριν από λίγες μέρες, μετά τις πιέσεις των εργαζομένων αλλά και του Επιστημονικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η σταδιακή λειτουργία αρχικά του χειρουργικού τομέα, που περιορίζεται σε έναν μόνο όροφο με 35 κλίνες, ενώ άλλες 90 παραμένουν χαρακτηρισμένες COVID».

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι η Χειρουργική κλινική ανοίγει «και την ίδια στιγμή την αφήνουν χωρίς γιατρούς και την οδηγούν σε κλείσιμο». «Πραγματικά είναι αδιανόητο. Αποφασίζουν την επαναλειτουργία της κλινικής ενώ αρνούνται, καθυστερούν, υπαναχωρούν, ακυρώνουν την επιστροφή όσων είχαν μετακινήσει κυρίως στο "Σισμανόγλειο"», αναφέρουν, τονίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση οδήγησε δύο ειδικευόμενους γιατρούς σε παραίτηση, ενώ μία ακόμη ειδικευμένη παραμένει υπό μετακίνηση. Ετσι οι εναπομείναντες (τέσσερις ειδικευόμενοι και τέσσερις ειδικευμένοι) δεν επαρκούν για να βγουν οι εφημερίες της κλινικής (...) Αντίστοιχη κατάσταση (...) υπάρχει και στους αναισθησιολόγους, στους οποίους οι ελλείψεις είναι ακόμα μεγαλύτερες! Και στην περίπτωσή τους οι εφημερίες δεν "βγαίνουν". Και εκεί νοσηλευτές και γιατροί μετακινημένοι, που δεν επιστρέφουν».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ ΔΡΑΜΑΣ
Στάσεις εργασίας ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων στην καθαριότητα

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στη καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη στάση εργασίας που αποφάσισε από την Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Δράμας, ενάντια στην απόφαση της διοίκησης για ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου σε εργολάβο μετά τη λήξη των συμβάσεων των 30 εργαζομένων στις 31/12/2020.

Οι εργαζόμενοι είχαν στο πλευρό τους, στην πύλη του νοσοκομείου, μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας, ενώ τη στήριξή στον δίκαιο αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά εξέφρασε η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, αλλά και με αντιπροσωπεία της που βρέθηκε στον χώρο.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέες δίωρες στάσεις εργασίας αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 15 Ιούλη, ενώ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλιμάκωση αλλά και πολύμορφες δράσεις για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Δράμας, η κυβέρνηση της ΝΔ και η διοίκηση του νοσοκομείου έρχονται να ολοκληρώσουν την πολιτική εργολαβοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης του νοσοκομείου την οποία είχε εφαρμόσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετέτρεψε τις ατομικές συμβάσεις με τον εργολάβο σε ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο, «δηλαδή μετατρέποντας το νοσοκομείο σε εργολάβο» προκειμένου, όπως επισημαίνεται, να μην προχωρήσει η μονιμοποίησή τους.

Η απόφαση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις εργαζομένων και σημειώνει πως «έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και στην παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους».

Παράλληλα, τονίζει ότι «η χρόνια υποστελέχωση και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα από όλες τις κυβερνήσεις εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων", με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Δράμας καλεί όλους τους συμβασιούχους και μόνιμους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να απομονώσουν όσους προσπαθούν να καλλιεργήσουν το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ τους. Σε κοινή δράση με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς του κινήματος να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα, ενάντια στις απολύσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την μονιμοποίησή τους, με παράλληλες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας και την άμεση, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών Υγείας - Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

«Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των υγειονομικών μας, παλεύοντας για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας με όλες τις ειδικότητες, με επαρκές και μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, υγειονομικό προσωπικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα τον εμπαιγμό των εργαζομένων στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στη σίτιση του Νοσοκομείου Δράμας.

Η ΤΕ Δράμας σημειώνει μεταξύ άλλων πως η τυχόν απόλυση των έμπειρων εργαζομένων, εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους, θα προκαλέσει και σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν τη Δευτέρα προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει για τους εργαζόμενους μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στη Βουλή

Σε έκτακτη συνεδρίαση η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ και το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων αποφάσισαν την αλλαγή της ημερομηνίας της κινητοποίησης που είχε προγραμματιστεί για αύριο και η κινητοποίηση μετατίθεται για την Πέμπτη 15 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα.

Οι φορείς των ΑμεΑ απαιτούν μεταξύ άλλων να ανοίξει η Ειδική Αγωγή τον Σεπτέμβρη με όλα τα μέτρα προστασίας και όρους ουσιαστικής εκπαίδευσης των παιδιών, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εμβολίων.

ΧΙΟΣ
43χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του, χωρίς οδηγό το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Με τραγικό τρόπο αποτυπώνονται για άλλη μια φορά οι εγκληματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αφού χτες έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας ένας 43χρονος πυροσβέστης, στην Κοινότητα Βολισσού της Χίου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη έμφραγμα.

Το ασθενοφόρο από το Νοσοκομείο Χίου (απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων) τον παρέλαβε μετά από μιάμιση ώρα, καθώς δεν υπάρχει οδηγός στο Πολυδύναμο Ιατρείο Βολισσού, παρά μόνο ένας εθελοντής οδηγός ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν σε άλλη περιοχή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανείς να οδηγήσει το όχημα, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Ο άτυχος πυροσβέστης ήταν σε βάρδια επιφυλακής στην περιοχή της Κατάβασης, όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά την περασμένη βδομάδα, όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία και παρά τις προσπάθειες συναδέλφων του δεν κατέστη δυνατόν να κρατηθεί στη ζωή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ