ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Δραματική» η ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ

INTIME NEWS

Τον επικίνδυνο για τον λαό ρόλο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων δουλεύουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, σε ομιλία του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού υλικού «DEFEA», έβαλε στόχο, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, την «ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ηγέτη στην Ενέργεια, στην καινοτομία και την άμυνα εδώ σε αυτήν την περιοχή».

Σημείωσε, άλλωστε, ότι «μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Αμερικής. Η συνεργασία μας εμβαθύνει τις σημαντικές περιφερειακές σχέσεις και ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ». Δήλωσε μάλιστα περήφανος που τα τελευταία πέντε χρόνια «συμμετείχα σε μια δραματική επέκταση των αμυντικών δεσμών ΗΠΑ - Ελλάδας», δηλώνοντας «πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα επιτύχουν οι χώρες μας μαζί» επί διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Χαρακτήρισε άλλωστε τη σχέση αυτή ως «μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη» και έναν «από τους ισχυρότερους πυλώνες της συνολικής στρατηγικής μας ατζέντας», ενώ σημείωσε πως αυτή «θεσμοθετήθηκε, ιδίως, τα τελευταία δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)», προσθέτοντας πως «οι δύο κυβερνήσεις μας έχουν δεσμευτεί στο υψηλότερο επίπεδο να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τη MDCA» για να «προωθήσουμε κοινούς στόχους ασφάλειας - σε αυτήν την περιοχή και πέραν αυτής», όπως είπε κάνοντας σαφή την απόφασή τους για αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων και όπου Γης.

Κάνοντας, εξάλλου, μια σύντομη αποτίμηση των όσων έκαναν μαζί τους τελευταίους μόνο μήνες, θύμισε ότι «ήταν γεμάτοι από κοινές ασκήσεις, διεκπεραιώσεις στρατευμάτων και επισκέψεις πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης άσκησης (σ.σ. φάσεών της) "DEFENDER Europe 21" στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη».

Υπογράμμισε, δε, το γεγονός ότι οι διεκπεραιώσεις αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς και από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στο πλαίσιο ακριβώς της «Defender», «κατέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβος εφοδιαστικής για τον στρατό των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, προβάλλοντας ισχύ και πόρους στην Ανατολική Ευρώπη και στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας». Ξεχώρισε, μάλιστα, το γεγονός ότι μέσα σε έναν μόλις μήνα, αυτόν τον Ιούλη, η Αλεξανδρούπολη θα «φιλοξενήσει» τρεις μεγάλες διεκπεραιώσεις δυνάμεων με τρεις ξεχωριστές αφίξεις πλοίων, μεταφέροντας περισσότερα από 700 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού.

Παραπέρα, επειδή εμπλοκή και μπίζνες πάνε χέρι χέρι κι επειδή ακριβώς η ντόπια αστική τάξη για να αναλάβει αυξημένους ρόλους αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην περιοχή χρειάζεται νέους εξοπλισμούς - «ψητό» για τα μονοπώλια, ο πρέσβης φρόντισε να εστιάσει εκτός από τους «αμυντικούς» και στους «εμπορικούς δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών.

«Η αμερικανική βιομηχανία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αμυντική μας συνεργασία, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στηρίξουν τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων της ελληνικής κυβέρνησης μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης», είπε φέρνοντας μια σειρά παραδείγματα και στέλνοντας σήμα ότι «οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί 100% στην προσφορά μας για το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία για εμβάθυνση και διατήρηση της ναυτικής μας συνεργασίας». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η «προσφορά» αυτή είναι «πρώτη προτεραιότητα» όχι μόνο για την ενδιαφερόμενη «Lockheed Martin», αλλά «και για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται πίσω από την πρόταση που δεν υπολείπεται καμίας άλλης και την οποία οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο τραπέζι», άλλο ένα στοιχείο που δείχνει ότι και το εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο τύπος πλοίου και οι δυνατότητές του κουμπώνουν πάνω στις αμερικανικές ανάγκες.

Αλλωστε, ο πρέσβης τόνισε ότι στις ΗΠΑ «είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που η Πράξη για την Αμυνα και τη Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας εισήχθηκε πρόσφατα από τους γερουσιαστές Menendez και Rubio, ενισχύοντας περαιτέρω τις ευκαιρίες για πρόοδο στην αμυντική μας σχέση, αυξάνοντας τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεών μας και προωθώντας περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση».

Να καταγραφεί και η ομιλία στη «DEFEA» του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κων. Φλώρου, ο οποίος, περιγράφοντας βασικά τους στόχους της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή μέσα από ανάληψη ρόλων και αποστολών, εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου στην κόντρα με άλλα κέντρα, σημείωσε ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις καλούνται να εκτελέσουν την αποστολή τους και παράλληλα να συνεισφέρουν στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας της χώρα μας στην προώθηση και εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με γνώμονα (...) τη διαφύλαξη της διεθνούς τάξης και ασφάλειας».

«Μέσω λοιπόν των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στις οποίες πρωταγωνιστούμε και του ιδιαίτερα ενεργητικού μας ρόλου σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, εργαζόμαστε εντατικά και συμβάλλουμε στην εδραίωση της χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας», σημείωσε.

Προσαρμόζοντας, δε, το στράτευμα στους τέτοιους στόχους, σημείωσε ότι η «Δομή Δυνάμεων 2020 - 2034», η νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, «περιλαμβάνει πρόβλεψη για την επαύξηση των Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων με δυνατότητα προβολής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε, δε, ότι «ειδικά επ' αυτού, ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ προβλέπει την αναβάθμιση των υποδομών στην Κρήτη και βέβαια τη μόνιμη εγκατάσταση μονάδων και δυνατοτήτων μας στη νήσο, αυξάνοντας το αποτύπωμά μας στην Ανατολική Μεσόγειο»...


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες συστάσεις για «τόλμη» και «ρεαλισμό»

Εν αναμονή και της προκλητικής εκδήλωσης που Κατεχόμενα - Αγκυρα ετοιμάζουν στις 20 Ιούλη στα Βαρώσια, εντείνονται οι εκκλήσεις για «αποφυγή αδιεξόδων», ώστε να προχωρήσουν τα παζάρια για τη συνεκμετάλλευση και τη διχοτόμηση του νησιού.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις της πρέσβειρας της Γαλλίας στη Λευκωσία, Σαλίνα Γκρενέτ Καταλάνο, που δήλωσε πως η Γαλλία (η οποία σημειωτέον αυτήν την περίοδο προεδρεύει του ΣΑ του ΟΗΕ) προσβλέπει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και εκτιμώντας ότι σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος ενός «επικίνδυνου αδιεξόδου», τόνισε ότι χρειάζονται «περισσότερο από ποτέ το αίσθημα του επείγοντος, η αποφασιστικότητα, ίσως κάποια τόλμη», προτρέποντας σε «όχι μη παραγωγικές και μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις στις συνομιλίες» και καταλήγοντας ότι η λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσω της διαίρεσης, αλλά και ότι η διαίρεση σημαίνει ότι όλες οι πλευρές θα χάσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι «η οικοδόμηση εμπιστοσύνης αποκλείει οποιεσδήποτε ενέργειες που είναι ενάντια στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» (παραπέμποντας κι αυτή σε ψηφίσματα του ΟΗΕ που προτρέπουν σε «συνεννόηση» για το άνοιγμα της Αμμοχώστου) και ότι «είναι γι' αυτό που μονομερείς αποφάσεις σε σχέση με τα Βαρώσια πρέπει να αποφευχθούν και το θέμα να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου».

Κατά τα άλλα, η Καταλάνο αναφέρθηκε στο πόσο έχει βαθύνει η συνεργασία Γαλλίας - Κύπρου μεταξύ άλλων στον τομέα της Αμυνας, υποστηρίζοντας ότι η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει τη διαρκή δέσμευση της Γαλλίας στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή αλλά και υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία «θα κάνει αυτό που της αναλογεί ως νέο μέλος του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση για τα θύματα από το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη του 1974, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε ότι «επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα με το τι θα εξαγγείλει ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την παρουσία του στα Κατεχόμενα».

Από τη μεριά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, - μιλώντας σε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής του - είπε ότι «το τουρκικό έθνος έδειξε για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι η Τουρκία είναι ανίκητη».

  • Ο πρώην ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ θα αναλάβει πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, αν εγκριθεί από τη Γερουσία. Ο Φλέικ σε δηλώσεις του μίλησε για τη «στρατηγική σημασία της σχέσης των Ηνωμένων Πολιτειών με την επί μακρόν σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, τη Δημοκρατία της Τουρκίας» και περιέγραψε τη θέση του επικεφαλής της πρεσβείας στην Αγκυρα ως «μια θέση καίριας σημασίας σε μια σημαντική εποχή και για τις δύο χώρες μας». Στο παρελθόν, ο Φλέικ έχει ταχτεί κατά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ υπήρξε δεινός επικριτής της κυβέρνησης Τραμπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπλεγμένη σε βρωμοδουλειές από Λιθουανία μέχρι Βενεζουέλα

Βασικό ρόλο στις βρώμικες επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Λατινική Αμερική διεκδικεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες στο Μαξίμου με τη Λιθουανή ομόλογό του Ingrida Simonyte, η οποία βρέθηκε στην Ελλάδα συνοδευόμενη από αξιωματούχους από τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Λιθουανίας.

Ανάμεσα σε άλλα συζήτησαν, όπως έλεγε αργότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, «εκτενώς τις σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται αυτήν την περίοδο η Λιθουανία στα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία. Τα προβλήματα αυτά - όπως συζητήσαμε - είναι παρόμοιας φύσης με αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Χαρακτηρίζονται από επίμονες μεταναστευτικές ροές σε συνδυασμό, κατά καιρούς, με μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια τρίτης χώρας να ασκήσει πολιτική πίεση στην ΕΕ μέσω της μετανάστευσης, που χρησιμοποιείται ως ένα εργαλείο προβολής γεωπολιτικής ισχύος», είπε, εξαπολύοντας αμερικανοΝΑΤΟικά βέλη κατά του Μινσκ. «Αυτό που κάνει η Λευκορωσία είναι απλώς απαράδεκτο», συνέχισε, αποδίδοντας στην κυβέρνηση Λουκασένκο οργανωμένο σχέδιο «ενθάρρυνσης» μεταναστών να μπουν στη Λιθουανία μέσω Λευκορωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται στο πλευρό» της Λιθουανίας και ότι «προσφέρει όποια τεχνογνωσία διαθέτει, αλλά και την αλληλεγγύη της στη Λιθουανία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμα και εμπλοκή στα σύνορα Λιθουανίας - Λευκορωσίας.

Παράλληλα, την Τρίτη βρέθηκε στην Αθήνα το ηγετικό στέλεχος της «αντιπολίτευσης» στη Βενεζουέλα, Leopoldo Lοpez, ο οποίος συναντήθηκε με βουλευτές της ΝΔ. Ο Lopez δεν παρέλειψε, φυσικά, να πάει και στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε με συμμάχους όπως η Ελλάδα για να υποστηρίξουμε το δημοκρατικό κίνημα της Βενεζουέλας».

Θυμίζουμε ότι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο διπλωματικό πεδίο, όταν εξελέγη ακριβώς δύο χρόνια πριν, ήταν να αναγνωρίσει στις 12/7/2019 τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα Guaido, «ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο εφαρμογής της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε χτες «άτυπη συνάντηση» με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ν. Ντιμιτρόφ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο Συμπόσιο της Σύμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ