ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο
  • Καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις στα εναέρια μέσα, λόγω των κενών και των «μπαλωμάτων» στη δασοπυρόσβεση
  • Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο σημείο

Eurokinissi

Ανεξέλεγκτη μαινόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ πυρκαγιά σε δασική έκταση στους Βουρλιώτες Σάμου, ενώ προληπτικά εκκενώθηκαν τρία ξενοδοχεία. Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είχε διανύσει περί τα 12 χιλιόμετρα, μέχρι και το Κοκκάρι.

Στις περιοχές που πλήττονταν από τη φωτιά βρίσκονταν μέλη του ΚΚΕ που βοηθούσαν στο έργο της κατάσβεσης, καθώς και κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Σάμου, με επικεφαλής τον Κώστα Τζίχα, δημοτικό σύμβουλο.

Για την κατάσβεση της φωτιάς - που σύμφωνα με την Πυροσβεστική μαινόταν μακριά από κατοικημένη περιοχή - επιχειρούσαν στην αρχή 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Αργότερα, όταν η φωτιά λόγω των ανέμων πήρε διαστάσεις, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν φτάνοντας τους 37 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Οι εστίες της φωτιάς ήταν πολλές και διάσπαρτες μεταξύ των οικισμών Βουρλιώτες και Κοκκάρι. Ο οικισμός δεν είναι κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, όμως σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βρίσκονται ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν «πνιγεί» από τους καπνούς, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσής τους, ανάμεσά τους του ξενοδοχείου «Αρίων» και του ξενοδοχείου «Καλυδών». Σύμφωνα με πληροφορίες απομακρύνθηκαν συνολικά 210 άτομα, 168 από το ένα ξενοδοχείο και 42 από το άλλο.

Λόγω του ότι η μεγάλη πυρκαγιά πλησίαζε σε σημείο υδροδότησης, σε ανακοίνωσή του ο δήμος Ανατολικής Σάμου ζητούσε την ελάχιστη χρήση πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή του Κοκκαρίου, καθώς και στην πόλη της Σάμου. Αλλωστε, με δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ της Σάμου ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Ι. Σταμούλης, συντονιστής επιχειρήσεων σε Αιγαίο και Κρήτη, χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί». Οπως είπε «είναι διάσπαρτες οι εστίες της πυρκαγιάς στους Βουρλιώτες και η πυρκαγιά λόγω των ανέμων έχει κατεύθυνση νότια, προς το βουνό».

Το μέτωπο κινούνταν προς το χωριό Μυτιληνιοί, με τη βοήθεια των βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν στο νησί, και εκτός από τις πολλές διάσπαρτες οικίες απειλούσε και αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονταν στο διάβα του. Επιπλέον, ήταν μεγάλη η προσπάθεια της Πυροσβεστικής να ελεγχθεί η φωτιά μέχρι τη δύση του ηλίου, όταν και θα αποχωρούσαν τα εναέρια μέσα.

Αξιοσημείωτες είναι καταγγελίες ότι εναέρια μέσα καθυστέρησαν δύο ώρες να φτάσουν στο νησί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι καταγγελίες αυτές είναι σχετικές με το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια τα «Canadair» που στάθμευαν στη Σάμο έχουν μεταφερθεί στην Ελευσίνα. Από την πλευρά της η Πυροσβεστική ανέφερε πως έχει αντικατασταθεί η δύναμη των «Canadair» με δύο ελικόπτερα, με το ένα όμως να έχει και χρέη μεταφοράς των πεζοπόρων τμημάτων σε όλη την Ανατολική Ελλάδα, ακόμα και στην Κρήτη.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις 7 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τις 7 το βράδυ της Πέμπτης εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 458 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, 7 αεροσκάφη (4 CL, 2 Air Tractor και το Beriev-200) και 5 ελικόπτερα.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βουρλιώτες επιχειρούσαν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, 5 αεροσκάφη (2 CL, 2 Air Tractor και το Beriev-200) και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Καταγγέλλει την «έξωση» των πυρόπληκτων

Την επιχειρούμενη έξωση των πυρόπληκτων από το Μάτι που ζουν εδώ και τρία χρόνια στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα στο Ζούμπερι και ειδικότερα στο ΚΑΑΥ, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως «όπως παραμονές του Πάσχα, οι διοικήσεις του ΚΕΔΑ/Ζ - ΚΑΑΥ - υπουργείο Εθνικής Αμυνας ζητούσαν την απομάκρυνση των οικογενειών από τους χώρους, έτσι και τώρα, σαν "δώρο" παραμονές της επετείου της καταστροφής, η διοίκηση των ΚΑΑΥ (και αύριο το ΚΕΔΑ/Ζ) απαιτεί προφορικά από τους ελάχιστους που βρίσκονται στον χώρο να απομακρυνθούν μέχρι τις 16 Ιουλίου». Ετσι, η «Λαϊκή Συσπείρωση», με παρέμβαση που έκανε ο επικεφαλής της Νίκος Στεφανίδης στη διοίκηση των ΚΑΑΥ και στον δήμαρχο Μαραθώνα, «ζήτησε τη συνέχιση της παραμονής των ελάχιστων οικογενειών και από τον δήμαρχο την παρέμβασή του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε σχέση με το θέμα».

Και όλα αυτά, ενώ αυτές τις μέρες συμπληρώνονται «τρία χρόνια από την εκδήλωση της καταστροφικής και φονικής πυρκαγιάς στην περιοχή μας, με τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες. Παρά τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας, των δήμων, τα περισσότερα προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν. Οι όποιες νομοθετικές προθεσμίες είχαν τεθεί, για την ελάχιστη ανακούφιση των πυρόπληκτων, ουσιαστικά έχουν λήξει».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα επισημαίνει πως την ίδια ώρα εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα όπως είναι η μη έγκαιρη καταβολή της πενιχρής επιχορήγησης ενοικίου, που από την αρχή ζητούσε να είναι μηνιαία και όχι τρίμηνη, το γενικό χωροταξικό σχέδιο, που πιο πολλά προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει στους μικροϊδιοκτήτες, τα δασικά, η καταβολή όλου του ποσού για την αποκατάσταση κατοικιών κ.ά.

Καλεί τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής σε συμπαράσταση προς αυτούς, οι οποίοι «δεν φταίνε, που εξακολουθούν να παραμένουν στις κατασκηνώσεις, τη στιγμή που η πολιτεία δεν έχει φροντίσει για την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών τους, για να δοθούν τώρα τα ψίχουλα για το επίδομα ενοικίου, να δοθούν τώρα τα ποσά που εκκρεμούν για την αποκατάσταση των οικιών», αλλά και να συνεχίσουν να αγωνίζονται συλλογικά για την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής.

«Τώρα οι κάτοικοι έχουν την πείρα για τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, της Περιφέρειας, των δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνα», αναφέρει καταλήγοντας και ξεκαθαρίζει πως «μόνο με συλλογικό αγώνα δεν θα πνιγόμαστε το χειμώνα, δεν θα καιγόμαστε το καλοκαίρι».

«Εφυγε» η σ. Αθηνά Καλούδη

Εφυγε χτες, σε ηλικία 93 ετών, η συντρόφισσα Αθηνά Καλούδη.

Γεννημένη στις 28 Απρίλη του 1928 στο χωριό Θρυλλόριο Κομοτηνής, από γονείς πρόσφυγες από τον Καύκασο, μεγάλωσε σε πολυμελή οικογένεια.

Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ την περίοδο της Κατοχής και το 1944 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Με τη δημιουργία των αντάρτικων ομάδων στην περιοχή ανέλαβε να κρατάει την επαφή των ανταρτών με την πόλη.

Τον Σεπτέμβρη του 1947 εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ πέρασε στη Βουλγαρία και στην πορεία, μαζί με 1.000 παιδιά που είχε υπό την προστασία της, έφτασε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα συνδέθηκε με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος της ΚΟΒ Παγκρατίου.

Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει τη Δευτέρα 19 Ιούλη, στις 5 μ.μ., στο Νεκροταφείο της Καισαριανής.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στα 3 χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «3 χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δυναμώνουμε την πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής», την Πέμπτη 22 Ιούλη στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Μαρίνας στη Νέα Μάκρη. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περιοδείες σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς

Περιοδείες σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Υπηρεσίες πραγματοποιούν αυτές τις μέρες Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, με τις θέσεις του Κόμματος για τα απαραίτητα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, όπως και για τα δικαιώματα των πυροσβεστών. Για τις επόμενες μέρες, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή

-- Στις 7.30 π.μ., στον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Ολυμπιακό Χωριό, με επικεφαλής την Γιούλη Αγγελοπούλου, μέλος της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

-- Στις 10 π.μ., στον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Ελληνικό.

Τη Δευτέρα 19 Ιούλη

-- Στις 10 π.μ., στο Δασαρχείο Πάρνηθας, με επικεφαλής τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7.30 π.μ., στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευσίνας, με επικεφαλής τον Κώστα Κώνστα, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

-- Στις 7.30 π.μ., στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων, με επικεφαλής τον Αντώνη Χοροζάνη, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Μεγάρων.

Την Τρίτη 20 Ιούλη

-- Στις 7 π.μ., στον 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό στην Παλλήνη, με επικεφαλής τον Κώστα Συμεωνίδη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

-- Στις 7.30 π.μ., στις διοικητικές υπηρεσίες της 1ης ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο και έπειτα στο πεζοπόρο τμήμα, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Κάμπα, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ