ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΟΡΟΣ
«Στο πόδι» οι κάτοικοι για να αποτρέψουν τη λειτουργία λατομείου

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών Διονύσου και Πεντέλης, τους οποίους έχει ξεσηκώσει η έγκριση γεωλογικής έρευνας στη θέση Βαθειά Χούνη για την ύπαρξη μαρμάρου, που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει με fast track διαδικασία, επένδυση που αφορά την επαναλειτουργία λατομείου. Η εγκληματική αυτή εξέλιξη σημαίνει πρακτικά και νέο γύρο καταλήστευσης του πλούτου της περιοχής, παραπέρα υποβάθμιση της ζωής και της υγείας των κατοίκων και ανεπανόρθωτες συνέπειες στο ήδη επιβαρυμένο τοπικό οικοσύστημα.

Ηδη από τους κατοίκους έχουν γίνει μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με πιο πρόσφατη αυτή στις 7 Ιούλη στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Κοινότητας Διονύσου, που χαρακτηρίστηκε από τη μαζικότητά της.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, τονίζοντας ότι η αγωνιστική συσπείρωση και αποφασιστικότητα των κατοίκων «είναι και ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για να μην προχωρήσουν και να ακυρωθούν αυτά τα σχέδια, που θέλουν να δώσουν την χαριστική βολή στο Πεντελικό Ορος».

Επεσήμανε ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να περιμένουν «λύσεις και δικαίωση μόνο από τα δικαστήρια και τους νόμους», καθώς «η περιβαλλοντική νομοθεσία που έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια από όλους όσοι κυβέρνησαν δεν είναι με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανάγκες μας. Διαμορφώθηκε με κριτήριο τα συμφέροντα των επενδυτών των μεγάλων επιχειρηματιών που θέλουν να εκμεταλλευτούν ακόμα και αυτόν τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου στην Αττική».

Τόνισε ακόμα πως οι κάτοικοι πρέπει να μετρήσουν το γεγονός ότι «σχέδια σαν και αυτά υλοποιούνται γρήγορα, με νομικά παραθυράκια και με fast track διαδικασίες. Οταν όμως είναι να προστατευτούν οι ίδιοι οι κάτοικοι, όπως πριν λίγους μήνες με την κακοκαιρία, με τους κλεισμένους δρόμους, με τις διακοπές ρεύματος για μέρες, τότε εμφανίζεται η γραφειοκρατία, αποκαλύπτονται οι μεγάλες ελλείψεις, εμφανίζεται η διαχρονική εγκατάλειψη των δασών» κ.ά.

Θέλει αγώνα αλλά και προσοχή, συνέχισε, «γιατί θα ακούσουμε το επόμενο διάστημα πολλά και πολλούς. Το νέο παραμύθι είναι αυτό της "πράσινης" οικονομίας που ακούμε, της "πράσινης" ανάπτυξης, που στην πραγματικότητα είναι αυτό που ζούμε. Δηλαδή η παράδοση δασών, βουνών, του φυσικού πλούτου, που θα έπρεπε να αξιοποιείται και να προστατεύεται για τις ανάγκες μας, στα μεγάλα συμφέροντα. Αυτό πρέπει να εμποδίσουμε. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και το δίκιο στη συγκεκριμένη περίπτωση λέει: Καμία παράδοση δασών, βουνών, του φυσικού πλούτου, στα μεγάλα συμφέροντα».

Να σημειωθεί ότι αποφάσεις ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη έχουν πάρει και τα Δημοτικά Συμβούλια των αντίστοιχων δήμων. Επιπλέον, κάτω από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων βρέθηκαν στην περιοχή στις 13 Ιούλη η υπουργός Πολιτισμού Ν. Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, οι οποίοι στις δηλώσεις τους δεσμεύτηκαν ότι δεν πρόκειται να δοθεί άδεια για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων, με τους κατοίκους ωστόσο να παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, καθώς έχουν εισπράξει πολλές φορές αντίστοιχες δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα.

Μετατρέπουν τη ζωή μας σε κόλαση για τα κέρδη του κεφαλαίου

Η Κομματική Οργάνωση Διονύσου - Βόρειων Χωριών Αττικής του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «λατομεία, νόμιμες και παράνομες εξορύξεις, χωματερές, εργοστάσια καύσης βιομάζας, φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, μπαζώματα και πυρκαγιές μετατρέπουν τις ζωές μας σε κόλαση από το Γραμματικό έως τον Υμηττό και από την Πεντέλη έως τη Φυλή» και ότι αποδεικνύεται πως «τα επιχειρηματικά κέρδη είναι ασυμβίβαστα με την υγεία του λαού, την αξιοπρεπή ζωή του και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιβεβαιώνεται ο απαράβατος κανόνας ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού οι λαϊκές ανάγκες αντιμετωπίζονται ως "κόστος", ως εμπόδιο για τα κέρδη του κεφαλαίου».

Αυτό είναι και το πραγματικό περιεχόμενο της «πράσινης» ανάπτυξης, τονίζει και προσθέτει ότι ο λαός «δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη σε καμία κυβέρνηση, είτε σημερινή είτε αυριανή, σε κανένα κόμμα, σε καμία δημοτική αρχή που παρουσιάζει την καπιταλιστική ανάπτυξη ως σωτηρία».

Και καλεί τον λαό της περιοχής με την οργάνωση και τον αγώνα του να επιβάλει την απόσυρση της άδειας έρευνας, να μην εκδοθεί καμία άδεια και να απαγορευτεί η λειτουργία λατομείου, άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και προστασίας του βουνού και του δασικού οικοσυστήματος κ.ά.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Απαίτησαν να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του παραλιακού μετώπου

«Δεν μένουμε θεατές σε αυτά που γίνονται "για μας" χωρίς εμάς», δήλωσαν με τη κινητοποίησή τους το απόγευμα της Τετάρτης τα σωματεία και οι φορείς της Καλαμαριάς που συνυπογράφουν το κείμενο «ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS !», καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημαρχείου της Καλαμαριάς τη μέρα λήξης του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αρετσούς, ενώ παράλληλα ήταν προγραμματισμένη η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης για το ζήτημα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αναβλήθηκε για δεύτερη φορά και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιούλη.

Οπως δήλωσε η Ελενα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών (ΟΓΕ), οι διαδηλωτές απαίτησαν: «Ολόκληρη η παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς για τις ανάγκες μας και όχι για τις ανάγκες των επιχειρηματιών. Αποτελεί ανάσα για μας και τα παιδιά μας, δεν είναι για τους επιχειρηματίες. Ανάπλαση της περιοχής με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέλουμε χώρους πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση». Οπως σημείωσε, έπειτα από την προκήρυξη του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Αρετσούς και τις δηλώσεις του δημάρχου για μετατροπή του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία» σε πεντάστερο ξενοδοχείο, σειρά πήραν το κυβερνείο, η πλαζ Αρετσούς, το στρατόπεδο Κόδρα.

Τα σωματεία και οι φορείς της Καλαμαριάς συνεχίζουν να οργανώνουν δράσεις για ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο και τους ελεύθερους χώρους, όπως και τη συλλογή υπογραφών διεκδικώντας: Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανάπλαση της περιοχής με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δημοτική αρχή και άλλες παρατάξεις, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», διαφημίζουν όλα αυτά ως τουριστική ανάπτυξη από την οποία όλοι θα κερδίσουν.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και την βλέπουμε - τη ζούμε ήδη, τονίζει η επιτροπή των σωματείων και φορέων της περιοχής: «Στην πλαζ Αρετσούς οι τιμές έχουν αυξηθεί πολύ και η ελάχιστη μείωση που έγινε, έπειτα από παράπονα, δεν άλλαξε την κατάσταση. Για να μπορούμε να κάνουμε χρήση των υποδομών της πλαζ είμαστε υποχρεωμένοι να καταναλώσουμε, όπως λένε οι οδηγίες! Ενώ ιδιώτες οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις!

Παράλληλα, την ώρα που αρκετός κόσμος κολυμπάει στην πλαζ δεν υπήρξε καμία πρόνοια για την προστασία μας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Οι ανάγκες μας αποτελούν έξοδα και όχι έσοδα.

Την ώρα που η δημοτική αρχή θα έπρεπε να διεκδικεί τη δωρεάν παραχώρηση της πλαζ από τα ΕΤΑΔ, διαπραγματεύεται το ύψος του αντιτίμου για τη χρήση του χώρου! Αντίτιμο που θα πληρώσουμε εμείς».

Χωρίς νερό η Πέρδικα Ηγουμενίτσας

Εξαιτίας της διαχρονικής εγκατάλειψης του δικτύου ύδρευσης

Χωρίς νερό έμεινε η Πέρδικας Ηγουμενίτσας εν μεσώ καλοκαιρινής περιόδου και με υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, από την περασμένη Τρίτη 13/7 διακόπηκε η υδροδότηση στην Πέρδικα λόγω σοβαρής βλάβης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης.

Ωστοσο, τα προβλήματα στην υδροδότηση του οικισμού κρατούν χρόνια, με συχνές διακοπές της παροχής νερού και χαμηλής πίεσής του, οδηγώντας σε απόγνωση τους κατοίκους. Η τελευταία διακοπή του νερού ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης των κατοίκων, που συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο απαιτώντας άμεσα μέτρα. Η δημοτική αρχή παρά τις διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση της βλάβης το συντομότερο δυνατό, στις ενστάσεις των κατοίκων ότι τα προβλήματα κρατούν χρόνια, αρκέστηκε στη διαπίστωση ότι το ph του νερού της περιοχής είναι υψηλό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άλατα τα οποία προκαλούν βλάβες στο δίκτυο. Την ίδια ώρα βέβαια δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση γιατί τα παραπάνω προβλήματα δεν δημιουργούν βλάβες στο δίκτυο που τροφοδοτεί με νερό τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή Καραβοστάσι, λίγα χιλιόμετρα από τον οικισμό.

Υπεύθυνη η πολιτική που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι οι κάτοικοι της Πέρδικας στερούνται το νερό στο όνομα του «κόστους» συντήρησης και αποκατάστασης του απαρχαιωμένου δικτύου, της έλλειψης προσωπικού και των αποψιλωμένων συνεργείων της ΔΕΥΑΗ, την ίδια ώρα που πληρώνουν πανάκριβα τιμολόγια.

«Μια πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι δημοτικές αρχές, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που "πίνουν νερό" στο όνομα της ΕΕ και την πολιτική της στο θέμα της διαχείρισης του νερού. Συμφωνούν επί της ουσίας με ένα πλαίσιο διαχείρισης, στη λογική της εμπορευματοποίησης, της επιχειρηματικής δράσης και του κέρδους, υλοποιώντας κατά γράμμα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις αντιδραστικές Οδηγίες της ΕΕ και έχουν μετατρέψει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα», τονίζεται στην ανακοίνωση. Η ΚΟ καλεί τους κατοίκους να απαιτήσουν την άμεση τροφοδοσία τους με νερό και με ευθύνη του δήμου χωρίς καμία επιβάρυνση, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όσες μέρες το νερό είναι κομμένο ή σε περιοχές με σταθερά μικρή πίεση, πραγματοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής, αντικατάσταση φθαρμένων και ακατάλληλων δικτύων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ά.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στην Κινέτα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή, στις 10 π.μ. στον κόμβο της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου (έξω από Λάγιο - Κορδάλη), διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Κινέτας, για τον εμπαιγμό που υφίστανται, καθώς τρία χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά αλλά και δύο χρόνια μετά τις πλημμύρες δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα έργο προστασίας της ζωής του λαού.

Στο κάλεσμά της, η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι σε μια περιοχή που έχει πληγεί από μία πυρκαγιά και δύο πλημμύρες, τα βασικά έργα υποδομών, που είναι επιβεβλημένα, έχουν μετατεθεί στο απώτερο μέλλον, ενώ προσθέτει ότι το έργο αποκατάστασης από τις καταστροφές των πλημμυρών που προγραμματίστηκε από την Περιφέρεια Αττικής, «δεν έχει εκτελεστεί σχεδόν 2 χρόνια μετά αφήνοντας απροστάτευτες ανθρώπινες ζωές». Επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση και συμπληρώνει πως στην ουσία γίνονται «έργα που διαιωνίζουν τη σημερινή κατάσταση και θέτουν σε μεγαλύτερους κινδύνους τους κατοίκους της περιοχής στην Κάτω Κινέτα».

Γι' αυτό, με την κινητοποίηση, απαιτούν μέτρα για την άμεση αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση και προστασία, έργα προστασίας του δάσους, ενίσχυσης των υποδομών του οικισμού, αλλά και αποζημίωση όλων των πληγέντων από τις καταστροφές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ