ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούλη 2021 - Κυριακή 18 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αντιμέτωπη με το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ

Από τις λαϊκές κινητοποιήσεις της περασμένης Κυριακής υπέρ της κουβανικής επανάστασης (φωτ. από το Ολγίν)
Από τις λαϊκές κινητοποιήσεις της περασμένης Κυριακής υπέρ της κουβανικής επανάστασης (φωτ. από το Ολγίν)
Με άμεση κινητοποίηση και συγκεντρώσεις υπεράσπισης της Κουβανικής Επανάστασης την περασμένη Κυριακή σε όλες τις πόλεις του νησιού, μετά από κάλεσμα του ΚΚ Κούβας, μέλη του Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας, εργαζόμενοι και λαϊκές δυνάμεις, διαδήλωσαν με το σύνθημα «Οι δρόμοι ανήκουν στους επαναστάτες και όχι στους μισθοφόρους», δίνοντας απάντηση στο νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και τον λαό της, το οποίο εκδηλώθηκε την ίδια μέρα με οργάνωση αντιδραστικών «διαμαρτυριών» με αντικομμουνιστικά και αντεπαναστατικά συνθήματα που καλούσαν σε ανατροπή της κυβέρνησης.

Από τότε, κάθε μέρα που περνάει έρχονται στην επιφάνεια νέα στοιχεία για τις δήθεν «αυθόρμητες διαμαρτυρίες»: Αποκαλύπτονται η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και ο ρόλος της αντικουβανικής μαφίας που δρα στο έδαφός τους, όπως και δυνάμεων μέσα στην Κούβα που στηρίζουν τα σχέδιά τους, για την προετοιμασία και τη χρηματοδότηση μιας «επαγγελματικής» γιγάντιας καμπάνιας χειραγώγησης στο διαδίκτυο και σε άλλα ΜΜΕ, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν δυσκολίες και ελλείψεις στην Κούβα, για τις οποίες κύριος ένοχος είναι ο ίδιος ο απάνθρωπος 60χρονος οικονομικός αποκλεισμός της από τις ΗΠΑ.

Μεθοδευμένο προβοκατόρικο σχέδιο

Η εν λόγω μεγάλης κλίμακας καμπάνια, με ιδιαίτερη έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησε από τα μέσα Ιούνη. Στο επίκεντρο της όλης επιχείρησης στο διαδίκτυο εμφανίζονται η επιχείρηση «Proactivo Miami Foundation», στην οποία χορήγησε κεφάλαια η αμερικανική Πολιτεία της Φλόριντα, καθώς και στελέχη του δικτύου «ADN Cuba», που χρηματοδοτείται αδρά από την αμερικανική υπηρεσία USAID.

Ξεκινώντας από τις 15 Ιούνη, επιστράτευσαν πλήθος από αυτοματοποιημένα ρομπότ και «τρολ», που δημοσίευσαν εκατομμύρια μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, λανσάροντας κυρίως μέσω του «Twitter» την καμπάνια περί «ανθρωπιστικής επέμβασης» στην Κούβα (τη γνωστή «καμουφλαρισμένη» ορολογία για τη δικαιολόγηση των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επεμβάσεων), επικαλούμενοι την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις ελλείψεις σε μια σειρά από αγαθά.

Στις 5 Ιούλη προστέθηκε το λίγο πιο επεξεργασμένο σύνθημα του «ανθρωπιστικού διαδρόμου» (για να συγκαλύπτεται κάπως η έννοια της επέμβασης), ενώ στις 9 Ιούλη, δύο μέρες πριν από την ανοιχτή εκδήλωση του προβοκατόρικου σχεδίου, ενεργοποίησαν τις ετικέτες (hashtags) #SOS Matanzas (η επαρχία που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό) και #SOS Cuba, αξιοποιώντας τις για την προπαγάνδιση των «διαμαρτυριών».

Χαρακτηριστικά, λογαριασμός που δημιουργήθηκε στην Ισπανία και χρησιμοποίησε το hashtag #SOS Cuba δημοσίευσε στις 10 και τις 11 Ιούλη περισσότερα από 1.000 tweets, με αυτοματοποίηση 5 retweets ανά δευτερόλεπτο...

Παραπέρα, περισσότεροι από 1.500 λογαριασμοί που δραστηριοποιήθηκαν στο ίδιο hashtag δημιουργήθηκαν μεταξύ 10 και 11 Ιούλη!

Τη μέρα των γεγονότων, στις 11/7, χρησιμοποίησαν επίσης ευρέως παραποιημένες εικόνες από συγκεντρώσεις σε άλλες χώρες και άλλες περιόδους (από την Αίγυπτο και την «Αραβική Ανοιξη», την Αργεντινή κ.ά.), για να τις παρουσιάσουν ως μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα. Οι δε «διαμαρτυρίες» στην ίδια την Κούβα προβλήθηκαν ως «ειρηνικές διαδηλώσεις», ενώ στην πραγματικότητα κατέληξαν σε πολλές περιπτώσεις σε επιθέσεις στις δυνάμεις ασφαλείας, σε βανδαλισμούς και πλιάτσικο σε καταστήματα.

Επιχειρώντας δε να εμφανίσουν όλη αυτήν την ενορχηστρωμένη καμπάνια κατά της Κούβας ως προερχόμενη μέσα από αυτήν, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές αλλαγής της γεωγραφικής τοποθεσίας των λογαριασμών που συμμετείχαν, εμφανίζοντας ψευδώς το 60% από αυτούς να βρίσκονται εντός του νησιού.

Η κουβανική κυβέρνηση τονίζει πως παρότι όλα αυτά επισημάνθηκαν έγκαιρα στο «Twitter», η αμερικανική εταιρεία δεν ενεργοποίησε τους κανονισμούς για το spam, την «πολιτική δημοσίευσης» κ.ο.κ., τους οποίους κατά τ' άλλα ενεργοποιεί με ανυπόστατες κατηγορίες για να κλείσει λογαριασμούς Κουβανών.

Από κοντά, το «κερασάκι» της παραπληροφόρησης έβαλε η εκτεταμένη λαθροχειρία, με την κυκλοφορία φωτογραφιών από τις διαδηλώσεις υπέρ της κουβανικής επανάστασης, με λεζάντες περί... «πρωτοφανών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων», πρακτική που, πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθήθηκε εκτεταμένα από πολλά διεθνή «έγκριτα» ΜΜΕ. Από τον «χορό» αυτό της παραποίησης δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ελληνικά ΜΜΕ, μέχρι και σε πρωτοσέλιδά τους!

Καθόλου τυχαία η επιλογή της χρονικής στιγμής

Το «έργο» βέβαια είναι γνωστό και ξαναπαιγμένο, οι επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας και του λαού της είναι αναρίθμητες και διαρκείς, ωστόσο ο χρόνος εκδήλωσης του νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου δεν είναι καθόλου τυχαίος.

Σφίγγοντας τον 60χρονο αποκλεισμό κατά της Κούβας, που έχει προκαλέσει συνολική ζημιά πάνω από 145 δισ. δολάρια, η κυβέρνηση Μπάιντεν διατηρεί στο ακέραιο και τα 243 πρόσθετα μέτρα που επέβαλε την περίοδο 2017 - 2021 η κυβέρνηση Τραμπ. Με τη ζημιά να έχει ανέβει πλέον στα 5 δισ. δολάρια μόνο το τελευταίο έτος, οι πρόσθετες κυρώσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, την προσθήκη νέων εμποδίων στην πρόσβαση της Κούβας σε καύσιμα (με ό,τι συνεπάγεται συνολικότερα αυτό για την οικονομία), νέες απαγορεύσεις σχετικά με τον Τουρισμό, επιπλέον κυρώσεις σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Κούβα και πολλά άλλα.

Οι... «ευαίσθητες» για το «διεθνές δίκαιο» και τα «δημοκρατικά δικαιώματα» κυβερνήσεις των ΗΠΑ, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια και τις 29 συνεχόμενες αποφάσεις με συντριπτική πλειοψηφία στις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ για την άρση του αποκλεισμού, αντιμετωπίζουν την πανδημία και τις συνέπειές της ως «ευκαιρία», για να εντείνουν την προσπάθεια να προκαλέσουν ασφυξία στην Κούβα και τον λαό της.

Χαρακτηριστικά, από τα 243 πρόσθετα μέτρα κατά της Κούβας, τα 50 εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ασφυκτικότερο εμπάργκο, η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2020, η πανδημία και οι συνέπειες στον Τουρισμό που συνεισφέρει ένα σημαντικό μέρος εσόδων στην Κούβας, συνέβαλαν στην εκδήλωση ύφεσης 11% το 2020, οδηγούν σε ελλείψεις αγαθών, σε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση κ.τ.λ. Ολα τα παραπάνω σπεύδει να εκμεταλλευτεί η προπαγάνδα των ΗΠΑ, για να εμφανιστεί από βασικός ένοχος ως... «σωτήρας»!

Αντίστοιχα, τα καλέσματα περί «ανθρωπιστικής επέμβασης» αξιοποιούν την τωρινή έξαρση της πανδημίας στην Κούβα, κάνοντας το μαύρο άσπρο. Αποκρύπτουν πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες από τον αποκλεισμό, που βάζει εμπόδια ακόμα και στην πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα, η Κούβα μπόρεσε να αναπτύξει 5 εμβόλια κατά του κορονοϊού, αξιοποίησε το δημόσιο σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα την πανδημία σε σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία των καπιταλιστικών χωρών, πρόσφερε διεθνιστική αλληλεγγύη με ιατρικές μπριγάδες σε άλλες χώρες. Χωρίς να μένουμε σε καμία περίπτωση μόνο σε αυτό το στοιχείο, δεν γίνεται να μην επισημανθεί ότι με όλες αυτές τις δυσκολίες η Κούβα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων έχει συνολικά 1.700 θανάτους από Covid-19, όταν η Ελλάδα με ίδιο πληθυσμό έχει 12.800, ενώ στις ΗΠΑ με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς άνοιγαν μαζικούς τάφους...

Πέφτουν ξανά οι μάσκες

Με την εξέλιξη του νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου κατά της Κούβας, καταρρέει με πάταγο για άλλη μια φορά η απάτη περί «προοδευτικής στροφής» στις ΗΠΑ με την κυβέρνηση Μπάιντεν, ξεσκεπάζεται ξανά ο ρόλος της ΕΕ απέναντι στην Κούβα, πέφτουν οι μάσκες διάφορων «φίλων της Κούβας» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που η κυβέρνησή του διατηρεί εν μέσω πανδημίας τον 60χρονο βάρβαρο αποκλεισμό, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έσπευσε άμεσα να «αξιοποιήσει» το νέο προβοκατόρικο σχέδιο, δηλώνοντας προκλητικά ότι «οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στον λαό της Κούβας και στο αίτημά του για ελευθερία και απαλλαγή από την τραγική λαβή της πανδημίας και τις δεκαετίες καταστολής και οικονομικών δεινών που υπέστη από το αυταρχικό καθεστώς».

Αλλά και ο εκπρόσωπος της λεγόμενης... «προοδευτικής» πτέρυγας των Δημοκρατικών, Μπ. Σάντερς, αναπαράγοντας ουσιαστικά την ίδια προπαγάνδα, μίλησε για «δικαίωμα στη διαμαρτυρία» και κάλεσε την κουβανική κυβέρνηση να «σεβαστεί τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης και να απέχει από πράξεις βίας».

Αντίστοιχα, από την ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, εμφανίστηκε ως υπερασπιστής του «δικαιώματος ειρηνικής έκφρασης του κουβανικού λαού» και κάλεσε την κουβανική κυβέρνηση «να ακούσει αυτές τις διαμαρτυρίες δυσαρέσκειας»...

Ακόμα πιο απροκάλυπτα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Ντ. ΜακΑλιστερ, καταδίκασε την «καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων», επανέλαβε τα περί «κουβανικής δικτατορίας», όπως και τη στήριξη σε «μια ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση»...

Από τον «χορό» βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «διαμαρτυρίες Κουβανών πολιτών» που «πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης», ξορκίζοντας κατά τ' άλλα «κάθε ξένη επέμβαση για την εκμετάλλευση της κατάστασης»...

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η Κούβα θα νικήσει!

Μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, 61 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο εκφράζουν με Κοινή Ανακοίνωσή τους την αλληλεγγύη τους με την Κουβανική Επανάσταση, τον λαό και το ΚΚ Κούβας.

Αναλυτικά, το κείμενο έχει ως εξής:

«Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταγγέλλουμε τις ενορχηστρωμένες προκλήσεις και υπονομευτικές ενέργειες αντεπαναστατικών ομάδων στην Κούβα και στο εξωτερικό, που επιχειρούν να διαμορφώσουν εικόνα αποσταθεροποίησης για να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ενάντια στην Κούβα και τον λαό της, αξιοποιώντας τα προβλήματα που δημιουργεί η ενίσχυση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, οι επιπτώσεις του οποίου οξύνονται στα πλαίσια της πανδημίας του Covid-19.

Καταδικάζουμε την πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, οι οποίες για περισσότερα από 60 χρόνια σκλήρυναν τον απαράδεκτο και εγκληματικό αποκλεισμό περιφρονώντας τις αποφάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ, επανέφεραν την Κούβα με μονομερή και αυθαίρετο τρόπο στη λίστα των "χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία" και στηρίζουν κάθε τυχοδιωκτική μισθοφορική ομάδα ενάντια στην Κούβα και τον λαό της.

Επιβεβαιώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με τον λαό, το ΚΚ και την κυβέρνηση της Κούβας, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επίθεση στην κυριαρχία και τα δικαιώματα του λαού της.

Κάτω τα χέρια από την Κούβα!

Να τερματιστεί άμεσα ο αμερικανικός αποκλεισμός και να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση!».

Τα κόμματα που υπογράφουν

1. ΚΚ Αλβανίας

2. ΚΚ Αρμενίας

3. ΚΚ Αυστραλίας

4. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

5. ΚΚ Βελγίου

6. ΚΚ Βενεζουέλας

7. Βραζιλιάνικο ΚΚ

8. ΚΚ της Βραζιλίας

9. Νέο ΚΚ Βρετανίας

10. ΚΚ Βρετανίας

11. Γαλλικό ΚΚ

12. Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία

13. Γερμανικό ΚΚ

14. ΚΚ στη Δανία

15. Ελβετικό ΚΚ

16. ΚΚ Ελλάδας

17. ΚΚ ΗΠΑ

18. ΚΚ Ινδίας

19. ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

20. Ιρακινό ΚΚ

21. Κόμμα Τουντέχ (Ιράν)

22. ΚΚ Ιρλανδίας

23. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

24. ΚΚ Ισπανίας

25. ΚΚ Εργατών Ισπανίας

26. ΚΚ Λαών της Ισπανίας

27. Κομμουνιστές της Καταλονίας

28. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

29. Κομμουνιστικό Μέτωπο (Ιταλία)

30. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

31. ΚΚ Καναδά

32. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

33. ΚΚ Κούβας

34. ΚΚ Λουξεμβούργου

35. ΚΚ Μεξικού

36. Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού

37. ΚΚ Μπαγκλαντές

38. ΚΚ Νορβηγίας

39. Νοτιοαφρικανικό ΚΚ

40. Νέο ΚΚ Ολλανδίας

41. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

42. ΚΚ Ουκρανίας

43. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

44 ΚΚ Πακιστάν

45. Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

46. Παραγουανό ΚΚ

47. ΚΚ Πολωνίας

48. Πορτογαλικό ΚΚ

49. Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

50. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

51. ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

52. ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης

53. Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης

54. Νέο ΚΚ της Γιουγκοσλαβίας

55. Κομμουνιστές της Σερβίας

56. ΚΚ Σρι Λάνκα

57. JVP (Σρι Λάνκα)

58. Συριακό ΚΚ - Ενοποιημένο

59. ΚΚ Τουρκίας

60. ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

61. ΚΚ Φινλανδίας

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον κουβανικό λαό, η ΚΝΕ κάλεσε για το απόγευμα της Παρασκευής 16/7 σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα και στο αμερικάνικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη(καθώς ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» τυπώθηκε νωρίτερα λόγω της διαδικασίας ένθεσης της Απόφασης του Συνεδρίου, το σχετικό ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί την Τρίτη).

Τις προηγούμενες μέρες, επίσης, πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους τη συμπαράστασή τους στην Κούβα και τον λαό της, καταγγέλλοντας την υποκρισία και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ