ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Σταματήστε τον αποκλεισμό, αφήστε την Κούβα να αναπνεύσει»

Μαχητική διαδήλωση την περασμένη Παρασκευή

Από την κινητοποίηση της ΚΝΕ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Από την κινητοποίηση της ΚΝΕ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
«End the blockade, let Cuba breathe» («Σταματήστε τον αποκλεισμό, αφήστε την Κούβα να αναπνεύσει») ήταν το μήνυμα που έστειλε η ΚΝΕ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή. Μέλη της Οργάνωσης σχημάτισαν το συγκεκριμένο σύνθημα με το σώμα τους, ενώ άναψαν και πυρσούς.

Με αυτήν την κινητοποίηση η ΚΝΕ έστειλε το μήνυμα ότι «η Κούβα δεν είναι μόνη της» και ότι «δεν θα περάσουν οι ιμπεριαλιστικές προβοκάτσιες».

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου μίλησε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης. Αμέσως μετά πορεύτηκαν προς την πρεσβεία, όπου ακούστηκαν δυνατά τα συνθήματα: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω οι προβοκάτσιες των ιμπεριαλιστών», «Στην Κούβα η προβοκάτσια σας δεν πιάνει, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Στην Κούβα δεν περνάει ο ιμπεριαλισμός, ζήτω η επανάσταση κι ο σοσιαλισμός» και «Χούντες, προβοκάτσιες, εμπάργκο, φασισμός - αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός!».

Ο κεντρικός ομιλητής ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό, στους εργαζόμενους, στη νεολαία, τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια εις βάρος της Κούβας, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής της. Σχέδια που εκτυλίσσονται για ακόμη μια φορά τις τελευταίες μέρες, με προβοκάτσιες, αντικομμουνιστικά και αντεπαναστατικά συνθήματα, πόλεμο προπαγάνδας και fake news.


Με τους γνωστούς ενορχηστρωτές: Τις ΗΠΑ και την κυβέρνησή τους, των Δημοκρατικών του Μπάιντεν σήμερα, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία στο Μαϊάμι, αλλά και με τους μισθοφόρους τους στο νησί, που δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε βανδαλισμούς σπιτιών, να προκαλέσουν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτρισμού, να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με πέτρες και μαχαίρια.

Η προετοιμασία για τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή, στις 11 Ιούλη, είχε ξεκινήσει σχεδόν ένα μήνα πίσω, με τον ρόλο των μονοπωλιακών ομίλων που έχουν την ιδιοκτησία και άρα τον έλεγχο του διαδικτύου, να παίζουν σημαίνοντα ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο».

Οργανωμένη προβοκάτσια

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο στήσιμο της προβοκάτσιας με τη δημιουργία λογαριασμών και μηνυμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις ΗΠΑ που εμφανίζονταν ότι δήθεν προέρχονταν από το εσωτερικό της Κούβας, ή τη χρήση παραποιημένων εικόνων από συγκεντρώσεις σε άλλες χώρες και άλλες περιόδους (Αίγυπτο, Αργεντινή, Ισπανία κ.ά.), για να τις παρουσιάσουν ως μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα, αλλά και τα fake news που διένειμε το «Associated Press» - και στην Ελλάδα δημοσίευσε η «Καθημερινή» - με φωτογραφία με διαδηλωτές υπέρ της Επανάστασης οι οποίοι κρατούσαν σημαίες της Κούβας και του Κινήματος 26ης Ιούλη, και τους οποίους παρουσίαζε ως τάχα διαδηλωτές εναντίον της!

Συνέχισε λέγοντας: «Η κουβανική κυβέρνηση έχει έγκαιρα καταγγείλει ότι όλα τα παραπάνω ενορχηστρώθηκαν από το ''Proactivo Miami Foundation'', στο οποίο χορήγησε κεφάλαια η αμερικανική Πολιτεία της Φλόριντα, καθώς και από στελέχη του δικτύου ''ADN Cuba'', που χρηματοδοτείται αδρά από τη γνωστή και μη εξαιρετέα αμερικανική υπηρεσία USAID, το παραμάγαζο - ΜΚΟ της CIA, με παρουσία σε κάθε σχεδόν ιμπεριαλιστική επέμβαση στον πλανήτη, ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας από τη δράση του στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια. Σταθερά άλλωστε στον προϋπολογισμό του αμερικανικού State Department προβλέπονται δεκάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τη λειτουργία επιχειρήσεων με στόχο τη χειραγώγηση του κουβανικού λαού».

Και πρόσθεσε: «Είδαμε τους μηχανισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν υπάρχει εργατική - λαϊκή διαδήλωση στην Ελλάδα που να μην την έχουν σπιλώσει, ξαφνικά να μετατρέπονται σε υπερασπιστές των διαδηλωτών, αλλά στην Κούβα, όπου "ο λαός παλεύει ενάντια στη δικτατορία", όπως έλεγαν.

Είδαμε, ή μάλλον δεν είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει ανακοίνωση για τρεις ολόκληρες μέρες, και όταν τελικά έβγαλε, το Τμήμα Διεθνών του και όχι το Γραφείο Τύπου του, από τη μία να καταδικάζει την επέμβαση και από την άλλη να υιοθετεί τα άθλια προσχήματα των ιμπεριαλιστών, για δήθεν διαδηλωτές "που αντανακλούν υπαρκτά προβλήματα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και χωρίς την προσφυγή στη βία", όπως ανέφερε.

Αντίστοιχες καθυστερήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και στις τοποθετήσεις οπορτουνιστικών δυνάμεων στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που οργανώσεις με τις οποίες έχουν σχέσεις διεθνώς στήριζαν τις διαδηλώσεις ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση.

Ενώ δυνάμεις του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου είδαν ότι "το πρωί της 11ης Ιούλη ένα κύμα εξέγερσης πυροδοτήθηκε σε ολόκληρο το νησί, καθιστώντας αυτήν τη λαϊκή εξέγερση την πιο σημαντική εδώ και δεκαετίες"...

Τι είναι όμως αυτό που τους ενώνει και όλοι μαζί πήραν επ' ώμου τους διαδηλωτές;

'Η μάλλον, τι είναι αυτό που τους πονάει;

Τους πονάει ότι η Επανάσταση στην Κούβα ήταν η πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην αμερικανική ήπειρο και γενικότερα στο δυτικό ημισφαίριο.

Που απέδειξε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και προσέφερε πρωτόγνωρες κατακτήσεις στον λαό και τη νεολαία της Κούβας στην Υγεία, στην Παιδεία, στη δουλειά, στη ζωή.

Μια ανάσα από την ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη, τις ΗΠΑ, στο μικρό αυτό νησί της Καραϊβικής, το οποίο εκείνα τα χρόνια εξουσιαζόταν από τον δικτάτορα Μπατίστα, τσιράκι των Αμερικάνων, ο Φιντέλ, ο Τσε, ο Ραούλ, ο Καμίλο και εκατοντάδες άλλοι κομμουνιστές επαναστάτες αντάρτες έκαναν αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ακατόρθωτο...

Γι' αυτό και τόσο μίσος, ακόμη και 62 χρόνια μετά. Γιατί παρά τις διαφορές τους, όλοι αυτοί από κοινού πολεμούν τη σοσιαλιστική επανάσταση, την προοπτική της νέας κοινωνίας, της πραγματικής ελευθερίας. Αρα η επίθεση γίνεται για την Κούβα, αλλά γίνεται και για την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο όλο, που ο σοσιαλισμός αναδεικνύεται καθημερινά ότι είναι αναγκαίος και επίκαιρος.

Εχουν όμως πάρει ήδη απάντηση. Αποστομωτική απάντηση!

Πρώτα και κύρια από τους χιλιάδες Κουβανούς, πολλαπλάσιους σε σχέση με τις μαριονέτες - προβοκάτορες, που κατέβηκαν σε διαδηλώσεις με το σύνθημα "Οι δρόμοι ανήκουν στους επαναστάτες και όχι στους μισθοφόρους", ύστερα από κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

Εχουν πάρει απάντηση από τους λαούς όλου του κόσμου, που στηρίζουν την Κούβα και την αναγνωρίζουν ως παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Που την ώρα που κατέρρεαν το ένα μετά το άλλο τα συστήματα Υγείας στον καπιταλιστικό κόσμο, έβλεπαν να τους περιθάλπουν Κουβανοί γιατροί εθελοντές: Από την Ιταλία και την Τουρκία έως την Γκάνα και τη Νότια Αφρική, και από την Ουρουγουάη και το Μεξικό έως τη Μογγολία και τα μικρά νησάκια της Ωκεανίας. Συνολικά σε 65 χώρες, μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έστειλε η Κούβα για βοήθεια τους γιατρούς της.

Εχουν πάρει απάντηση από τα πάνω από 70 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο που υπογράφουν κοινή ανακοίνωση καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κούβα, ύστερα από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, και εκφράζουν την αλληλεγγύη των κομμουνιστών στον κουβανικό λαό και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας.

Εχουν πάρει απάντηση στην Ελλάδα από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκαν στο πλευρό του λαού της Κούβας, χωρίς μισόλογα, "ναι μεν αλλά", αμηχανία και καθυστερήσεις.

Εχουν πάρει απάντηση από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους.

Με τη σημερινή μας κινητοποίηση, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, η νεολαία της Ελλάδας, εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στο Νησί της Επανάστασης, στον ηρωικό λαό της Κούβας που δέχεται αυτήν τη νέα επίθεση».

Στη συνέχεια τόνισε: «Μιλάνε για "ανθρώπινα δικαιώματα" την ίδια ώρα που οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός είναι απόρροια πρώτα απ' όλα του πολύχρονου ασφυκτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Οι ελλείψεις στην Κούβα οφείλονται στα 60 χρόνια του απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, στα 242 πρόσθετα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Τραμπ ενάντια στην Κούβα και που σήμερα εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπάιντεν, δηλώνοντας ότι δεν είναι στις προτεραιότητές της να αλλάξει πολιτική για την Κούβα».

Επειτα σημείωσε: «Εχουν τεράστιες ευθύνες όλοι όσοι και στην Ελλάδα καλλιέργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι τάχα η εκλογή Μπάιντεν συνιστά προοδευτική στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Οι αυταπάτες για μια φιλολαϊκή διακυβέρνηση Μπάιντεν, που καλλιεργούσαν και στη χώρα μας δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, καταρρέουν για πολλοστή φορά.

Η "ελπίδα" για την οποία μιλούσαν αποδείχθηκε πραγματική λεπίδα, όχι μόνο για τον κουβανικό λαό αλλά συνολικά για τους λαούς του κόσμου. Οι δυνάμεις αυτές φέρουν εγκληματικές ευθύνες, γιατί με κάθε ευκαιρία ξεπλένουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό».

Να διαδώσουμε την αλήθεια για την Κούβα

Με έμφαση υπογράμμισε: «Εχουμε κι εμείς όμως τις δικές μας μεγάλες ευθύνες! Να διαδώσουμε στους εργαζόμενους και στη νεολαία της χώρας μας την αλήθεια.

Στις ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, χωρίς πρόσβαση σε απαραίτητο υγειονομικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης λόγω του αποκλεισμού, το Νησί της Επανάστασης απέδειξε για άλλη μια φορά την ανωτερότητα μιας κοινωνίας που λειτουργεί με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Τη στιγμή που στις ΗΠΑ έσκαβαν μαζικούς τάφους για τα θύματα της πανδημίας και της ιδιωτικοποιημένης Υγείας, και στην ΕΕ οι κυβερνήσεις αξιοποιούσαν την πανδημία για το χτύπημα των μισθών, των συντάξεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, το νησί του Φιντέλ και του Τσε πήρε μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων του. Ανέπτυξε 5 εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό και έστειλε ιατρική βοήθεια σε μια σειρά χώρες σε όλο τον πλανήτη.

Αυτή είναι η αλήθεια!».

Και κατέληξε: «Διαβεβαιώνουμε τον λαό και τη νεολαία της Κούβας ότι οι κομμουνιστές στην Ελλάδα βρισκόμαστε ανυποχώρητα στο πλευρό τους για να τερματιστεί ο άδικος, ο βάρβαρος αποκλεισμός! Οι κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης, ο αγώνας του κουβανικού λαού, η διεθνιστική δράση της Κούβας εμπνέουν πολλές χιλιάδες νέους της χώρας μας, που στέκονται αλληλέγγυα και αποφασιστικά στο πλευρό της Κούβας.

Στέλνουμε θερμό, συντροφικό, διεθνιστικό χαιρετισμό στους συντρόφους μας από το Κομμουνιστικό Κόμμα και την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας!

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έχουμε στην καρδιά, στο μυαλό και σφιγμένα μέσα στη γροθιά μας τα λόγια από το Νησί της Επανάστασης:

Του Φιντέλ:

"Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν"

Του Καμίλο:

"Εδώ δεν παραδίνεται κανένας!"

Του Τσε:

"Για πάντα μέχρι τη νίκη!"

Από το πανό στον τοίχο του Πολυτεχνείου χτες (σ.σ. 15/7), που βάφτηκε από τα μέλη της ΚΝΕ με τις μορφές αυτών των τριών κομμουνιστών επαναστατών, και από την πορεία μας σήμερα προς την αμερικάνικη πρεσβεία...

Η Κούβα δεν είναι μόνη! Θα νικήσει!

Αλληλεγγύη στον ηρωικό κουβανικό λαό!».

Μήνυμα από την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας

Μήνυμα προς την ΚΝΕ και Κομμουνιστικές Νεολαίες από άλλες χώρες απέστειλε η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας, με αφορμή τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό σε όλο τον κόσμο. Το μήνυμα διαβάστηκε στη συγκέντρωση και έχει ως εξής: «Σύντροφοι και συντρόφισσες, θερμούς χαιρετισμούς σε όλους σας. Σας ευγνωμονούμε βαθύτατα για την έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης που λάβαμε από εσάς. Ακόμα μια φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, επιδιώκοντας να καταπνίξει την επαναστατική μας διαδικασία, κατάφερε να βρει στο νησί μας αδίστακτα άτομα τα οποία είναι έτοιμα να ξεπουλήσουν την αξιοπρέπειά τους στην "αυτοκρατορία" και προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τον σοσιαλισμό μας. Επαναβεβαιώνουμε όσο ποτέ άλλοτε ότι υπό την ακατανίκητη καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματός μας θα αντιμετωπίσουμε όλο αυτό το αντεπαναστατικό κύμα που φαίνεται αποφασισμένο να σπιλώσει τη λαϊκή μας κυριαρχία. Ακολουθώντας την έκκληση του Προέδρου μας, Ντίας Κανέλ, να καταλάβουμε τους δρόμους, που ανήκουν στους επαναστάτες, φωνάζουμε πιο δυνατά από ποτέ άλλοτε: "Εδώ κανείς δεν παραδίνεται"!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ