ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στην σ. Αθηνά Καλούδη

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης σύντροφοί της, συγγενείς και φίλοι, με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, είπαν χτες το τελευταίο «αντίο» στην συντρόφισσα Αθηνά Καλούδη, που «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών την Πέμπτη και χτες κηδεύτηκε με πολιτική τελετή στο Κοιμητήριο Καισαριανής.

Στην τελετή παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Κώστα Παρασκευά και Θοδωρή Χιώνη, μέλη του ΠΓ, Αλέκα Παπαρήγα και Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλη της ΚΕ, που συγκρότησαν και την πρώτη τιμητική φρουρά στο φέρετρό της, καθώς και τον Στέφανο Λουκά, που εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος αποχαιρέτησε την συντρόφισσα Αθηνά.

Ο Στέφανος Λουκάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά σήμερα με θλίψη και υπερηφάνεια την Αθηνά Καλούδη, μια συντρόφισσα, αγωνίστρια σε ολόκληρη τη ζωή της, μαχήτρια στον δρόμο που χάραξε το ΚΚΕ, μέσα από τις γραμμές του οποίου το υπηρέτησε πιστά έως το τέλος. Μια ακόμη αφοσιωμένη συντρόφισσα που πρόσφερε όλες της τις δυνάμεις στην υπόθεση του Κόμματος για 77 ολόκληρα χρόνια.

Εζησε τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του Κόμματος, τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τη δεκαετία του '40, ιδιαίτερα την ηρωική εποποιία του ΔΣΕ, δρώντας μέσα από τις γραμμές του (...) Η συντρόφισσα Αθηνά Καλούδη υπηρέτησε το Κόμμα της αταλάντευτα όπου της ζητήθηκε, στο βουνό, στην πολιτική προσφυγιά και ξανά πάλι στην Ελλάδα στους αγώνες που ακολούθησαν. Το ΚΚΕ αποχαιρετά μια άξια κομμουνίστρια που τίμησε με τη στάση και την προσφορά της τον τίτλο του μέλους του Κόμματος. Η ζωή και η δράση της είναι παράδειγμα για τις νεότερες συντρόφισσες και τους νεότερους συντρόφους, που συνεχίζουν στα χνάρια που χάραξε η γενιά της μέσα από το Κόμμα. Αυτόν τον δρόμο τον συνεχίζουμε αταλάντευτα και ακλόνητα, με πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις της εργατικής τάξης. Γιατί η δύναμη των ιδεών του ΚΚΕ είναι ακατανίκητη, εμπνέει και θα γεννά συνεχώς, και σήμερα και στο μέλλον, χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές για την οριστική νίκη».

Ο Γιώργος Ντούνης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Α' Αθήνας, στον επικήδειό του αποχαιρέτησε «μία ξεχωριστή λαϊκή αγωνίστρια, ένα άξιο μέλος του Κόμματος, που για 77 ολόκληρα χρόνια τίμησε και έφερε επάξια τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό της (...) Την αποχαιρετούμε υπογραμμίζοντας ότι η δράση της θα καταξιώνεται στον αγώνα μας. Δεν τελείωσε, αλλά συνεχίζεται μέσα σε αυτόν. Για μας θα είναι ένα πρότυπο, που πάντοτε θα μας εμπνέει στους σύγχρονους, σημερινούς αγώνες για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Από το «Σπίτι του Αγωνιστή», όπου η σ. Αθηνά φιλοξενούνταν τα δύο τελευταία χρόνια, μίλησε η Στέλλα Βαλαβάνη, αναφερόμενη στον συνεχή της αγώνα «για τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού από τις γραμμές του ΚΚΕ». Μίλησε για την ευγένεια που τη χαρακτήριζε, την οποία «από κοντά γνωρίσαμε στο "Σπίτι του Αγωνιστή", την έγνοια σου για το Κόμμα μας, αλλά και τη λεβεντοσύνη σου ως κομμουνίστρια παρ' όλη την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας σου».

Βαθιά συγκινημένη η εγγονή της, Μελίνα Καλούδη, αποχαιρέτησε τη γιαγιά και συντρόφισσά της μεταφέροντας τις αναμνήσεις της: «Από μικρή θυμάμαι που μας έλεγες για τις μάχες των ανταρτών στο βουνό, τις εμπειρίες που είχες, τις κακουχίες που περνούσατε αλλά και την πίστη και δύναμη που αντλούσες για το μέλλον μέσα από όλους αυτούς τους αγώνες». «Σε είχα σαν πρότυπο αγωνίστριας, και πριν οργανωθώ στην ΚΝΕ και στο Κόμμα και αφότου οργανώθηκα. Θυμάμαι τη συγκίνηση και υπερηφάνεια που ένιωσες όταν έμαθες ότι έγινα μέλος της ΚΝΕ και φωνάξαμε η μία την άλλη "συντρόφισσα" (...) Το νήμα λοιπόν της δικιάς σου ιστορίας υπόσχομαι να το συνεχίσω και εγώ αντλώντας δύναμη από σένα, τους αγώνες σου και την αυταπάρνησή σου».

  • Με βαθιά θλίψη, συγκίνηση και υπερηφάνεια το Παράρτημα Παγκρατίου - Γούβας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αποχαιρετά την σ. ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΟΥΔΗ.
ΛΙΤΟΧΩΡΟ
«Εφυγε» ο σ. Νίκος Κουκουτάτσιος

Το τελευταίο «αντίο» είπαν οι σύντροφοί του στον κομμουνιστή, πρώην δήμαρχο Λιτοχώρου, Νίκο Κουκουτάτσιο, στην κηδεία του που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Ιούλη στον ναό του Αγίου Δημητρίου στο Λιτόχωρο.

Στην κηδεία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ, ενώ από την ΚΕ του Κόμματος παρευρέθηκε ο Ευθύμης Δημάκης.

Τον επικήδειο διάβασε η Κατερίνα Κουρίτα, Γραμματέας της ΚΟΒ Λιτοχώρου και μέλος της ΤΕ Πιερίας.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Ν. Κουκουτάτσιος έφυγε «πλήρης ημερών και αγώνων». Εζησε και μεγάλωσε σε οικογένεια αγωνιστών με μεγάλη συνεισφορά στην Εθνική Αντίσταση και στον ΔΣΕ. Ηταν ανιψιός του Γιώργου Κουκουτάτσιου (καπετάν Ανδρεάδη), ταγματάρχη του ΕΛΑΣ και αξιωματικού του ΔΣΕ.

Την περίοδο 1978 - 1982 εξελέγη δήμαρχος Λιτοχώρου, ενώ ήταν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης την οποία στήριζε το ΚΚΕ για πολλές τετραετίες (από το 1975 έως και το 2006) και από τη θέση της αντιπολίτευσης αγωνιζόταν με όλες του τις δυνάμεις και γνώσεις για την επίλυση προβλημάτων και για την πρόοδο του τόπου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αταλάντευτα υπηρέτησε το Κόμμα της όπου της ζητήθηκε

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής για τον θάνατο της σ. Αθηνάς Καλούδη

Η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο της σ. Αθηνάς Καλούδη:

«Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη και περηφάνια αποχαιρετά την συντρόφισσα Αθηνά Καλούδη, αγωνίστρια της Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ, που "έφυγε" χτες (σ.σ. 15/7) από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών.

Η σ. Αθηνά Καλούδη γεννήθηκε στις 28 Απρίλη του 1928 στο χωριό Θρυλλόριο Κομοτηνής, από γονείς αγρότες, πρόσφυγες από τον Καύκασο.

Η κήρυξη του πολέμου τη βρήκε μαθήτρια στη 2α του οκτατάξιου σχολείου, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, μαζί με όλους σχεδόν τους συμμαθητές της και αναδείχθηκε Γραμματέας της τάξης της. Το 1944 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Οπως έλεγε, "στην ΕΠΟΝ έμαθα πολλά και σύντομα μπήκα στο ΚΚΕ, που ήταν το δεύτερο σχολείο για μένα".

Με τη δημιουργία των αντάρτικων ομάδων στην περιοχή ανέλαβε να κρατάει την επαφή των ανταρτών με την πόλη και στη συνέχεια, το 1947, εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, μέσα σε συνθήκες τρομοκρατίας για τους αγωνιστές, με τις διώξεις, τα κυνηγητά και τις συλλήψεις. Ανέλαβε πολλές και υπεύθυνες αποστολές, όπως τη διαβίβαση απόρρητων επιστολών, αλλά και να φτάσει στην πόλη το πρώτο φύλλο της "Δράσης", της εφημερίδας του Αρχηγείου Κομοτηνής.

Τον Σεπτέμβρη του 1947 βγήκε στο βουνό, πήρε μέρος στη Μάχη της Κομοτηνής με τον λόχο της Δημοκρατικής Νεολαίας και σε άλλες μάχες. Συνέχισε στην 7η Μεραρχία του ΔΣΕ, δούλεψε στη Διοίκησή της και διετέλεσε μέλος του Β' Γραφείου της Μεραρχίας στην κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση τηλεγραφημάτων. Οπως γράφει η ίδια: "Εκεί συγκροτούνταν οι ομάδες, οι διμοιρίες, οι λόχοι, τα τάγματα και αναχωρούσαν για Γράμμο - Βίτσι. Στη δουλειά αυτή έπαιρνα μέρος κι εγώ. Επρεπε οι μαχητές όλοι να έχουν φύλλο πορείας και ο ταγματάρχης ή ο λοχαγός κατάσταση των μαχητών που περιλαμβάνει. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι ο Εβρος ήταν πηγή μαχητών. Δεν υπήρχε βδομάδα που να μη συγκροτούνταν διμοιρία ή λόχος για τον Γράμμο. Μεγάλη συγκίνηση ένιωσα όταν βρήκα τότε με τις πλημμύρες στον Περισσό, με το γραφικό μου χαρακτήρα, φύλλα πορείας μαχητών του ΔΣΕ".

Μετά την ήττα του ΔΣΕ πέρασε στη Βουλγαρία, όπου και απέκτησε τα πρώτα της παιδιά, την Βαγγελίτσα και την Ειρήνη, με τον αγωνιστή Χρήστο Καράνταη, που συνελήφθη κατά τη διάρκεια της παράνομης αποστολής του στην Ελλάδα και εκτελέστηκε το 1955. Στη Βουλγαρία δούλεψε ως δασκάλα για τα ελληνόπουλα που βρέθηκαν κατά χιλιάδες στη Βουλγαρία και στη συνέχεια έφτασε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, όταν αυτή πήρε υπό την προστασία της 1.000 παιδιά. Τον Ιούνη του 1952, αφού είχε συμβάλει τα μέγιστα στη φροντίδα και τη μόρφωση εκατοντάδων παιδιών, μετέβη στη Λειψία, όπου "με εξάμηνη προετοιμασία στη γλώσσα και την ύλη του πανεπιστημίου" γράφτηκε στο πρώτος έτος της Κοινωνιολογίας. Ενώ ακόμα δούλεψε και ως εκφωνήτρια στη "Φωνή της Αλήθειας". Στη συνέχεια αυτής της πολυτάραχης ζωής του πολιτικού πρόσφυγα βρέθηκε στο Βουκουρέστι για τη "Σχολή Μπελογιάννη" και ξανά στη Βουλγαρία για τη συνέχεια των σπουδών της, όπου συνδέθηκε με τον μετέπειτα σύντροφο στη ζωή και τον αγώνα σ. Νίκο Καλούδη, πρωτοπόρο συνδικαλιστή της ΟΕΝΟ και επί σειρά ετών μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του ΚΚΕ, με τον οποίο απέκτησε τον γιο τους Μιχάλη.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα συνδέθηκε με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος της ΚΟΒ Παγκρατίου.

Η συντρόφισσα Αθηνά Καλούδη για 77 ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε το Κόμμα της αταλάντευτα όπου της ζητήθηκε, στο βουνό, στην πολιτική προσφυγιά και ξανά πάλι στην Ελλάδα στους αγώνες που ακολούθησαν.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στα παιδιά της, στις αδελφές της, στα εγγόνια και στα δισέγγονά της και σε όλους τους οικείους της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ