ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στη Βουλή το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Ξεκινά σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» φέρνει ένταση της διαφοροποίησης και κατηγοριοποίησης στα σχολεία, με εκτίναξη των ταξικών φραγμών και ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής και έρχεται - κατά την προσφιλή τακτική των κυβερνήσεων - σε περίοδο με κλειστά σχολεία, προκειμένου να αποφευχθούν η συζήτηση και οι αντιδράσεις. Ωστόσο, ήδη από την πρώτη στιγμή παρουσίασης του νομοσχεδίου εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν καταδικάσει τα μέτρα και προγραμματίζουν κινητοποίηση όταν έρθει για συζήτηση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από διατάξεις που χτυπούν στην καρδιά του μορφωτικού ρόλου του σχολείου, με κεντρικό άξονα την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, που αποτελεί βασική στρατηγική επιλογή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση. Εισάγονται ρυθμίσεις που ανοίγουν τον δρόμο για αξιοποίηση των σχολικών εγκαταστάσεων εκτός σχολικού ωραρίου προς εξασφάλιση επιπλέον πόρων, χρηματοδότηση των σχολείων από δωρεές και χορηγίες, για τις οποίες γίνεται ευκολότερη η αποδοχή. Καθιερώνεται το «πολλαπλό βιβλίο», που διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης στο όνομα της ανάπτυξης της «κριτικής ανάλυσης και σκέψης», την ίδια στιγμή που παραμερίζεται η ολόπλευρη μόρφωση προς όφελος εφήμερων δεξιοτήτων, θεσπίζονται αλλαγές στην αξιολόγηση των επιδόσεων των μαθητών, ενισχύεται ο ρόλος του διευθυντή. Το υπουργείο και η κυβέρνηση κάνουν λόγο για «περισσότερη ελευθερία» στα σχολεία, η οποία στην πράξη μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη υποταγή των σχολείων στις υπάρχουσες ανισότητες.

Δημιουργείται παράλληλα ένας μηχανισμός «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών και στελεχών της Εκπαίδευσης, στην πραγματικότητα ένας μηχανισμός ασφυκτικού ελέγχου στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να εφαρμοστούν οι παραπάνω αντιδραστικές αλλαγές.

Παρακράτηση μισθού σε όσους δεν συμμετάσχουν στην «αξιολόγηση»

«Το νέο αναβαθμισμένο σχολείο, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, απαιτεί ανάλογες ρυθμίσεις και σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό της Εκπαίδευσης», δήλωσε η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή», προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή στην αξιολόγηση κάθε είδους - σχολείων, εκπαιδευτικών, στελεχών - θα είναι υποχρεωτική, και ασφαλώς προβλέπονται και συνέπειες για όποιον δεν συμμετέχει». Μάλιστα εξειδίκευσε τις συνέπειες κάνοντας λόγο για «μη μισθολογική εξέλιξη και παρακράτηση μισθού για περίοδο έως και ενός μηνός».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα

Εκδήλωση χτες στο Πάντειο για τα 41 χρόνια από τη δολοφονία της Σ. Βασιλακοπούλου

Ο αγώνας για τον οποίο έδωσε τη ζωή της η Σωτηρία Βασιλακοπούλου θα συνεχιστεί, στις συνελεύσεις, στις πορείες, στις συγκεντρώσεις, στα εργοστάσια, στις σχολές. Αυτό δήλωσαν μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσαν χτες στο Πάντειο η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ, η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας και οι Τομεακές Οργανώσεις ΠΑΔΑ - ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ.

Τιμώντας την Σωτηρία, που 41 χρόνια πριν δολοφονήθηκε στην πύλη της ΕΤΜΑ, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αφιέρωσαν την εκδήλωση στην αγωνιζόμενη γυναίκα και τη στάση του αστικού κράτους απέναντί της.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γ. Μαυροματίδης, μέλος του Γραφείου της ΠΟ Σπουδάζουσας και Γραμματέας της ΤΟ Παντείου της ΚΝΕ. Η κεντρική ομιλήτρια, Μαρία Θεοφίλη, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών, σημείωσε πως «στην άνω των 100 χρόνων Ιστορία του Κόμματος θα βρούμε πάρα πολλά παραδείγματα υπέρτατου ηρωισμού μικρών κοριτσιών αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμα και ηλικιωμένων γυναικών, κομμουνιστριών και άλλων αγωνιστριών... Με τα ίδια ιδανικά γαλουχήθηκε, για τον ίδιο σκοπό πάλεψε στην καθημερινή δράση για την αγωνιστική αφύπνιση των εργατριών και εργατών, όπου και έδωσε τη ζωή της, η συντρόφισσά μας Σωτηρία Βασιλακοπούλου».

Η ομιλήτρια ξεδίπλωσε την ιστορική πορεία, τη γεμάτη ηρωισμό συμμετοχή των γυναικών στον ταξικό αγώνα, μια δύσκολη διαδικασία που αποτελεί σπουδαία κατάκτηση για το Κόμμα, απόρροια της κομμουνιστικής ιδεολογίας, τις πρωτοπόρες, ιδιαίτερα ριζοσπαστικές για την εποχή τους θέσεις και αιτήματα που εισήγαγε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του στην ελληνική κοινωνία για την ισοτιμία και τα δικαιώματα της γυναίκας.

Κάλεσε κάθε νέα και νέο που προβληματίζεται για την κατάσταση που ζει και ανησυχεί για το μέλλον να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, να πυκνώσει τις γραμμές της ΚΝΕ, να έρθει σε επαφή με τις ανατρεπτικές, ριζοσπαστικές θέσεις του ΚΚΕ για το γυναικείο ζήτημα, την πολιτική του πρόταση ελπίδας και προοπτικής.

Παρόντες στην εκδήλωση εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) ήταν ο πρόεδρός της Γ. Καρανικόλας και η γραμματέας της Ελ. Μενεγάκη.

Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσης Εισαγωγής ανά τμήμα

Χιλιάδες απόφοιτοι μένουν εκτός δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης

Στην τελική ευθεία της διαδικασίας επιλογής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, επιβεβαιώνεται και στην πράξη ότι η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής οδηγεί χιλιάδες υποψηφίους εκτός σχολών και τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Χτες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τους πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής που αντιστοιχούν στις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιβεβαιώνοντας πως η εφαρμογή του μέτρου δεν αποσκοπεί στον αποκλεισμό υποψηφίων που έγραψαν στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμούς 2 και 3 στα 20 - στους οποίους αναφερόταν υποκριτικά ξανά και ξανά η κυβέρνηση προπαγανδίζοντας την ΕΒΕ ως μέσο διασφάλισης ακαδημαϊκών προϋποθέσεων και των ίδιων των υποψηφίων - αλλά και παιδιά που πέτυχαν πολύ υψηλότερες βαθμολογίες και δεν μπορούν καν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο τμήματα.

Αφήνει έτσι εκτός δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης χιλιάδες αποφοίτους, που μάλιστα αντιμετωπίζουν τον νέο αυτό φραγμό έχοντας προσέλθει στις πανελλαδικές εξετάσεις μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας και της διαχείρισής της, που τους κράτησε μακριά από τα σχολεία. Τώρα οι οικογένειες σπρώχνονται να αναζητήσουν λύσεις με πληρωμή χιλιάδων ευρώ, προς τα ιδιωτικά κολέγια...

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΒΕ προκύπτει από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο και Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές και τα Τμήματα των Πανεπιστημίων. Κάθε σχολή ή τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές.

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται στις 28 Ιούλη οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων. Οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους, την ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτέμβρη καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας.

  • Την ανησυχία της «για τις επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κυρίως σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν επαρκείς πόρους λειτουργίας και προσφέρουν ποιοτικές σπουδές» εκφράζει η Σύνοδος Πρυτάνεων. Την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει «απαραίτητη τη συστηματική μελέτη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ώστε να εκπονηθεί ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε πανεπιστημίου, των περιφερειών και των επιστημονικών κλάδων».
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Διήμερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ σήμερα 20 και την Πέμπτη 22 Ιούλη.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Σήμερα Τρίτη, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο «Μάνος Ξυδούς» (δίπλα στον Πευκώνα), προβολή ταινίας για την Κουβανική Επανάσταση, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, που τις τελευταίες μέρες παλεύει ενάντια σε ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό σχέδιο εναντίον του.

-- Την Πέμπτη 22 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον (δίπλα στο συντριβάνι), εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Πάρκο ανοιχτό για το λαό - Κλειστό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση για τη διαχρονική υποβάθμιση του πάρκου, για τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την αξιοποίησή του προς όφελος του λαού της περιοχής.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συσκέψεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

-- Σήμερα Τρίτη, στις 8.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ηγουμενίτσας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στο «Πάνθεον». Θα μιλήσει ο Τάσος Τόκας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

-- Αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ. στο Πάρκο Πυροβολικού, η Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, απάντηση στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ακτύπης, εκπαιδευτικός, στέλεχος του ΚΚΕ.

ΚΑΒΑΛΑ
Κινητοποίηση σωματείων

Στη Καβάλα, τα σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Επισιτισμού - Τουρισμού καλούν σε κινητοποίηση καταδίκης του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Παιδεία την Τετάρτη 21 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στην Παραλία (ύψος των ΚΤΕΛ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ